Автор Тема: Хипертермията -вечният враг 2  (Прочетена 4533 пъти)

vanjo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 854
Хипертермията -вечният враг 2
« -: 13 Май 2011, 16:19:51 pm »
С почти неусетното настъпване на лято тази година се сетих за прегряването (хипертермия) нещо не по-малко коварно от преохлаждането (хипотермията). Всеки от нас е чувал думичката слънчасал, дори в българския език се ползва и като описание за неадекватно поведение на даден човек. Майката природа се е погрижала принципно хората да имат естествена климатизация в горещото време, но тя не е безотказна. Комбинацията от температура и влажност водят до неприятни последици ако не обърнем достатъчно внимание на първите симптоми на прегряване а именно:

- зачервяване
- ускорен пулс
- затруднено дишане
- висока температура

При появата на такива симптоми най-благоразумно е да си намерим сенчесто и прохладно място, при възможност съблечете колкото се може повече дрехи, наваксвайте загубата течности и соли във вашия организъм, добра идея е да имате някое друго саше рехидрин, или някакви напитки от типа на Isostar. Полезна добавка са мокрите кърпички на алкохолна основа.

Не е препоръчителна употребата на кафе или алкохолни напитки

Имайте в предвид, че организма не винаги ви "подсказва"  и е възможно да изпаднете в по-сериозното състояние на слънчев или топлинен удар, тогава нещата са сериозни и трябва да се предприемат мерки за незабавна евакуация. Самите симптоми са са :

- висока температура
- намалено или напълно липсващо изпотяване, съпроводено със зачервяване и/или изсъхване на кожата
- ускорен пулс
- повръщане
- затруднено дишане
- нетипично поведение
- халюцинации
- състояние на тревожност, превъзбуда
- липса на ориентация
- припадъци
- кома

В този случай най-добре е да си спомните следното:

незабавни мерки -> повикване на специализиран екип-> оказване на долекарска помощ-> транспорт -> болница

Ако сте с група трябва да наблюдавате внимателно децата, възрастните и тези членове на група за които знаете че страдат от хронични сърдечно-съдови, белодробни и бъбречни заболявания, те са най-уязвими. Употребата на някои медикаменти също увеличава риска!!!

Съществува Индекс на прегряване (субективно усещане за температурата на въздуха)
разработен от НИМХИзключително полезен за всеки който планира дълги преходи в горещото лято.

И в допълнение ето един много детайлен и полезен документ за оказване на долекарска помощ за прочтете, разпечатате или свалите цък ТУК  :)

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Хипертермията -вечният враг 2
« Отговор #1 -: 13 Май 2011, 18:09:37 pm »
Вярно, идва лятото и слава богу. Затова всички в планината - на прохладно. Едно време ни учеха, че при едно от двете/топлинен удар и слънчев удар/ продължавало да се отделя пот, а при другото - не, ама кое беше, не помня.???  А иначе и двете са прегрявания на организма, като слънчевият удар е прегряване на главата пряко от ултравиолетовите лъчи на слънцето, и тук май продължаваше потоотделянето/но не съм сигурен/. Много навременна тема, графиката за индекса на прегряване за пръв път я виждам и сега си обяснявам някои състояния, които лично съм изпитвал. С две думи - повече течности/безалкохолни/, като на снимката от филма "Белое солнце пустыни".

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

vanjo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 854
Re:Хипертермията -вечният враг 2
« Отговор #2 -: 13 Май 2011, 18:28:27 pm »
При топлинния удар спира и отделянето на пот в следствие на дехидратация и друго важно при него е, че може да се получи и при липса на пряка слънчева светлина. Тази табличка я имам разпечатана и седи заедно с разни други бележки, които съм сметнал за уместни.  И все се каня да систематизирам нещата и разпечатам на един шал, но нещо съм до никъде с тази идея  :-\.