Бушкрафт България

Бушкрафт => Направи си сам => Темата е започната от: Hobo в 16 Ноември 2010, 13:04:25 pm

Титла: Самоделен спиртник
Публикувано от: Hobo в 16 Ноември 2010, 13:04:25 pm
Преди около пет години ме беше хванала манията по тези самоделни спиртници. Изпробвах де каквото видях в нета като конструкция. Съответно много си поиграх да ги сравнявам по показатели. Най-известна е конструкцията наподобяваща фабричните спиртници, която се изработва от две бирени кутии и има 16 дупки за дюзи и един голям отвор в средата за зареждане на гориво. Този спиртник е много ефективен и го има описан на десетки места в нета.

Има една конструкция, която е точно толкова ефективна колкото този, но се прави в пъти по-лесно. Изработва се от една бирена кутия и работи на принципа на комина. Казва се PASS Stove (http://www.kruegerservices.com/fritz/osp/gss-main.html) . Представлява част от бирена кутия, или пепси, с височина 5см. По средата на височината радиално се пробиват 8 дупки с диаметър 6мм.

(http://www.kruegerservices.com/fritz/osp/gss-done-big.jpg)

От снимките в сайта на автора към който съм дал линк ясно се вижда как се изработва. Гениално просто и в същото време много ефективно устройство. Да е жив и здрав човека, че е споделил с нас как се прави.

Конструкцията е толкова лесна, че може да се изработи в полеви условия. Достатъчно е наличието на една бирена кутия, ножичка и перфоратор. При липса на перфоратор шилото на един Victorinox върши същата работа, макар дупките да стават малко чепати. :)

За практическо използване е необходимо да се направи и някаква стойка на която да се постави съда с вода или каквото ще се топли. Съвсем импровизирано би могло да се използват три колчета от китайска палатка забити в земята, които да образуват стойка (пирустия). Във всички случаи изключително много да се внимава. Врялата вода нанася тежки поражения на кожата и месото на човек. Боли много!!! Предупредил съм ви и не нося отговорност ако някой се попари, независимо по каква причина!

Експериментите показаха, че оптималното разстояние на съда над котлона е 22мм над горния ръб на бирената кутийка. При стайна температура 500мл вода завира до бурно врене за 7 минути, а 30мл спирт за горене е достатъчен за около 10 минути работа на котлона Ако се използва капак за съда с водата времето за завиране ще падне още.

Аз използвам такъв спиртник, но изработен от малка 180 грамова желязна кутийка от "Пастет апетит".

(http://www.bushcraftbg.com/pics/spirtnik/IMG_8842s.jpg)

 Тя е здрава и позволява да се монтират три ъгълчета, закупени от железарията, със страна 30мм. Така имам компактно устройство спиртник плюс стойка.

(http://www.bushcraftbg.com/pics/spirtnik/IMG_8844s.jpg)

(http://www.bushcraftbg.com/pics/spirtnik/IMG_8848s.jpg)

Ползвам го основно с 500мл индийско канче на фирмата 555:

(http://www.bushcraftbg.com/pics/spirtnik/IMG_8845s.jpg)

(http://www.bushcraftbg.com/pics/spirtnik/IMG_8849s.jpg)

Спиртника е подходящ и за стандартно българско войнишко алуминиево канче. Получава се компактен портативен кухненски комплект:

(http://www.bushcraftbg.com/pics/spirtnik/IMG_8851s.jpg)

(http://www.bushcraftbg.com/pics/spirtnik/IMG_8853s.jpg)

Предстои модификация. Мисля да отрежа част от хоризонталната част на ъгълчетата, защото хем са тежки тези ламарини, хем имам чувство, че пречат за топлообмена. Ако ми дойде музата може да ги заменя със самоделни ъгълчета от алуминиева ламарина.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: zoso в 16 Ноември 2010, 14:11:34 pm
Най-добрия сайт, на който съм попадал е http://zenstoves.net/. Там ги има всякакви модели. Хобо, ако си спомняш преди време ти споделих, че си правех експерименти с габаритите на спиртника от сайта на Стоян Стоянов. По този начин успях да удължа с около 10 минути времето на горене. Най-неприятното на тези спиртничета е, че горят прекалено малко време, но и те имат своето място в туристическите раници :)

P.S. В сайта включително можете да намерите шаблони за изрязване на различните части на спиртничетата: http://zenstoves.net/Templates.htm Шаблоните са в pdf формат, просто трябва да ги разпечатате.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Hobo в 16 Ноември 2010, 15:06:35 pm
Zoso, благодаря, че ме подсети за момента с продължителността на горенето. Понеже не си пазя записките, оня ден специално си играх със спиртника. Ето резултатите, може да са полезни за някой.

Спиртника е кутия от "Пастет апетит"по горната схема. Стайна температура. Водата за всеки опит се сипваше от чешмата при добре охладено канче. Канчето е 9см на фирмата 555 с обем 500мл, 22мм над спиртника. Канчето беше без капак, а спиртника без насочващ топлината екран. Експериментирах с  броя 6мм дупки по периферията на спиртника. За всяка проба сипвах по една пълна опаковка от филмова лента спирт. Тя е една унция, около 30мл. Използвах спирт за горене от железарията, но се случи някакъв изключителнo некачествен и ниско градусов. За първи път ми се случва спирт за горене да образува сажди. Със сигурност с друг спирт резултатите ще са различни, но споделям моите:

Без дупки - горя 18 минути, водата завря за 16м
4 дупки - горя 16м, водата завря за 10м
6 дупки - горя 14м, водата завря за 8м
8 дупки - горя 10м, водата завря за 7м

Над осем дупки започва много бързо да изгаря спирта, а завирането все около седмата минута. Вижда се, че във всички случаи водата завира горе, долу със същия разход на спирт, но се променя необходимото за това време. Всеки може да си избере колко дупки да пробие според нуждите си. Например ако ще се вари някаква манджа и тя трябва да къкри, тогава може и въобще без дупки да се ползва. Аз използвам точно този спиртник за еднодневни излети, където основно се вари чай и кафе. Съответно съм пробил 8 дупки, защото най-бързо завира така. Може би компромисния вариант е с 6 дупки. Или 8 дупки плюс една лента нанизана на спиртника с която да могат да се запушат дупките при необхосимост и така да се регулират нещата.  
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: zoso в 16 Ноември 2010, 17:35:49 pm
6 дупки - горя 14м, водата завря за 8м

Горе-долу толкова е продължителността на горене и на спиртника по схемата от блога на Стоян Стоянов, което е напълно задоволително да си направиш чай. Предимството между двата модела е неоспоримо в полза на по-простата конструкция!

Ето това тук: http://zenstoves.net/ConstructionStep1-Jets.htm с 24 отвора отгоре (не отстрани) с 30мл спирт горя точно 27 минути. Отворите са с диаметър 0,5мм. За сравнение - купешката ми Trangia със същото количество (и марка) спирт гори не по-малко от 29 минути при стайна температура и без вятър. Не съм тествал за колко време кипва вода, тъй като измервах само времето на горене.
Основен недостатък на тези самоделни спиртничета е, че при интензивна употреба (2-3 пъти дневно) прегарят за около 2 седмици. А конструкцията на Jet Stove, която посочих горе хич не е лесна за изпълнение.
В този ред на мисли - конструкцията, която предлага Хобо е по-полезна, тъй като може да се направи в природата "на място", от захвърлена алуминиева кутийка с помощта на джобно ножче. Не на последно място трябва да се отбележи, че тази проста конструкция не се нуждае от  стойка за канчето (питайте патило, не питайте старило ;) )!!!

Браво на тебе, Хобич! Много полезна публикация!
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 15 Декември 2010, 23:37:11 pm
Здравейте, това са няколко от моите спиртници.Направил съм десетки различни модела,и  май започва да се превръща в хоби,да правя и експериментирам нови и нови... ;D


(http://i55.tinypic.com/14ww3g5.jpg)


(http://i54.tinypic.com/5e7arl.jpg)

Ако представляват интерес ,мога да направя снимки и на други интересни модели спиртници и печки на дърва.

Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: unior в 16 Декември 2010, 00:08:40 am
ууУууууелеееее малЕееее ееее аааааа майкоооооо ;D ;D ;D

А добре дошъл  :),
БравООоооо бравООооо Много добре ,Ще ми бъде интересно а и не само на мен да покажеш и други модели и да ги сравниш по ефективност.
Ще бъде интересно и полезно за всики  :)

Добре дошъл още веднъж  :) :)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: vanjo в 16 Декември 2010, 10:32:33 am
@ valenti681 Добре дошъл и от мен, и се присъединявам към предложението на Unior за сравнителни тестове между различните модели. А колекцията изглежда впечатляваща моите адмирации.
ПП.  Това чайниче веднага предизвика асоциация за греяна ракия  ;D
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 16 Декември 2010, 23:54:55 pm
Благодаря ви за сърдечното посрещане! Днес ще Ви представя още (цели 3бр. ;D) Примуса изработени от мен! По принцип не съм много по приказките, предпочитам да направя нещо, да покажа нещо, отколкото да говоря. Но ще се опитам да направя едно малко ревю, на тези три алкохолни примуса,двата от които са ми любими, и работят безотказно!
Започвам с примуса който изработих вчера( видях го в you tube) естествено не се стърпях ........
.....и си го направих! :D  Ето го и него>


(http://i54.tinypic.com/217yxk.jpg)

(http://i56.tinypic.com/rmik3b.jpg)


Много се впечатлих от работата му, за около 3 мин. ,400мл. вода почти завря.
До тук всичко беше ОК! Но когато се опитах да заредя отново с гориво, се оказа че не можах да я отворя ! За мен този модел не е ефективен,или поне на този етап.

Следващият е един от любимите примуси на спирт. Изработен от  дъната на дезодоранти NIVEA! Страхотна работа (правил съм изпитания многократно) За 10мин. завира 1 л. вода !!!   Ето и снимки>

(http://i53.tinypic.com/2gsfofn.jpg)

(http://i53.tinypic.com/2nkkgnb.jpg)

(http://i51.tinypic.com/2m81cub.jpg)

А специално за мен, като работа ,компактност ,надежност бързо разгъване и събиране е този комплект! Идеята за ветроупорният щит е мой патент,направен е от хром никелова ламарина (инъче служи за запарване на зеленчуци) и може да се регулира според съдът в който се готви.

(http://i53.tinypic.com/2jt9hv.jpg)


(http://i52.tinypic.com/2ujgnqc.jpg)


Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: unior в 17 Декември 2010, 10:24:06 am
леелеее ами ти си ...Еееее даже не съм и пдозирал за подобни конструкции на спиртници
много интерресни Многооо .Как се наричат тези от първата и втората снимка.
А този ветроупурник, добре си се сетил. Аз подмятам едно такова у дома и всеки път се чудя за какво може да бъде използван.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 17 Декември 2010, 22:42:34 pm
Първият е candle power - alcohol stove, а вторият е моя вариация на side burner-alcohol stove.
 Oще снимки>
(http://i56.tinypic.com/2zisqol.jpg)

(http://i51.tinypic.com/z8pc7.jpg)

(http://i51.tinypic.com/2rdvrrn.jpg)

Един микро примус, също моя гордост! Зарежда се със 10мл. спирт, работи 5мин. и завира 400мл. вода за това време!!!

(http://i56.tinypic.com/f2shfa.jpg)
(http://i52.tinypic.com/2hdo300.jpg)


И последния примус за днес, зареден със 40мл.спирт работи повече от 24мин. завира 800мл. вода за около 12мин(на стайна температура)


(http://i52.tinypic.com/15x216d.jpg)

(http://i54.tinypic.com/2yvmecz.jpg)

(http://i53.tinypic.com/30nc9cw.jpg[/img

[img]http://i55.tinypic.com/ac7pc9.jpg)

(http://i53.tinypic.com/w1ifr.jpg)

Наистина ще се радвам ако наистина съм бил полезен с нещо! :)Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: vanjo в 17 Декември 2010, 22:48:02 pm
@valenti681 Остава само една крачка до "съвършенството" да разработиш джобна бензинова печка. Впечатляваща колекция. от мен +1
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 17 Декември 2010, 22:54:53 pm
@valenti681 Остава само една крачка до "съвършенството" да разработиш джобна бензинова печка. Впечатляваща колекция. от мен +1


Имам още много за показване, стига да не стана досаден.... ;D
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: unior в 18 Декември 2010, 10:21:41 am
Давай искаме ощееееее ощеещещещещеееее ;D ;D ;D

Предлагам ти ако искаш при сравнението на различните спиртници,
Да подходиш по следния начин. Избери един от спиртниците като базов
и сравнявай останали спрямо него. Например като базов може да вземеш
този от най десния от първата снимка "отворения тип"(http://zenstoves.net/How/stoveJetsLit.GIF), (аз ползвам същия) бих казал че той е  най-разпространения като тип, като при едно и също количество спирт за колко време ще заври едно и също количество вода и продължителността на горене.
Наистина ще бъде много интересно :) :)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 18 Декември 2010, 14:52:34 pm
Давай искаме ощееееее ощеещещещещеееее ;D ;D ;D

Предлагам ти ако искаш при сравнението на различните спиртници,
Да подходиш по следния начин. Избери един от спиртниците като базов
и сравнявай останали спрямо него. Например като базов може да вземеш
този от най десния от първата снимка "отворения тип"(http://zenstoves.net/How/stoveJetsLit.GIF), (аз ползвам същия) бих казал че той е  най-разпространения като тип, като при едно и също количество спирт за колко време ще заври едно и също количество вода и продължителността на горене.
Наистина ще бъде много интересно :) :)


 Приемам забележката  :)  Когато започнах да ги правя наистина, използвах за сравнение отвореният тип спиртник,  и доста надлежно записвах всички опити с всеки нов, кой как гори, колко време, заколко време топли 400мл. вода, и куп други неща! За съжаление, при местенето (сега съм на ново място) някъде се изгуби този мой тефтер със записките които си водех, така че трябва на ново да правя замервания. Но обещавам че ще пускам от време на време такива тестове! Само да вметна ,че аз основно на излети използвам ето този>

(http://i54.tinypic.com/dgtfsl.jpg)

(http://i54.tinypic.com/dgtfsl.jpg)


Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 19 Декември 2010, 16:22:44 pm
Ето и първите няколко теста по молба на колегата unior!  :) Тестовете проведох на температура 0 градуса(толкова показваше термометъра на терасата)
                       зареждане на всички спиртници> 20мл. спирт
                        вода за затопляне                      >400мл.

База за сравнение ще бъде ето този спиртник>

(http://i54.tinypic.com/33bjt3q.jpg)

TT данни за него> странични дупки бр.16 диам. 1.5мм
    с първоначално подгряване на спиртника
Време на работа на този спиртник   е>   7мин. и 30сек.  
Време на кипване на водата  е           >   6мин. и 30сек.

(http://i55.tinypic.com/ngf62u.jpg)      
(http://i56.tinypic.com/11l75mv.jpg)  
Тест 2
спиртник NIVEA
ТТ данни >  спиртник под налягане , брой дупки 18 диам. 0.5мм    
Време на работа                   >14мин и 23сек.
  
Време за кипване на водата> 10мин.
(http://i53.tinypic.com/dev3iw.jpg)
(http://i52.tinypic.com/9ros2r.jpg)


Тест3
спиртник VAL side burner
ТТданни> спиртник под налягане, с вградена поставка,
брой дупки 24бр. диам. 0.5мм
Време за кипване на вода >6мин.
Време на работа                >7.мин и 25сек.
(http://i52.tinypic.com/15wdz6t.jpg)


ЗА ДНЕС ТОЛКОВА ОТ МЕН! ;)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Hobo в 19 Декември 2010, 17:18:32 pm
@valenti681, добре дошъл във форума. Направо съм във възторг от това, което ни показваш за което ти благодаря!

Виждам, че много труд си хвърлил в направата на спиртниците и сега ще хвърлиш още повече за практически сравнения. Преди да си го направил бих искал да си кажа мнението по въпроса.

Според мен базовият ти спиртник, спрямо който ще сравняваш, трябва да е най-популярната конструкция. Дори ако тя не е ефективна или не я харесваш. В случая според мен сайд бърнъра е лош избор, защото е сравнително непознат и рядко използван. Повечето от спиртник маняците сме започнали от този - втория от дясно на ляво на снимката:

(http://i54.tinypic.com/5e7arl.jpg)

16 дупки с габърче. Една от най-популкярните конструкции в нета. Та идеята ми е, че сравнителните амнализи трябва да имат за идея да покажат кое е по-ефективно от това, което вече почти всички имаме и да спести труд за еднолични експерименти на останалите съфорумци. Разбира се избора си е изцяло твой, защото и труда е твой. Ние пак ще се радваме на това, което ни пишеш. :)

Използвам случая да попитам за малко повече конструктивни подробности на този спиртник:

(http://i52.tinypic.com/15x216d.jpg)

Колко е диаметъра и дебелината на кутията, а ако може и от какво е? Колко е диаметъра на окръжностите по които са пробити дупките и колко е диаметъра на самите дупки? Другия ми въпрос е на колко милиметра над него си поставил съда на снимката, за резултатите, които казваш, че постигаш с него? Питам, защото имам желание да го направя и аз.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 20 Декември 2010, 12:45:22 pm
Здравей, Hobo! Отговарям директно на въпроса ти за кутийката>

                            диаметър 62мм.
                            височина  21мм.
        диаметър на дупките   0.8мм.
        брой  дупки                  24 бр.
        външен кръг                 15 бр.
        вътрешен кръг               8 бр.
         център                           1 бр
а инъче кутийката е от проектили (съчми) за въздушна пушка
разстоянието м/у спиртника и поставката за готвене е точно 20мм.
Надявам се, че отговора ми е задоволителен Ще се радвам да споделиш мнението си, след като направиш спиртника!

П.П. ще се вслушам в съвета ти, при следваща презентация на примуси, за база да използвам точно този (с горни дупки) Наистина и аз точно от него започнах!

Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Hobo в 20 Декември 2010, 13:42:18 pm
Благодаря! А колко са радиусите на двете окръжности по които си пробил дупките?
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 20 Декември 2010, 19:32:44 pm
Благодаря! А колко са радиусите на двете окръжности по които си пробил дупките?


Сега ще измеря, и ще докладвам! ;D

 Значи така>  външният е точно 28мм. а вътрешният 18мм.
 Измерих със шублера, защото когато изработвах спиртника не съм спазвал никакви размери! Правих го да изглежда добре! ;D
 Забравих да спомена че, може да се направи и от кутийка за боя, пробвах да направя и се получи! Но сега не ми се правят детайлни сравнения!
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Kent в 20 Декември 2010, 19:44:17 pm
Благодаря за споделеното валенти\, хоба. искам да питам някой от представените примуси имаше ли двойни стени /вътрешна стена с дупки долу/ която да влиза в основното тяло, щото според мен на снимките не видях такова нещо. Доколкото знам оригиналната шведска джаджа е с двойни стени.
.
П.п. аз ъсм направил само един от кен досега де, ама мисля бавно как да го доискусуря. поздрави. Васко.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 20 Декември 2010, 20:05:11 pm
Kent тъй като току що прочетох запитването ти, може ли да дам отговор на въпроса? Надявам се че колегата Хобо няма да се разсърди.
Почти всички спиртници които са на моите снимки са двойностенни! Само тези микро/спиртници/ трите броя на преден план, и кутийката за която дадох инфо преди малко са само с една стена.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Kent в 20 Декември 2010, 20:10:08 pm
Благодаря. не се виждаше на снимката не личеше. Аз дълго се чудих от какво да направя вътрешната стена на моя номер едно, аз комай с него ще си остана де, и се сетих за редбуловете /енергийна напитка/ диаметъра точно пасва, току шо изтърчах за един такъв и сега Жена ми го гледа с ужас и пита наистина ли ще го пия.... ;D
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 22 Декември 2010, 12:03:38 pm
Спиртник от кутийка за пура!  ;)  Изключително лесно се прави, два реда дупки (наред по 7бр. диам0.8мм)  по дължината на кутийката, стойка която набързо спретнах с две планки(детски конструктор) може да се огъне и тел за целта! Този спиртник е ЕДНОСТЕНЕН. С 15мл. спирт е достатъчен за загрее 300мл. вода за направа на кафе или чай . Работи Около 8 мин. (по памет)

(http://i53.tinypic.com/2e0srp1.jpg)


(http://i54.tinypic.com/2zinds1.jpg)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 22 Декември 2010, 16:07:01 pm
.... И как става от малка кутийка (боя за обувки) Подробно ревю ще направя някой следващ път! :)


(http://i51.tinypic.com/a4ug68.jpg)

(http://i53.tinypic.com/vh6p39.jpg)

(http://i52.tinypic.com/15ouz3p.jpg)

Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: jordanov в 22 Декември 2010, 16:17:05 pm
Ее, това с пурата ме разби! Верно си маниак, бравос!
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 09 Март 2011, 18:38:28 pm
Днес завърших изпитанията на още един примус със ветроупорен щит тип Valenti, и веднага сядам да Ви го представя!
Първо малко данни за него:
примуса е изработен от дъната на две метални кутийки от (котешка храна)
 Размерите:
1.височина на примуса- 30мм
2.широчина                 - 72мм
3.брой на дупките       - 16бр.
4.диам. на камерата (втората стена)   -45мм
5.диам. на ветроуп. щит(в затворено положение)-130мм
6 ------------------------------(в отворено положение)-220мм.
7.стойка за зарене - две пластини с размери; височина-30мм  дълж.= 75мм

Ето и няколко снимки :

В затворено положение на ветроупорният щит с вграденият в него примус
(http://i54.tinypic.com/3169fnd.jpg)


в отворено положение, заедно със пластините (стойката за канчето)

(http://i54.tinypic.com/npgfpt.jpg)

Количеството спирт = 20мл, необходимо за работата на примуса= 9мин.
Количеството вода= 500мл.
...1.50 мин. - вече водата е топла(малки балончета на дъното)
(http://i51.tinypic.com/rqw580.jpg)

...5.19min-ВОДАТА ВРИ(големи балони)
(http://i52.tinypic.com/2lmq4aw.jpg)

...5.35min-все същото,водата си ври така до 9мин. ;D ;D ;D

ПП. Не знам, дали да не почна бизнес с тези примуси?  ::) ;D ;D ;D
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: vanjo в 09 Март 2011, 18:48:19 pm
Респект за изработката и труда
Цитат на: valenti681
ПП. Не знам, дали да не почна бизнес с тези примуси?
Започвай аз съм първият дето ще си поръча при тебе, само не ме карай да ям консерви за котки  ;D
Много хубав е станал, а ветроупорника твое дело ли е ?
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 09 Март 2011, 20:36:57 pm
vanjo то хубаво да започна да правя по поръчка, ама пусто не можах да се науча да продавам мои работи, или по точно казано, не мога да определям каква цена да слагам! ;D ;D
А колкото до ветроупорният щит, само идеята е моя да служи като такъв,инъче се продава по магазините(мисля че служи за варене на зеленчуци на пара) Стабилен е и се настройва според съда в който се вари .
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: vanjo в 09 Март 2011, 20:41:18 pm
Пробвай едно на търг с някаква стартова цена то ще си покаже  ;)
ПП Разменям идея за изработка  ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 01 Април 2011, 23:17:01 pm
...Още една идейка за примусче:

(http://i54.tinypic.com/20to0n9.jpg)

(http://i55.tinypic.com/2s1oytl.jpg)

(http://i53.tinypic.com/n4utyq.jpg)

(http://i52.tinypic.com/16k99mr.jpg)

Като цяло не съм много доволен от ефективноста на примуса, за 10мин. водата 500мл. с 20мл. спирт не можа да заври напълно! >:(
Очаквайте продължение на сериала... ;D ;D ;D
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 10 Април 2011, 17:23:41 pm
Днес да се изфукам ;D ;D  с още два модела, първият е подобрен дизайн на микро примус
,,valenti-1" ,и ето как изглежда:

целият комплект се побира в кутийката от кафе, която може да послужи и за чашка! ;)
(http://i55.tinypic.com/vqk7d1.jpg)

(http://i54.tinypic.com/5my26g.jpg)


(http://i52.tinypic.com/2woejw9.jpg)


(http://i56.tinypic.com/oj1iqp.jpg)


(http://i55.tinypic.com/2powpl4.jpg)


...20 пари за да получите представа за големината на примуса... ;D

(http://i56.tinypic.com/2ecql4o.jpg)A този модел го скивах в тубата... разгадах секрета на изработване и веднага беше ,,произведен" от ЕООД,,VALENTI681" ;D ;D ;D
...щом жълтите ръчички крадат от моите идеи, защо и аз да не... ;D

(http://i54.tinypic.com/2krf2o.jpg)

Подробно ревю ще направя скоро, защото трябва да го,, пипна" съвсем малко още.
Но пък пърите ми впечатления: чудесна работа+турбо сила на пламъка, абе направо си работи като реактивен двигател!
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: vanjo в 10 Април 2011, 18:35:03 pm
Валенти, чудя се микро примуса как ще стои ако терена е неравен. За новото турбо ако спиралата от медна тръбичка е разположена хоризонтално дали няма да стане първо по-компактен и второ с една идея по-ефективен защото ще имаш увеличение на повърхността на медното турбо.  Поздравления за новите изработки.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 10 Април 2011, 18:51:54 pm
vanjo стои си, и още как! ;D За да го кажа, естествено требе да съм сигурен на 1000%!
Вече съм направил изпитанията на живо, та за туй съм толкова ...кУрнаЗ! ;D ;D
 Виж последната снимка, тарелката опира във ветроупорния щит и дава допълнителна упора на самият примус. Повярвай, наистина стои стабилно!
Да споделя и две три думи относно примуса с тръбичката, нямам за сега друга такава тънкостенна медна тръбичка за проба, инъче и на мен ми мина такава мисъл. Но не съм много убеден че примуса ще работи добре, направен с хоризонтална спирала!
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: vanjo в 10 Април 2011, 19:45:58 pm
 :( ей пак не се вредих за съавтор. За хоризонталното разполагане мисля,че трябва да се пробва. Самия факт, че всички свестни производители на примуси се опитват да разположат голям брой отвори по периферията е доста показателен.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 10 Април 2011, 20:51:40 pm
:( ей пак не се вредих за съавтор. За хоризонталното разполагане мисля,че трябва да се пробва. Самия факт, че всички свестни производители на примуси се опитват да разположат голям брой отвори по периферията е доста показателен.

