Автор Тема: Магарето на мързеливия бушкрафтър(draw knives bench), или "Магарето на Колчо"...  (Прочетена 33341 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
В асфалтовата джунгла на София се раждат какви ли не полуизперкани идеи, така, че аз, движен най-вече от придобития мижав опит от изработването на няколко лъжици, вилици, паница, чаша, копанка и дръжка на брадва, реших, че е крайно време(въпреки скептичните забележки на kol4o и samotniq valk(вж. тема "Брадва и дръжка за брадва - пак дело на българо-циганската творческа мисъл..." ) да се заема по-сериозно с оборудването на моя, така наречен "Бушполигон". Даже тези другарски забележки ме амбицираха допълнително(в качеството на допинг, и то безплатен, и то без разните му там допингови инспектори - с една дума - кеф). Това, първо. Второ - не е някак си редно, другите държави да си имат оборудвани с всевъзможни джаджи бушкрафтърски полигони(напишете в Google израза "draw knives bench", опция "Изображения" и се убедете лично), а ние, в този динамично разширяващ се и уважаван(а най-важното сериозно посещаван и четен) форум - да си нямаме?!!! Тази несправедливост вече е отстранена и ще потъне в забвение, защото започва излъчването на сериала "Магарето на мързеливия бушкрафтър(draw knives bench), или казано още по-кратко - "Магарето на kol4o", защото все пак той е кръстник на този прибор за работа с рукан, а аз уважавам кръстниците. Пак се отплеснах, но този увод е необходим донякъде, за да обясня мотивите за следващите ми действия. Така, че в качеството си на сценарист, режисьор, оператор и главен (единствен) изпълнител, ще се опитам във формата на 1-2-3 серии да изтипосам фактологически моите опити в направата на този уред, щото лично се убедих, че въпреки крайната необходимост и удобство от стандартен дърводелски тезгях, ще бъде крайно небушкрафтърски да се инсталира такъв или подобен тезгях на бушполигона. Т.е. рискуваме да бъдем освиркани, а това май е излишно.

И така, ограничаващите условия са:
- никакви готови дъски(масив) и полуфабрикати(заготовки) - т.е. уредът трябва да се изработи от кръгли дървени трупи с кора(априори отрязани), а дъските и прочие - да се издялат ръчно. Мъка! Отделните елементи от магарето на Колчо - пирони, оси, клинове, сглобки и други стационарни и движещи се части - от същото или друго дърво(никакви метални части).
- инструменти - брадви, ножове, триони, длета, ръчна бургия, в краен случай - механична такава - никакви електрически инструменти. Пак мъка!

И така, днес, въоръжен с лаптоп с десетки картинки на това устройство и ръчно нахвърлян върху лист А4 ескиз, се монтирах на вече познатия полигон и пристъпих към първите стъпки  от този проект. Оказа се, че има много варианти на техническо изпълнение на това магаре. Аз се спрях на този(защото умните хора са казали - правете всичко колкото се може просто, но не по-просто):

а ескизът(нахвърлян набързо на място) е този:

И тъй, довлякох под попската круша съхнещите на сянка и чакащи своя час дървени трупчета и заготовки и се приготвих да ги разцепвам с дървени клинове, когато внезапно ме осени, че нямам дървен чук, с който да забивам дървените клинове. Пак мъка. Имам железни, ама не си е работа, не е по бушкрафтърски, а ръководството на форума не спи, а зорко бди, и рускувам да ми намалят оценките в дипломата. Още по-кофти. Затова за всеки случай реших първо да си направя дървен чук(от ясен, заклинен с клин от дъб, по подобие на брадвите, и отчитайки елегантното изказване на Колчо за осран...та дръжка на брадвата - и с ергономичен близък и по-далечен захват + разширение накрая):

Пробиване на дупка(отвор) в заготовката с ръчна бургия и после с механична дрелка - "Дрель, ручная, двухскоростная", 5 рубли 1976 година - почти 2 бутилки водка на ония пари в СССР, мъка!

