Автор Тема: Комплект канчета с манерка 3 в 1  (Прочетена 11137 пъти)

gavra74

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 239
Комплект канчета с манерка 3 в 1
« -: 12 Април 2014, 20:32:34 pm »
Здравейте. Докато чакам Mavrud да закъса и да пусне „скъпоценното” за продажба си взех междинен вариант - канчета с манерка, така наречените «Комбинированный котелок с флягой ВДВ». При тоя комплект, изработен от алуминий, всичките три части влизат една в друга, като матрьошки, което спестява място за разлика от познатите ни армейски канчета и войнишката манерка. Това е снимка на оригиналния комплектА аз имам туристическия му вариантИ при двата варианта комплекта включва голямо канче, малко канче и манерка. Разликата между двата е, че при туристическия вариант голямото канче няма дръжка за окачване над огъня (което не е болка за умиране – с помощта на дрелка, бургия, малко тел, много бинт и реванол може да се направи) и дъното на малкото канче не е пригодено за захлупване на голямото канче, а при военния вариант голямото канче не може да се закача за малкото с цел пренасяне с една ръка.
А сега да няколко реда за ТТХ.
Както вече казах трите неща влизат едно в друго, като закопчалката играе роля на дръжка за малкото канчеМанерката събира 1000мл ракияМинуса тук (или поне при моя комплект) е трудното завиване/отвиване на капачката – лесно тръгва на една страна и поне на мен са ми необходими и двете ръце за тая дейност.  Капачката отвътре има коркова подложка за уплътняване. Плюса е че е с плоско дъно и може да седи изправена. Като други предназначения да посочим, че може да се използва като чайник (например когато в моментно умопомрачение още сънени-сънени сме решили да пием чай, а не греяна ракия), в случай на нужда може да се пълни със сняг (трудно, но не невъзможно) за да се топи по време на движение.

Голямото канче (основно, за приготвяне на храна, греяна ракия) е с вместимост 600 мл. Както се вижда на снимкатаот едната страна има „ухо”, в което влиза куката на малкото канче. Обема съм го измерил, като съм оставил един пръст до ръба на канчето (както на голямото, така и на малкото) с оглед като заври ракията да не плиска навън.

Малкото канче е с вместимост 400 мли го използвам предимно за претопляне на храна, приготвяне на кафе и т.н. От лявата страна (вааааше ляво) се вижда кука, която влиза в „ухото” на голямото канче - при необходимост от пренасяне на двете канчета с една ръка. При мен влизането става малко тегаво, но не смея да „отворя” малко куката, да не се разхлабят нитовете.

Като цяло е удобен компактен комплект. Това, което е неудобство за мен, е че при използване на огън за готвене/притопляне на храна, както се вижда на снимкатаразстоянието между камъните служещи за опора на канчетата трябва да е малко. Поне на мен това е неудобство и смятам да го отстраня посредством… още не съм го измислил  Май ще е добавяне на решетка към комплекта, на която да се събират трите части едновременно.
Другото неудобство произлиза от това, че канчетата влизат едно в друго и ако сме използвали само едното или трябва да го измием или ако това към момента е невъзможно да се примирим с факта, че то ще изцапа чистото при събиране на комплекта. Това вече съм го измислил как ще се избегне – щи си нося 2кг найлонови торбички, които да изолират мръсните от чистите   
В заключение – ако за някой представлява интерес - купил съм го „чистак-бърсак” за 15лв от продавалник.цом. Към момента там има две такива за по 30 и 15лв.

Ами това е за което се сещам. В обозримо бъдеще смятам да му спретна някои модификации:
1. Калъфче.
2. Към дръжката на канчето смятам да прибавя две халки, през които да се пъха пръчка, в случаи че дръжката се е нагряла повече от колкото трябва.
3. Да добавя коркова тапа с гумено (термоустойчиво) маркуче. Защо ли?! Ами докато вървим из гората събираме гниещи плодове в манерката, добавяме захар на вкус, слагаме тапата с маркучето, мятаме манерката над огъня и … „Ракийчице, светая мъченичице, алилуя” Е, вярно, че някои хора използват тапата и маркуча за дестилация на питейна вода от морска такава, от урина, локва и т.н. но това са крайности от холивудски сценарии тип „ББ” (бате Беър).

Е, ваш ред е - ако някои има да добавя нещо, да сподели впечатления или да даде идеи за модификации… Ама не прекалявайте с фъргането на камъни все пак ми е първото ревю… или второто… абе май третото… Абе фърляйте на воля, сега ви се е паднало  :P
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

