Бушкрафт България

Бушкрафт => Екипировка, храна, медицина => Темата е започната от: Hobo в 18 Септември 2010, 17:10:52 pm

Титла: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 18 Септември 2010, 17:10:52 pm
АРМЕЙСКИ ОБУВКИ ТИП КУБИНКИ

Обувките са изключително важна част от екипировката. Лошата обувка може да съсипе и най-здравите крака. Да отвори люти рани и да убие всякакво удоволствие от общуването с природата. Това всички го знаят и е лесно да се каже. Кои са добрите обувки? Чета описанията на търговците на обувки. Ами според тях всички модели са от хубави по-хубави. Да се чуди човек кои да си купи по-напред.

Започнах проучване по Интернет какво казват колегите, които вече са си купили от перфектните модели.. Сто мнения, сто марки. Точно се насоча към конкретен модел и хоп, в следващата тема апел: ?Не си купувайте такива!“. За няколко модела прочетох само хубави думи. Най-доброто беше: „Отлични обувки, издържаха цял сезон“. И всичко това за някакви си 350 – 400 лева. Брех, че какво му е отличното освен цената, която ми заприлича като да е обир в мирни дни. Мен армейските обувки ме издържаха няколко пъти по сезон и половина. При това ги издадох здрави и годни за носене дип, че ги носех по 16 часа в денонощието цели 700 дни, При това натоварването хич не беше като на курорт..

Бинго! Армейска обувка! Това ще е! Хукнах към пазара. На няколко места продаваха нови неизползвани обувки излязли от военните складове. Никъде не видях от добрите изпитани обувки от дебел телешки бокс и яка гьонова подметка подкована с метални петъли и цинти. Продават само тип Кубинки. То хубаво, обаче аз нямах опит с такива обувки. Дадоха ни кубинки в края на службата. Бяха ми удобни, но колко здрави са не ми стигна времето да проверя, защото дойде заветното мечтано Уволнение.

Тъкмо да си купя и забелязах, че има видима разлика между отделните чифтове. От продавачите не успях да изкопча информация и отново се обърнах към Интернет. Прочетох всичко, което чичко Гугъл показа при търсене с написана една единствена дума, а именно „кубинки“. Даже как кубинките в Куба сгъват пури като ги стискат между бедрата си. Така изработените пури били много скъпи, но може и някой да ме беше пратил за зелен хайвер.

След усърдно четене, отсяване на информацията и много разговори с хора, които са носили различните модели кубинки бях убеден, че няма да сбъркам в избора си. Оказа се, че не е точно така. Все пак теоретичния опит съчетан с вече няколко годишния ми личен опит ми дава кураж да напиша това, онова за избор, експлоатация и съхранение на обувките наречени армейски кубинки.

Кубинките започват да се произвеждат за нуждите на българската армия в началото на осемдесетте години в завода за обувки в гр. Пещера. По-късно започва производството им и в гр. Габрово. Има един кратък период на производство, в който няма особена разлика в качеството на обувките произведени в двата завода. След още около година производството в Пещера е спряно. В Габрово постепенно се разваля качеството като се започва с по-лоша подметка, след това по-нискокачествена и тънка кожа и накрая всичко това съчетано с по-лошо качество на изработка. Слуховете говорят, че влагането на по-нискокачествени материали и влошаването на качеството на обувките настъпва, когато България поема ангажимент да произвежда по няколко стотин хиляди чифта войнишки обувки тип кубинка за виетнамската армия.

Най-добри са първите легендарно здрави, водонепропускливи и удобни за носене кубинки произведени в Пещера В Габрово се произвеждат както хубави така и лоши кубинки. Качеството варира в големи граници. От там и коренно различните мнения на хората, носили такива обувки и споделили опит във форумите и Интернет. Хубавите габровски не се отличават много от пещерските по качество. Лошите по-добре да не си купувате, защото само ще съжалявате.

В наши дни почти на всеки пазар има сергия, на която се продават обувки от запасите на БНА, които се ликвидират в момента. Цената на която могат да се закупят варира от 35 до 55 лева (есента на 2009г) в зависимост от кой пазар и от кой град се купуват.. Ще ги закупите по-скоро в диапазона 50-55лв, което е добра цена за качеството им.


Как да познаем качествените кубинки?

