Бушкрафт > Екипировка, храна, медицина

Последствията от ухапване на усойница в България

(1/2) > >>

vanjo:
Когато говорим за излети, туризъм, бушкрафт и тн. задължително се стига до темата за отровните змии и последствията при едно ухапване.  През 2010 двама учени от Националния Природонаучен Музей при БАН са провели реални експерименти за последствията от ухапване на усойница в няколко района на България. Част от резултатите можете да видите ТУК.  Въпреки, че това не е пълната информация за проведените изследвания, най-важната част "Какво да правим ако бъдем ухапани от змия в България?" е предоставена за българската аудитория. Само може да благодарим на двамата учени за проведените експерименти и безвъзмездно предоставената информация.

hr.zlatarev:
В аптечката на колата /по-точно във втора допълнителна аптечка/ имам три ампули урбазон достатъчни за възрастен човек. Алергичен шок може да се предизвика и от пчели, стършели и други такива та дори от подхлъзване и отърколване в коприва. Слава богу никога не се е налагало да прибягвам до спешни мерки но съм по-спокоен като съм оборудван.

vanjo:

--- Цитат на: hr.zlatarev в 25 Февруари 2011, 12:38:39 pm ---В аптечката на колата /по-точно във втора допълнителна аптечка/ имам три ампули урбазон достатъчни за възрастен човек. Алергичен шок може да се предизвика и от пчели, стършели и други такива та дори от подхлъзване и отърколване в коприва. Слава богу никога не се е налагало да прибягвам до спешни мерки но съм по-спокоен като съм оборудван.

--- Край на цитат ---
@hr.zlatarev По-добре да си носиш SOLU-MEDROL на компанията Pfizer. След дълги разговори с лекари на темата за алергичните реакции този продукт се наложи като фаворит по-време на нашите експедиции.  Въпреки всичко смятам за задължителна консултацията с вашия личен лекар или специалист по алергии. Самоволния прием на кортикостероиди може да е не по-малко опасен от една алергична реакция.  И най-важното никога не забравяйте да проверявате срока на годност на медикаментите във вашата аптечка. 

hr.zlatarev:
Мой приятел и член на компанията ни за разходки из пущинаците е невролог. Та идеята за урбазона, както и дозирането /до три ампули за възрастен/ са негови. Ама понеже е мързелив аптечката е при мене  :). За 30 години скитане, че и повече не се е налагала спешна помощ, както казах и слава Богу. Но човек знае ли... Ще погледна този препарат на Пфайзер, който препоръчваш /надявам се да се намира по аптеките и да не е безбожно скъп/ и като дойде време да сменя урбазона ще го сложа него в аптечката. Пък дано на никой не се налага да импровизира спасителна акция.
Приканвам и други да споделят опит. Иначе страхът от змиите е така дълбоко вкоренен в подсъзнанието на хората, че много изпадат в паника от някое безобидно водно змийче или като луди хвърлят камъни по някой слепок или каквото и да е пълзящо животинче. Жалко е защото всъщност повечето от тези твари са съвсем безобидни.

Mavrud:
АКО ВИ УХАПЕ ЗМИЯ…
Информация е от сайта на Столична регионална здравна инспекция тук в pdf.

и в снимки: стр. 1   |   стр. 2   |   стр. 3   |   стр. 4   |

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия