Автор Тема: Шведско армейско канче  (Прочетена 33710 пъти)

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: Шведско армейско канче
« Отговор #45 -: 15 Октомври 2014, 20:07:21 pm »
gavra74, честито за международното шведско австрийско канче. Да си го ползваш със здраве на много излети. Няма значение какво е, важното е да ти върши работа. (Ама не е неръждавейка...)

П.С. Аз съм те писал в черновата на завещание ми като наследник на моето шведско (алпакица ;) ). Сега да те отписвам или не?
Не се взимай толкова на сериозно.

gavra74

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 239
Re: Шведско армейско канче
« Отговор #46 -: 16 Октомври 2014, 19:20:43 pm »
Е как да не е неръждавейка?! Алумина да не би да ръждясва  :P А по отношение на завещанието - махай ме, не ми се чака сто лета.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re: Шведско армейско канче
« Отговор #47 -: 08 Ноември 2014, 21:36:03 pm »
Още нещо за канчето ти, gavra74. В основата на дръжката би трябвало да има надпис, от който можеш да разбереш кога и къде е произведено. Нещо от сорта на - HV80 U.SCH. Цифрата е годината на производството. В примера произвенено през 1980г (Heeresverwaltung 1980) за нуждите на австрийската армия. От буквите след цифрата можеш да разбереш коя фабрика го е произвела. В примера U.SCH ще каже Heinrich Ulbricht's Witwe в град Schwanenstadt.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: Шведско армейско канче
« Отговор #48 -: 12 Август 2017, 13:31:21 pm »
За тези, които искат, но още не са открили Шведско армейско канче могат да си го доставят от тук:
Swedish mess kit with cooker, surplus
24.99 EUR (без доставката)
User experiences (10 pcs)

но да имат предвид и следното писано в долната част:
"The cooker parts - the cooking frame, burner thing and fuel bottle, are used Swedish surplus and most likely made by Trangia. The mess tin is new production and very likely made in China.". Става ясно, ако не - Google Преводач.
Не се взимай толкова на сериозно.

kraychev

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 36
Re: Шведско армейско канче
« Отговор #49 -: 14 Август 2017, 23:08:02 pm »
Щом и Varusteleka продават китайци, значи шведските наистина свършват. Моето го взех от едно друго място, но вече го няма, а цената беше наполовина  :o
Между другото, и преди съм виждал такива новодели, от небоядисан алуминий, без пръстени на дръжката на капака.

kraychev

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 36
Re: Шведско армейско канче
« Отговор #50 -: 17 Август 2017, 20:16:53 pm »
Армейските изделия са ми дългогодишно хоби, но конкретно шведските са ми слабост. Малко допълнителна информация за Шведското котле/комплект (Kokkärl m/40 или m/44 – съответно от неръжд. стомана или алуминиева сплав). Информацията е препрочетена от друг форум (на американските бушкрафтъри), по тема от един от членовете на форума, бивш войник от шведската армия. Не съм цитирал дословно, просто свободен превод, при тове не на всички постове, а само непосредствено свързаните с темата.
Както многократно е обсъждано, двете версии най-лесно се различават, като се свали капака: неръждаемото е с един канал, а алуминевото – с два канала. Обяснението било в по-голямата еластичност на стоманата, при която един канал е достатъчен да осигури плътно затваряне (Но херметично, все пак).
Всички котлета са маркирани с трите корони, шведското армейско приемно клеймо. Ако нямат такава маркировка, не са непременно китайски новодели, тъй като немалки количества от тези канчета са произведени и за нуждите на шведската Гражданска отбрана/защита.
Армейското канче се зачислява на всеки войник. Изключение правят „рейнджърите” и други части, при които се предполагат по-дълги самостоятелни действия, без връзка с централно снабдяване. Те имат друг комплект за хранене и готвене ``Ranger stowe``, който уж бил замислен за по-продължително самостоятелно готвене на открито. Още една вметка: този комплект вече не е част от екипировката на шведските войници, в момента са с друг вариант, който повече напомня на „рейндъжрския”. Подобни комплекти има и туристически, по-късно ще потърся картинки, ако някой се интересува.
Конкретно комплектът m/40 – m/44 се състои от следните елементи: котле + капак; ветрозащитен екран с опори за котлето/капака; спиртно котлонче; кърпа; отварачка за консерви; бутилка за горивото (спирт); пластмасово канче; прибори за хранене – нож, вилица, лъжица; гъбичка за миене.
Котлето има дебела телена дръжка за окачване, с допълнителна кука от същата дебела тел. Освен за окачване над огъня, куката помага и при бране на плодове или други подобни, като се окачва на колана. Капакът има два пръстена на дръжката, които позволяват за нея да се закрепи по-дълга пръчка, за по-удобно боравене над огъня. Пластмасовото канче е с форма, която позволява точно да легне на дъното на голямото котле. Вместимостта му е около 300 мл. Приборите за хранене са огромни, близо двойно по-големи от „натовските” (примерно на Бундесвера) аналози.
Съвети от автора на темата: спиртника и бутилката със спирт да не се държат вътре в котлето, а в някаква отделна торбичка, както поради вероятността да изтече гориво в котлето, така и заради необходимостта (през зимата) спиртното котлонче и спирта да са близо до тялото, за да са по-топли. Ако сте опитвали да запалите подобно котлонче в студа, ще се сетите защо (това сигурно има по-голямо значение в Швеция); добавете си пластмасова/дървена стъргалка за почистване на посудата; докато се храните, налейте малко вода да се сгорещи в единия съд с оставащия спирт, така ще е много по-лесно да се измият съдовете. Миенето е най-добре да става веднага след хранене, а не като засъхнат остатъците от храната. Ако изстискайте малко паста за зъби в единия ъгъл на котлето/капака, при отварянето щяло да има свеж ментов аромат (най-вероятно е така, но не съм го пробвал това с пастата).
Всичко това не е нещо ново, разбира се, просто го добавям като напомняне. Аз не ползвам гъба за миене, а само парче скоч-брайт (което е залепено на домакинските гъби), защото съхне по-бързо. Добавил съм си и малко веро, в едно плоско шишенце от някакви малки шампоанчета, които били от комплекта от боя за коса (60мл).
Това е от мен, моля да ме извините за дългия пост.
На този, който изчете цялото (той си знае) ще предложа да пием по бира примерно другата седмица на Черешката ;)


oso_bs

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 5

кукри

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 79
Re: Шведско армейско канче
« Отговор #52 -: 29 Август 2017, 14:28:43 pm »
Аз ползвам неръждаеми канчета от домашни потреби,от евтините,китайски-от години.Цените им са от 2 до 5 лв,има и с капак.
Размери и обеми също има избор,до сега само на едно изкъртих дръжката,но протекли нямам,макар че се слагат на огън.
Доволен съм.