Автор Тема: Войнишка мешка вместо раница  (Прочетена 44179 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Войнишка мешка вместо раница
« -: 19 Септември 2010, 15:55:23 pm »
ВОЙНИШКА МЕШКА ВМЕСТО РАНИЦА


Войнишката мешка, част от оборудването на БНА, е здрава, надеждна, удобна и функционална раница подходяща за походи през четирите годишни сезона. Самата мешка представлява торба от тънък, но здрав, брезент с презрамки. Обема и е 30 литра, но при вързването се губят около 5, така, че може да се разчита на 20-25 литра обем. Това е повече от достаъчно за еднодневен поход или няколко дневен с добре обмислен багаж. Мешката е евтина. Струва между 3 и 5 лева по сергиите, на които се разпродава военно оборудване от времето на БНА. Изключително здрава е. Предвидена е да се товари до 50кг багаж.

Наред с положителните си страни тя имя и няколко, на пръв поглед, недостатъка. Казвам на пръв поглед, защото всички те са отстраними при правилна подредба и леки хитрини при носенето на мешката. Най-сериозните са мекия гръб и тесните презрамки. Презрамките са ушити умишлено тесни, защото с широки е трудно да се прикладва и стреля, а ако те са широки и твърди това е невъзможно преди да се свали от раменете самата мешка. В същото време всеки войник носи точно определени неща в мешката си и тяхната обща тежина е под осем килограма, а до 8 кг мешката е удобна за носене с оригиналните си презрамки.

Мекия гръб на пръв поглед е недостатък, но ако се подреди правилно багажа в мешката това вече не е проблем. Това става по следния начин. Багажа се реди така, че самата мешка да е добре натъпкана и да остане плоска и широка. Не по-дебела от дъното, което е около 10см. Откъм гърба не трябва да има твърди и ръбести предмети. Всеки ръб, който се усеща на гърба, ще направи синина или рана при продължително носене. В основата на мешката се редят дрехи и леки предмети, които няма да се използват често по време на похода. По-тежки предмети се редят в средата на мешката. Това се прави с цел центъра на тежестта на багажа да е горе долу межди кръста и плешките, най добре на височината на плешките. Между ръбестите предмети и гърба се слагат меки неща, дрехи, кърпи и др. За да остане плоска мешката е важно в началото на подредбата добре да се натъпчат ъглите и. Например всики чорапи се тъпчат там. Те добре уплътняват празното пространство. В същото време се вадят лесно ако се наложи, плъзгайки ръка в мешката покрай багажа. Когато се формира основата се реди нагоре. В даден момент към средата на височината мешката може да започне да "дебелее:, но това да става само в страната обратна на гърба. Откъм гърба тя трябва да има форма на равна дъска. Така подредена мешката стои много удобно на гърба и с багаж до около 10кг се носи комфортно. Над тази тежест тесните презрамки се впиват в раменете и пречат на нормалното кръвообръщение. В резултат се подуват ръцете от китките до пръстите.

Когато се наложи носене на тежък багаж много помага гръдната стабилизираща връв. (Зашита е за лявата презрамка). Тя се премята през гърдите и се натяга на дясната презрамка докато се усети как тежестта се премества равномерно от раменете на гърба и гърдите. Осезаемо пада натоварването на раменете. Ако това се окаже недостатъчно, трябва да се извадят дрехи от мешката, например тениски, които да се подложат на раменете под презрамките. Така носенето на тежък багаж с мешката вече не е проблем.

Обема за мешката според мен не е недостатък. Ако човек не може да си събере багажа в една армейска мешка това е сигурно доказателство, че е взел излишни неща и дрехи, които само ще си разкарва из баирите и ще се поти да ги носи. Невероятно много неща се събират в една войнишка мешка ако се подредят добре. От статията "Какво има в една туристическа раница" може да се придобие представа за какво става дума:
http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=4.0 .

