Автор Тема: С въдица и фотоапарат на реката  (Прочетена 13764 пъти)

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
С въдица и фотоапарат на реката
« -: 25 Септември 2013, 20:56:17 pm »
Този раздел нещо сме занемарили. Ловци ли няма, рибари ли или не смеят да се похвалят.... Аз ще се престраша...
 
С ВЪДИЦА И ФОТОАПАРАТ НА РЕКАТА
През тази година съм разхождал въдицата три пъти и на море и на язовир и не съм хващал нищо. Този ми беше четвъртия. Ред е на реката. Идеята беше за 3-4 дневен излет, но накрая се сведе само до 3-4 часа. Както каза един колега по руски рибарски канал: “Най-лесния начин да разсмееш Господ е да му разкажеш за плановете си”.
 
Както и да е, приготвям фотоапарата и въдицата и  вече съм на реката или това, което е останало от нея. Потъвам с удоволствие в зелената джунгла. Снимам още преди да съм хвърлил въдицата.


Не съм стъпвал тук от години. Руслото се е променило. Името на реката  е Луда Камчия. Казва ли са и така, защото е била буйна и пълноводна. Особено опасна била по време на дъжд – за кратко време е помитала хора и добитък, намиращи се край брега. Имала е малко бродове и хората са правели въжени мостове за преминаване над нея.
 
Разходката включваше и намокряне на различни изкуствени примамки. Казаха ми, че се завъдила и щука и с неудоволствие слагам метален повод.  Първи е наред малък чешки воблер. Избирам си цели на отсрещния бряг и започвам да замятам.


Стремя се да замятам близо до надвисналите клони – любимо място на речния кефал. Загубил съм тренинг и ме е страх да не закача воблера отсреща. Постепенно започвам да "сервирам" по-уверено и по-точно.
 
Водата е прозрачна, но за съжаление не се мяркат игривите кефали.  Доскоро царе на тази река, сега явно са принудени да делят територия и дори да се пазят от щуките.  Сменям воблера с друг. Малък китайски попер (3.00лв от хипермаркета). Сменям мястото.

 
Попер слагам за първи път. Уча се да го накарам да играе по повърхността. Не е трудно. Може би пръчката ми е добра за тази цел - Germina производство на ГДР, фибро стъкло, 1.80м и акция 15гр. Антика е, но все още е перфектна. Машинката е мъничка китайка Silstar с 1 лагер и тя доказана в бойни условия. Имах и шпула с плетено влакно, но предпочетох обикновено влакно, защото по-лесно се къса, когато закача в клоните. Авансът беше нагласен за големи риби.

Достигам до този брод и замятам отдалеч по течението.


Обирам бавно и с върха на пръчката разигравам уверено попера. Задобрявам, дори започна да издава звук "пльок, пльок". Унесъл  съм се от ромона на реката и свистенето на аванса ме стряска. Има риба. Засякла се е сама и дърпа яко. Мисля си "Е, ся закачих 2-3 кила щука".  Оказа кефалче, към 250гр.  :( , ама дърпа яко:


Маломерен е, а и да не беше, като гледам "изобилието" на риба в реката, не смятах да го вземам. Снимам бързо и го потапям с мокра ръка във водата. Отплува отначало бавно, но после бързо се съвзе и отпраши. Приятно е усещането да пуснеш рибката на свобода. Дано да има шанс да оцелее в борбата с видрите, сивите чапли, навъдилата се щука и особено с двукраките обезрибители с мрежите.

Явно поперът може да хваща риба. Доволен съм. Нещо се разсейвам и при поредното замятане попера "хваща" клон на отсрещния бряг. Правя опити да скъсам рязко,  за да намаля загубата на влакно, но не успявам. Все пак поперът остава на клона с доста влакно. Да го прежаля или не. В никакъв случай, нося мачете, нож, мултитул – с две думи приличам на леко въоръжен римски пехотинец и тук ще има борба. Намирам място и преминавам на отсрещния бряг. Стръмен е и доста обрасъл. Добирам се до закачката и виждам, че клончето е тънко, но нависоко. Стъблото на дървото е дебеличко и с мачетето ще отиде поне 20 мин сеч. Но пък за късмет намирам дълъг сух прът, крив като кука към върха. С него захванах клона и го издърпах. Спасих си скъпоценното воблерче.

Продължавам по течението, но забелязвам, че бутилката ми с вода е понамаляла. Водата в реката е прозрачна и изглежда примамлива за пиене.


Преди съм пил от нея. Сега да пия или не? 


Не смея, като си помисля колко села със свинарници и нужници има нагоре по течението.