Търговците знаят, че най-много се търсят пещерски кубинки и почти всички казват, че обувките сa им от пещерския завод. Няма ясен белег, по който да се различават пещерски от габровски кубинки. Опитах се, но не намерих данни кога точно е спрял единия и кога е започнал производство другия завод. Говори се, че през 1985 година и двата работят и произвеждат еднакво качествени обувки. После Пещера спира. Ако това е вярно ориентирайте се по годината на производството. От долу на подметката има две кръгчета. В едното е написан номера на обувката, а в другото съкратено годината на производство. Например ако е произведена през 1982г, пише 82.

Общо взето колкото по-рано е произведена кубинката, толкова по-качествена, здрава и дълготрайна е тя. Това трудно се асимилира в наше време, но е факт. Трудно се асимилира, защото е трудно да си представим как лепилото и конците от онова време държат като нови 20-25 години, а при съвременните обувки се разкапват за има няма 3-4, дори когато обувките са стояли на склад.

Първите кубинки произведени в Пещера са с четири дупки и четири кукички за връзките. Модела се произвежда до 1983г. След това обувките се модифицират и са с три дупки и четири кукички. Подметките и на двата модела са еднакви. Те са едновременно лепени и шити и имат още няколко особености. За щастие същите особености имат и добрите кубинки произвеждани в Габрово до 1989г.

Гледайте обувките за следното. Погледната от долу подметката на хубавата кубинка има едно малко подсилващо звено оформено като „мостче“ между подметката и тока на обувката.. Самият ток погледнат от страни създава илюзия, че е лепен от няколко наставени едно над друго парчета. Има едни хоризонтални ивици като да отделят насложени една върху друга филийки с еднаква форма. Друга особеност на добрата кубинка е, че от вътрешната страна на обувката токовете са заковани с по два гвоздея. Точно така, два гвоздея. Още им казват пирони. Това с гвоздеите не знам до коя година го ползват.

Има още една тънка разлика между хубавите и лошите кубинки. Разликата в бомбето (носа ) на двата вида. На хубавите кубинки бомбето е твърдо и стои широко (не смачкано), давайки достатъчно пространство около пръстите, което пък ги предпазва от измръзване. А на лошите кубинки бомбето стои някак смачкано и меко, дори и като нови. От там се притискат плътно пръстите към кожата на обувката, което пък влошава кръвоснабдяването и освен за мазоли допринася и за по-лесно мръзнене! Внимавайте много и добре си отваряйте очите защото има кубинки с ниски бомбета, които по нищо друго не се отличават от хубавите.

Хубавите кубинки са окомплектовани с пластмасови стелки тип скара. Представляват пластмаса с квадратни дупки по цялата повърхност. Искайте си ги. Много са полезни, защото масажират краката при ходене. Казвам искайте си ги, защото доста търговци ги свалят и ги продават отделно. Виждал съм и кубинки от 1984/5 година с кожени стелки. Най-обикновено парче кожа. Нямам идея дали са правени в друг завод или са предназначени за друг род войска. Това да не ви притеснява. Ако другите признаци съвпадат, а именно твърдо и широко (не смачкано) бомбе, лепени и шити подметки, мостче на подметката, ковани с гвоздеи токове и ток с хоризонтални черти, то купувайте смело. Такава кубинка ще ви надживее. Всички хубави кубинки се отличават освен по гореизброените признаци и с дебелата и яка кожа, от която са изработени.

Кубинка с подметка, която не е шита или е шита, но е без мостче не купувайте. Това са ужасни обувки. Ще се разлепят за нула време. Ще текат като лейки още при първата роса и само ще се ядосвате защо сте си дали парите. Също в никакъв случай не купувайте кубинки изработени от тънка кожа, колкото и финни да ви изглеждат. Разликата между хубавата дебела и лошата тънка кожа е ясно изразена и не може да се сбърка. Ето снимки на хубавата и лошата кубинка:първата роса и само ще се ядосвате защо сте си дали парите. Също в никакъв случай не купувайте кубинки изработени от тънка кожа, колкото и финни да ви изглеждат. Разликата между хубавата дебела и лошата тънка кожа е ясно изразена и не може да се сбърка. Ето снимки на хубавата и лошата кубинка:

(http://www.bushcraftbg.com/docs/kubinki/Kubinki_html_m7d2c501.jpg)

Снимка на хубавата кубинка. Ясно се вижда шева на подметката и „мостчето“ към тока, както и хоризонталните черти на тока

(http://www.bushcraftbg.com/docs/kubinki/Kubinki_html_49c3430.jpg)

Снимка на лошата кубинка. Няма шев на подметката. Няма и „мостче“ към тока.