emil

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 282
Re: Комплект канчета с манерка 3 в 1
« Отговор #1 -: 12 Април 2014, 22:18:22 pm »
Прекрасно ревю!
Да споделя опит, че този комплект е фантастичен. Притежавам го от 1987 или 1988, когато го продаваха по магазините на БЛРС. Преди година - две даже търсих да си купя втори, но открих единствено в eBay, пък $45 ми се видяха доста! Доколкото съм запознат с историята му: това е набор за специализираните войски на СССР и основно са снбдявали с него афганистанския контингент.
И при моя комплект закачането с куката малко заяждаше, та я поотворих леко. Нитовете не мръднаха, но за всеки случай може малко да я понагрееш, преди да я кривнеш. На мен почти веднага ми се откачи верижката от нитчето на манерката и до ден-днешен, ако наведа манерката като е пълна, ми сълзи по малко водица. Просто нита не уплътнява напълно, пък няма как да го причукам. С времето почна да изпуска и корковото уплътнение в капачката, та капеше от нитчето за верижката. Подложих под корка тънка гума, стана перфектно. Капачката при мен има накатка в горния край, което улеснява отвиването и завиването. Резбата и при мен заяждаше, но след толкова години отвиване и завиване вече се е напаснала от претриването перфектно. Резбата прилича малко на едисонова и от постоянното триене при отвиване и завиване отделя алуминиев прах и цапа по малко. Като ходя по риболов доста често стои пълна със студена вода в багажника на колата. Колата се нагрява зверски лятос, но канчетата осигуряват около манерката въздушна възглавница, като в термос, та водицата си е хладна.
За калъфка и аз съм се замислил, че сега я разнасям в противогазно сакче. Ще ми се да има ремък за носене през рамо, но да може  да се закачва на колана. Вариант едно е да си поиграя малко с плат от стари кджинси. Вариант две е да приспособя брезентова планшетка. Дано някой предложи още нещо!
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

gavra74

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 239
Re: Комплект канчета с манерка 3 в 1
« Отговор #2 -: 13 Април 2014, 09:02:47 am »
Струвами се, че точно заради верижката ми прави проблем при завиване/развиване и се замислям дали да не я режа и да сложа някое въженце... Ама то пък на огъня да не прегори, че ми уйде капачето
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: Комплект канчета с манерка 3 в 1
« Отговор #3 -: 13 Април 2014, 15:22:56 pm »
Здравейте. Докато чакам Mavrud да закъса и да пусне „скъпоценното” за продажба ....
За тези, които не знаят „скъпоценното” е това от неръждавейка.
 
Gavra74,  за ревюто от мен имаш 10 точки от 10 възможни и за полезност и за артистичност! ;)
 
За висяща дръжка, ако не искаш да разваляш комплекта чрез пробиване, за временно закрепване може да използваш разглобяемо закрепване от два шегела. Необходимо е да замениш оригиналния им болт с болт с цяла резба (може DIN 933):

Тук само за демото съм използвал големи шегели. Има и по-фини размери.
 
Вместо да мъкнеш скара - два електрода неръждавейка ще ти свършат работа за опора между камъните:

Добре е да са подострени, че да стават и за шишове.
Може да използваш и някоя поставка / пиростийка. Идеи има във форума тук и тук .
 
За калъф попаднах случайно на една сумка или чанта на БНА от груб брезент. Не съм виждал досега такава и не знам за какво точно се е използва. Отвътре е без прегради. Размерите и са такива, че руско канче 3 в 1 влиза без проблеми. Манерка БНА също. Не е пробвано с кръгло канче БНА, но мисля, ще стане без проблем.

 

 
Ако някой обикаля по сергии и битаци добре е да хвърли поглед за подобна сумка / чанта. Става и за градски условия или вело поход. Може дискретно да събере или таблет или 2 бири 0,5 стъкло или 3 кена безалкохолно. Може да се ушие и от дънки (джинси).
 
Gavra74, не махай синджирчето на капачката . Само го разкачи и добави между него и куката един груб въдичарски вирбел. Усукването трябва да изчезне.
Очаквам от теб снимки от нови полеви тестове и нови ревюта.
 
Успех!
 
Не се взимай толкова на сериозно.

gavra74

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 239
Re: Комплект канчета с манерка 3 в 1
« Отговор #4 -: 13 Април 2014, 16:14:38 pm »
Благодаря, Mavrud! Наистина страхотна идея ми даде за закачането. Таман се чудех и маех как да мине без разпробиване. Не заради друго, ама влизам в преразход откъм валериана - жената само като ме види да хващам дрелка/ъглошлайф и  :o А за скарата вече съм решил, даже и измислих как да направя ветроупорните екрани. смятам, че няма да тежат - 4 пирона, 6 ламаринки и една педя решетка от печка "Елва"
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Necrolust

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 9
Re: Комплект канчета с манерка 3 в 1
« Отговор #5 -: 14 Април 2014, 09:01:30 am »
Ето и едно интересно приложение.

Линк с ревю на руски/украински:http://extreme-survival.io.ua/s196301/kombinirovannyy_kotelok_s_flyagoy_on_je_komber_ili_kotelok_vdv

gavra74

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 239
Re: Комплект канчета с манерка 3 в 1
« Отговор #6 -: 14 Април 2014, 10:07:20 am »
Ето и едно интересно приложение.

....В обозримо бъдеще смятам да му спретна някои модификации:
3. Да добавя коркова тапа с гумено (термоустойчиво) маркуче.....
a, e те това имах впредвид, ама съм го гледал в друг сайт. Само захващането на маркуча към тапата се чудя как да е - разпробит болт с гайка или залепване?! И друго ме притеснява - дебита на маркуча ако дойде малък да не се спука манерката. Макар че, затапването надали ще е толкова здраво и по-скоро тапата ще изхвърчи.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

коста

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 9
Re: Комплект канчета с манерка 3 в 1
« Отговор #7 -: 18 Март 2015, 15:53:47 pm »
От фирма Арстар си купих много добра военна торба в която канчето се но бира идеално а и е едри на -10лв.