Автор Тема: Навои вместо гети  (Прочетена 16134 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Навои вместо гети
« -: 06 Октомври 2010, 13:05:23 pm »
Навои. На руски обмотки. Използвани са от населението и в армията. Правят се много лесно. Взема се парче плат дълго 1.50 до 2 метра и широко 10-12см. (Навоите на германските високопланински егери по време на WW-II са били дълги само 75см.) Обримчват му се страните, за да не се разнищват. Например минават се на оверлог. В единия край се зашива връвчица дълга 30см. Използва се дебел вълнен плат. Самото навиване е описано ето тук:
http://www.hardscrabblefarm.com/80th/putting_on_puttees.htm

Навива се навоя като бинт и се започва. Първите две навивки са върху горния край на обувките и после постепенно се продължава към коляното. Като се намотае целия навой се завързва връвчицата около крака под коляното. Долу се навива стегнато, горе по-хлабаво, за да не се пречи на нормалното кръвообращение. Ако се навият хлабаво, навоите се саморазвиват, ако се навият стегнато спират кръвта затова се изисква малко практика, но човек бързо се ориентира след няколко опита.

Скоро четох спомени от Втората Световна Война. Там на няколко места се казва, че навоите топлят повече и вършат по-добра работа от ботушите в кал, дъжд и сняг. Тайната е в това, че напрактика кракът е обвит с два слоя плат върху панталона. При дъжд и сняг се мокри само горния слой. Долния остава сух, за панталона да не говорим. До него няма как да стигне вода освен ако не се бухнете в някоя река. :) С тях успешно се заменят скъпите найлонови гети, които се продават в момента в туристическите магазини. Още един плюс за навоите е, че за разлика от модерните гети не изпотяват крака.


Накрая да кажа, че навоите не са навуща. Класическите български навуща представляват правоъгълни парчета от плат, с които се увиват краката от стъпалата до коленете и се стягат с тасмите на цървулите или с отделни върви. Напрактика съвместяват партенките и навоите в едно. Не помня точния им размер, но по визуален спомен ширина около 50см, дължина 120-150см. Плата от който се изработват е според сезона. Вълнен зимата и конопено, ленено или памучно платно през лятото (според региона). Навущата имат своите предимства и недостатъци спрямо навоите, но това вече е друга тема. Споменавам ги само защото някъде из България и на навущата казват навои, та да е ясно за кои навои става дума в статията.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Навои вместо гети
« Отговор #1 -: 01 Август 2011, 14:10:27 pm »
Статията за навоите за пръв път я публикувах в един форум, който вече не функционира. Тогава Стоян Стоянов от Дивдядово, Шумен, се изцепи, че шаяка е простотия и че самият той не би се показал в гората облечен като селски чобанин, затова ще си носи кордурените гетички. Завалията точно ги беше купил тези гетички и не даваше да падне дори прашинка съмнение за тяхната съвършеност ( както и за всичко друго дето си е купил де :D ). Няма лошо за гетите, както и малката подробност, че тогава Стоянчо още не се увличаше по бушкрафта, а беше възторжен найлонко сървайвър и се кълнеше, че от найлона по-хубаво няма.

Да успокоя тези, които мислят като него, ви показвам тази снимка, на която се вижда, че не само селски чобани са носили навои. Добре е да се отбележи, че по времето на снимката гетите са били известни и широко използвани. Интересно защо Н.В. Цар Борис III е избрал навоите?!  8)

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Kent

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 362
Re:Навои вместо гети
« Отговор #2 -: 01 Август 2011, 15:44:07 pm »
Цитат
Добре е да се отбележи, че по времето на снимката гетите са били известни и широко използвани. Интересно защо Н.В. Цар Борис III е избрал навоите?!  8)

Защото е по времето на снимката. Сал и джиесем не е ползувал, и копмУтър също. Ми щото нямало бе. Хобо уважавма ти привързаноста към естествените материали, ма никой не съветвам да ходи зимъска в Балкана с навои във виелицата.
п.п. от кво са били интересно гетите ако въобще ги е имало по времето на снимката . просто иинтересно.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Навои вместо гети
« Отговор #3 -: 01 Август 2011, 16:06:37 pm »
Kent, няма да е лошо да посетиш някой етнографски музей. Там ще можеш не само да видиш гети от времето преди снимката, но и да ги пипнеш. Ако говориш за кордура, да прав си. Тогава е нямало и никой не си е огъвал краката в найлон! Ползвали са много плътен шаяк. Така изработените гети са предпазвали не само от кал и влага, но и от ухапвания от отровни змии. Все пак навоите са по-добри и в това можеш сам да се убедиш. Достатъчно е да пробваш. Царят очевидно е знаел това. :)

Цитат
никой не съветвам да ходи зимъска в Балкана с навои във виелицата
Ти самият поне веднъж бил ли си с навои във виелицата? Ако не си бил кое те кара да даваш този съвет?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Kent