Като допълнение и модернизация на мешката могат да се зашият по две връзки на дъното и на всяка страна на мешката. На дъното аз вързвам шалтето, че е обемно, макар и леко и не се събира в мешката. Ако обема все пак не стигне, допълнително може да се преметне през рамо една войнишка сухарна торба. В нея е удобно да се носи храната. Хем е под ръка, хем не се мачка.

Единствения сериозен недостатък на мешката, който всъщност е недостатък на повечето раници, е че ако не е подредена стегнато и да е с форма на гладка дъска откъм гърба тя прилепва плътно до него и човек лесно се поти и ходи с мокър гръб. При добре натъпкана и подредена мешка тя се допира постоянно само под кръста и потенето на гърба липсва.

Мешката не е най-удобната раница, но за 3 до 5 лева си е супер. С нея начинаещия планинар може да провери дали има траен интерес към планински (горски) скитания или ще отиде веднъж два пъти и ще се откаже. По-опитните бушкрафтъри, планинари и туристи не подценявайте войнишката мешка и не се влияйте от рекламите на скъпите раници, които ни заливат отвсякъде, преди сами да сте поскитали поне няколко пъти с нея на гръб. Аз лично я използвам от много време и нямам никакво намерение да я изхвърлям.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Meze

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 40
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #1 -: 20 Септември 2010, 00:19:03 am »
Ползвам мешка вече 12 години, без да съм ходил в армията. Носил съм големи комплекти учебници всеки ден, дрехи и храна за излети, дори и Hi-Fi уредбата си донесох в къщи от магазина с мешката. Ползвал съм я и при колоездене. За мен лично този тип раница няма нужда от реклама, а недостатъците които Хобо споменава могат лесно да се отстранят. Като за цена на един голям дюнер, си е екстра инвестиция за лекотоварен туризъм :)

cat

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 468
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #2 -: 14 Октомври 2010, 00:41:28 am »
При по къси като време и растояние походи аз също ползвам мешка, ми удобна си е само трябва да се реди внимателно нещата от първа необходимост да са отгоре иначе се налага ваденето на цялото съдържание .

Kent

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 362
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #3 -: 27 Януари 2011, 12:08:45 pm »


Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #4 -: 27 Януари 2011, 12:51:48 pm »
Kent, това на снимките е класическа военна раница с тръбен самар. Норвегия, Швеция и други страни са я ползвали много дъго време преди да въведат нови модели. Понеже е раница с "твърд" гръб тя си има всички положителни и отрицателни страни спрямо мешката, която е раница с "мек" гръб.

Част от положителните са, че е много удобна за носене и ако в торбата има ръбести предмети те не ръбят на гърба дори и без специално подреждане защото е със самар. Също така, благодарение на самара, гърба има добро проветрение и не се поти толкова колкото ако си с мешка. Презрамките са доста по-удобни от тези на мешката.

Като недостатъци спрямо мешката бих посочил, че е скъпа и тежка. Самара е твърд и това определено е проблем при носене в какъв да е транспорт. Всъщност тази раница и мешката от БНА са толкова различни, че едва ли е удачно да се сравняват. Едната е идеална за едни цели, другата за други. Най-хубавото и на двете е, че нямат найлон.  ;D ;D Със здраве да си я ползвате!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #5 -: 23 Август 2011, 07:21:07 am »
Мешките в действие.  ;D
снимка: Cat


снимка: Cat


снимка: Cat


На гърба мешка, отпред мешка...писна ми от мешки! 8)
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #6 -: 28 Октомври 2012, 16:16:46 pm »
След пет годишна вярна безотказна служба днес най-после се наложи малко ремонт на моята армейска брезентова мешка. Смених памучното въженце, което стяга гърлото, защото се протри. Вместо него сега съм сложил въженце от юта. Конците са остарели и имаше няколко разшити участъка по презрамките та се наложи да си спомня и тази древна бушкрафтърска дейност наречена шев с игла и конец. ;D По плата все още няма видими следи от износване, въпреки че е носила какво ли не.  Докато шиех си спомних за какво съм я ползвал тази мешка.