Сещам се, че наблизо имаше чешмичка в една скала. Намирам я. Даже са станали две:

 

 
До чешмичките се вижда как лешника разрушава скалата:

 
И тук сълзи вода. Дали не е време за трета чешмичка?


Не знам къде точно трябва да се набие тръбичката. Иначе бих опитал. Предполагам, че скритата и част трябва да е разпробита в горната си част или да е полутръба.
 
Това е пътечката към чешмичката:

 
Придвижвам се към другия вир и сменям попера с въртяща блесна.


Няма удари, не се и вижда риба да гони блесната. Все пак мястото е прекрасно:

 
Листата вече оформят килим върху водата:

 
Време е да се прибирам. Сменям за последно блесната с един на пръв поглед измислен оранжев скакалец. Учудващо за мен той има интересна игра във водата. Бях заметнал срещу течението и ето, че и едно кефалче го хареса:

 
Пак е маломерен. Закачил с е на двете тройки, но леко. Повтарям процедурата със снимката и бързото пускане във водата. Нещо започва да ми харесва метода "Хвани и пусни" (Catch and Release). Дори се замислям да оставя само една тройка и дори да изпиля контрите и.

Продължавам още малко да замятам по обратния път, но друг рибок не се подлъга.

Това е.
Равносметката - две риби и много емоции.
А мислех да зарязвам риболова....
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1656
 • Водолей
Re: С въдица и фотоапарат на реката
« Отговор #1 -: 26 Септември 2013, 08:25:54 am »
Good emotions Мавруд!     

Обаче аз бих ги изплюскал кефалчетата печени, примерно в алуминиево фолио на жар...
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

emil

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 282
Re: С въдица и фотоапарат на реката
« Отговор #2 -: 26 Септември 2013, 08:47:14 am »
Ехеее.... Това е моят риболов! Блазе ти, че си се сетил да снимаш веднага. Определено смятам, че фотоапаратът е по-добрият живарник. Аз не се сещам да почна първо със снимките и зимъс, пред мониторите на компютрите горчиво съжалявам. Не мога да се отърва от един гаден атавизъм: мъкна с мен уловената риба в живарник и я снимам накуп, преди да я пусна. Величая се колко риба съм уловил. А за да запазя жива рибата, живарника е метален и закачен на карабинер на колан на кръста. Комбинацията от масата на живарника+рибата и силата на течението, дето го тегли на колана е перфектна за дископатията. А към апарата посягам най-накрая. Ваденето му е трудно, щото е в херметически водоустойчив калъф: с мухарката постоянно съм във водата и при едно падане (такива изобилстват) ще се простя с него.
И аз планирам да се понауча на риболов с воблер: не съм пробвал никога. Виж с блесна и най-вече с мухарка имам страшни емоции с кленовете. Ако можеш, фотай макарата Silstar, дето е с един лагер :) Germina-та е класика, няма я вече тази риба в реките, която вадехме преди 25 години с тези въдици.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: С въдица и фотоапарат на реката
« Отговор #3 -: 26 Септември 2013, 14:55:38 pm »
...  аз бих ги изплюскал кефалчетата печени, примерно в алуминиево фолио на жар...
Ko54, идеята не е никак лоша, особено ако бяха по-големички, ама нещо не бях настроен кулинарно.
Времето ми беше ограничено. Иначе бях замислил една скромна рибена чорбица (сиреч ухица) да закъкри във войнишко канче на индианско огънче край водата. С таз чорбица смятах да предизвикам Хобо на рибно-кулинарен дуел тази или следващата година. :)

... И аз планирам да се понауча на риболов с воблер: не съм пробвал никога...
Емиле, щом с блесна хващаш значи си 99% готов и за воблера. Питай продавачите за подробности. Имат си особености - плаващи, потъващи, на какво разстояние от повърхността се потапят при работа и т.н. Също така и за каква риба смяташ да ги ползваш. Пробвай с няколко по-евтини.
Ето макарата и какви примамки изпробвах последния път. Тези вдясно хванаха рибите:Оказва се, че за макарата съм послъгал. С два  лагера е и е Eurostar SIR30 (но ми се струва,че са една фирма със Silstar). Работи по принцип добре при непрекъсната работа -  блесна или булдо. Може би малко повече усуква влакното, но може да не е от нея, а от въдичаря. Изпробвана е с рибоци до към килограм. Става.

За живарника просто ти се чудя. Тъй и тъй пускаш рибата, защо се мориш да я носиш в живарник, освен това мъчиш и рибата. Като те усещам не те интересува количеството и големината, а емоцията.  Една две снимки на някои от рибоците и повече на пейзажа наоколо също толкова ще те радват през зимата. Пробвай, пък и пусни някоя снимка тука (може и от излетите с живарника ;)).
Не се взимай толкова на сериозно.