Рязане с трионче и оформяне с брадва и нож:

Заклинване с дървен клин от дъб(или бук) по подобие на брадва(общ поглед):

След това непланирано отклонение на ресурси и време + спукан мазол между палеца и показалеца на дясната ръка от въртене на бургията и дрелката, и то с ръкавици,  най-накрая пристъпих към същинската дейност по подготовката на изходните материали, необходими за направата на Колчовото магаре. Клиновете са от ясен, а дървеният чук се оказа твърде лек за якото бухане по клиновете, затова с риск да си намаля оценките, включих тежката артилерия от железен чук от 2,5 кг без дръжката и брадва със същото тегло:

И резултатът - разцепено на две трупче 140х27 см, едната част от което ще служи като седалка и носеща част на останалите джаджи от магарето на Колчо:

Малко батонинг с брадва и нож(желязо в желязо) за начално разцепване на останалите трупчета, а после с дървени малки клинове и вече с дървения чук:

За толкова време - толкова. Утре ще добавя впечатления от тестването на нашенската брадва(българо-циганската) и шведската Wetterlings Carpenter's Axe върху различни по твърдост сухи дървета и различни действия - сечене, цепене и дялкане.

Край на първа серия поради силно изразен дефицит от време. Сори, обаче непредвидената направа на дървения чук ме забави.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
Въпреки изразените скептични мнения относно функционалността на това устройство, поздравления за вложения труд и ентусиазъм.
П.п. След неуспеха на дървения чук да се справи с разцепването на дънера, ми хрумна, че в бушполигона може би ще ти трябва маица. Питай по Берковско. Накратко същото като дървения чук, ама главата е от трупче твърда дървесина с диаметър около 25-30 см и дръжка около метър. Можеш да набиваш дървени клинове или колове в градината.
Успех!

ko54

• Hero Member
  • Водолей
Благодаря, Самотни вълк, ама нямам подобно трупче от твърда дървесина. Явно ще се ходи до някоя дърводелна. А иначе си прав, такава маица ще е много удобна и за забиване на колове към овощните дръвчета, освен за разклинване. Посмъртно нямаше да се сетя, че му казват така - маица, сигурно идва от глагола "маам", демек бухам яко с нещо по нещо.

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
хахаха ве4е си имам магаре
или "на " е за благозву4ие в магарето на кол4о  ;D ;D ;D

ko54

• Hero Member
  • Водолей
Не е за благозвучие kol4o, кръстник си именно ти - може би най-накрая ще изкарам някоя почерка, защото помисли само - влизаш в аналите на бушкрафта и името ти ще бъде обезсмъртено.

А така и така си налице, та да те питам(щото дървесината на полигона е на привършване, а хич не ми се пътува през Петрохан до Берковица в тия жеги) - не е ли по-просто, вместо горепосоченото на ескиза магаре, да се направи такова магаре: Какво е твоето мнение?

kol4o

• Full Member
абе тоя лаф с "аналите" не ме кефи много  ;D ;D

тва ти виртуалната по4ерпка
а новата картинка на магарето не ми е ясна много
оная корда с антената държи в горно положение онуй другото дет би трябвало да притиска сапа...но не ми е ясно как става притискането...няма площ май или аз се бъркам
ина4е ми изглежда по лесно за направа...няма да дялаш дъски  ;D ;D ;D
язък за мьолнир...хубав го беше докарал  ;D ;D ;D
само да знаеш 4е е хубаво да се обковава с 4ембер да не се сцепи  ;)

ko54

• Hero Member
  • Водолей
Kol4o, още не съм решил окончателно за модела, щото този последният вариант май е повече за дръжки(по-тесни заготовки), а първият ескиз става и за дялане на дъски(и тесни и по-широки заготовки). А вместо чембер ще го вържа с канап - за да придобие магарето по бушкрафтърски вид.

P.S. А за този прибор какво ще кажеш - цял бушкрафтърски струг с крачен педал и конопено въже като предавка на въртеливото движение? На какво ти прилича и дали ще бачка според тебе? С конопено въже имам предвид, щото с найлоново въже рискуваме да ни нарекат найлонковци?