Произведена е през 1971г. Купих я от една сергия за продажба на имущество и оборудване от складовете на БНА за 2 лева. Мешката вече пет години с чест участва в редица битови мероприятия като пренасяне на зелето всяка есен от пазара до бидона в нас, всякакви плодове и зеленчуци за приготвяне на зимнина, храна, плодове, зеленчуци и месо за ежедневна употреба, както и алкохолец необходим за поддържане на общия тонус на всеки бушкрафтър. По мои груби пресмятания за тези 5 години мешката е пренесла 6 (шест) тона зеленчуци, плодове, храни и течности.

Освен, че ежедневно е с мен в града, придружавала ме е в десетки еднодневни и  няколко многодневни похода в планини и поле. Видяла е море и реки. Пожелавам всекиму такава вярна и здрава раница, ако и да не е за 2 лева. 8)

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #7 -: 11 Ноември 2012, 20:03:54 pm »
С мешката за шипка:
Не се взимай толкова на сериозно.

nicktodorov

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 7
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #8 -: 12 Ноември 2012, 09:22:38 am »
Сега ще напиша нещо, което предполагам няма да ви хареса, но се надявам да зачитате и различното мислене. Ако не, просто ми изтрийте мнението.
От скоро чета форума ви и има доста интересни и полезни неща. За което поздравления.

Обаче забелязвам една странна тенденция да се отричат постиженията в една или друга област и изкривено прехвалване на остарели и ненужни вече неща.
Конкретния случай - мешката.
Да, не мога да споря, тя е проста, надеждна и върши работа. Въпроса е как...
По никакъв начин не мога да се съглася, че е удобна и практична.
1. Презрамките са от плат. Съответно при по-голяма тежест имат склонност към сгъване по дължина. Няма как тежест съсредоточена на малка площ да е удобно за носене.
2. Няма кръстен колан. На всеки е ясно, че при туристическите раници тежестта се поема основно от кръстния колан. Презрамките са за да я държат близо до гърба. Това си е проста физика и анатомия и не мисля, че може да се спори по въпроса.
3. Няма гръден колан да свързва двете презрамки.
4. Всичкото съдържание е в едно огромно отделение. Подредбата и лесното достигане на нещо най-отдолу примерно са много трудни.
5. Няма твърд гръб или рамка което прави изключително неудобно носенето на обемисти неща, които стърчат назад към гърба.
6. Затварянето на единственото помещение е крайно ненадеждно при дъжд. (То и самия плат де...)
и т.н.

Не мога да отрека, че някога тези неща са нямали аналог. Че е интересно да се запазят знанията за направа и употреба на остарели и ненужни за момента знания, вещи и екипировка. (забележете "за момента". Не отричам, че може да се случи ситуация в която да са абсолютно необходими и единствено приложими)  Но след като по-късно те са били усъвършенствани, подобрени, заменени от по-удачни, явно не са били чак толкова перфектни. Например мешката, кубинките, партенките и т.н.

Та след това дълго изразяване на моето несъгласие  :D
бих искал да кажа всичко това по-просто с едно изречение:
Недейте така смешно да отричате достиженията на цивилизацията и да превъзнасяте неоправдано остарелите неща.

Demonizer

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 27
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #9 -: 12 Ноември 2012, 14:59:43 pm »
Съгласем съм,има по-модерни решения от мешката,но ти също не трябва да отричаш практичността.За еднодневна разходка си върши чудесна работа например.Аз лично трета година вече всекидневно ходя с раница на Ташев,но при мокро време,когато съм с колело,сменям раницата с мешката,за да не става цялата кална,да се пере и  така нататък.А в крайна сметка,зелената торба :D е около 4-6 лева,така че за тежки и груби дейности си е съвсем добро решение.Въпрос на личен избор и бюджет. ^^

nicktodorov

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 7
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #10 -: 12 Ноември 2012, 16:02:33 pm »
В случая мисля, че говориш не за "практичност" а за "финансово по-удачен" вариант.
Реално с ташевката ти е по-удобно но заради финансовата страна предпочиташ мешката.
Както и да е, радвам се, че за разлика от други форуми приемате инакомислещи.
Просто споделих какво впечатление ми направи беглия ми прочит из форума.