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re: С въдица и фотоапарат на реката
« Отговор #4 -: 07 Октомври 2013, 12:43:23 pm »
Мавруд, направи ли чУшмата? :) Ако не си още, малко размисли от мен. Не се вижда водата изворна ли е или някаква отточна. Ако е извор си заслужава усилието. Тръбичката да е със ситни дупчичи и много, и да влиза колкото може по навътре в скалата, може и нещо домакинско или от някакъв пропилен да е. Около нея набиваш кълчища с цимент или направо цимент в някакви платнени джобчета и отвън пооформяш с цимент. Абе трябва да накараш водата да тече където искаш ти. Оттам нататък преценяваш- може някаква отточна канавчица да се оформи, с някое камъче за стъпване и т.н. , важно е да не се нарушава хармонията и в един момент си отбелязваш на картата местност "Трите чучура" 8) Наздраве с една студена вода!

emil

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 282
Re: С въдица и фотоапарат на реката
« Отговор #5 -: 07 Октомври 2013, 16:23:11 pm »
..... С два  лагера е и е Eurostar SIR30 (но ми се струва,че са една фирма със Silstar). Работи по принцип добре при непрекъсната работа -  блесна или булдо. Може би малко повече усуква влакното, но може да не е от нея, а от въдичаря. Изпробвана е с рибоци до към килограм. Става.
Като я гледам, прекрасно става за update по моята метода. Ако не те мързи, може да я разглобиш и да видиш има ли втулки вместо лагери, ако Да, може и да ги замериш, да видя дали имам такъв размер. Със сигурност ще намалим триенето и усукването поне във водещата влакното ролка.
За живарника просто ти се чудя. Тъй и тъй пускаш рибата, защо се мориш да я носиш в живарник, освен това мъчиш и рибата. Като те усещам не те интересува количеството и големината, а емоцията.  Една две снимки на някои от рибоците и повече на пейзажа наоколо също толкова ще те радват през зимата. Пробвай, пък и пусни някоя снимка тука (може и от излетите с живарника ;)).
Империята веднага отвръща на удара.
1. р. Струма, 2-3 км. над гр. Бобошево, само мухарка с жълтеникава джапанка-кленчета. За ок. 2 часа, понеже съм отвикнал, та ми отмаляха кунките да махам с мухарката.

2. р. Вит: пак с мухарка, ок. 90-10 мин. Определено тази година кленът е кът. А останалите в реката рибета са наплашени.

3. Пак р. Вит: дребен скобар. Вирът е изкуствено създаден през 2012 г. при добив на баластра, та пейзажът е доста каменист и на мен поне не ми харесва много.

Да се похваля: нито едно рибе не ми умря, всичките ги върнах живи обратно. Не държа да се лови много риба, но предпочитам изгледът и природата да са, както на тази снимка:

Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: С въдица и фотоапарат на реката
« Отговор #6 -: 08 Октомври 2013, 19:39:39 pm »
Мавруд, направи ли чУшмата? :) Ако не си още, малко размисли от мен. Не се вижда водата изворна ли е или някаква отточна. Ако е извор си заслужава усилието...
Jordanov, засега само обмислям. Ако ще се прави нещо ще е в края на следващата пролет. Нямам понятие каква е водата. Не е студена. Може би е отточна. Над скалата (висока около 4-5м) има голяма нива под лек наклон (преди беше овощна градина). В горния край на нивата започва гората, но на около поне 2км  от скалата с чешмичките. Интересното е, че стената от скали е около 20м. дълга, но вода избива само в една област от около 3-4кв. м. Там е и обрасло с мъх и някаква специфична растителност.

За направата на чешмичката смятам да подготвя поцинкована ВИК тръба 1/2 към метър дълга. Единия край ще е срязан под ъгъл, за да може по-лесно да се набие. Дупчици ще са откъм този край и да са до 20 до 30см от него и то само в горната половина. Предимство ми е, че вече има 2 направени чешмички и ще гледам по тях (което се вижда). При хващането на водата единствено, с което трябва да се съобразявам е нивото при пролетното пълноводие. Добре е мисля, ако може тръбичката да е над него. До мястото не мога да стигна с моята кола (поне не настоящата де ;)) и като инструмент се планира да се носи чук, ножовка, калчища, парцали,  шпатула или мистрийка и цимент. Пясък има наоколо, вода също. Смятам да се посъветвам и с по-възрастните от селото за технологията.  Интересно ми е как се хваща вода, дамар, кладенче и т.н., но нищо не съм творил до момента, така че, ще видим ...
Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: С въдица и фотоапарат на реката
« Отговор #7 -: 08 Октомври 2013, 19:53:32 pm »
Еmil, благодаря за предложението за машинката, но засега няма да ъпгрейдвам.