(http://www.bushcraftbg.com/docs/kubinki/Kubinki_html_72223f61.jpg)

В ляво е хубавата, а в дясно лошата кубинка. Ясно се вижда, че дясната няма черти по тока си. Вижда се и ниското бомбе .


До тук добре. Намерихте качествената кубинка. НО! Все още не бързайте да купувате. Внимателно огледайте двете обувки. Съществува проблем, че рядко обувките са чифт. Тоест извадени от една кутия. Когато започва разпродажбата на военните складове не знам по каква причина, може би за по-малко транспортно място, обувките са извадени от кутиите и събрани в чували. После крайния търговец ги е „куплирал“ в чифтове според както му е дошло на него.

Ето какво се случи с мен. Зарадван, че намерих супер пещерски кубинки с четири дупки платих и щастлив си заминах. Започнах да ги разтъпквам. Колкото по-ходех толкова лявата ми ставаше по-удобна, а дясната по-неудобна. Това продължи докато излязах на първия си няколко дневен преход в Стара Планина с тях. Върнах се с рани на десния крак. Чак тогава забелязах, че двете обувки са не само от различна кожа, но и различни по кройка и ширина. И двете са един номер, това няма как да се сбърка, но или за армията са шили различни по ширина обувки, или моята дясна е била за виетнамската армия, защото дясната е осезаемо по-тясна от лявата. Поради тази причина яко ми разрани крака и ме остави за дълго в къщи без планина. Не бяха чифт, то е ясно, но ако си бях отварял очите щях поне да забележа разликата в ширината. Проблема се реши с купуването на още един чифт кубинки. Вече без проблем, защото има една поговорка: „Парен каша духа“.

И така вече сме си купили качествени кубинки като внимателно сме ги огледали и са чифт или поне близо до чифт. Нямаме търпение да ги обуем и да заприпкаме с тях по планини и полянки. Не бързайте. С нови обувки никога на сериозно ходене. Това важи с пълна сила за нови кубинки.

Военните обувки със сигурност са съхранявани по най-правилния начин докато са били във военните складове. Складовете са били с нужната температура и даже влажност на въздуха. Повечето новозакупени кубинки още миришат на нафталин, което е част от правилното съхранение на склад. След това са извадени и продадени на едро на търговци. Те пък разпродали на по-малките търговци и така докато стигнат до сергията. Колко време и как са съхранявани след като са извадени от склад никой не знае. Най-вероятния дефект в резултат на лошо съхранение е изсъхване и спичане на кожата на обувката. Липсата на естествената влага на кожата води до бързо напукване и дори дупки в местата където се образуват гънки след кратко носене. Освен това твърдата кожа ръмби здраво краката и много сълзи и кръв ще се пролеят докато се разработи една такава кубинка. За щастие този проблем се решава лесно. Оставят се обувките в мокро помещение за две до три денонощия. Под мокро помещение имам в предвид влажно помещение, например банята. Да се внимава да не се мокрят директно обувките. Те ще си вземат колкото влага им трябва от влажния въздух. При тази операция е възможно да ръждясат металните кукички за връзките. Това да не ви притеснява защото тези кукички така или иначе ще ръждясат след време. Все пак ако това ви дразни, може предварително да ги намажете с някакво мазило. От крем за ръце до грес все ще помогне да ги предпазите от влагата и да не ръждясат докато са в мокрото помещение.

След процедурата на навлажняване идва най-трудната част. Разработването на кубинките. Няма начин да се прескочи този етап. Той е труден, но резултата ще радва дълги години собственика на разработените кубинки. Как се разработват кубинките? Ами много лесно. С ходене. Друг начин няма. Ходи се ден след ден с тях докато омекнат и лепнат на крака. Това може да продължи седмица до месец. След това носенето на кубинки е удоволствие и човек със съжаление ги сваля когато се наложи да обуе празничните обувки, за да посети тъщата. Пък ако е много смел може да отиде с кубинките. Най-малкото, което ще се случи след това е, че със сигурност ще последва разговор на високо ниво с главнокомандващия. Разговор с предизвестен край.

