Сред Природата > Лов и риболов

Захранка и тънкости на риболова на Уклей

(1/2) > >>

LIC:
Риболовът на уклей е познат на всеки любител рибар. Всеки се е сблъсквал с малката рибка и познава удоволствието от нейния лов. Характеризира се с интензивно кълване и понякога просто нямаш време да смениш стръвта. Едно от най-важите неща за уклейния  излет е захранката. Уклея е стадна риба. Където има една има стотици. Важно е да се събере на едно място, а веднъж събран интензвиността на риболова е изключително бързо. За пример световния рекорд за улов на уклей е 563 риби на час. Което означава приблизително рибка на 6-7 секунди.
Съществуват доста видове захранки, както по магазините, така и домашно приготвени. Алън Скотърн, който е един от световнте шампиони по улов дава ето тази рецепта:

Рецепта за уклей
2 части стрит сухар или галета
1/2 част царевично брашно
1/2 част фин царевичен грис
1/2 част бисквита
ароматизатор ванилия

Рецептата работи добре. Аз лично леко съм я изменил и опростил. Тъй като тази повече звучи като рецепта за сладкиш. Тя е приблизително от рода:
1 част стрито на ситно кюспе
1 част царевично брашно
1 част счукана бисквита
около 5-6 ванилии
около 50гр. мляко или сметана на прах.

Важното за захранката на уклея е тя да прави облак. Уклеят е рибка, която живее в горните слоеве на водата. Т.е. от около 20-30см до метър при по-студено време. Т.е. нашата цел е захранката да не пада на дъното, където се намесват другите риби, които прогонван уклея, а да се разпръсне на облак, в който да се събира уклея. Захранката се смесва хубаво, добавя се вода от водоема. Обикновено захранката трябва да е или почти суха или с консистенция на супа или сметана. Супата прави по интензивен облак, но цапа доста и не може да се захрани на по-далечно разстояние. Сухата може да се хвърли на по-далече, но пропада по-бързо. Аз използвам лъжица. Ловя сравнително близо, уклея дава и на 3-4 метра без проблеми. За утежняване на стръвта може да се използва пясък или ситно трици.

За стръв използвам основно пинки. Малките бели и червени червеи. Най-лесни за смяна и боравене с тях. Линията която използвам е неподвижно перце от порядъка на 0.5 до 1гр, във формата на капка или химикал. Куката ми е около 14. Използват се от 12-ки до 22-ки. Аз използвам главно 14 и 16, тъй като по-малките са ми трудни за връзване. Също така предпочитам да са с дълго рамо за по-лесното им изваждане. Правя си къс повод от порядъка на 7-10см. Тежестите непосредствено зад повода.

Е, това е което се сещам за момента. Ако се сетя нещо допълнително, което съм пропуснал ще допълвам. Ако някой има да сподели нещо или открие грешки, или нови чалъми, ще се радвам да сподели или да ме поправи. Повечето от информацията е резултат от опита ми, като някоя съм заимствал от http://nariba.com/

Живко Добрев:
Уклей,таранка,бабушка.Навсякъде му казват различно.Аз лично ползвам 17 кука,бял червей,захранка каквато намеря от магазина или домашно приготвена,дълъг повод към 15-16 см,ползвам влакно 0.17-19 за основно влакно и 0.15-13 за повод,тежестите задължително зад повода,цвят на влакното зависи от мътноста на водата,но най-вече позлвам прозрачно,ползвам плувка основно във формата на капка най-много 1,5 гр.За това се сещам в момента!

Hobo:

--- Цитат на: Живко Добрев в 16 Юни 2011, 23:06:40 pm ---Уклей,таранка,бабушка.
--- Край на цитат ---
Всъщност това са три различни риби. Таранка казват на каракудата, а бабушката прилича на червеноперката. Даже често ги бъркат двете. Една добра статия за уклея може да се прочете ТУК. Изглежда така:Това е каракуда (таранка)

а това е бабушка

LIC:
Хобо ме е изпредварил в обяснението, че това са различни риби, но е пропуснал да отбележи, че на доста места в България просто така си му викат. МНого хора не знаят разликата, както и че доста от уловената риба е уклейка. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B0, а не точно уклей.

Галимунди:
Не си спомням къде го прочетох, но многократно съм го пробвал и действа. Когато уклея не кълве, опитайте на рязан червей. След като закачите червея, отрежете му дупето с малка ножичка, може и от викса. Съдържимото се разпръсква във водата и привлича рибетата. Много често рибките са малки а белия червей голям. Тогава това е единствения начин да се хване поне колкото за оправдание пред жената.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия