Автор Тема: Fiskars K40 - плувката  (Прочетена 3408 пъти)

nicko

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 35
    • Кулинарния ми блог :)
Fiskars K40 - плувката
« -: 06 Май 2015, 16:27:38 pm »
Понеже съм запален рибар, освен всичко друго, преди около има няма месец в колекцията ми от ножове си намери място един Fiskars K40. За тези от вас, които не намират връзката между ножа и риболова, ето и причината - фискарса плува. Случвало ми се е не веднъж при газене, макар и до коляно в язовира или навеждане да си пусна рибата в живарника да изпускам какво ли не във водата. Точно по тази причина всичко което нося в мен по време на риболовен излет е вързано или плуващо. До преди да взема Фискарса ползвах джобен нож вързан с дълга връзка за халката на елечето ми или гайка на панталона. Проблема обаче е, че ако връзката е много дълга тя почва да пречи, да се закача за какви ли не неща, ако пък е прекалено къса ограничава работата с ножа - няма идеален вариант. Някои от риболовните компании предлагат плуващи ножове, но като всеки друг специализиран инструмент са едва ли не малоумно скъпи за това, което предлагат.

Преди известно време попаднах случайно на клип в ютуб за плуващия фискарс и по някаква случайност същия се появи седмица по-късно в някои от големите вериги в града. Купих го от Пени срещу скромните 15 лв и останах приятно изненадан от остротата му - бръснеше от кутията. Дръжката е пластмасова, но с доста добро сцепление, дори и когато е мокра или наплескана с рибешка слуз. Ножчето е изключително леко и не се усеща в джоба, на колана, в чантата и дори в ръката при работа. Като се вземе предвид факта, че дръжката е куха и острието влиза в нея около 3-4 сантиметра, ножа не е за груба работа. Справя се обаче чудесно с чистенето и приготвянето на рибата, правенето на нормални по размер шишчета и всякакви кухненски задачки.

Канията е пластмаса. Ножа се закрепва стабилно в нея и изпадането от там при тръскане е практически невъзможно. Има сравнително тясно място където да се прокара колана, за сравнение е по-удобно от това на Мора Класик, но пак е сравнително неизползваемо. Предполагам ще е по-удобен за носене на врата, на копче(мястото за колан дава и такава опция) или както аз си нося мората - с карабинка и въженце през колана, тъкмо виси по-ниско и не пречи на дрехите и на навеждането, клякането и сядането. За мен принципно по-удобно е, когато съм за риба да го държа в някой от джобовете на елека.

Сега и за самото острие - леко вдлъбнат основен скос и вторичен на 30 градусa(данни интернет). И двата са симетричени и равномерни, но се виждат следите от инструментите по тях. След кратко проучване в интернет установих, че доста от партидите имат проблеми с позиционирането на острието - на някои е наклонено на дясно, на други на ляво - моя няма такъв проблем, острието си е точно в средата на дръжката и е перпендикулярно спрямо нея. Стоманата е незнайна и в интернет пространството няма категорична информация, факт е обаче, че ръждясва и то не особено трудно. След 2 седмици в джобчето на гърба на седялката на колата имаше стабилни кафеникави петна по острието, същите такива придоби ножа и когато го забравих измит, макар и подсушен да седи в кухнята една вечер без да го намажа. Предполагам, че лесното ръждясване до известна степен се дължи на резките от инструментите по острието, които предразполагат към места, в които да се събира влага. Въпреки това, след доста употреба из кухнята, разфасоването и почистването на няколко риби, правенето на малко шишчета и други дребни задачки, той все още бръсне. Тук е мястото да споделя също, че гърба на острието е подобаващо остър и хвърля добро количество искри от феророда.

И така, след всичко казано по-горе, ето и равносметката:
Плюсовете - Бръснещо остър от кутията, държи ряз дълго време, стабилно заключване на канията, изключително лек и най-важното - ПЛУВА(дори и с канията)
Минуси - Ръждясва, което за един рибарски нож не е особено приятно, но пък не е нещо, което да не може да се предотврати сравнително лесно.
Извод - За цената от 15 лв, това е един чуден нож за риболовни излети и за домакинството, който иска леки грижи и може да ви служи дълго време, най-вече защото няма да го изгубите на дъното на язовира.

Дано това е полезно на някой. Поздрави на всички :)