Автор Тема: Тактическа раница 5.11 Tactical (RUSH) MOAB 10  (Прочетена 1693 пъти)

Marcinkov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 352
Здравейте колеги, съвсем наскоро се сдобих с една нова придобивка от фирмата 5.11, но вместо да я покажа в темата за нови неща, реших да я представя малко по-пригледно и подробно.

Въпросната придобивка е 5.11 Tactical (RUSH) MOAB 10, и представлява компактна тактическа раница за през рамо, като MOAB е съкращение от (Mobile Operations Attachment Bag). Въпросния модел се допълва и от още по-компактен такъв наречен 5.11 Tactical (RUSH) MOAB 6. Двата модела се явяват както допълнение за прикачане(чрез специална система от колани) към тактическите раници от серията Rush, така и самостоятелни системи за ЕДЦ.

Причината поради която някой би закупил раница от типа за носене през рамо е мобилността, която тя предлага, т.е възможността да бъде носена на гръб или отпред. Това прави и вас по-мобилни, ако се налага.


Моделът се предлага в следните разцветки -  Black, Double Tap, Sandstone, Storm и като всички продукти от серията Rush се отличава със солидна изработка, здравина и качество. Предлагайки удобство и множество отделения за съхранение на личните ви вещи. Материалът от който е изработена раницата е 1050D ballistic nylon. Цялата тази солидна изработка и материали се изразяват и в значително по-голямото тегло на модела, който тежи 1430гр. за обем от 17-20литра(според различни източници), при средно тегло от 750грама за стандартна тридесет литрова туристическа раница.


Моделът Rush Moab 10 е значително по-висок от Rush Moab 6, както е видно на снимката от Интернет:
Rush Moab 10 е висок 46.4см и е широк 22,9см.


Следващите снимки ще ви дадат схематична представа за устройството на раницата:
Като всички модели от серията Rush и този има закопчалка от Dura-flex, която да ви помогне за бързо освобождаване от раницата при нужда. Rush Moab 10 пристига в конфигурация за дясна ръка "от кутията". За да смените за лява ръка е нужно да извадите втората презрамка от другата страна, като тя е подпъхната от дясната страна в специален джоб отдолу. Има и две вложки от материал наподобяващ гума за по-добро сцепление с гърба и против приплъзване. Единствения им недостатък е че малко износват поларените дрехи.


От долната страна има и дренажен отвор, както и Y-образно захванати колани за допълнително закачане на дреха.
Отделно от това на самата презрамка има допълнителен мини джоб, в който може да сложите телефон или друга подходяща по размер джаджа, като има и отвор за слушалки, които да прокарате от долната страна. Отгоре на джобчето има и велкро за закачане на нашивки и инициали. Под джоба се прекарва и маркуча на хидратиращата система.Отгоре на раницата е и подсилената дръжка за бързо вдигане, като под нея е разположен отвора за маркуча на водната система. Също така отгоре се намира и малкия скрит джоб със цип, в който да сложите по-чупливите си вещи, като очила и електроника. Вътрешността на джоба е мека и материята наподобява полар, и ще предпази очилата ви от надраскване.


От задната част на предния джоб се намира и скритото отделение за бързо изваждане на пистолет. То се затваря с велкро лента и може да побере спокойно и по-голям като размер пистолет. Глок 17 влиза без никакъв проблем, а изваждането му е много лесно и бързо. Третата снимка е от интернет:
Задната страна на раницата е заета от помещението за вода ,което може да побере мехур до два литра. То се отваря от два YKK ципа и има от задната си страна пластмасова плоча за по-добра стабилност и удобство, която лесно може да се изважда. Останалото се вижда от снимките, като за лошото качество на някои се извинявам предварително:


И така стигнахме и до предния предния джоб под формата на органайзер, който се отваря и затваря посредством два YKK ципа и има пет хоризонтални реда Molle-Pals за закачане на екипировка. Той е разделен на девет отделения за организация на вашите ЕДЦ нужди, като в двата джоба на капака се побират два пълнителя за AR 15. Има две по-малки отделения за химикали и два държача за ключове.

Ето че стигнахме и до основното и най-голямо отделение, достъпът до което е пак посредством два YKK ципа и се отваря изцяло за по-голямо удобство. Предната част е от едно голямо отделение с два ципа от двете страни и достъпът до него е двустранен. Върху него са разположени и двете мрежести и полупрозрачни отделения, които се отварят с велкро лепки. Горното отделение е и по-малкото по размер, а достъпът до тях е от двете страни.


Във задната част могат да се съберат известно количество дрехи или лаптоп например, като има и отделения с ластик за пристягане.

Ще ви покажа и начините за носене на чантата като снимките са взети от интернет:
В заключение мога да кажа че раницата ми допада много и като изработка и като отделения. Недостатък е че трудно може да се бяга с нея и трябва да се придържа, за да не мърда. Удобство е и различните начини за носене, като това отпред ви дава много добър достъп до предния джоб и основното отделение. Същевременно действа превантивно срещу сръчковци в джебчийския занаят. Друг плюс е възможността за закачане на раницата към по-големите модели Rush24 и Rush72 посредством Tier System с четири колана за пристягане и закачане. Най-долната снимка е от интернет и Rush Moab 10 е прикрепена към Rush24:https://www.youtube.com/watch?v=UNKxhAJYPwk
Благодаря за вниманието!

LOUIS

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 110
 • Варна
Re: Тактическа раница 5.11 Tactical (RUSH) MOAB 10
« Отговор #1 -: 14 Юли 2016, 21:24:44 pm »
Поздравления!
Това е изчерпателно ревю.
Как мога да си я поръчвам?
Sic transit gloria mundi

Marcinkov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 352

LOUIS

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 110
 • Варна
Re: Тактическа раница 5.11 Tactical (RUSH) MOAB 10
« Отговор #3 -: 14 Юли 2016, 21:36:06 pm »
Благодаря.
Sic transit gloria mundi