Тука вече не позна! Абе как да не си се вредил бре? Аз даже мисля вече новата абревиатура на фирмата! Например : OOD valvan1300  ;D  или vantin? ;D ;D ;D
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 11 Април 2011, 20:06:07 pm
Айде на новвияяяяяяяят дизайн, насам народееееееее! ;D Маde in LTD,,valenti & co." ;D  ;D
Тъй като беше останало съвсем малко парченце от медната тръбичка, реших да я ,,вложа" в употреба...и така сътворих още едно гениално примусче! ;D
Малко фото с малък коментар за сега...повече инфо след старателни изпитания! ;)

подгряването
(http://i53.tinypic.com/2zi7o1l.jpg)

..и влизане в работен режим
(http://i56.tinypic.com/2dvl641.jpg)

Като за първи опит съм доволен от работата му, изглежда че ще бъде надежден и този модел. Трябва малко да го пипна тук там, и тогава ще пусна пълно и подробно ревю!
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: unior в 12 Април 2011, 09:20:26 am
Eй това изглежда интересно, правилно ли разбирам това е комбинация от два типа спиртник  :)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 12 Април 2011, 11:53:15 am
Eй това изглежда интересно, правилно ли разбирам това е комбинация от два типа спиртник  :)

Точно така, много си наблюдателен! ;) Очаквам маТриала от Кent с нетърпение,че имам да реализирам няколко идейки. Дано да успея, може да напрая ,,революция" в производството на примуси! ;D ;D ;D
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: unior в 12 Април 2011, 13:23:42 pm
А как огъваш самата тръбичка, струва ми се че на последната снимка се с смачкала.
Има едни спешил клещи мисля бяха на Форсе, които са за огъване на такива тръбички,
но май за такива малко радиуси няма да са подходящи.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 02 Октомври 2011, 19:29:20 pm
Днес реших да направя един тест с алкохолен примус под налягане .Смятам че може да представлява интерес за някой, времето за направа на кафе с кафеварка. Ето и самият тест в картинки и малко инфо:                                                                                                                                                                              
                                                                                                                                                                                                        
                                        Примус ,,valenti" обновената версия!
1.гориво- спирт 70 градуса
2.количество-   30 мл.
3.кафеварка - напълнена с 1 чаена чаша вода= 250мл.
4.ветроупорен щит(развалих едно хром никелово канче,като отрязах дъното и му пробих отвори   )

(http://media.snimka.bg/9470/025194376.jpg?r=0)

подгряване на примуса около 25сек.


(http://media.snimka.bg/9470/025194378.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9470/025194378.jpg?r=0)

...примуса вече гори с много силен и стабилен пламък

(http://media.snimka.bg/9470/025194383.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9470/025194382.jpg?r=0)

...поставям и ветроупорният щит

(http://media.snimka.bg/9470/025194386.jpg?r=0)

...минутата е 3.38 кафето е почти готово, но все пак изчаквам още  съвсем малко.

(http://media.snimka.bg/9470/025194387.jpg?r=0)

...вече напълно готово кафенце!  

(http://media.snimka.bg/9470/025194389.jpg?r=0)

Ама докато щракна и горе стана....

(http://media.snimka.bg/9470/025194390.jpg?r=0)

Веднага след направата на кафето сложих едно метално канче напълнено със 600мл. чиста водица ,докато свърши горенето на примусчето...

(http://media.snimka.bg/9470/025194393.jpg?r=0)


минутата е 12.29- водичката вече завряла (големи балони)

(http://media.snimka.bg/9470/025194394.jpg?r=0)


12.48 мин. все така!

(http://media.snimka.bg/9470/025194395.jpg?r=0)

Край на теста! 13 мин. работа на примуса. Получих една чудесна чаша кафе(почти еспресо   ) и 600 мл. вряща вода! Аз -доволен!    А Вие?
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Hobo в 03 Октомври 2011, 09:31:45 am
Почти аналогични резултати получавам с газово котлонче с мощност 1 KW, което ще рече, че си постигнал същата мощност на спиртника. Бях чел някъде, че максималната мощност на един спиртник е около 1.1 KW. Така, че поздравления! За мен стои открит един друг въпрос. Колкото по-мощен е спиртника, толкова по-малко време гори, но пък по-бързо загрява определено количество вода. Коичеството спирт е еднакво за загряването на тази вода независимо от мощността. Само времето се променя. Та въпрося е следния. Имам няколко фабрични спиртника, включително български и професионален шведски. Всички те с 30мл спирт за горене горят окоо 18-22 минути, тоест са с приблизително еднаква мощност. Интересното е, че тази мощност е по-малка от тази, която съм постигал със самоделки. Съответно доста по-бавно загряват примерно половин литър вода при еднакви условия, но защо инженерите ги смятат за тази, а не за максимална мощност? Ако приемем, че тази по-малка е оптималната, то кои са критериите определящи коя е оптимална мощност на спиртника? Ти имаш фабрична Trangia (или Svea) не помня точно, но можеш да се убедиш сам, че фабричната горелка е по-маломощна от самоделката ти. Мислил ли си защо това е така?
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 03 Октомври 2011, 20:00:53 pm
Хобо и аз правих изпитания с газов котлон,ама от големите червени бутилки и дето пламъка може да се усилва като на горелка! Ами какво да кажа, почти същото време за кипване на вода еднакво количество! :o Е разбира се ,,горелката" се представи по-добре, но само с 35сек.! 8)
А сега да се опитам да дам отговор на въпроса ти:
-,, Ти имаш фабрична Trangia (или Svea) не помня точно, но можеш да се убедиш сам, че фабричната горелка е по-маломощна от самоделката ти. Мислил ли си защо това е така?"

Да Така е!Имам оригинален примус. наистина със 30 мл. спирт гори долу горе както ти каза-22мин.Ами аз мисля че оригиналните са с една идея по маломощни, поради няколко причини:
1. Първата и най главна- пестене на спирт! Ами ако се налага да правиш преходи по дълги от няколко дена примерно 10д. и ползваш примуса, поне два пъти на ден за кафе и някоя инстантна супичка,ще требе много спирт! А по този начин се увеличават килограмите на раничката.
2. Ако спиртника е мощен, развива по голяма температура! Това е добре за направата на чай, кафе,инстантни супички и спагети(от китайските) Но за готвене на ,,манджички" със месо или зеленчуци просто ще загори всичко. Това е моето мнение!
Дано да мисля правилно! ;D
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Kent в 03 Октомври 2011, 20:32:18 pm
не загаря и обикновени макарони и ориз дори, стига да не ги караш да врът 20 минути. да поврът четери-пет и после ги увиваш с шубата и чакаш. ако декламираш кирил христов с лице на юг през това време, стават много по-бързо ;D тва последното майтап, ама никога не ги готвим до готовност, а само да поврът, после за двайсетина минути на топло и изолирано си вземат квото требе. и гориво пестиш маса. :)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Hobo в 20 Октомври 2011, 10:45:34 am
С маломощен спиртник не се пести гориво, защото пък повече време трябва да гори за една и съща работа. Момента със загарянето не бях го отчел и според мен тук е отговора. Абсолютно си прав, че освен кафета и чайове на спиртника се готвят и манджи. Понеже трудно се регулира оперативно мощността на спиртника, за разлика от газовото котлонче, предполагам, че това е бил мотива за някаква средна мощност подходяща за широк кръг задачи без да има нужда да се регулира. Благодаря за идеята!
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: cat в 22 Октомври 2011, 18:05:22 pm
Колко гориво ще изгори не зависи само от мощноста на котлонче или спиртник ами и от КПД на дадения уред колкото по малко топлина се губи толкова повече гориво пестиш . Като дойде новата придобивка едно детайлно ревю в гадни метереологични условия  обещавам да направя , на газово котлонче и спиртници .
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: meco puh в 12 Ноември 2011, 15:03:15 pm
Zoso, благодаря, че ме подсети за момента с продължителността на горенето. Понеже не си пазя записките, оня ден специално си играх със спиртника. Ето резултатите, може да са полезни за някой. но споделям моите:Без дупки - горя 18 минути, водата завря за 16м
4 дупки - горя 16м, водата завря за 10м
6 дупки - горя 14м, водата завря за 8м
8 дупки - горя 10м, водата завря за 7м
Hobo, днес ще купя един пастет, ще се зарадваме и двамата с моето куче. Ще се опитам да направя такъв спиртник, и да го ползвам всеки ден като излизаме, да си правим кафенце и понякога да си стоплим малко вода. Ще ли ми свърши работа? Никога не съм ползвал спиртник.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Hobo в 12 Ноември 2011, 15:57:09 pm
Ще ти свърши работа, но увеличи малко височината на стойката над кутийката. 22мм май не е най-удачната височина както ми се стори в началото. Последните експерименти показаха 25-33мм височина е по-добра. Ако мислиш, че ще зарадваш кучето със съдържанието на кутийката опасявам се, че няма да е така. Нито кучета, нито котки го ядат. :D
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: cat в 13 Ноември 2011, 09:46:56 am
Височината на стойката е лесна за определяне , като се има предвид че температурата на пламъка е най висока на 1/3 в жълтата зона на пламъка палите спиртника и така определяте височината на стойката .
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Hobo в 13 Ноември 2011, 11:13:26 am
Проблема е, че качеството на спирта варира, а от там и пламъка. Търси се компромисния вариант, който да е добре за различен спирт. Тези 22мм в прототипа бяха идеални за оня спирт, който добре си спомням беше някакъв смотан, даже хвърляше сажди по съдовете. Със следващите партиди 25-33мм беше най-добре. Та някъде 25-33мм е компромиса, може би 30мм.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: gavra74 в 13 Ноември 2011, 18:18:47 pm
Айде на новвияяяяяяяят дизайн, насам народееееееее! ;D Маde in LTD,,valenti & co." ;D  ;D
Тъй като беше останало съвсем малко парченце от медната тръбичка, реших да я ,,вложа" в употреба...и така сътворих още едно гениално примусче! ;D
Малко фото с малък коментар за сега...повече инфо след старателни изпитания! ;)

подгряването
(http://i53.tinypic.com/2zi7o1l.jpg)

..и влизане в работен режим
(http://i56.tinypic.com/2dvl641.jpg)

Като за първи опит съм доволен от работата му, изглежда че ще бъде надежден и този модел. Трябва малко да го пипна тук там, и тогава ще пусна пълно и подробно ревю!

