Автор Тема: Събирачество  (Прочетена 21646 пъти)

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Събирачество
« -: 11 Ноември 2013, 19:32:46 pm »
СЪБИРАЧЕСТВО.
Предлагам да отворим една нова тема за събирачество. Мисълта ми е всеки, който иска, да сподели, когато ходи по гори, поля, реки и морета какво събира от дивата природа. Дали ще са билки, горски плодове, гъби и т.н., които използва на място и/или носи и обработва в къщи.
Споделения личен опит за тия дейности ми се струва, че ще да е най-полезен, но и чужд такъв може да се спомене. Ще е полезно да се препоръча и по кое време на годината какво може да се събира.
Ако има интерес и се събере доста полезна информация, може успоредно да започне да се оформя и СЪБИРАЧЕСКИ КАЛЕНДАР на BUSHCRAFTBG.COM ;) с препоръки през кой месец от годината какво може да ни даде природата.
 
Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: Събирачество. Шипка - събиране и сушене.
« Отговор #1 -: 11 Ноември 2013, 19:41:14 pm »
ШИПКА  - събиране и сушене
Аз лично не съм голям събирач, но по понякога събирам самардала, лапад, коприва, липов цвят, мащерка, диви ягоди, къпини, диви лешници, дренки, шипки, трънка. Рядко маточина, диви круши и ябълки. За предпазване от молци събирам листа от орех... Правил съм и възглавница от събрани и изсушени морски водорасли.
Най ме е яд, когато се каня да събера нещо, но пропусна подходящия момент. Най-често това ми се случва с липовия цвят.

Все още не е късно да се съберат малко шипки. Споделям, моя начин как събирам и суша шипка.


Според мене това, което е добре да се знае за шипката е:

ВРЕМЕ НА СЪБИРАНЕ: От септември до падането на студовете. Малко преди плодът да е узрял напълно и започнал да омеква След осланяване съдържанието на витамин С намалявало.
КАКВО СЕ СЪБИРА: Плодът, малко преди да е узрял напълно и започнал да омеква.
ЗА КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА: Суровите плодове за направа на сладка, сиропи и др., вино и оцет, сушените - за чай и запарка.
НАЧИНИ НА ОБРАБОТКА: Сушене, консервиране, ферментация.

Всяка година гледам през октомври да събера малко шипка. Събирам около 3кг. сурова и я суша. Използвам я само за чай през зимата, при простуда и в по-концентриран вид - при леко разстройване на стомаха.

Когато събирам, гледам да избера чисто място по-далеч от натоварени шосета или други замърсители. Според литературата шипките с по-продълговати плодове са по-богати на витамин С, а също и плодовете разположени по южната част на храста.


Понякога за събирането използвам дървена кука:След като приключа със събирането, следва очистването им.

Отделям плодовете, които имат черно или някакви повреди:
Аз махам и останалите зелени дръжки (някои не ги махат сега, а след като се изсуши плода и непосредствено преди използване за чай):


 

Очиствам и ако е останало някое сухо листенце по върховете на плода:
За сушене (не само на шипки) използвам табли за сервиране, които съм надупчил с бургия ф3мм през около 2-3см:


 

Разстилам по възможност на един пласт:Добре е, ако се сушат на сухо и проветриво място. Аз ги суша върху кухненските шкафчета.

След около 20 дни сушене вече са започнали да омекват и изглеждат така:


 

Това е останалото от миналогодишната реколта:
Когато шипките ми изсъхват ги поставям в буркан с капачка или в найлонова торбичка, а нея вързана в пластмасова кутия.Мисля по-добре се съхраняват в хартиена или платнена торба.
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1656
 • Водолей
Re: Събирачество
« Отговор #2 -: 12 Ноември 2013, 08:59:01 am »
Подкрепям хубавата тема с едно кадро - лешници, набрани на буш-полигона(вилата демек)  :D

Берат се през септември и се сушат. Суша ги както орехите, на сянка и на проветриво.

Чакат своето време, вероятно към Коледа...

Риган, вече изсъхнал и готов като подправка. Също от буш-полигона, имам 2 храстчета риган, всяка есен режа клончетата с ножица и го суша на терасата, увит във вестник(заради мухите). 

Жена ми го използва като подправка към различни гозби с пилешко, свинско, агнешко, пица, лазаня и т.н. 

