Автор Тема: Керамичният нож - струва ли си?  (Прочетена 7669 пъти)

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Керамичният нож - струва ли си?
« -: 08 Май 2011, 12:17:45 pm »
Голяма реклама се беше развихрила преди 2-3 години за тези кухненски керамични ножове, даже и българско производство се появи. Много били остри, не окислявали продуктите, не се точели години и т.н., е, само били малко крехки, това между другото. Както и да е, и аз си поръчах онлайн през есента на 2008 година, получих го: 8,3 мм острие, ZrO2/циркониев диоксид/, сканди заточка с малък вторичен скос, дръжка от някъкъв полимер/не се хлъзка мокра, това поне е вярно/.

И се почнаха едни тестове в кухнята, голямо рязане падна/върху дървена дъска/. Впечатления: Реже, но не по-добре от добре заточена въглеродка, сигурно заради вторичния скос. Много е леко ножчето, не окислява храната наистина, но е много крехка керамиката. След седмица рязане гледано под лупа вече се бяха появили видими отчупвания по острието, а след още седмица – вече видимо с просто око. Отчупват се малки люспички и изглежда нащърбен. Даже кашкавал не съм рязал, щото четох, че не се препоръчва. После си представих образно, че тези люспички всъщност са минали/ако са минали/ през стомаха, теглих една м....на на ножчето и го прибрах. Обаче се оказа, че от него става чудесен керамичен масат. :)  Та такива работи, купих си нож, а всъщност се оказа, че съм си купил масат. А за целите на БУША  даже не ми се приказва колко не става. Забравих да напиша, не съм и правил опити за заточване, все пак това са 83-85 по Рокуел/по данни от мрежата/. ???
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

zoso

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 117
Re:Керамичният нож - струва ли си?
« Отговор #1 -: 08 Май 2011, 12:48:21 pm »
Керамичните ножове са все още нещо твърде ново и твърде непопулярно. За сега са се доказали, че стават само за кухня поради голямата им крехкост. Не е за пренебрегване и факта, че за да ги заточите трябва да ги върнете в завода-производител. Или поне така препоръчват всички производители.
На  пазара все повече се предлагат керамични ножове, но безспорен лидер в областта е японската фирма Kyocera. По софийските молове ги продават в специализираните магазинчета за луксозно кухненско оборудване. Който е любопитен може да отиде и да погледне за какви цени става въпрос :D.
По едно време се интересувах от керамични ножки, но след обстойно проучване в интернет се отказах да заменям традиционните ножове от стомана (легирана или ръждавейка).

scrooge

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 176
Re:Керамичният нож - струва ли си?
« Отговор #2 -: 08 Май 2011, 14:41:32 pm »
ко54 тоя нож от снимката е само за белене на плодове и зеленчуци,за друго нестава.В кухнята си трябват различни по форма ножове.
  П.С. По-лесно се реже с китайски нож "на главния готвач" отколкото с някой марков нож който е с друга форма
don't waist your time for searching all those waisted years

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Керамичният нож - струва ли си?
« Отговор #3 -: 08 Май 2011, 16:41:49 pm »
Нали все пак някой трябва реално да пробва и да сподели впечатления, за да не се "прекарат" и други. А то от теоретични изказвания и мнения, прочетени наготово някъде във форумите, файдата е малка. Ръка да пипне, око да види. А иначе японците май ползват керамиката главно да режат обезкостено филе от скъпа риба, заради липсата на окисление и миризми/за гурманите/. :)  И май метална рамка не ги хваща. ???
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

fena3000

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 3
    • Керамични ножове
Re:Керамичният нож - струва ли си?
« Отговор #4 -: 26 Декември 2011, 12:56:59 pm »
Скоро си поръчах такъв керамичен нож, доста съм доволен. Бих казал че режи супер. Разбира се има си и недостатъци, трябва да се пази, но ако режите основно месо без кокали, плодове, зеленчуци или иначе казано по-мека храна, не би трябвало да има проблем с ножа.

Марио Сергиев

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 9
Re:Керамичният нож - струва ли си?
« Отговор #5 -: 26 Декември 2011, 18:20:51 pm »
Ние не режИме , ние режем !
Ако не ти пука къде си , значи не си се загубил !

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 645
Re: Керамичният нож - струва ли си?
« Отговор #6 -: 20 Януари 2016, 18:39:04 pm »
Преди малко рязах с керамичен нож домашно приготвено сушено свинско контра филе, поради липса на чисто метално острие на една ръка разстояние.
Няма да повторя.
Не ми беше сладко....
Предпочитам нащърбена стара ръждясала чикия пред керамиката.
Иначе керамичното ножче е на въоръжение в семейството от години. Купено от разпродажба. Върши работа, но винаги  е последно в списъка от предпочитани остриета.
Не се взимай толкова на сериозно.

kraychev

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
Re: Керамичният нож - струва ли си?
« Отговор #7 -: 12 Март 2016, 11:47:56 am »
Да споделя и аз за керамиката - преди около две години, жена ми решила и купила керамично ножче. Размер - като за зеленчуци. Заточката е вдлъбната, с вторичен скос. Има някакъв надпис: "Luigi Ferrero" (явно иска да се родее с Италия). Някаква калъфка му е нанизана да пази острието. Още като видях изделието вкъщи, предупредих жена ми да не го ползва за рязане в чиния. Мислех си, че предупреждението е излишно, но по въпросителния поглед разбах, че има нужда от пояснения :) След около месец ползване, само за плодове и зеленчуци (най-вече за домати), забелязах леки щръбки по острието. Все имам чувството, че може някоя люспичка да попадне в нечий хранопровод. А и като нов, не беше по остър от другите кухненски ножове. За мен е излишен, жена ми май също спря да го ползва.

Nitro

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 29
Re: Керамичният нож - струва ли си?
« Отговор #8 -: 12 Март 2016, 14:43:51 pm »
Ето един добър керамичен нож  ;)