А аз що нещо не мога да стопля какво е това животно?! Или най вече как се прави, зарежда, работи?! Уж не съм чак толкова тъп, пък що тъй.... :'(
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Пламен в 13 Февруари 2012, 19:56:42 pm
Колеги поради липса на работа днес направих тази самоделка от флакон за пяна за бръснене.
http://pics.data.bg/albums/35154/%D1%81%D0%BD/254b695e1840b212dae5e5b23ec3b464/Photo-0007b
Сипах и 15 мл. спирт тя горя 10 мин. Не можа да кипне 0,5 литра вода но аз не съм и очаквал ( във водата плуваше лед ).
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 14 Февруари 2012, 10:05:55 am
Колеги поради липса на работа днес направих тази самоделка от флакон за пяна за бръснене.
http://pics.data.bg/albums/35154/%D1%81%D0%BD/254b695e1840b212dae5e5b23ec3b464/Photo-0007b
Сипах и 15 мл. спирт тя горя 10 мин. Не можа да кипне 0,5 литра вода но аз не съм и очаквал ( във водата плуваше лед ).
.       На първо ,,четене'' ми се струва че, в полеви условия,примуса ти няма да е на сто процента ефективен! Защо? Първо, ветроупорника е нисък, ако духа вятър, ще изгаси или ще разсейва пламъка на примуса! Второ, пробвай на следващият, да пробиеш дупките с диаметър- 1или 1.5 мм . Надявам се, дУволен ШЪ Устанеш! :)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Пламен в 14 Февруари 2012, 20:25:39 pm
Ветроупорника го правих преди доста време и трябваше да е от две части ама нещо не ми хареса концепцията и така си остана. Само за пробата го ползвах. Тоя вид примуси засмуква въздуха през страничните отвори а пламъка излиза през централния. За това и разстоянието между примуса и съда трябва да е по голямо ( пламъка е един и доста висок ).
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Пламен в 14 Февруари 2012, 21:00:46 pm
Ето експеримента от днес. Металната мрежа е от цетка от магазина " За 1 лев ". Стъклената вата е от комплекта течен кит а кутийката я намерих в къщи.

(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/c3de9ad9540057eab3c93b218373a745_610x0.jpg)

(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/0d4d2cf29a989fd1482883f356bfcb45_610x0.jpg)

(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/3a83619a078965ddc5a02f085e25aee5_600x800.jpg)

(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154
/dca7520e0a1e47db652de221ef4f56db_610x0.jpg)

Бутилката я купих наскоро от "Т-маркет" за 5 лева. Още трябва да се доработват нещата. За сега не съм особено доволен.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 14 Февруари 2012, 21:58:42 pm
А може ли да споделиш малко данни за експеримента? Например колко мл. вода, количество спирт,време за кипване на водата и т.н. Благодаря ти предварително! :)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Пламен в 14 Февруари 2012, 22:24:21 pm
20 мл. спирт. Водата не кипна ( 0,5 л. ) въпреки че започна да излиза пара. Бутилката е от неръждавейка а тя е с отвратителни топлопроводими свойства ( затова всички качествени съдове от този материал имат алуминиева вложка на дъното ).
Спиртника го правих с идеята да е компактен. Причината за недобрия резултат и тук е разстоянието между примуса и съда предполагам. 
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Racho в 15 Февруари 2012, 15:02:47 pm
20 мл. спирт. Водата не кипна ( 0,5 л. ) въпреки че започна да излиза пара. Бутилката е от неръждавейка а тя е с отвратителни топлопроводими свойства ( затова всички качествени съдове от този материал имат алуминиева вложка на дъното ).
Спиртника го правих с идеята да е компактен. Причината за недобрия резултат и тук е разстоянието между примуса и съда предполагам. 
.......... и формата на съда ;)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Пламен в 25 Февруари 2012, 00:05:12 am
Този вариант най ми върши работа

(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/7f98d82a09e4f2985ea2ca5a62b5beec_610x0.jpg)

(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/1de3b94ded529e242662ea3811513a99_610x0.jpg)

(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/be6efd97525ef210f6bc696826121d73_610x0.jpg)

(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/81e561c1190c3d09c4abe0f8da682668_610x0.jpg)

За еднодневен преход го мисля.
С 20 мл. спирт 0,5 л. вода кипва. Тоест 400 мл. за заливане на спагети ( примерно ) и 100 мл. за някаква топла напитка.

Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 25 Февруари 2012, 18:14:55 pm
                                 СИСТЕМА ЗА ГОТВЕНЕ(обновена) ;D

Днес направих няколко промени в готварската система (ръчно изработена) , надявам се това да е последната промяна. И отново направих малко тестове :
 1.исках да проверя колко време ще работи спиртника със 100мл спирт,заредени в шишето.
 2.600мл. вода, за колко време завира?
 3. за колко време ще се сварят 3бр.яйца ?

Една от промените-сложих шишенце с помпичка за ,,впръскване'' на гориво.  8) Работи безотказно!
(http://media.snimka.bg/s1/0105/026455026.jpg?r=0)

...в сглобен вид със ветроупорният щит..
(http://media.snimka.bg/s1/0105/026455043.jpg?r=0)

1.тест : За колко минути завира 600мл. вода?

(http://media.snimka.bg/s1/0105/026455044.jpg?r=0)
..първите две минути от запалването на примуса...
(http://media.snimka.bg/s1/0105/026455041.jpg?r=0)
...на шеста минута- появават се малки балончета(водата -гореща)
(http://media.snimka.bg/s1/0105/026455040.jpg?r=0)

..на десетата минута -водата завря! ;)
(http://media.snimka.bg/s1/0105/026455035.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/0105/026455034.jpg?r=0)

2. Тест - варене на 3бр. яйца!

(http://media.snimka.bg/s1/0105/026455033.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/0105/026455032.jpg?r=0)
тъй като обожавам рохки яйца, ги извадих точно след 2.30мин. ;D
(http://media.snimka.bg/s1/0105/026455031.jpg?r=0)

3.Тест -със 100мл. спирт в шишето, колко време ще гори спиртника тип ,,valenti 1''
Ами спиртничето си горя точно 1.10ч.!!!
Това е най- добрият и най стабилният ми модел на система за готвене, направена до сега от мен!
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Пламен в 02 Март 2012, 20:15:53 pm
Аз май приключвам въпроса със спиртника. Това е :

(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/9989ee89a68090547de6069bf62be4d0_610x0.jpg)

(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/7189e5c741f87c37072f9c246cc60f77_610x0.jpg)

(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/077a241e041a46f96edbf1f1ca4c1787_610x0.jpg)

(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/9fa4f415fd0f7c5baac9ac4ce1b3a8a9_610x0.jpg)

С 20 мл. спирт гори 10 мин. Кутията която ползвам за ветроупорен щит не съм я снимал. Тя стабилизира цялата система. По-компактен и лек комплект едва ли ще направя.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 03 Март 2012, 10:34:00 am
Браво! Страхотен изглежда! Е, ако споделиш малко инфо,например материала от който си го направил, време за кипване на водата и такива работи... ;D Или е ,,военна тайна? ;D
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Пламен в 03 Март 2012, 20:38:05 pm
От някакъв дезодорант до направих. Отворите са 0,8 мм. Не съм засичал точно времето за кипване на вода но 0,5 л. някъде към 8 - 9 мин започва да "къркори" но до края не завира бурно.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: rossko в 17 Април 2012, 20:54:29 pm
Ето и още един вариант на стойка за спиртник от бирени кутии

(http://media.snimka.bg/s1/0344/026931430-big.jpg)

Изработен е от решетка на захранване за компютър със  страната 8 см и четири винта 4х60мм.
Стой стабилно и може да носи и по-големи съдове.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: rossko в 18 Април 2012, 20:14:56 pm
Дойде време и на втора версия

(http://media.snimka.bg/s1/0350/026943969-big.jpg)

тук са ползвани решетка за вентилатор със страна 6 см и винтове 5х5.5
стойката стана доста по-компактна, а малкият размер дори увеличи  стабилността

Още по-голяма стабилност се получи след като сложих още една решетка в долната част.
По този начин спиртника и стойката станаха едно неразглобяемо цяло.