Demonizer

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 27
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #11 -: 12 Ноември 2012, 17:37:13 pm »
Да,разбира се,че с раница е доста по-удобно.Идеята ми е,че в крайна сметка вместо да мъча раницата (която и без това всекидневно си тормозя  :D) ,слагам мешката и ми е мирно на душата в кално време без калници по пътеките. :)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #12 -: 12 Ноември 2012, 18:48:42 pm »
Да,разбира се,че с раница е доста по-удобно.Идеята ми е,че в крайна сметка вместо да мъча раницата (която и без това всекидневно си тормозя  :D) ,слагам мешката и ми е мирно на душата в кално време без калници по пътеките. :)

Ами то точно тогава се вижда силата на мешката, кубинките и партенките. В кал, дъжд, сняг и студ. При лоши метео и всякакви други условия. Когато е слънчаво, сухо и топло всяка найлонка върши работа. Тогава може и бос по джапанки с торбичка от супера даже. ;D ;D ;D
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #13 -: 12 Ноември 2012, 20:12:41 pm »
nicktodorov добре дошъл във форума и поздравления за смелия коментар за мешката. Ако някой ти каже, че по-удобна раница от мешката няма, че по-удобни обувки за туризъм от стари български кубинки няма и че партенките са супер - кажи му незабавно да отиде до личния си лекар, за да му даде направление за преглед в психиатричен кабинет.

Не разбирам защо си останал с впечатление, че тук се отричат постиженията в една или друга област (предполагам имаш предвид в оборудването за туризъм) и изкривено прехвалваме остарели и ненужни вече неща.  Аз съм член на форума от около година и тук намирам различни, често противоположни мнения. Такива мнения са ми помагали при взимане на решения за евентуална покупка на оборудване.

За мешката. За разходки сред природата лично аз ползвам както мешка, така и раница ALICE и стара ученическа раница и раница за колоездене и сухарка или дори найлонова торбичка. В зависимост от необходимостта и/или предпочитанията. Имам и едни магарешки дисаги от козяк, ама още не съм ги “обнародвал” на обществено място. Мешката ми е чаровна и с това, че е само 200-300гр., можеш да я сложиш в джоба и не иска някакви специални грижи. Удобна ми е за колоездене, пеши туризъм, плаж и риболов. Към мнението на Demonizer ще добавя, че в мешката събирам спокойно едно платнище или дъждобран, хавлия за плаж, термос, чаши, консерви 1-2 и малко хляб, достатъчно за няколко часа или ден излет.

Не съм съгласен, че мешката няма гръден колан да свързва двете презрамки. Просто не си виждал запазена мешка. Ей това е:
Ако искаш и можеш за връзката се прави възел за бързо развързване (quick release) .

За мнението ти за остарелите и ненужни знания....
Цитат
Не мога да отрека, че някога тези неща са нямали аналог. Че е интересно да се запазят знанията за направа и употреба на остарели и ненужни за момента знания, вещи и екипировка. (забележете "за момента". Не отричам, че може да се случи ситуация в която да са абсолютно необходими и единствено приложими)  Но след като по-късно те са били усъвършенствани, подобрени, заменени от по-удачни, явно не са били чак толкова перфектни. Например мешката, кубинките, партенките и т.н.
Просто ще ти кажа не се взимай толкова на сериозно. Нека всеки си се занимава с това което му е интересно и да не поучава другите кое е правилно и кое не, а да споделя опит.

Ще ми е интересно да прочета твои ревюта за раници, обувки и оборудване, които ползваш, както и да споделиш опит от твоите ходения.
Не се взимай толкова на сериозно.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #14 -: 12 Ноември 2012, 20:40:53 pm »
Сега ще напиша нещо, което предполагам няма да ви хареса, но се надявам да зачитате и различното мислене. Ако не, просто ми изтрийте мнението.

nicktodorov, добре дошъл във форума. Никой няма да ти трие мнението. Тук уважаваме хората със собствено мнение, които си го устояват. Пък и нали е форум. Съвсем нормално е да има всякакви мнения, често дори противоположни. Трият се само заядливи и такива с персонални закани, обиди и нападки независимо към кой от форума са отправени, но това предполагам е политика на всички форуми. Много интересен въпрос поставяш за прогреса. Отдавна се каня да отворя подобна тема. Нека да оставим дискусията по този въпрос за там, а ако искаш я отвори ти, аз ще взема дейно участие в нея.

