Автор Тема: Бюджетна установка за заточване с шкурки  (Прочетена 16539 пъти)

nicko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 35
    • Кулинарния ми блог :)

Разхождам се днес в Mr. Bricolage, търсих си разни неща за дома и случайно видях едно такова:

Блокче за шкурене с клипсове, които да държат шкурката, пластмасова основа и сравнително твърда подложка/подобен материал на подложка за мишка, но по-твърд/. Марката Raider, цената 3.99 лв.

Проблясна ми една идея в главата и попадна в кошницата заедно с няколко листа шкурка - 600, 1200, 2000 - още 3 лв.

Първо намерих подходяща изрезка от дъска от стар проект. Изискването за да е стабилна установката е дъската да е малко по-дъгла от блокчето и минимум с ширината на дръжката му. След това маркирах средата й, направих 4 дупки 2мм на еднакви разстояние от него. Добе е да направите лека фаска на отворите, за да скирят главите на винтовете, които ще я закрепят към блокчето. След като я центрирате върху гърба на блокчето (може на око, може и с по-прецизни мерки, тук по ваш избор), навивате 4 винта с достатъчна дължина да влязат в дръжката.
След това изрових от шкафа стара подложка за мишка, изрязах две парчета с подходяща големина да покрият дъската и ги залепих с тънка двойно-залепваща тапицерска лента. Същия успех може да имате и с някакво подходящо за целта лепило. Това дава стабилност на установката и не й позовлява да се хлъзга.

Съжалявам, че не се сетих да заснема целия процес, но едва ли изработването ще затрудни някой от вас, ако решите да си правите подобно. Пробвах го, на мен лично ми допада.

Заточването върху такава повърхност принципно придава леко конвексна форма на скоса и на мен това ми допада. Определено е по-лесно от правенето му на камъни. Ако предпочитате твърда повърхност, винаги може да изрежете дъска от ламиниран паркет/фазер/шперплат/друг достатъчно тънък материал и да я сложите между шкурката и подложката.

Предимството спрямо камъните е цената, леко е, може да се направи по-компактна версия за полеви условия, ако човек иска да унищожи известна част от блокчето или ако си намери по-малко такова.

Ето и как изглежда приспособлението:

Дано е полезно за някой. :)

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 282
Re: Бюджетна установка за заточване с шкурки
« Отговор #1 -: 29 Март 2015, 13:23:50 pm »
Това и аз съм пробвал преди години, но без да слагам дървена подложка. Става, но гумата под шкурката придава лек конвекс на острието.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

nicko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 35
    • Кулинарния ми блог :)
« Отговор #2 -: 29 Март 2015, 14:45:43 pm »
Мда, аз точно заради конвекса, който се получава всъшност се насочих към този метод. За ножовете на които не искам такъв си приготвих парче от ламиниран паркет, който да сложа върху гумата.

Днес установих, че е удобно даже и да си закачи човек парче кожа за фино заглаждане накрая.

nokian

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 76
« Отговор #3 -: 16 Ноември 2015, 19:24:44 pm »
Пробвах и аз (да не остана назад) много полезно особенно за конвекс.