Аз пък често зимата го смесвам с мащерка за ароматен чай. Чудесно върви с коняк.
А други билки, като босилек и розмарин си отглеждам целогодишно на остъклена(топла) тераса в сандъчета разни, за да се ползват в прясно състояние. Демек пак е събирачество, ама терасно-саксийно.  :D

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

mosferatu

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 22
Re: Събирачество
« Отговор #3 -: 03 Декември 2013, 23:16:23 pm »
Обожавам да събирам мента на село (с. Велчево, на около 20км от Велико Търново), там расте в изобилие, а района е наистина чист- промишлено производство в радиус 10- 15км няма. Суша я на вестник, върху масата в механата, която рядко се ползва.
Същото правя и с шипки, глог и всякакви билки- мащерка, маточина, свирчовина, липов цвят.
От домашно отгледаните суша люти чушки, грозде, ябълки, сливи. От гъби не разбирам :(.
Важно според мен при сушенето на каквото и да е е, че трябва да се суши без пряка слънчева светлина в мухарник, във вестник или тензухена торба, така, че да не ги достигат мухите и да не мухлясва (т.е. на проветриво място). Сушенето на слънце води до загуба на натуралния цвят на плодовете/ билките и загуба в аромата им, а мухълът и плесените са източник на афла- токсини, които са много вредни за стомашно- чревния тракт! Ако суша месести плодове ползвам дървена рамка с опъната мрежа за прозорци, на която на тънко поставям измитите и нацепени предварително плодове.
Баща ми суши сливи в много слабо загрята камера (не знам точно каква, прави го в службата си, пригодили са нещо, предполагам някой стар Раховец) за по- малко от денонощие, при което стават меки и захаросани, направо страхотни. Едно време на село почти всяка къща е имала сушилник, в който са сушили ябълки и сливи, изграден от камъни, но нито един не е оцелял...

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re: Събирачество
« Отговор #4 -: 18 Декември 2013, 12:50:43 pm »
Понеже в къщи вече се размятат разни ошави, та споделям. Навремето баба с нейното събирачество, каквото не успее да вкара в буркана, слага по тавите и айде на покрива на едно навесче. Та като се почне с джанки и зарзали с костилките, кайсии и сливи без, круши, ябълки и грозде и по гроздобер вече имаме един чувал със сушени плодове. Като типична селянка не държеше чак на стерилна чистота / за което даже съм си позволявал да пускам и забележки :D/, но пък докарваше екстра качество. Най-важното е да не се мокрят плодовете докато се сушат, вечер се скриват задължително под покрив. Прибират се по партиди, като смачкаме гроздето, завира шира и ги топва за по минута-две. После пак засушаване и готово. Сега аз съм по-старателен и като колегата преди мен, ползвам рамки с мрежа отдолу и тензух или чаршаф отгоре. Кайсии, ябълки и сини сливи - домашно производство. Между другото, навремето едно от най-големите лакомства е бил балсуджука - наниз на конец от сушени плодове и орехи, топнати в шира. Пак между другото, като малък съм се интересувал с какво са се хранели нашите хора в... първата половина на 20 в., да речем. Имало е и гладни години, но не са гладували, верно че не са били и сиромаси. Та примерно като тръгнат баба и дядо през нощта с каруцата /призори да са на нивата/ между тях слагат едно гърне с ошав, завито с кърпа и отгоре дебела филия хляб да попива и да не се губи матриал. Докато стигнат, закусили с хляба, ошава е за през деня. Вечерта някоя чорбица и сиренце и стига толкоз. Общо взето непретенциозен човек може да кара дълго време на хляб и КСП /казармено - компот от сушени плодове/, пък ако има отвреме- навреме и бобец с някоя глава лук даже ще вика и берекет версин.

П.п. За съвременния хомо сапиенс има и уреди за сушене на плодове и зеленчуци, тия дни подарихме на една колежка такава машина 8)

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: Събирачество
« Отговор #5 -: 18 Декември 2013, 14:04:32 pm »
Ошава е ценно нещо. Моята селска баба правеше и сушени череши с костилките - идеална занимавка по време на риболов. КСП-то в казармата, често пъти беше предпочитано пред старо 40 годишно конско с вени колкото капрон и неведнъж ни е спасявало от гладна вечер.  КСП-то обаче сервирано топло и с начупен хляб в него. По време на гладните години на демокрацията научих да ядат тая манджа и колежките студентки. Имаше вечери в студентския стол, когато само това беше останало.

