Автор Тема: Тактическа Раница 5.11 Rush 72  (Прочетена 1499 пъти)

Marcinkov

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 352
Тактическа Раница 5.11 Rush 72
« -: 14 Юли 2016, 20:53:18 pm »

Тактическите раници и чанти за през рамо от серията Rush са най-разпознаваемите и широко използвани продукти на компанията 5.11 Tactical. Серията се състои от две чанти за през рамо 5.11 Rush MOAB модел 6 и 10. Снимката е от Интернет.
Както и три модела от така наречените тактически раници. Първия и най-малък модел е Rush 12 и както подсказва името му е предназначена за ежедневно ползване в градски условия. Rush 24 е средния по големина модел предназначен за малки разходки и екскурзии и от името му личи че може да побере дрехи и провизии за един ден време. Моето мнение е че с тази раница може да се изкара и повече. Снимката е от Интернет:

Тук са двата модела Rush 12 и Rush 24 един до друг.Но тема на ревюто е третия и най-голям модел от серията, а именно Rush72. Това е тридневна раница, което се подсказва от наименованието и. Моделът се произвежда от 2007 година и е претърпял не една и две промени в течение на времето, като за това са спомогнали препоръките на многобройните и ползватели. Вярвам че тези подобрения няма и да са последни. Раницата се предлага в следните цветове - Black, Sandstone, Flat Dark Earth, TAC OD, Multicam. Моята е с разцветка Flat Dark Earth и бях зарибен както по модела, така и по цвета от подлия ;D ни колега Иво(Ice). Той буквално ми наду главата за тази серия на 5.11 и предвид слабия ми ангел не ми трябваше много време за да поддам.


Както е видно от снимката това е една типична тактическа раница, която е проектирана да побере нужния ви багаж за 72 часа. Подходяща е за ежедневно ползване, военни и полицейски нужди, лов, еърсофт и туризъм. Вместимостта и е от 43 до 47 литра според различните източници, а теглото е около 2,2 кг. Това е над кило и половина повече от стандартните туристически раници и се дължи на изключително здравите и надеждни материали от които е направена. Това е 1050D nylon със PUx2 покритие против проникване на вода. Вътрешните отделения са от 210D nylon със PUx2 покритие. Всички ципове са YKK, със пластмасови накрайници от UTX-Duraflex за по-голямо удобство при ползване, особено с ръкавици. Благодарение на тях може да се обезопасят циповете против сръчни пръстенца и инцидентно отваряне. Снимките са от интернет:
Размерите са както следва:

•58 x 34 x 22 за основното отделение.

•39 x 29 x 5 за преден джоб.

•42 x 15 x 4,4 за страничните джобове.

•53 x 34 за отделението за хидратиращата система.


Дизайна на носещата система е доста успешен и разпределя добре теглото, презрамките са достатъчно подсилени и удебелени, като хората с по-дебели вратове може да изпитват известен дискомфорт предвид дизайна на носещата система около врата. От снимката е видно и малкото отделение с цип което от материал подобен на полар в което да съхранявате по-крехки предмети като очила, телефони или други електронни устройства. Налична е и дръжка за моментално вдигане на раницата.
Ремъкът за пристягане на гръдния кош може да се регулира по височина посредством така наречените  C-loops, а също така може да бъде и изцяло премахнат. Гърбът е приятно и добре оформен с четири зони за омекотяване и с достатъчно място между тях за вентилация и охлаждане. На долните две вложки има и два гумирани участъка против приплъзване. Налични са и три дренажни отвора, два в долната част за главното отделение на раницата и един на гърба за хидратиращата система.


Презрамките имат и закопчалки от Dura-flex с помощта на които може бързо да се освободите от раницата при нужда. Коланът за кръста е добре направен и върши добре своята работа, като е почти двойно по-тънък от презрамките на раницата. За съжаление не може да се премахва и това се надявам да бъде коригирано с излизането на следващите издания на модела. Той разполага с два реда MOLLE PALS за прикрепяне на допълнителна екипировка. Долните две омекотителни вложки служат също и като джобове в които да сгънете и подпъхнете двете части на колана за кръста, ако ви пречи и не ви е нужен.
Отделението за хидриращата система се отваря посредством два ципа и може да побере до три литра като на задната и част е налична пластмасова подложка с алуминиева вложка, която може да бъде премахната ако желаете. Маркучът на системата се прокарва и излиза от една от двете страни на дръжката за носене. Повече относно системата за вода очаквайте от колегата ICE в неговото ревю на модела RUSH 24.
Раницата разполага с основен преден джоб с два ципа за отваряне, като достъпът до него е повече от страхотен. С тринадесет отделения за всичко от първа необходимост включвайки към тази бройка и трите отделения за химикалки или флашки примерно, два мрежести джоба за по-големи предмети, както и два държача за ключове от двете страни. Отделенията са много добре и функционално направени и са перфектни за организация на ЕДЦ-то ви и побират всичко от мултитул до неща от медицинска или първа необходимост. От външната страна отпред на главния джоб има велкро отделение за нашивки, както и шест реда Molle Pals за закрепяне на различна екипировка.
Отгоре е разположен малкия джоб, който е разделен на три отделения, включвайки и мрежесто такова. Изключително добре организиран и можещ да побере още допълнителни бъзикации по желание на ползвателя. От външната му страна са два реда Pals като горния е отчасти с велкро за идентификация примерно.


От двете страни има по двойка компресиращи колани, като при разкопчаването на горните се отваря допълнително място между предния голям джоб и главното отделение на раницата, което може да послужи за поставяне на каска или в моя случай на DSLR фотоапарат без проблеми. Пространството е ограничено от двете страни с мрежички.
От двете страни на раницата са разположени и двата странични джоба с по шест реда Molle Pals за екипировка. Джобовете са повече от страхотни и могат да поберат бутилки до два литра. Имат общо три отделения, като две от тях са малки и практични джобове за допълнително оборудване. Изобщо много практично и добре изпълнено приложение от фирмата 5.11. Успях да събера значително количество метални благини в тези два странични джоба без никакво усилие.


И да преминем към главното и най-голямо отделение на раницата, което се отваря изцяло посредством два ципа и достъпът до него е повече от прекрасен. В предната му част от горе на долу са два доста големи мрежести джоба с по два ципа за достъп от горе и отдолу, както и трети джоб с цип в долната част. На гърба са налични един голям мрежест джоб и едно изолирано отделение за таблет или лаптоп, за да са отделно от другите вещи. Отделението събира и много голямо количество дрехи или друга екипировка, като дори е в състояние да побере цялата раница от модела Rush 24, имайки предвид че тя не е никак дребна.


 В множеството отделения под формата на джобове може да съберете колкото си искате бельо, чорапи, ръкавици и какво ли още не и пак има място за още. Предвид че раницата далеч не е толкова голяма на външен вид, събира огромно количество вещи и дрехи.
В заключение ще кажа че Rush 72, както и Rush 24 биха били много добри придобивки за всеки един. Като в моя случай използвам модела Rush 24 за градски нужди и най-вече за ходене до работа. Rush 72 ще я използвам за извънградски ходения най-вече до Пловдив и София, тъй като не съм най-запаления планинар и турист, а и като гледам никога няма и да бъда. Но съм впечатлен от раницата и откъм удобство и откъм вместимост при посещението на форумната сбирка на Рибарица. Успях да събера всичко нужно и ненужно в нея, като си плачеше и за още. Изобщо едно страхотна придобивка, но на доста солена цена за съжаление.