(http://media.snimka.bg/s1/0350/026943960-big.jpg)

и една снимка за сравнение

(http://media.snimka.bg/s1/0350/026943962-big.jpg)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 19 Април 2012, 12:08:17 pm
Всичко е хубаво, ама много се увеличава теглото, с тея болтове и гайки! Има къде по добри решения,за лека и стабилна стойка! :)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: rossko в 19 Април 2012, 14:37:12 pm
я покажи някое по-добро
веднага го сменям
Всъщност я да намерим най-доброто за този вид спиртници
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Hobo в 19 Април 2012, 15:32:00 pm
rossko, на мен друго ми прави впечатление. Двете стойки стоят различно високо над спиртника. Може би това дава отговор на въпроса ти в чата защо по-голямата се е зачервявала от пламъка, а малката не. Явно височината на голямата над спиртника е по-близо до оптималното място където пламъка е най-силен и топлещ. Един от критичните размери при спиртниците е точно този, колко високо над дюзите (дупките) да се разположи съда за да се използва оптимално мощността на спиртника. Обикновено е около 32 милиметра.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: rossko в 19 Април 2012, 15:52:42 pm
наистина малката стойка е с 5 мм по-ниска.
Този ефект с по-малкото нагряване според мен се дължи на по-малкия диаметър.
Огнените езичета са в по-голям диаметър около решетката, докато при голямата минават през нея   
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: emil в 13 Септември 2012, 17:53:49 pm
Наслаждавах се на темата докато четях форума като гост.
Да споделя скромен опит с изработката на спиртници.
Правя ги от алуминиеви кенчета в два размера: тежат съответно по 11 и 13 грама. Направил съм над 50 бр. за приятели, колеги и за мен. Вариациите, освен в размера, са в броя и диаметъра на отворите. С различните отвори се опитвам да намаля височината на пламъка, демек да увелича времето на горене и да нагрявам съд върху спиртника без да използувам поставка, та комплекта да е максимално лек. Логиката ми е, че по-нисък пламък ще "ближе" дъното на съда с върха си, а не със средата си. Обаче телените "стойки" на Валенти са фантастични и си имамповод за размисъл и проба.
Предпочитам този тип спиртници, защото дюзите пламват почти веднага, докато спиртникът с отвор по средата се нуждае от ок. 30 сек. за да се разпали.
Събират 50 мл. спирт, max. 60 ml. Без никакъв съд отгоре горят ок. 17-18 мин. Поставен отгоре съд увеличава времето на горене до ок. 20 мин.
Честичко си варя кафе с "кубинска" кафеварка" или яйца. Не съм пробвал спагети, ориз или пък пици. Аз по принцип съм такъв готвач, че най-добре готвя чай.
Висок тип спиртник:
(http://media.snimka.bg/s1/1088/028420511-big.jpg?r=0)

Нисък тип спиртник:
(http://media.snimka.bg/s1/1088/028420513-big.jpg?r=0)
Измислих и кутия от консерва, в която да се защитени или няколко броя спиртника, или спиртник+флакон спирт. Същевременно капачката служи за поставка за разпалване. Този тип спиртници се разпалват за 3-4 сек. с 1/4 чаена лъжичка спирт.
(http://media.snimka.bg/s1/1088/028420514-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/1088/028420519-big.jpg?r=0)

Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Пламен в 08 Ноември 2012, 19:50:01 pm
Не е спиртник ма същата работа върши. В железариите ги има тези ъгли за укрепване на прозорци и др. . Трябва само  да усучете последната дупка на 90 градуса. Аз съм сложил болт с перчата гайка за да мога да го стягам за да не се " кандилка" насам-натам.

(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/b07d3963c5b47ea289813b0b581a5b0f_610x0.jpg)
(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/2bec52fd68f5f99227390f9e95bd9e2c_610x0.jpg)
(http://pics.data.bg/storage/pics/139090/35154/a1d37c098bf47cabe1751ad5af8ec84d_610x0.jpg)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 09 Ноември 2012, 10:04:04 am
Браво! Оригинално решение-хем пюрустия хем стойка за примус! :)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: vanjo в 10 Ноември 2012, 07:54:04 am
Браво Пламене, просто и сигурно, чудесно решение.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: gargo2 в 11 Ноември 2012, 11:40:09 am
Поздравления за пирустията !!! Непременно ще си направя щом намеря такива ъгълчета.Евно такова нещо дремещо почти незабележимо в раницата спестява грижите покрай всеки огън.Все пак ми е интересно дали се намират в някоя верига магазини или е въпрос на късмет да се открият.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Phoenix в 11 Ноември 2012, 13:21:44 pm
Има ги в почти всяка железария
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Mavrud в 11 Ноември 2012, 20:29:27 pm
Още една пиростия / стойка:
(http://picbg.net/u/48201/49907/thumbs/639938_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=639938)
Първоначално замислена да се ползва за защита на дъното на алуминиево канче от директен контакт с въглените.
(http://picbg.net/u/48201/49907/thumbs/639939_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=639939)(http://picbg.net/u/48201/49907/thumbs/639940_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=639940)
В последствие се оказа, че спиртника влиза под пиростията:
(http://picbg.net/u/48201/52748/664737.jpg)

Изработка. "П" рамената са от ролка за заваръчна тел. Тръбичката -  не знам от какво.
(http://picbg.net/u/48201/49907/thumbs/639941_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=639941)(http://picbg.net/u/48201/49907/thumbs/639942_fr.jpg) (http://picbg.net/pic.php?u=482012VwcG&i=639942)


И още една пиростия / стойка  ;D от носачи за релса за пердета в действие с хобо печка:
(http://picbg.net/u/48201/32732/369570.jpg)

(http://picbg.net/u/48201/32732/369572.jpg)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: ko54 в 11 Ноември 2012, 21:46:16 pm
(http://s16.rimg.info/99b3a52e91a2c079286bbb77900dd23d.gif) (http://smayliki.ru/smilie-949610439.html)

Неизтощима е човешката фантазия и изобретателност!
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 27 Декември 2012, 21:09:23 pm
Здравейте приятели , реших да направя сравнителен тест м/у един от моите спиртни примуси и готварският комплект Australia cooking set. Пускам видеото необработено в реално време .

http://www.youtube.com/watch?v=QQ04Q499gtQ


http://www.youtube.com/watch?v=ICPz3oIYbCs


Извод : При еднакво количество вода 500мл. и с различни съдове /за самоделният примус използувах метално дебелостенно канче а за оригиналният комплект алуминиево такова/ моето мнение е че: моят се представи с една идея по-добре от оригиналният си събрат!  ;D   И двата комплекта работиха по-вече от 25 мин. с едно зареждане,около 35мл.
спирт 70'
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Hobo в 27 Декември 2012, 21:52:00 pm
Много добре се държи самоделката. Поздравления за майсторлъка!
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: ko54 в 28 Декември 2012, 07:54:25 am
Патент си требе!  (http://s15.rimg.info/f424bbadf5cc6434898ae06d59ee8867.gif) (http://smayliki.ru/smilie-888685575.html)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: emil в 30 Декември 2012, 21:39:12 pm
А пробвал ли си да готвиш със самоделката? Защото фабричните май умишлено ги правят да са по-маломощни и да е по-слаб пламъка. Аз си варя кафе и яйца със самоделни спиртници, друго не умея. Кафето става вълшебно и бързо, но яйцата ми се пукат. Пак си ги хапвам, де. Отдавам го на факта, че не мога да регулирам примуса. Веднъж даже пробвах да изпукам пуканки във войнишко котле по рецептата на Хобо. Пуканките станаха фантастични, но котлето ми загоря. Трябваше по-рано да отнема пламъка. А австралийският комплект е невероятен.
BTW ми свърши спирта и утре ще пробвам с течност за чистачки-концентрат -60 гр. C и ще споделя опит. Отделно течността е на цена 2.3 лв./л. Спирта е 2.95 лв/л. та може да сме на далавера. :)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 31 Декември 2012, 19:17:39 pm
Всичко това съм приготвял само със примуси моя изработка!  ;)

Пица:
(http://media.snimka.bg/9689/025634345.jpg?r=0)


яйца на очички:

(http://media.snimka.bg/s1/0108/026460775.jpg?r=0)


гъбки

(http://media.snimka.bg/s1/0108/026460780.jpg?r=0)


варени яйчица:

(http://media.snimka.bg/s1/0108/026460800.jpg?r=0)

кебап:

(http://media.snimka.bg/s1/0143/026530241.jpg?r=0)


сочни пържолки  ;D

(http://media.snimka.bg/s1/1361/028966017.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1361/028966022.jpg?r=0)

