Автор Тема: Olight R50 PRO SEEKER LE  (Прочетена 2307 пъти)

Marcinkov

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 352
Olight R50 PRO SEEKER LE
« -: 13 Ноември 2016, 11:16:49 am »
Здравейте колеги, преди няколко седмици ви представих един много симпатичен и качествен фенер Olight R50 Seeker. Фенера се оказа едно сполучливо решение за дома, раницата или колата, а възможността за зареждане на батерията в тялото на фенера го прави подходящ и за охранителна и полицейска дейности. При обсъждането на фенера в темата се разбра че ще има и ново издание с най-големия и мощен диод на CREE XHP-70. И ето че това вече факт и сега ще го представя на вашето внимание.


Фенерът се предлага в две окомплектовки. Първата е стандартната версия, фенерът при нея се зарежда с познатия гъвкав USB кабел с магнит от Батон серията, разликата е че е с по-голям размер и ток на зареждане. Версията за ревюто е така наречената Olight R50 PRO SEEKER LE(Law Enforcement), тя се предлага с изключително богата окомплектовка и съответно по-висока цена. Досега не бях попадал на фенер на Олайт с толкова много екстри в комплекта. Представете си изненадата ми когато отворих кутията и започнах да вадя всичкото това съдържание отвътре. Кутията е доста луксозно изпълнение, което се отваря и затваря с велкро лепки, докато на предишния модел това ставаше с магнит. Най-отгоре е разположен фенера, а до него в картонена кутия е калъфът му. Останалото съдържание на кита се намира под тях в нещо като картонена кутия, а там са както следва:

•Зарядно за кола.
R-dock(3А) 220V за зареждане на акумулатора в тялото на фенера.
•Два крепежа за стена или кола плюс две залепващи велкро лепки и дюбели за тях.
•Инструкция за употреба и рекламна брошура на фирмата.ТТ данни:

 *Далекобойност: 250m.
 * Интензитет: 15600cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1 метър върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XHP-70 (CW)
 * Поддържани батерии: 1 x 26650
 * Размери: 127,3мм. (Дължина), 32мм. (Диаметър), 42mm. (диаметър на главата)
 *Тегло: 258гр. (със батерията)Един от минусите на Olight R50 Seeker беше липсата на калъф, при PRO модела тази грешка вече е поправена. Калъфът на фенера е изработен много качествено и има прикрепен платмасов D-ring към него, като също така е и съвместим със Molle системите за закачане.

Фенерът е почти пълно копие на стандартния R50 Seeker с малки разлики, състоящи се в малко по-късото тяло и съвсем малко по-голямото тегло, дължащо се на промяната на начина на зареждане спрямо оригинала. Снимките са от Интернет:
Съответно от обратната страна на бутона за управление се намира и инфраред приемника, който е там във връзка с една от функциите за които ще спомена по-късно. Налични са добре познатото ни синьо PVD покритие на короната и синия ринг със същото покритие около бутона за управление. След като Pro модела не се явява заместител на стандартния такъв, щеше да е интересно модела да се преименува на R70 Seeker, следвайки името на диода който е използван. А и няма нищо чак толкова професионално в използвания CREE XHP-70 диод.


Анодизацията е черна, а надписите са ясни на черния фон. Накатката не е агресивна, но въпреки това фенера стои стабилно в ръката, за съжаление фенера се търкаля изключително лесно по гладки повърхности. Бутонът за управление е от същия гумиран материал както при Baton серията и е удобен за използване и работа, като инцидентното включване е трудно. За удобство при използване и държане, над бутона е фрезовано място за пръста с цел удобство.

Бутонът има червена LED индикация за нисък заряд на акумулатора, която започва да свети постоянно при 30% заряд, като към края вече започва да премигва до пълното изтощаване на батерията. Намирането на бутона в пълен мрак е сравнително трудно, това е характерно за много модели фенери с управление чрез страничен бутон.

Олайт са включили специално изработен за модела 26650 4500mAh акумулатор със защита, чийто плюс и минус са в задната и част. Фенерът ще работи перфектно със всеки един flat top(плоска площадка на плюса) 26650 акумулатор, но ще може да се презарежда вътре в тялото само с включения в комплекта. По-късите акумулатори с дължина 65,1-65,2мм са подходящи за фенера, но е възможно и да създават главоболия от време на време, докато тези с дължина от 67мм са перфектни за експлоатация. Стандартния R50 не работи с късите акумулатори, явно това е взето под внимание от инженерите на фирмата. Друг проблем е зареждането на фирмения акумулатор във външни зарядни, това се дължи на това че плюса и минуса са изведени в задната част на акумулатора, а не отпред и разстоянието между тях е доста малко. Това може да доведе до окъсяване във външни зарядни, ако не се внимава, затова е препоръчително да избягвате зареждането по този начин.
Както бях споменал в предишното ми ревю, фенерът много прилича на напомпан Батон от S-серията на Олайт. Тук тази прилика е още по-голяма, заради наличието на магнит отзад на капачката с цел зареждане. Въпреки че фенерът е много по-масивен от компактните Батони, магнита го държи много стабилно и е голям кеф да си го залепваш за метални повърхности и да гледаш как си стои там.
Съответно тук е и една от големите разлики между двата Seeker-а, първия разполагаше с гумено капаче отзад на капачката, което покриваше USB входа за зареждане. При PRO модела зареждането е както при S-серията, а именно чрез гъвкавия USB кабел с магнит, който зарежда акумулатора с 1А заряден ток. При LE комплекта зареждането е чрез 220V R-Dock, зареждащ акумулатора с 3А заряден ток, изпълвайки капацитета му до 80% само за час и половина. Снимката е от Интернет:


Дъното на дока е изпълнено като популярните магнитни док станции на Олайт. Когато докът е свързан към ел. мрежата LED сигнализацията свети в зелено, при поставяне на фенера за зареждане светва в червено, а при приключване на процеса светва отново в зелено, но с по-жълтеникав цвят. Отдолу и отстрани на дока за зареждане има превключвател с обозначения ON и OFF, те са свързани с една интересна функция на зареждащия док.
Тази функция наподобява аварийното осветление, което се включва при спиране на тока. Докато фенера се намира на дока, който е включен в електрическата мрежа, той трябва да е с бутона напред, а инфраред приемника отзад.


При спиране на тока фенерът светва в ниския си режим, като така индикира спирането на тока, давайки ви възможност да откриете фенера по-лесно в тъмното или просто да го оставите на място да осветява. Функцията аварийно осветление се задейства само когато превключвателя долу е в позиция ON. При идване на тока, фенерът в дока ще продължи да свети още 10 секунди, след което ще изгасне. Всичкото това взаимодействие е чрез инфраред излъчвателя на дока и инфраред приемника разположен от обратната страна на бутона за управление.

В комплекта са налични и зарядно за автомобил, както и два пластмасови крепежа, които се поставят отзад на зареждащия док и могат да се закрепят в автомобил с лепенките в комплекта. Друг вариант е закрепване към стена с помощта на дюбелите, които също присъстват в комплекта:Говорейки за разликите от стандартния модел с диод CREE XHP-50, не мога да не спомена и диода който е инсталиран - CREE XHP-70, той отдава страхотните 3200 лумена в Максимален режим. Въпреки по-голямата мощност, далекобойността е спаднала от 297м на 250м. Разбира се това е следствие от размера на диода, който е с значително по-голяма площ от XHP-50 и от това страда далекобойността. Втората снимка е от Интернет:


Ето и сравнение на двата модела на Олайт:


За сметка на това пък фенера свети доста по-нашироко и почти не се наблюдава изразен хотспот. Снимката е от Интернет:
Това в комбинация с повечето лумени, прави фенера перфектен за осветяване на по-близки разстояния. PRO модела е с близо 10% повече енерго ефективен от R50 Seeker и с 27% повече от прекия му конкурент Acebeam EC50 GEN II, който използва същия диод(данните са от страхотно ревю в CPF). След десет минути светене на Максимален режим R50 и R50 PRO се държат трудно в ръка заради отделената топлина, докато Acebeam EC50 може даже да я нарани. Лъчът е с леко зеленикав отенък, който се засилва на по-ниските режими. Не се забелязва наличие на ШИМ на нито един от режимите.


Работата с фенера и режимите е идентична с тази на Olight R50 Seeker:


• За включване и изключване се използва страничния бутон, както и за смяна на режимите, като те се изреждат в последователност и повторяемост: Режим 4(Нисък) - Режим 3(Среден) - Режим 2(Силен)За всеки от тези режими фенерът има памет.


•От включено и изключено положение чрез двоен бърз клик се задейства Режим 1(максимален или Турбо). Той се запаметява за време от 10 минути, след което фенера се включва от средния режим.


•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.


•Фенерът има и електронно заключване за предпазване от инцидентно и нежелано включване. От изключено положение се натиска бутона за три секунди, след секунда се задейства Ниския режим, а след още две фенера се изключва и заключва. За да го отключите задръжте за около две секунди бутона натиснат и той се активира в Ниския режим.


За да приключа ще кажа, че фенерът е много готин и симпатичен на външен вид и много удобен за държане, свети брутално и нашироко и е перфектен за разходки в тъмното. Въпреки голямата батерия е много по-компактен от очакваното, като надминава всичките си конкуренти, включително и побратимия му R50 Seeker.

Като минус мога да отбележа, че фирмения акумулатор е нежелателно да се зарежда във външни зарядни, липсата на истински нисък режим и лесното претъркулване на гладки повърхности.

Водоустойчивостта му надхвърля тази на оригинала, заради липсата на USB входа за зареждане. Любителите на далекобойни фенери, трябва всячески да го избягват, защото това не е техния фенер. Фенерът е по-ярък, но и по-флудов от R50. Като цяло перфектен фенер за хора които държат на фенер със сравнително компактни размери и добър рънтайм на всички режими.

Благодарности на Андрей и Олайт-БГ за предоставената ми бройка за ревю.

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Olight R50 PRO SEEKER LE
« Отговор #1 -: 13 Ноември 2016, 19:06:16 pm »
Браво!
Многофункционален флудер-дебелак с богата комплектация.   
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Orlov

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 604
Re: Olight R50 PRO SEEKER LE
« Отговор #2 -: 14 Ноември 2016, 14:01:07 pm »
За съжаление фенерите (не само този) с батерия 26650 не работят с първичен литии CR123.
Неприятен момент в студа и жегите. Особено комбинация: жега+зарязан в автомобил.
www.banggood.com fen
„Човек вижда толкова, колкото знае.„ - Гьоте