Автор Тема: Санитарна сеч - 30% от дърветата в Борисовата!?!?  (Прочетена 1434 пъти)

teodoran1

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 3
Постът е от Фейсбук. Моля прочетете.... >:(

Вчера, след инфарктни два часа в община Изгрев на среща с общинари, които трябваше да ни уведомят какво ще правят в Борисова градина, стана ясно следното:
- 30 % от дърветата трябвало да се изрежат по санитарни причини
- лесо-парковата част не можело да се поддържа, т.е. горната част на парка, както и тази срещу бившата Република, затова щяло да се разреди и да се превърне в парк с площадки, полянки, асфалтови алеи и прочие
- не се обелва и дума за животинските видове
- никой не даде никакво обяснение защо от три години се сече гората безпросветно
- всъщност на въпроса кой го прави, се каза, че вероятно е криминално действието, щото поисках документ, с който да легитимират действията си, такъв няма
– щото съм неприятна, поисках и настоящия договор с възложителя Голяма Община, но се оказа, че бил конфиденциален.
- представители на Лесотехническия и община Изгрев в началото се опитаха да са иронични, имаха поставени клакьори в публиката, но след час всичко си дойде на мястото
- възложителят Голяма Община беше пуснала свой представител с кокетното име Корнелия Нинова ( съвпадението не е нарочно), която дълго време се кри в публиката. Отказа да даде даже датата на подписания договор, за да можем да го проверим в регистъра.
- мръсната сеч на вековни дървета в Изгрев беше определена като неизвестна криминална дейност.

Та, драги софиянци, след два часа, в които цяла зала с хора от квартала се боричкахме за Борисова градина, стана ясно, че ще има зверска сеч - 30 % от дърветата ще бъдат изсечени, което е маскирана под предлога "санитарна сеч". Според думите на доцент от Лесотехническия, който е изпълнител на договора с Голяма Община, в София не можело да има лесопаркови гори, а само паркове с градини - т.е. гората да се изсече, за да се разреди до парк, който пък да бил направен на детски площадки и други съоръжения.... За съжаление имаше подготвени хора, които извадиха разпечатки с паркинЗите, които ще се строят из целия парк. това е началото по усвояването на "белите дробове" на София.
Битката за Борисова градина е от много години. Гордея се, че квараталът беше така активен и яростен по опозването на парка. Тепърва предстои резултатът от "инвентаризацията", от решенията на възложители и изпълнители, които ни обясниха, че само ни уведомяват, но от нас нищо не зависело.
Ще ви държа в течение.
И ви моля за подкрепа!
А вчера преди срещата си мислих, че става дума само за един паркинг зад кортовете, а тя излезе дебела работата...
На снимките:
1. Представители на Лесото и Община Изгрев.
2. Чертеж, уж който трябваше да "разшифрова" свършената от тях работа. Без легенда, без обозначения. Вижте го - шедьовър! Били парцелирали по зони парка, където вече имала инвентаризация, но така и не е публикавана, което също отказват да направят. Нямаше отговор на въпроса какво трябва да ни разказва този чертеж. Общо взето отбиване на номера, ама не сполучиха на хора.
В щастието бъди умерен, в нещастието – разумен. https://www.keranova.org/