...и още много други рецепти, ама нямам време щото вече съм на Новогодишната трапеза!  ;)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: emil в 01 Януари 2013, 23:29:19 pm
Явно готвенето ти се отдава! Впечатлен съм.
А с течността за чистачки ударих греда. Пише, че съдържа изопропилов алкохол, но не гори, както старите разтвори горяха. За нашите цели не става. :'(
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: voyslavov в 02 Януари 2013, 10:51:56 am
Явно готвенето ти се отдава! Впечатлен съм.
А с течността за чистачки ударих греда. Пише, че съдържа изопропилов алкохол, но не гори, както старите разтвори горяха. За нашите цели не става. :'(

Абе тази ти идея за течността беше другата причина да се регистрирам :), за да ти кажа да не пробваш ама по-добре е станало, че сам си се обедил ;)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: emil в 02 Януари 2013, 11:22:37 am
Чудя се дали да не пробвам с една друга, която забелязах на пазара? Ако не стане, ще я ползувам по предназначение, пак няма да е зян. Все ще улуча някоя от метилов алкохол. Тази, с която пробвах, се оказа доста "маркова".
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: voyslavov в 02 Януари 2013, 17:58:31 pm
Според мен не само вида на алкохола е проблем. В тези течности има и доста детрагенти (демек сапуни и разни други пенящи се неща), които най-вероятно ще правят много сажди, а и не съм много сигурен с каква концентрация е алкохола, ако е с много ниска пак няма да се запали, все пак това е воден разтвор.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 02 Януари 2013, 20:33:59 pm
тези дни си прегледах обстойно снимките от албума със моите примуси. Оказа се че,няколко от моделите, не съм публикувал изобщо! Може би,защото снимките са с отвратително качество, или поради други причини. Ето един от моделите:

Бушкрафт система за готвене  ;)  :


(http://media.snimka.bg/9614/025484021.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9614/025484020.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9614/025484019.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9614/025484017.jpg?r=0[img]

[img]http://media.snimka.bg/9614/025484016.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9614/025484014.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9614/025484012.jpg?r=0)

Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 06 Януари 2013, 18:51:17 pm
Днес, докато бяхме на ,,село" при родителите, точно когато ми се допи кафе...тока спря!
Добре че в колата си нося един от моите примуси с кафеварка! :D
Даже и клип успях да спретна :

монтирах и музика,да не е много ,,постно" клипчето.  ;D
http://www.youtube.com/watch?v=uCVzQsSeNTg

Харесва ли Ви?   ;)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: ko54 в 06 Януари 2013, 19:34:21 pm
Буш-спиртник с много буш-дръжка. И е свършил добра работа! (http://s16.rimg.info/99b3a52e91a2c079286bbb77900dd23d.gif) (http://smayliki.ru/smilie-949610439.html)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: emil в 07 Януари 2013, 22:23:05 pm
........ в колата си нося един от моите примуси с кафеварка! :D
Даже и клип успях да спретна :

монтирах и музика,да не е много ,,постно" клипчето.  ;D
http://www.youtube.com/watch?v=uCVzQsSeNTg

Харесва ли Ви?   ;)
Може би си въобразявам, но смятам, че тези кафеварки правят най-доброто кафе, хеле на спиртник. Всеки почивен ден си правя кафе на спиртника. Имитират прочутите кубински кафеварки. Тези са китайски, корпусите са от цам, само затварящите цедки са от алуминий, но кафето става божествено! По преценка на око, твоята май е от най-големият модел, за 9 кафета. Сравнявам качеството на напитката с три служебни кафе автомата, две електрически: за еспресо и шварц кафе, и турско на  джезве. Обожавам го!
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 08 Януари 2013, 10:43:34 am
 :) Да, наистина е от големите. Събира вода точно две големи чаши( всяка по 200мл.) Не знам дали е китайче, отдолу пише made in Italy . :)
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: emil в 08 Януари 2013, 18:25:14 pm
:) Да, наистина е от големите. Събира вода точно две големи чаши( всяка по 200мл.) Не знам дали е китайче, отдолу пише made in Italy . :)
Напълно възможно е да е италианка. Предположих, че е китайче, щото са масови и са евтини. Аз имам и трите размера. Най-малко ползувам най-мъничката: тя е като за детски сервиз. Но пък е най-сладка и е страшно удобна, ако обикаляш по разни хижи и станции, дето кафето е по лев и кусур. Миниатюрния спиртник, малко спирт и кафе: животът става роман.
Страхотно се възхищавам на спиртниците, които правиш. Аз също правя няколко модела. Стремежът ми обаче е спиртникът да е само кенчето и нищо друго, т.е. максимално просто. Просто поставям съда върху спиртника. Недостатъкът на тази употреба е, че не улавям максималната ефективност на пламъка. Предпочитам обаче така, отколкото да нося допълнителни аксесоари. Играя си с броя и диаметъра на отворите за да снижа пламъчетата така, че връхчетата им да "ближат" дъното на съда.
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 12 Януари 2013, 20:53:42 pm
Здравейте приятели, преди малко се реших да направя едно бързо примусче. От снимките по долу се вижда,че изработката е много примитивна. ;D За самият примус използвах кутийка от проектили за ВО.   Няма как да не работи този модел, направен от хора, които имат само ,,леви" или ,,десни" кунки!   ;D ;D ;D
Новото във този модел е:
  
1.Използването на карбонова вата
2.предпазна решетка т.е. естетическа решетка   ,за да има по добър ,,търговски вид"   :P

то и как се прави:

(http://media.snimka.bg/s1/1606/029456986.jpg?r=0)


(http://media.snimka.bg/s1/1606/029456991.jpg?r=0)


(http://media.snimka.bg/s1/1606/029456993.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1606/029456995.jpg?r=0)

за поставка на примуса е ей тая ,,чудесия" изработена от консерва преди известно време

(http://media.snimka.bg/s1/1606/029456998.jpg?r=0)


..даже примуса влиза в поставката чудесно   ;)

(http://media.snimka.bg/s1/1607/029457106.jpg?r=0)  

(http://media.snimka.bg/s1/1607/029457108.jpg?r=0)


И видео с първи тест за ,,надежност"     Пак използвах 500мл. водица  и гориво около40мл(на око)
време за пълно завиране на водата, около 12 мин.  Общо горене(работа) на примуса около 20 тина мин.!  


http://www.youtube.com/watch?v=BJWvCMyxZqw
             
Титла: Re:Самоделен спиртник
Публикувано от: vanjo в 13 Януари 2013, 14:20:26 pm
Валенти както винаги , чудесно изпълнение и описание. Въпреки всичко от клипчето се вижда и един недостатък, който е отстраним. модела на стойката е интересен и компактен, но нестабилен и от там рисков. Сигурен съм , че ще отстраниш този дребен проблем с още по-интересна, стилна и компактна стойка, но най-вече безопасна. :)
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: gavra74 в 02 Януари 2014, 19:14:03 pm
Здравейте! Не съм открил топлата вода в сферата на бирените примуси, но имам реализирани няколко идеи относно джаджи за тях. Това е линк за целия албум https://imageshack.com/a/m3VQ/1
1. На тая снимка (http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/35/yz5p.jpg) (https://imageshack.com/i/0zyz5pj) спиртника е залепен за консервена кутия с цел повишаване на устойчивостта му, ако готвим в големи съдове. Показани са и приспособленията играещи роля на стойка - направени са от електрод, но става и от по-корава тел.
2. На тая снимка (http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/402/nokia4211.jpg) (https://imageshack.com/i/b6nokia4211j) спиртника не е залепен. Стабилността се постига чрез зелената ламарина, захваната с болтове за дъното на кутията. Спиртника не е залепен умишлено, за да може въпросната кутия да се ползва и като печка с друго горива - сух спирт, чаени свещи, па ако ли щете и със съчки. Като се развият болтовете капака се затваря и кутията я използвам за съхранение на шишенце със спирт, кибрит, пакетчета кафе, чай, захар. Умишлено съм използвал тия "дълги гайки" както ги наричам - ако първо се развият и после се завият болтовете стойката става по-висока за да се добавят съчките по-свободно. Няма да разеснявам процеса за изработка и кое какво е - смятам, че от снимките се вижда. Но все пак ако някой не разбере от раз - да пита.
3. На тая снимка  (http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/19/av6l.jpg) (https://imageshack.com/i/0jav6lj) от дъно на кутийка съм изрязал капаче, което се слага за да гори по-бавно (да къкри), например да не ми загаря манджата, която претоплям или за да става кафето на бавен огън (може да си въобразявам, ама като че ли е по-вкусно).
Ами засега е това от мен!
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 30 Януари 2014, 22:20:11 pm
                                                                                       НОВ МОДЕЛ ЗА 2014г.
                                                                                      ( произведен от Valenti 681 )

                  Вижте новия ми прототип, за сега е в момент на сериозни изпитания! Мога само да кажа: Доста е ,,шумен"!  ;)   Така че,ако искате инфо и ,,детайли" по конструкцията, вероятно няма да получите!   8)      Ето за какво иде реч:    http://www.youtube.com/watch?v=kXizFp-hYgc&feature=c4-overview&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ
       
                   
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: ko54 в 31 Януари 2014, 08:14:44 am
Браво, а патент регистрирал ли си?  :D

Май липсва някаква опора за канчето. Боб да се вари ще е уморителна работа. (http://s18.rimg.info/d2bc734ac400e8ff23a35001a613e8ab.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1136916327.html) 

Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: gavra74 в 27 Февруари 2014, 22:05:26 pm
Здравейте! Не съм открил топлата вода в сферата на бирените примуси, но имам реализирани няколко идеи относно джаджи за тях. Това е линк за целия албум https://imageshack.com/a/m3VQ/1
1. На тая снимка (http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/35/yz5p.jpg) (https://imageshack.com/i/0zyz5pj) спиртника е залепен за консервена кутия с цел повишаване на устойчивостта му, ако готвим в големи съдове. Показани са и приспособленията играещи роля на стойка - направени са от електрод, но става и от по-корава тел.
2. На тая снимка (http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/402/nokia4211.jpg) (https://imageshack.com/i/b6nokia4211j) спиртника не е залепен. Стабилността се постига чрез зелената ламарина, захваната с болтове за дъното на кутията. Спиртника не е залепен умишлено, за да може въпросната кутия да се ползва и като печка с друго горива - сух спирт, чаени свещи, па ако ли щете и със съчки. Като се развият болтовете капака се затваря и кутията я използвам за съхранение на шишенце със спирт, кибрит, пакетчета кафе, чай, захар. Умишлено съм използвал тия "дълги гайки" както ги наричам - ако първо се развият и после се завият болтовете стойката става по-висока за да се добавят съчките по-свободно. Няма да разеснявам процеса за изработка и кое какво е - смятам, че от снимките се вижда. Но все пак ако някой не разбере от раз - да пита.
3. На тая снимка  (http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/19/av6l.jpg) (https://imageshack.com/i/0jav6lj) от дъно на кутийка съм изрязал капаче, което се слага за да гори по-бавно (да къкри), например да не ми загаря манджата, която претоплям или за да става кафето на бавен огън (може да си въобразявам, ама като че ли е по-вкусно).
Ами засега е това от мен!

Разочарован съм от "imageshack" и затова се прехвърлих на друг сайт. въпросните джаджи могат да се видят тук http://gavra74.snimka.bg/hobby/stoyiki-za-biren-primus.713404.all
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: Bore zlatoto в 10 Март 2014, 08:56:54 am
Здравейте използвам обикновен спиртник от консервена кутия вече 5 месеца. За да удалja горенето на спирта слагам в нея пясък и заливам със спирт докато се покрие пясъка. Това е най - ефтиният и прост начин. Когато пламака намалее разклащам кутията и останалото гориво се доизгария спокойно!
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 08 Април 2014, 12:00:37 pm
Най- новата ми разработка:

(http://media.snimka.bg/s1/3353/032950320.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3353/032950322.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3353/032950323.jpg?r=0)

.... и видео, от първият тест на ,,открито" :

https://www.youtube.com/watch?v=0rQc-1C3ke8&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ

Резултат: Супер мощен, много ,,шумен" и времето за приготвяне на кафе (от видеото) е реално!!!   :)
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: ko54 в 08 Април 2014, 12:42:34 pm
Молодец!

1,5 минути - направо си за Гинес.  :D
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 08 Април 2014, 18:56:47 pm
На 1.50 мин. започна пълненето на кафето! На 1.59 - завърши!  ;D Т.е. под 2мин.,което пак си е за Гинес де!
Пробвайте с газов котлон на max., и вижте за какво иде реч!  :P
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 02 Май 2014, 21:10:56 pm
За всекидневна употреба.... пеш с колело, просто незаменима вещ(поне за мен)  :D
...уж за самостоятелна употреба, а правя по две,три кафеварки за приятелите..... ;D

https://www.youtube.com/watch?v=FJTrDFnzF4c&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ

....с допълнително ,,гориво", за фенове!  :P

https://www.youtube.com/watch?v=4ZmJJfRHjaE&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: emil в 03 Май 2014, 00:21:06 am
Имам малко технически въпросчета, ако не са тайна: От какъв материал са тръбичките и откуде се снабдяваш с тях? И как запояваш алуминия? Ако и един кантар им удариш на спиртниците, ще е супер!
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 16 Май 2014, 10:38:00 am
Още нещо от Valenti's stove:

(http://media.snimka.bg/s1/3466/033176766.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3466/033176767.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3466/033176771.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3466/033176783.jpg?r=0)
Само да споделя,че този последният модел ,,Fire Dragon", ми коства една седмица работа по няколко часа на ден.  :)
и дежурното видео-тест за надежност и работа:

https://www.youtube.com/watch?v=T6M7j9zXOBw&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ

Малка част от колекцията ми, правена с много любов и труд през годините...
От предпоследният модел съм правил няколко примуса по поръчка. Всеки от тях е уникален по дизайн и няма да бъде копиран!  ;)

https://www.youtube.com/watch?v=ygZD17Rs1qE&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ&index=2
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: vanjo в 16 Май 2014, 10:51:30 am
Виртуоз както винаги !
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: emil в 16 Май 2014, 11:41:51 am
Учудващо ниско тегло! Браво! Аз изработвам основно два модела от кенове, които тежат по 8 и 11 гр. Стените на кеновете са доста тънки, 0.1 мм, но пък ги правя двустенни, с мембраната - тристенни. А този спирник е от флакон с оставена желязна горна част, с винтове и телове, че и медна тръбичка и пак тежи толкова.
BTW направих един, с 24 бр. странични отвори ф0.6 мм, но нещо не излезе особено удачен. Обикновено ги правя с 0.9 мм и горят добре. С този се опитах да снижа мощността, но не се разпалва добре. Сякаш парите вдигат голямо налягане и не могат да излязат през по-малките отвори.
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 23 Май 2014, 20:21:16 pm
След още няколко дена ръчен труд, се ,,роди" още едно ,,Огнено Драконче" :   :P

(http://media.snimka.bg/s1/3502/033248329.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3502/033248335.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3502/033248336.jpg?r=0)
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: Hunter в 23 Май 2014, 21:53:43 pm
Шапка ти свалям. Ти си си вече за изложбена сбирка, с тези експонати. Направо на извънземна технология ми мяза това, в сравнение с моя спиртник от кенче бира, уникална работа.  :o :o :o :o :o :o
Само въпрос: с какво прихващаш медната тръбичка към флакона, че нали едното е мед, а другото алуминии? Или пък използваш железен флакон ...?  ;D
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 24 Май 2014, 09:19:31 am
...с течен метал... ;)
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: unior в 24 Май 2014, 16:39:34 pm
лелеее ама бая съм назад , тука това си е ....УАУууу!!!!
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 25 Май 2014, 23:51:00 pm
  За любителите на примуси,произведени от Valenti, последната и подобрена версия на ,,Fire Dragon"!  ;)
 Насладете се на теста за време,разход на гориво и направата на ароматно кафенце с китайската мини кафеварка:

          https://www.youtube.com/watch?v=Csq49iQZeMg       
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 06 Юни 2014, 14:52:47 pm
Ето още един Дракон- Революционно решение на ,,манифактурата" ми, за производство на примуси!
Доста по компактен от събратята си,с повишена мощност и разход на гориво! Също така, три(3)пъти по-трудно
се гаси( забележете в края на клипа  8) )
Приятно гледане:
    https://www.youtube.com/watch?v=TN060TS0Blg&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ

Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: Valenti в 25 Ноември 2014, 20:33:08 pm
 Ииии.....последната версия на най-мощният от всички спиртни примуси, made by Valenti & co.!   ;D
Новото в този модел е:
1. по-усъвършенствания вграден ветроупорен щит, който подобрява работата на самият примус(не гасне и при силен вятър)
2.силиконови подпорки  и изолация от нагряване на крачетата(стойката) на примуса

За повече нагледна представа, дежурно клипче:

                     https://www.youtube.com/watch?v=bRa7EaQwryY
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: mechkolis в 02 Февруари 2020, 14:12:11 pm

Следва писане...

https://photos.app.goo.gl/XAo1XvGEo9Phc2RSA
Титла: Re: Самоделен спиртник
Публикувано от: mechkolis в 15 Февруари 2020, 10:44:45 am

След като разгледах чертежите за Самоделен спиртник 1 произведох няколко броя, като за целта се наложи понякога да използвам само едно кенче от бира.
Това се случи преди няколко години.
След време осъществих плановете за изработка на детайл способен да поддържа метален съд с вода за формиране на супа, чай или греяно вино.
За прототипа нямам снимков материал.
Вдъхнових се от легендата за Мил-Ми 24, който често е наричан "Стакан" заради формата на стъклото на кабината, което много наподобява стакан (от руски - буркан) (и "Крокодил" заради общата форма на вертолета) и случайно попаднах на перфектните подстаканни устройства: комплект от 6 съветски подстаканника от алуминий с изящна декорация.
Сгънах малко тел и воала - готов, компактен комплект за приготвяне на топли ястия.
Снимки може да видите на този линк:
https://photos.app.goo.gl/5WZ1TXAEFPK9GdJd9
Допълнително препоръчвам ако използвате този подстаканник (има още в нета) да не се съобразявате с чертежа на Спиртник 1 а да увеличите височината на устройството.