Автор Тема: Самоделен класьор за рибарски кукички с поводи  (Прочетена 9802 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
САМОДЕЛЕН КЛАСЬОР ЗА РИБАРСКИ КУКИЧКИ С ПОВОДИОбикновено си вързвам кукичките и поводите на място, но е хубаво да има човек и няколко предварително подготвени в случай, че условията затрудняват направата им около водоема. Примерно дъжд, студено време или силен вятър. Понякога и зрението е проблем. Готовите поводи с вързаните към тях кукички е добре да се съхраняват изпънати.

Като деца си правехме класьори от стиропор (това е думата, която най-трудно научих как се пише ;D), но той е крехък и при натиск се чупи. Затова го лепяхме за предварително изрязани плочки от тънък гетинакс. Не ми се занимаваше да режа и да лепя, затова се огледах какво имам под ръка.

Намерих малко  изолация с дебелина 25мм, която се слага под ламинирания паркет. Изрязах с нож едно парче с размери 270х100мм, няколко топлийки от тези със стъклените главички и готово. Това е класьора. За размера се водех от моите нужди. Основно използвам поводи с дължина от 5 до 25см и затова 27 сантиметра дължина на класьора ме устройва.

Топлийките се забиват под ъгъл, така че върхът им да не излиза от другата страна. За тях се закача клюпа на повода, изпъва се и се забива върха на кукичката в изолацията. Така поводите са изпънати и подредени. При нужда от по-компактен класьор, който е по-къс от поводите, или самите поводи са дълги, примерно за бомбарда, те се закачат по същия начин, но влакното се завива откъм другата страна или се правят няколко оборота докато се събере целия повод. Така може да се съхраняват и цели предварително вързани такъми.

За хора с по-дебели пръсти вместо да гъчкат топлийките една до друга могат да ги разположят в два или даже три реда. Една горе, една долу и т.н. Така при кукичките разстоянието една до друга е по-голямо и по-лесно се борави с тях. На снимката се вижда как съм разположил на вторивя ред три топлийки точно с тази цел.

С успех може да се използват и двете страни на класьора. Начина по, който се фиксират кукичките е безопасен и самия класьор може да се носи в джоба без опасност от убождане. Все пак, за да не се наранят поводите е добре класьора да се постави в тънка найлонова торбичка преди да се сложи в раницата с останалите принадлежности.

Ако на някой му е интересно, дългите поводи на снимката са с дължина 25см, влакно 0.12, а куките от горе на долу:
2 броя No 12 цвят бронз със скъсени опашки
2 броя No 12 цват никел със скъсени опашки
2 броя No 14 цват никел нормални опашки
2 броя No 14 цвят никел със скъсени опашки
1 брой Но 18 цвят никел нормална опашка

На долния ред са различни кукички с номера 10, 12, 14, 18 на 14 см поводи с дебелина 0.12 и 0.16, а от другата страна има десетина морски кукички номер 10 на 14 см поводи с дебелина 0.16. Това ми е предостатъчно за моите цели.

Наслука!

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Ей Хобо, накара ме да обърша паяжините от кутията с такъмите.  Току виж и за риба съм отишъл.
Аз използвам още класьори от стиропор:Стиропорът е от дъното на голяма тарелка за кюфтета. По-плътен и по-здрав, но пак се чупи.
Читави несесери от този тип съм правил и от пластмасов картон, но напоследък не съм виждал такъв материал.


Намерих малко  изолация с дебелина 25мм, която се слага под ламинирания паркет. Изрязах с нож
Хобо, тая изолация дали няма ли да стане за шалте за спане? С такава идея съм търсил преди година по магазините за ламинат, но тогава по-дебела изолация от 10мм не намерих.
Не се взимай толкова на сериозно.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Mavrud, сто и един спомена ми върна с този твой класьор. ;D Класика е!

//offtopic
Всъщност не съм съвсем сигурен дали тази изолация е за ламинат или се ползва за изолация на стени. Просто ми попадна едно парче. Абсолютно същата е като туристическото ми шалте. Само се опасявам, че толкова дебела ще е много обемен рулона, ако си направиш шалте от нея. Ама защо ти е толкова дебело? Моето е 7мм и изолира идеално от земята. Вече ако искаш да го ползваш като дюшек да ти изолира и от неравностите под теб е друго, но според мен не е необходимо. Достатъчно е да изолира от студа и влагата, ако земята под теб е влажна.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

emil

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 282
Гледайки тази хитра оптимизация ми хрумна, че за същата цел може да се ползува една бяла пяна. Представете си, че си купувате калъфче за GSM. За да не се смачка калъфчето вътре са поставени 1-2-3 парчета с правоъгълна форма, дебелина ок. 7-8 до 10 мм. Май ще свърши работа и няма да се чупи, както се чупи сиропорът.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
При дебелина 7-8 мм ще е по-удобно топлийките да не се забиват отгоре под ъгъл, а от страни, в тънката страна на класьора.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gargo2

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 123
Поздравления и от мен.Много придвидливо си дал и своя набор на класьора.Аз макар ,че от дете съм опитвал по някога но твърде инцидентно главно когато съм ходил на море.Не ,че не ме е влечало но ме влечат твърде много неща и риболова все е оставал някъде на зад а и не съм случил на навити хора около мен.В последно време все повече се навивам а и условията станаха мисля по-либерални с тези билети и тн.Проблем ми е транспорта но поне свободно време взе да ми се намира по-често.