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
Този струг го огледах, ама така както схващам, детайлът ще се върти напред-назад. Не знам доколко е удачно, предвид длетото. За пилене и шкурене на обли детайли ще стане. Мисля че ще е по добре, вместо тази механизъм с връв, да се използва механизма на една стара шевна машина. Пак е с педал но ще предава въртенето само в една посока

kol4o

• Full Member
4ембера го споменах в връзка с 4ука не с магарето  ;)
а този струг хи4 не ми вдъхва доверие
по хубаво си го направи като воденица, ако толкова ти е мерак...с някакви предавки
ама пък трябва да търсиш бара...абе и твойта не е лесна  ;D ;D ;D

ko54

• Hero Member
  • Водолей
Kol40, за такъв 6-инчов чембер ли говориш? Нямам такива малки обръчи, кофти. Ех, ако си имах истинска наковалня на полигона, щях да си ги изкова от метална шина и занитя, като обръчите за бъчва, ама нямам. Мъка.

P.S. А "мухата" за струга пуснах специално, за да видя дали няма да измислиш някакво "елегантно" ново название, както в случая с магарето(на Колчо). Ама първо да завършим това магаре, а после ще мислим за струга. А бара нямам, имам малко естествено езерце(локва) до гората с диаметър около 3 метра, деневилацията май е към 0,9-1 метър, така, че може и да стане бара, ако изкопая канал до тиквата(8-9 метра), за да я поливам. Ама има и централен водопровод, демек водно налягане, така, че трябва да се мисли за някакви предавки. Ама ще заприличаме на филиал на Етъра, а не на бушполигон. Пак кофти.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
Иии , като ти видях ескиза :o и се сетих за рисунките на Леонардо да Винчи

ko54

• Hero Member
  • Водолей
Колега jordanov, ти хубаво се бъзикаш, ама ако знаеш каква голяма плюска ми излезе на сгъвката между палеца и показалеца от въртене на ръчния свредел и ръчната бормашина - нямам думи(и то от 1 дупка на дървения чук!). Изобщо не си представях, че палецът е толкова важен, я се опитай да хванеш нещо(освен оная си работа) без палец, да видиш колко е кофти. А на 10 метра от мен, в багажника на колата си имах електрическа мощна дрелка с комплект сверла. Пет пъти(поне) между ругатните, насочени и касаещи твърдостта и влакнестата структура на ясена, бях на път да се откажа от ръчните инструменти в полза на електрическите, обаче се сдържах(признавам - едвам), и сега лекувам плюската, щото ме чакат "велики" дела през уикенда. Щом е казано с ръчни инструменти - значи бачкаме с ръчни, ако обаче, тъй като ме чакат бая дупки, електрическата дрелка ме прелъсти - ще си го призная честно в тази тема.

kol4o

• Full Member
не си го и помисляй да ми кепазиш магарето с ток
кат ти излезе плюска напикай я...става и с 4 пръста  ;D ;D ;D
и продължавай да псуваш...колкото по вдъхновено толкоз по добре
тай ната в тоя занаят е 4е колкото пове4е псуваш толкова по малко боли кат се цапардосаш с 4ука по пръста  ;D ;D ;D ;D

ko54

• Hero Member
  • Водолей
Май си прав...  

ko54

• Hero Member
  • Водолей
ПРОДЪЛЖЕНИЕ(или 2-ра серия)

Водолейското ми 6-то чувство ми подсказва, че някой от форума ще каже - "Аман, ko5, твойто май почва да прилича на турски сериал, т.е. дълъг, тъжен и муден". Аз, обаче, ще кажа веднага - търпение, приятели, какво искате от един начинаещ бушкрафтър(недипломиран), с незараснала плюска на дясната ръка(нищо, че съм с две леви), + 1 нов як мазол на дясната ръка + 2 чисто нови такива на лявата, щото се опитах да спасявам положението с нея. Кофти, нали. Оказва се, че с мишката на клавиатурата на компа е къде-къде по-лесно, и никакви плюски и мазоли за толкоз години не съм имал. Мъка. За сметка на това пък разбрах, че нито на Йосиф, нито но Исус им е било лесно, и малко по-малко започнах да уважавам тази професия - дърводелството. Само не мога да разбера едно - защо на човек, които е свършил някаква работа небрежно, през пръсти, му казват - "Егати дърводелеца". Тази приказка вече ми изглежда архи-неправилна.
Но по съществото на проекта все пак има напредък, даже, според мен - съществен. И тъй:
Същото място, една седмица по-късно:
Дялане на половинката на разцепения пън откъм лицевата част. Тук трябва да отбележа, че и шведската и нашенската брадви се справиха много добре, като нашенската работи почти като шведската, но почти, явно просто няма това първоначално фабрично сканди заточване на шведската, а и шведската инструментална стомана(L6) си казва думата. Но разликата за по-неопитни потребители ще е незабележима. Казвам го това специално за тези, които смятат да си правят поръчкови нашенски брадви - никак не е лоша(и работи) идеята за шведското напречно сечение - улекотява острието, а това позволява да се направи по-дълго острие, в случая 15 см, а това дава известни предимства при дялкане на по-широки плоскости, по-лесно и гарантирано уцелване на обекта за сечене и дялкане от по-неопитни колеги и т.н.
И така - оформяне на плоска(сравнително) повърхност на основната носеща плоскост - само горната част, да се оформя долната(обратна) страна - според мен е безмислено.

Пробиване на отвори в носещата плоскост и поставяне на крачета(опори). Първо смятах да сложа 4 опори, но тези отвори-дупки направо ме измъчиха. Ползвах последователно сверло 10 мм, после 20 мм(тип "перо"), накрая 35 мм - сверло тип фреза за дърво. Мъка. Дългите влакна на дървесната структура от днес искрено ги мразя. Спаси ме кривото(изпъкнало) длето, 35 мм диаметър(какво съвпадение, нали?), купено от Битака преди 10-на дни. Архи полезен инструмент за пробиване на дупки в масивно дърво с чепове(чекори), както е в случая. А цената беше по-малко от 1/2 кутия цигари - на Битака, а е здраво, дръжката е от бук или дъб, има и 2 чембера, както им казва Kol4o. Много по-бързо направих дупки с кривото длето и дървения чук, отколкото с механична бормашина, пък била тя и 2-скоростна. А може би само при мен е така. Затова направих 3 крачета-опори, а не 4.

А тук вече издялах крачетата и ги набих с дървения чук - задните са от липа, е предното краче - от ясен. Изобщо ясена ми свърши, щото от него правих дървени клинове за разцепване на дънера, и сега явно се налага да се тичка до Берковица, за да се снабдя с ясен и да завърша проекта.

После разцепих един пън и направих подставка с ъгъл около 45 градуса, на която да слагам заготовките, които ще се дялкат с руканите:

След това оформих горната опора, която ще притиска дялкания детайл, като я застопорих за вертикалните странични подвижни опори с две издялани клечки-клинове и времето свърши. Това е засега.  Моля за извинение, ако не се снабдя с ясен, ще го довърша с дърво от дива слива, вишня или в краен случай от лешник. Поне такива имам сухи и полусухи.

P.S. Така ми се искаше днес да го завърша този добитък, както пак елегантно се изрази Kol40, па макар в архи-груб вид и да тествам руканите, обаче не успях. Мъка.

Втори P.S. Сега, като прочетох написаното, сложих и прегледах картинките си мисля(ама чак сега загрях, на 1 питие), че дупките всъщност могат да бъдат и квадратни(или правоъгълни примерно), а и имам отдавна 2 хубави, обикновени прави длета - освен тези отвори на подвижната част на магарето, която чрез кръгли клинове- оси ще бъде прикрепена към основната дъска-носеща част, щото тази част трябва да може да се върти лесно чрез натискане с краката. Ей, kol40, не си прав - подсказвай по-активно. Плийз.

Жена ми, като видя това "произведение" на бушкрафтърската мисъл, каза - "Глупости на търкалета". Аз обаче отговорих, че жените изобщо не разбират от бушкрафтърски тънкости и пинизи. Какво да ги правиш - жени, да са ни живи и здрави.