Автор Тема: Модификация на нож  (Прочетена 31079 пъти)

nicko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 35
    • Кулинарния ми блог :)
Re: Модификация на нож
« Отговор #15 -: 24 Април 2015, 13:16:56 pm »
Из колекцията ми се търкаляше един голям китайски нож, който така и не влизаше в употреба. Стоманата ми изглеждаше читава, доста дебело и стабилно острие, но прекалено голямо за вкуса ми. Формата също изобщо не ми беше удобна.

След известно умуване реших да го префасонирам. Мислих, мислих, нарисувах с маркер формата, която си бях харесал(нещо средно между Кепарт и Рей Миърс). Както добре знаем обаче, нещата се променят в хода на работа и острието започна да придобива друга форма. След известно рязане, охлаждане, стъргане, охлаждане, стъргане, пилене, още стъргане и още пилене и тук там охлаждане се получи следното нещо:

(можете дори да видите остатъка от очертанието за първоначалната идея за формата на острието)

Последва няколко седмици тестване, кое ми харесва и кое не. След дълго умуване стигнах до извода, че гарда трябва да изчезне. Отново в гаража - стъргане, охлаждане, пилене, охлаждане и шкурене. Гарда изчезна. Така и така се бях хванал и реших да оправя и още нещо, което ме дразнеше - заоблих чирените. Придадох малко по-ергономична форма на ръбатата дръжка. Също така изпилих и гърба за да може да работи с феророда по-лесно. Ето и какво се получи:

Далеч от перфектен е, има следи от пиленето и шлайфането.

Реших да си поиграя и със скоса, така и така бях почнал. Първите около 3 см от върха са изцяло плавен конвекс, който плавно преминава към вдлъбнат с вторичен малък конвексен по посока на дръжката. Вторичния конвекс на основната част на острието е със същия ъгъл като цялостния на върха, така че заточването е сравнително лесно. Малко е сложно за обяснение, надявам се, че сте ме разбрали.

Съжалявам за лошото качество на снимките, чак ме е срам от тях да си призная/мързи ме да вадя техниката след като съм стъргал 2 часа с пилата ;D/. По острието все още има следи от шлайфането, планирам тия дни да го доизпипам, да има малко по-приличен вид и ще направя малко повече нормални снимки, а може би и видео с кратка демонстрация.

П.С. Ако експеримента се окаже положителен, възнамерявам да търся майстор, който да ми го изработи от високо въглеродна стомана и с по-приличен вид.

nokian

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 76
« Отговор #16 -: 13 Юли 2015, 09:54:28 am »
Ето и последната ми придобивка

Стомана: Сребрянка (Бьолер К510)
Острие: 65мм
Дръжка: 85 мм
Дебелина: 4 мм
Твърдост:  Около 60 HRC
Ножчето е изковано от един колегат от друг форум,  дръжката е направена от мен от черно Г-10  залепено и занитено с медни нитове,  сложих и алуминиева тръбичка 6 мм, получи се много добро ножче според мен.
Тази сребрянка много ми хареса супер резливо ножче и предполагам ще държи ряз бая време.

nokian

• Jr. Member
  • **
« Отговор #17 -: 14 Юли 2015, 16:21:14 pm »
БЪК с нов калъф

nokian

• Jr. Member
  • **
« Отговор #18 -: 16 Юли 2015, 16:24:35 pm »
И още един калъф направен набързо

nokian

• Jr. Member
  • **
« Отговор #19 -: 22 Юли 2015, 13:54:17 pm »

nokian

• Jr. Member
  • **
« Отговор #20 -: 01 Декември 2015, 14:52:18 pm »
Опитите продължават

nokian

• Jr. Member
  • **
« Отговор #21 -: 02 Декември 2015, 21:41:48 pm »

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 239
« Отговор #23 -: 13 Юни 2016, 21:43:00 pm »
Вчера в моменти на безгрижие реших да спретна дръжка на едно острие. Захващането на острието към дървото го направих като пробих дупка в една цепеница артисала от отоплителния период, мушнах острието вътре и залях с епоксидна смола. После с теслата одялках дървото до груб цилиндър с диаметър 2 пръста, а на шмиргела оформих дръжката. Т.к. бях решил да я украсявам с пирографа, не си играх да я шкуря или импрегнирам. След "разкрасяването" ударих една ръка яхтен лак и това е резултата

Остава да реша каква кания да направя - кожа, плат или дърво.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 239
« Отговор #24 -: 17 Юни 2016, 20:57:24 pm »
Готова e. Ама понеже са от различни материали се различават по цвят. И ме домързя да слизам до мазата за разредител и лака стана много тъмен

Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква