Бушкрафт > Направи си сам

Как се прави дървена паница и лъжица?

(1/16) > >>

ko54:
Не знам къде е мястото за моя въпрос и затова питам тук: някой правил ли е дървена лъжица и паница? Ако да, то от какво дърво и какви остриета трябват. Ножове и брадви имам, а май ще трябва и такава джуджавка като на снимката. ???

ko54:
Сам питам, сам си отговарям, почти като Пегъзи Музовски от "Комиците по бТv". Както и да е, намерих това украинско клипче: http://videonews.com.ua/videos/lozhkar.html  , поне за лъжицата стана ясно. Правело се лесно от върба, и по-трудно от клен. Предполагам, че и паница така се прави. Но явно без крив нож няма да стане.

unior:
Е ми аз докато видя че си питал и ти си си отговорил Пегъзи ;D ;D

Та от върба най лесно щото е най-мека, може и от друго дърво ама много зор идва
а и до колкото си спомням , дървото не трябва да бъде смолисто. Иначе този нож, кривия се използва най вече за издълбаването, и не бих казал че е задължителен, въпрос на сръчност.
Иначе Тук в Габрово на Етъра съм виждал и дървени паници изработени от Орех, ама там ги въртяр на едни стругове, и те така :)

ko54:
Ясно, списъкът ми с ножчета за купуване се увеличи с още един - този път крив. :(

Hobo:
Преди да купиш ножа опитай да дълбаеш с огън. За паница с успех може да се използва въглен от барбекюто. За лъжица ще трябва по-малко въгленче според размера на лъжицата. При внимателна работа и контролирано изгаряне на дървесината ще се получи автентичен продукт. Вярно, че става бавно, но е толкова фино, колкото и с кривия нож. Накрая можеш само да изшкуриш с шкурка, но и обгорено да остане е много красиво, а и функционално.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия