КРАЙ НА ФОРУМА, ИЛИ?
Универсално правило: колкото по-едър е камъка /точилото/, толкова по-силен е натиска върху него и съответно при отиване към по-ситно точило натиска става по-нежен.
Архи полезна информация zoso, свалям шапка и за труда, който си вложил за направата на видео-уроците. А на първия клип на Bradley направих прекъсване и ходих и аз да си купя бира. Имам въпрос - някъде преди време в нета ми се мярна термина "Циганска заточка" като някъкъв способ за финишно заточване на ножовете, ама така и не ми стана ясно с каква цел се прави и има ли ефект? Ти беше казал в този форум, че след финото заточване на Викторинокса(примерно) на шкурка 2000, да се мине 1-2 пъти лекичко обратно на по-груба шкурка 800 грид(при мене се получи добре - наистина остротата се подобри), та това ли е всъщност тази прословута циганска заточка или пак нещо не съм разбрал? И какво препоръчваш да се прави в края на краищата - стропинг или твоя метод с връщане обратно на по-груба шкурка. Или пък трябва да се съобразяваме с това какво ще режем с ножа - дърво или хранителни продукти? И има ли нюанси и значение за каква стомана се отнася - карбонка, неръждавейка или ламинат? За бюджетните ножове става въпрос - Мора, Хултафорс, Викторинокс и т.н. Благодаря предварително.
...Това на едната страна, след това същото от другата страна. Острието движа напред все едно искам да отрежа филийка от камъка. Натискам елегантно....
...Резултата: Толкова остър нож не съм имал през живота си. Сега разбирам какво означава термина "бръсне с лекота". То не остана какво да се бръсне. Мисля, че най-после и аз се научих да точа нож. БЛАГОДАРЯ ТИ Zoso!!!
zoso, имам две ламинатни остриета на Erik Frost на MORA, вътрешният слой е карбонова стомана О-1 закалена на 61 по Рокуел, а външните слоеве са по-меки и са сигурно някаква модификация на 420. Та въпросът ми е - има ли някакви особености при заточване на ламинатите? Вършат ми чудесна работа, по-остри ножове досега не съм имал и ще бъде жалко, ако ги съсипя. Засега поддържам остротата им само с шкурка 2500 на мокро и стропинг с кожен каиш без паста.
Изключително твърда е, не се огъва,