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 362
Re:Навои вместо гети
« Отговор #4 -: 01 Август 2011, 16:35:30 pm »
Хобо естествено, че кордурата имах впредвид и прочиата синтетика. За времето си тогавашните гетите /на руски - гетры/ сигурно не са биле по харни от навоите, или много по харни.  На въпроса - във виелицата само с гети или без тях. Без поражения. Що тогава да експериментирам с навои, като нещо работи. Предните ми гети бяха шити от един приятел, ама се разпаднаха ама се разпаднаха от старост и од дупките от котките, а с тея дето си ги зех зимата направо се родих. Пропуснах да отбележа, че Ирена нема нито навои нито гети. Панталона и е по-особен /естествено от небюбима от теб материя/ И не е от най-малко ходещите от тукашиния приятелски кръг.
За ко са измислени гетите от сегашни материали а? Значи навоя който показваш като се пропие с вода и недай си Боже като замръзне ко правиме. Пак казвам не съм носил наои но се пак имам скромен макар опит в лежане по разни дупки кални мокр и студени опакован в шаяк. Еми не е за мене просто, ако има друг вариант. Аз не обичам да се мъча...
Дано не си се обидил от обструкцията ми 8)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Навои вместо гети
« Отговор #5 -: 01 Август 2011, 16:47:33 pm »
При навоите хубавото е, че се мокри горния слой, а долния остава сух. Горния и да замръзне е все тая. Отдолу е сухо и топло, пък и гащи има под долния слой навои. Чак тогава е крака. Естествено както по-горе съм написал "осен ако не се бухнете в някоя река". Може би гетите стават и за водолази?  ;D

Цитат
За ко са измислени гетите от сегашни материали а?
Гетите са измислени доста преди сегашните материали. Сега само ги копират от едно време, но използват синтетика. Гетите от синтетика не са по-функционални от едновремешните, но в момента са модерни. За съжаление почти винаги модерното не е по-доброто.

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

cat

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 468
Re:Навои вместо гети
« Отговор #6 -: 02 Август 2011, 07:48:13 am »
В спора се ражда истината . Показаното от Хобо незнам доколко е навой и до колко пази от влага но от нашенските навой съм носил ми топлят си и пазят сухо проблема обаче не идва от навоя ми от цървула първо цървулите са напълно гладки отдолу второ лесно се протриват и късат .

BazilVenceslas

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 175
  • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
Re:Навои вместо гети
« Отговор #7 -: 03 Август 2011, 19:18:41 pm »
Цитат
п.п. от кво са били интересно гетите ако въобще ги е имало по времето на снимката . просто иинтересно.

Вярно е, че в спора се ражда истината! И ето сега ще ви кажа: Гетите през Втората Светова Война са били направени от материала "канвас". Това е памук, плетен яко и водоустойчив. До ден днешен се използва и моята раница (Бундесверска е, от германия съм я поръчвал преди 2г.) е такава! Но как е "канвас" на български - загадка е за мене  :D

И пак на гетите: Аз имам репродукция на американски гети от войната.
Ето така изглеждат:
http://www.reww2.com/index.php?main_page=product_info&products_id=22

За жалост не мога да ги нося с кубинки, защото тока на кубинката е наклонен на една страна и колана се изплъзва чак на тока и нищо не става. Това го разбрах на в.Вихрен! Тока трябва да е вертикален и висок и тогава ще стане. Такъв е на прочутите френски кубинки  ;D  ;D  ;D и ще може да се носи с тях. Доста височки са и са удобни, стига да ги наплетеш правилно, а това си е цяла наука, но се схваща с практика  ;D

Германците също за ползвали гети след 1944г., защото не им достигала кожа за високите ботуши. Техните са с две токи, като на френските кубинки. Той Хобо трябва да знае, гетите на цинтарите. Същите са! На офицерите кожени. Руснаците са почнали войната с цинтари и навои и към зимата на 41-ва им дават от високите сапоги!  :D
Екипировката не прави туриста, само помага!

scrooge

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 176
Re:Навои вместо гети
« Отговор #8 -: 03 Август 2011, 19:43:15 pm »
Но как е "канвас" на български - загадка е за мене
canvas=ленено или конопено платно или брезент
don't waist your time for searching all those waisted years

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Навои вместо гети
« Отговор #9 -: 09 Февруари 2012, 19:29:41 pm »
През Втората световна война ботуши са носили обикновенните войници от Вермахта.Но егерските части и някой от ss са носили цели обувки с цинтове.Тези момчета са с егерски униформи от Втората световна война.Добре се виждат навоите на високопланинските егери. Техните навои са дълги само 75см. С успех могат да се използват такива и сега в комбинация с обувки или кубинки вместо  скъпите и запарващи краката найлонови гети, които се продават в магазините за туристическа екипировка
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!