Гледам ти снимките с живарниците. Зарежи ги. Рибите в тях не ми изглеждат много щастливи... Щом хващаш и пускаш има ли смисъл да ги задържаш дори и за малко?
Не се взимай толкова на сериозно.

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re: С въдица и фотоапарат на реката
« Отговор #8 -: 09 Октомври 2013, 14:54:22 pm »
С тая нива отгоре първата ти задача е да занесеш проби за анализ в някоя лаборатория. После може да се окаже че вместо да правиш чешма по-добре ще бъде да сложиш надпис на другите "Водата не става за пиене". Може разбира се и жилата да тръгва някъде от гората или пък отдолу под скалите да избива. По принцип най-хубавата вода е ако идва някъде отдолу под скала. Температурата не винаги е показател. Хубаво е да питаш някой хидроинженер или пък някой местен старец чешмеджия ако е останал. Общо взето при много селски пък и градски чешми и всякакви плитки кладенци липсата на поддръжка, затлачвания и т.н. е докарало водата до отвратителни микробиологични показатели. Иначе за времето и оборудването си се ориентирал точно. :)

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: С въдица и фотоапарат на реката
« Отговор #9 -: 15 Октомври 2013, 11:59:31 am »
С тая нива отгоре първата ти задача е да занесеш проби за анализ в някоя лаборатория...
Jordanov, много си прав и за химията и за микроорганизмите.
Тия дни гледах филм за тестване на микробиологични показатели на вода от източници в природата. Взеха проби от чиста река от горната и от долната част на течението, от блато, от дъждовна локва в гората и от каптиран извор. Оказа се, че дори в изворната вода имаше микроорганизми (макар и в малка концентрация), които могат да причинят проблеми на човек.

Филмът е нова серия за мен  от тази поредица, но за съжаление, не го нито намирам онлайн, нито за сваляне за да споделя линка тук. 
Не се взимай толкова на сериозно.

Tzekov

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 7
Re: С въдица и фотоапарат на реката
« Отговор #10 -: 06 Януари 2014, 19:35:28 pm »
Привет, от доста време ловя единствено на муха и блесна и бих искал да споделя няколко снимки от 2009 г. направени на река Осъм. За около час и половина 4 щуки, всичките благополучно върнали се обратно в реката.
Въдица и макара- Шекспир. Блесната е мепс Лусокс 3.
http://urukhai2.snimka.bg/hobby/mora-2.427199

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: С въдица и фотоапарат на реката
« Отговор #11 -: 06 Януари 2014, 20:29:38 pm »
Tzekov, добре дошъл във форума.
Видях ги аз тия щуки, докато разглеждах мората и ми напълниха окото.  Ако имаш скорошни снимки на зимна щука - пусни някоя да ни зарадва.

Аз също харесвам блесните Mepps. Особено съм доволен от модела XD за плитки води, срещу течението.
Интересно за Mepps - при една презентация по руски рибарски канал, водещия каза, че Mepps произвеждат, качествено и евтино и затова никой няма интерес да ги фалшифицира. Не знам дали е вярно. Моите Mepps дали са истински или не знам, но играят добре във водата. Даже понякога и риба хващат ;) .
Не се взимай толкова на сериозно.

Tzekov

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 7
Re: С въдица и фотоапарат на реката
« Отговор #12 -: 06 Януари 2014, 21:33:11 pm »
Моето мнение за Мепс е че за момента са едни от най-добрите блесни. Особено Лусокса.Уникалното на тази блесна е че дори и при много бавно водене листото не спира да се върти, другото и предимство е че създава много вибрации. 90 процента от уловените щуки са на нея. Блесната се държи много добре и при замятане срещу течението, на едно състезание на тунджа се хванаха няколко риби по този начин. Аглиата и Комета вече са малко по-бързи, те искат доста по-живичко водене за да се върти листото.Със тях тактиката ми отново е замятане срещу течението/успоредно на него.Ако е по-бърза водата- и блесната се води по-бързо.
От другите марки блесни ви препоръчвам Моска. Не знам дали са имитация или лицензно производство но те са ми вторите по предпочитание след Мепс. На външен вид и игра са почти едно към едно.
За много бърза и дълбока вода са много подходящи Байрон-доста тежки и бързо слизат на работната си дълбочина преди да ги е отнесло течението.
имам две есенни щуки, утре ще пусна снимки.

Tzekov

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 7
Re: С въдица и фотоапарат на реката
« Отговор #13 -: 02 Септември 2015, 21:30:05 pm »
Септември, 2014 г. , Рибни езера
http://urukhai2.snimka.bg/fishing/ribni-ezera.832869.33922015