Автор Тема: Офроуд и ендуро  (Прочетена 4478 пъти)

Phoenix

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 55
Офроуд и ендуро
« -: 30 Ноември 2015, 11:47:42 am »
Какво мислите за този вид занимания и почитателите им?
 Аз нямам нищо против тях, когато го правят организирано и на полигон.Нямам нищо против и когато шофират отговорно по черните пътища. Знам че от тях има сериозни и отговорни хора, който много пъти са помагали на хората в  бедстващи райони. Но съм против когато го правят на неподходящи места и нанасят екологични и други вреди. На много поляни се виждат огромните коловози, който са направили или са ги изорали, както и дивите прасета не могат. Да не говорим за силният шум който вдигат и за облаците прах. Някой от тях, аз ги наричам " Местните бабаити", са особено активни в  това. Тях често можете да ги видите да купонясват по хижите в планините. Виждал съм ги да шофират пияни и с голяма скорост. А някой дори използват високопроходимите си машини за бракониерство или за сеч на дърва за огрев. Според вас как може да се контролира този процес и от кого?

topaz

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 28
Re: Офроуд и ендуро
« Отговор #1 -: 04 Декември 2015, 12:51:40 pm »
Здравейте, позволявам си да Ви отговоря защото може би, и аз спадам към хората които карат т. нар оффроуд-сиреч извън пътя. Също така обаче доста ходя и пеша и предполагам, че имам някакви наблюдения.
Та моето мнение е, че основните поразии и в най голяма степен ги правят дървосекачите които и използват доста по тежка техника в сравнение с- да кажем джип или мотор. Съвсем отделна тема е те какви щети нанасят на природата.
На следващо място са: бракониерите-ловци и бракониерите-дървосекачи защото за тях гората има само финансово измерение.
Чак тогава идват Нормалните ловци които ползват "джип" и ние така наречените оффроудъри.
Между другото тъй като познавам и доста Истински ловци(аз самия не съм и няма да бъда ловец) мога да кажа, че те освен стрелбата по дивеча много спомагат и за опазването му, но това също е друга тема.
Мога още много да напиша, но не съм сигурен дали трябва.

В заключение само ще кажа, че заглавието на темата има доста подвеждащ характер (според мен) по отношение на съдържанието и.
Поздрави!

Phoenix

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 55
Re: Офроуд и ендуро
« Отговор #2 -: 07 Декември 2015, 13:22:13 pm »
Аз също доста ходя пеша и имам наблюдения. Това , че дървосекачите правят най-големите поразии за никого не е тайна. Повтарям, че към сериозните и отговорни  оффроудъри нямам нищо против. Имам против бабаитите който поради това , че в планината няма контрол правят каквото си искат и могат да бъдат опасни  не само за себе си, но и за околните. За съжаление те ползват същите видове машини като първите-джипове, АТВ, мотори.
Поздрави!