Автор Тема: Стават ли за планина спалните чували от Метро  (Прочетена 12751 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Летният сезон свършва и в магазините като Метро, Практикер, .JYSK и други е пълно с промоции на намалени спални чували. Стават ли те за планина? НЕ! Категотично не стават! Доказателството е в една проста задачка, която нашата учителка по география често ни задаваше

Как ще измерите колко е висок един планински връх ако в момента сте на морския бряг и в джоба си имате само един термометър?

Отговоря е следния:
Ще измерим температурата докато сме на морския бряг и ще започнем да изкачваме върха. На всеки 100 метра температурата пада с 1 градус.

Колкото и условности да има, колкото и неточно да е решението, хубаво е всеки турист да я запомни тази задача и чрез нея да решава дали един спален чувал ще му върши работа за планина или не. На всеки чувал има изписани цифри, които показват при колко градуса по Целзий бихме се чувствали комфортно в този чувал и при колко все още няма да замръзнем. Има стандарт уточнващ как се измерват тези температури. Няма да се спирам на него, но най-общо цифрите са уточнени за здрав млад мъж, спящ в чувала по термо белью. Жените трябва да добавят 5 градуса към комфортната, за да отговарят цифрите и за тях. Хората от средна и надсредна възраст също трябва да добавят градуси според възрастта си. Колко са верни цифрите и колко можем да си помогнем с допълнителни дрехи всеки да си решава сам. Аз ще се върна на задачката от часа по география.

На морския бряг в къмпинга е топла знойна вечер. Температурата не пада под +20С. Горещо. Обляни в собствен сос в чувал от Метро на който е изписано Comfort +12C си мечтаем за прохладата в планината. Да ама в планината по същото време въобще не се пържат в собствения си сос, защото дори на 1500м надморска височина вече е само +5С. Освен това за разлика от морския бряг, където всичко е нагрято през деня от силното слънце и сега излъчва топлина като печка в планината не е така, защото и през деня не е било толкова горещо, колкото в ниското. Така, че ако в къмпинга на плажа през нощта е +20С и ни е горещо със спален чувал от Метро, то в същото време на 2000 метра надморска височина нощем температурата може да достигне и отрицателни стойности. Какво правим тогава с нашия чувал с температура на комфорт +12С? Ще ви кажа, защото съм патил. ;D Маршировка му е майката. Цяла нощ клинч и трамбовка навлечен с всичките си дрехи с една единствена мисъл в главата: Няма ли да съмне най-после? Пак ще наблегна, че същия спален чувал за жени е все едно с Comfort +17С.

Какво да правим ако вече сме си купили от тези чували било от незнание, било съблазнени от ниската им цена? Ами нищо не може да се направи освен да ги ползваме само там за където са предназначени. Тези чували си имат своето предназначение и то е да се ползват на морски къмпинг, на нладежки летен фестивал,  стават и за студентски купони където понякога мястото за спане е проблематично. С един такъв чувал в раничката сте осигурени, ако въобще сте адекватни да мислите за такива прозаични неща след купона де. Чувалчетата могат да се използват за планина САМО АКО СЕ СПИ В ХИЖА и има допълнителни завивки. Там те са чудесна изолация от гнусотията на хижарските одеала, каквито са обикновено. Във всичките тези случаи по-удобната форма на спалния чувал е тип одеало, Спален чувал с форма на одеало с цип по края, който като се закопчае и става торба с форма на чувал. Чувал тип мумия с температира на комфорт +12С не върши по-добра работа, само е по-неудобен.

Има още един начин да се използват тези евтини чували. Като се комбинират два или три. На пръв поглед това е безсмислено, защото един добър спален чувал с температура на комфорт нула градуса е по-лек и по-малък на обем от няколко евтини чувала, но пък е доста по-скъп. Няколко евтини чувала един в друг не само са по-евтини, но и по-универсални защото според мястото на бивакуване, къмпинг или висока планина, може да се вземат само един, два или три броя.

Удачна комбинация би била евтин двусезонен спален чувал с един летен купен от следлятна промоция. Трисезонен, когато са двата, двусезонен - единия и къмпингов - само летния. Ако ще се прави някаква такава комбинация горещо препоръчвам да се изпробват възможностите някъде където при нужда аварийно може да се стопли човек. Примерно да чувалува пред хижата, та ако се наложи да има къде да се евакуира от студа. Чак когато се убедим на какво е способна една такава комбинация можем да си позволим да отидем на диво бивакуване с палатка или само заслон.

Накрая искам да ви кажа, че тези спални чували от Метро и Практикер не само не стават самостоятелно за планина, но и въобще не са толкова евтини, колкото изглеждат. На миналогодишните следсезонни промоции чували по 18-22 лева в Метро струваха между 5 и 10лв в JYSK. Така, че ако все пак сте решили да си купувате такива поогледайте се в различните магазини. Чувалите са еднакви, цените доста различни.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gargo2

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 123
Re:Стават ли за планина спалните чували от Метро
« Отговор #1 -: 28 Ноември 2012, 18:20:25 pm »
Благодарности за информацията.Все пак се интересувам какво е това JYSK.

rossko

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 58
Re:Стават ли за планина спалните чували от Метро
« Отговор #2 -: 28 Ноември 2012, 19:19:33 pm »
Аз не харесвам такива крайни мнения .... това става, това не
Аз лично имам два чувала от практикер и два от карфур.
Взех вторите защото тези от практикер са прекалено дебели и реших да си взема и по-тънки.
С тънките тази година спах близо до хижа Ком и си се чувствах идеално, недостатък е по-скоро хлъзгавата материя отвън.
Чувалите от пракрикер са дебели и не се пързалят толкова.
Доволен съм и от двата вида, а и планина не е задължително да е планина над 2000м

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Ст
« Отговор #3 -: 28 Ноември 2012, 19:34:29 pm »
Благодарности за информацията.Все пак се интересувам какво е това JYSK.

JYSK е магазин в който се продават нови, но следсезонни стоки. Излизащи след сезона от мода така да се каже. Периодично правят промоции с огромни намаления. Тъкмо да се ориентираме колко са били надценени найлоните ;D. Продават се основно спортни стоки. В София магазина се намира в двора на Кауфланд в Младост. До американския колеж. На практика сградата е една. В част от нея се помещава JYSK, в останалата по-голяма част - Кауфланд. Мисля, че има такива магазини и извън София, но не знам точно в кои градове.

Купувал съм перфектен нов трисезонен спален чувал за 25лв, когато по магазините, даже и в Европа, където тези неща обикновено са по-евтини от тука, струваше 60-70 евро. От обслужването съм доволен. Имах случай да купя спален чувал (друг), в който не можах да се побера :D. Уж мерих, но в къщи се оказа, че не съм домерил. Върнах го без никакви проблеми. Само ме питаха ще го сменя с друга стока или си искам парите обратно. Не правя реклама, но такова обслужване е все още рядкост сред нашите търговци.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Hunter

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 108
Re:Стават ли за планина спалните чували от Метро
« Отговор #4 -: 28 Ноември 2012, 21:51:34 pm »
Аз от моите чували от JYSK съм доволен, но на единия малко му прецаках ципа. Иначе имам ляв и десен, които се събират в един голям, тип мумия са. Струваха по 20 лева на парче, преди 2 години. Спал съм с тях при температури докъм 2-3 градуса над нулата и спах много комфортно. По документи комфорта им е между 5 и 20 градуса целзиеви. Минус е, че са обемни и не ми вършат добра работа за пътуване и бивакуване, когато съм с мотора. Към 30 сантиметра ширина на 50 сантиметра дължина са единия. За мен е важно, че на жена ми и е топло с тях, естествено при кучи студ в планина не съм ги тествал. Но пък надали за 20 лева мога да си купя по - добър чувал където и да е. Бързо съхнат, което също за мен е плюс, особено, когато трябва да се перат или пък проветрят набързо при преход. Сега обаче не знам от кой тип чували продават там и дали качеството им е ще същото, както когато аз си купувах моите.

rossko

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 58
Re:Стават ли за планина спалните чували от Метро
« Отговор #5 -: 29 Ноември 2012, 18:37:26 pm »
И моите по-дебели са тип мумия, ляв и десен... но и така не можах да ги съединя в един.
Първия път се въртях 20 мин в палатката, след като се прибрах пробвах и на светло .. но не успях.
Явно са ми зашили само етикет ляв и десен  :o

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Ст
« Отговор #6 -: 30 Ноември 2012, 11:08:33 am »
Rоssko, ти още преди две години май питаше как става съединяването на два спални чувала. Значи изключително лесно е, но трудно за обясняване. Точно като навиване на партенки. Трябва да се види. Отиди в Магазин Горгона в Търново, че ти е под ръка и попитай. В момента в който ти покажат ще се плеснеш по челото що не си се сетил сам. Да не помислиш, че нещо те занасям...и аз съм се борил със същия прлоблем, но имаше кой да ми покаже как става. Дали наистина са ляв и десен ще разбереш по мястото на циповете. На единия трябва да е от ляво, на другия от дясно. Самите ципове са еднакви и на двата чувала.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Hunter

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 108
Re:Стават ли за планина спалните чували от Метро
« Отговор #7 -: 30 Ноември 2012, 18:01:13 pm »
То този проблем и аз го имах, но за щастие не ми се случи по време на първия излет,а веднага след като се прибрах влъщи с новата покупка. Чичко Гугъл, ме препрати към батко ЮТуб и така се сдобих с познанието, необходимо за съеиняването на двата чувала в едно  ;D