Смятам, че сушените плодове (особено сини сливи и ябълки) са непретенциозен, но ценен хранителен продукт за всеки турист. Става и за занимавка и за топло питие и за основно и за десерт. Добре е да има човек по шепа две в неприкосновения запас. Защо не и в колата - при зимни пътувания ... (справка петолъчката през миналите години)
Не се взимай толкова на сериозно.

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re: Събирачество
« Отговор #6 -: 18 Декември 2013, 14:33:59 pm »
Аа да, череши също, задължително. Като запас е хубаво да има всяко семейство, кой колкото може да приготви през сезона. Съхранението - в платнени торби и на течение е най-добре. Ако са приготвени както трябва, няма грешка. Най-много да има някое червейче някъде, ма то протеини милото, тъй че добре дошло :P

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: Събирачество
« Отговор #7 -: 02 Януари 2014, 20:00:00 pm »
Шипката ми изсъхна.
Този път преди да я прибера бях намислил да я натроша.
Трошенето стана с помощта на стара ръчна метална машинка за пълнене на луканки (мелене на кайма).
След това материалът се преся през гевгир, поради липса на сито голямо.
Направен бе чай за тест с 2 лъжици материал в 1 литър вода.
Това е резултатът:
Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: Събирачество
« Отговор #8 -: 15 Юни 2014, 18:08:19 pm »
Време е за събиране на липов цвят:


Наближава и Еньов ден, когато билките имат най-голяма лечебна сила.
Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: Събирачество. Календар за събиране на билки.
« Отговор #9 -: 15 Юни 2014, 18:48:49 pm »
Календар за събиране на билки

Календарът е от книгата "ОПОЗНАЙ И СЪБИРАЙ БИЛКИ" с автори А. Боева, Д. Панова, Б. Стефанова; издателство Български червен кръст, София, 1983. Посочено е кога и коя част от растението се събира:
  

  

Книгата все още може да се намери по антикварни щандове или интернет.
 
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1656
 • Водолей
Re: Събирачество
« Отговор #10 -: 15 Юни 2014, 19:30:26 pm »
Днес си набрах мащерка, сега съхне в 2 щайги от ягоди на сянка.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

gavra74

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 239
Тученица
« Отговор #11 -: 24 Октомври 2014, 07:49:26 am »
Здравейте. Незнам дали това е към събирачеството, но все пак реших да драсна няколко реда по въпроса.
Наскоро в интернет попаднах на статии за това растение и останах учуден. Докато при нас се води репей, плевел, бурен и всичко от тоя сорт, в съседна Гърция например давали луди пари за него.
Ето я и нея

и листенцата

Подробности за нея всеки може да прочете в нета и няма да се впускам в подробности. Накратко – била голяма работа!!! Незнам до колко е истина това което е писано, личен опит имам само за вкуса и – лееееко наподобява на маруля. Някъде пише, че има вкус на лапат, но на мен ми блъска на маруля. Като се добави към салата няма да личи. Събрал съм си малко семенца и смятам да се пробвам да я отглеждам в саксийка и да си имам подръка цяла зима.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Gabo

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
Re: Събирачество
« Отговор #12 -: 24 Октомври 2014, 17:00:23 pm »
Едно малко уточнение, Тученицата (Portulaca oleracea) или позната с другото наименование Тлъстига визуално доста прилича на братовчеда си Калдаръмче  (Portulaca grandiflora).
И двете са от семейство  Тученицови но аз лично не съм специалист да кажа, дали имат еднакви полезни свойства, щото по снимки изглеждат еднакво.
А дали в Гърция давали 'луди пари' нека да не се превъзбуждаме, щото има хора дето дават луди пари и за шише вода, щото било мноооого лечебно  ;D

gavra74

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 239
Re: Събирачество
« Отговор #13 -: 24 Октомври 2014, 19:01:09 pm »
Kaто каза шише вода се сетих за консервирания свеж планински въздух  :D Шъ извинявате, ама си е редно да се поспами малко  ;)
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: Събирачество
« Отговор #14 -: 24 Октомври 2014, 21:44:01 pm »
Интересно растение!
Тученицата - кралицата плевел http://www.hera.bg/s.php?n=2158
Буренът тученица - вкусна храна и лекарство http://lechebnik.net/?item_id=337
Не се взимай толкова на сериозно.