Автор Тема: Каяк по Осъм & Дунав  (Прочетена 3339 пъти)

bozhinov

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
Каяк по Осъм & Дунав
« -: 28 Февруари 2017, 19:35:50 pm »
Здравейте,

Имам желание да си купя двуместен каяк и да се пусна от с Трънчовица до Дунав и от там по течението до където стигнем

Нямам никакъв опит с каяк, само със скиф

Знам че искам да е с твърд корпус, но гледам стандартната дължина за двуместен е 5м
Притеснява ме че 5м е много за Осъма
От друга стана, по-късите не ми изглеждат достатъчно стабилни за Дунав

Дайте съвет
Някой да се е пускал по Осъма ?

Поздрави,
Момчил

mih

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 17
Re: Каяк по Осъм & Дунав
« Отговор #1 -: 05 Март 2017, 11:49:56 am »
Здравей и добре дошъл във форума!
Не карам каяк и не мога да дам отговор на въпроса ти, но начинанието звучи страхотно и нямам търпение да прочета и видя снимки от него когато го направите:) За Осъма край Бацова Махала (скоро след Трънчовица) - има едно бетонно стъпало реката, малко изкуствено водопадче, така че там може би ще се наложи да излезете на сушата за малко? Не знам нататък дали има други подобни препятствия, но освен ако не ги виждате в последния момент мисля, че няма да са проблем. Проучвал ли си Осъма във въпросния участък?
А иначе - защо и с по-къса лодка да не плавате по Дунава - нали е по-спокойна водата в по-голямата река?
Поздрави

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #2 -: 06 Март 2017, 16:12:45 pm »
А защо точно от Трънчовица /освен че е родното място на Григор Вачков/, може би заради корекциите нагоре? Не е ли по-добре да се пуснете някъде по в началото, па Дунава да остане за друг път... 5 метра и на мен ми се струват малко множко, лятото нивото е ниско, ако има проливен дъжд бързо се вдига и бързо се оттича. Има на места и много върбалаци, че и паднали дървета, сигур и места по брега където не стъпва човешки крак.
Поздравления иначе, мечтал съм си за таквоз нещо, но уви. Ще чакаме снимки и разказчета на лято.

bozhinov

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #3 -: 08 Март 2017, 19:51:03 pm »
Мих,
Здрасти
Аз съм от село Новачене, така че района и реката са ми добре познати
Реката в горната и част не е много широка и мисля че със спортен каят няма да можем да маневрираме
има подпори на мостове, кофти завои, паднали дървета и какво ли не
Но днес говорих с приятел каякар и май туристическия каяк е по-добра идея

Йорданов, по-нагоре от Трънчовица реката не става за гребане според мен
пък и разстоянието до село Черква на Дунав е доста прилично за начало
Аз го смятах все едно съм със скифа, обаче каяка е доста по-бавен

и като казах бавен се сетих че няма да стигнем далеч по Дунава
път и до колкото разбрах комшиите от горе не се радват много

Поздрави и ще кача снимки