Сега за мешката. Според мен преди да сравняваме каквото и да е трябва да имаме база за сравнение. Предлагам за база да вземем обема (литража) на мешката и да я сравняваме със същите по обем раници. Мешката завързана има обем 25 литра. Може и да има двайсет и пет литрова раница със здрав кръстен и гръдни колани, но аз не съм виждал. Обикновено са с някакви сиджимки колкото да не се мандахерца раницата ако не е достатъчно пълна. Ами мешката има гръдна връв, която върши същата работа. В цивилизацията тази връв не помня да съм я вързвал защото не съм усетил нужда да я ползвам, но в казармата, където правехме по 12 км марш на скок с пълно бойно снаряжение всеки ден, стабилизиращата гръдна връв помагаше много.

Колкото и да звучи невероятно една мешка е по-влагоустойчива при дъжд от една полиестерна раничка. Брезента не пропуска влага на следния принцип. Като се намокрят влакната на стегнато изтъкания плат надебеляват и вода между тях не може да мине. Ако мешката е нова и пропита както трябва с ленено масло е практически непропускаема. След това като остарее, особено ако се пере и по този начин се премахне промазката си пуска вода, но пък е малка по обем и винаги може да се сложи под дъждобрана. Найлонените раници рано или късно пропускат през шевовете си. Та и тука кой знае каква разлика няма. Това дето го казваш, че мястото на вързване е най-ненадеждно при дъжд не е така. Точно от там не съм виждал да се мокри мешката.

За останалите предимства и недостатъци подробно съм написал в статийката. Само ще се спра малко повече на презрамките. Да, те са тънки и меки и ако се носи тежък багаж определено са неудобни за един турист, но точно това ги прави по-добрия избор за войник и всеки ловец. Защото с такива презрамки може да се прикладва и стреля без да се сваля мешката от раменете, докато ако презрамките са широки и твърди, като на туристическите раници, това не може да стане. От туристическа гледна точка това не е необходимо и винаги може да се тунинговат презрамките като им се добавят от онези възглавнички за предпазните автомобилни колани или да се подпълни нещо подръчно, за което вече писах.

Най-ценното в мешката е нейната надеждност. Кога са измислени мешките не знам, но в този вид, в който ги ползваме сега за пръв път започват да се изработват с императорска заповед в Русия през 1869г. С тях въоръжават руските полкове заминаващи в Туркестан. От там и името и - туркестанска мешка. С такива мешки са били опълченците на Шипка през Руско-турската война 1878г. Мешката е изкарала всички следващи войни, включително две световни. Дори само с този факт печели моето доверие пред всякакви модерни и лъскави найлонки, които едва ли са толкова здрави и надеждни като мешката, но определено са свръх надути като цени. След като почти сто и педесет години армейската мешка вярно е служила на милиони хора няма причина да подведе мен.

Разбира се никой не е длъжен да я използва насила и мисля в статийката доста обективно съм описал всичките и силни и слаби страни. Самият аз ако планирам да нося багаж повече от 8-10 килограма заменям мешката с шведския ми самар, с който удобно нося и 30 килограма на гърба си. За туризъм ако няма да се ползват бивачни принадлежности основно ползвам мешката защото все повече редуцирам багажа си и сега дали за един ден или за една седмица той си е все същия и е горе долу 3 килограма като тежина. Различно е само количеството храна. И ракията  ;D. Според дните.

//edit
Писали сме едновременно с Mavrud и в някои неща се повтаряме, но това само помага да се види, че не сме се наговорили. ;D ;D ;D
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!