За да се поддържа кожата мека и влажна всеки ден обувките се мажат с вакса за обувки. В нея има всички нужни за кожата вещества. За съжаление в наши дни трудно се намира едновремешната армейска вакса. Аз използвам черна вакса Casablanca, Има я във всеки супермаркет и е по левче. Според мен върши работа. Желателно е обувките да се мажат вечер. Дебело и без да се лъскат. Така могат да престоят доста дни без да губят еластичност и да се налага ново разработване. Защо вечер? Ами след употреба. Сутрин само се лъскат. През нощта ваксата хубаво е проникнала в кожата и я е импрегнирала. Това е. Самата разработка не е лесна работа. По време на Втората Световна война ботушите за немските пехотинци са се разработвали от концлагеристи. След това са се дезинфекцирали и са изпращани директно за фронта.


Ето и някои хитрости при експлоатацията на кубинките. Някои са полезни, а с други трябва да се внимава защото ефекта не е еднозначен

Големия проблем за всяка кожена обувка е как да се направи така, че да не пропуска вода. Докато е нова хубавата кубинка няма проблем с водата, но след това и тя иска специално внимание. Най-правилното третиране е да се мажат редовно обувките с вакса. Това прави обувката 100% непромокаема при нормални условия. Лошото е когато се ходи в мокра трева или сняг. Тревата и снега се явяват като абразив. Бързо свалят боята от обувката. И тя протича. Лечението е да се импрегнира кожата на обувката. Аз съм най-доволен от следното. Вземам кутийката с ваксата и я слагам на котлона. Когато боята заври започвам да мажа обувките. Трябва да се внимава с боята да не се запали докато е на котлона. Щом запуши да се махне и щом се поохлади пак да се сложи на котлона. Добра идея е самият котлон да е на слаба степен. Така обработени кубинките са ми издържали по цял ден преход в сняг. Вечерта в хижата задължително процедурата се повтаря пак и кубинките са готови за следващия ден.

Друг изпитан начин е да се приготви смес в съотношение 1:1 оцет и олио. Обувката се загрява и докато е топла се маже с така приготвената смес. Сместта постоянно се бърка, защото оцета и олиото много бързо се отделят едно от друго. Загряването на обувката през лятото става лесно. Просто се оставя по обед на пряка слънчева светлина и щом се нагрее, се маже. През зимата трябва много да се внимава да не се прегрее обувката от печката или огъня на който ще се загрява. Най-добре е да се сложат под радиатора на парното или на отворения капак на нагрята домакинска фурна. Постоянно да се наблюдава степента на нагряване. При много нагряване може да се съсипят обувките. Добре нагретите обувки просто попиват сместта. Така обработените обувки вършат работа. Дефекта е, че след време олиото гранясва и от обувките се носи неособено приятна миризма на гранясало олио.

Друг начин е да се импрегнира кожата с пача мас. Пача мас се намира трудно в наши дни. Човек трябва да си я произведе сам. Купуват се няколко патешки (гъши) фенера от магазина и се варят докато се отдели маста. Не съм го пробвал, но съм чул добри отзиви за импрегнация с гъша мас.

Навсякъде пиша, че обувките трябва да се импрегнират, защото това означава сместта или маста да проникнат в кожата. Ако тя е само намазана, то тревата и снега бързо ще я забършат и започва да прониква вода.

Някои казват, че може да се използва свинска вместо гъша/пача мас. Аз не съм пробвал поради коренно противоречивите отзиви от патили. Едни казват, че третирани със свинска мас обувките започват да текат още повече. И че каквато и да е маста тя гранясва и рано или късно обувките започват да смърдят на гранясала мас. Други са доволни от резултата.

Ето и разказа на един човек, който е използвал свинска мас и е доволен. Обърнете внимание, маста трябва задължително да е безсолна. В никакъв случай солена. Може би точно от тази разлика идват различните отзиви.

" С кубинки, накиснати във вряща свинска мас (докато избие отвътре) и веднага след това охладени, обикалях зимно време с група алпинисти по планините. Бяха ми с 1 номер по-големи и ги обувах върху домашно плетени вълнени чорапи и никога не са ми измръзвали краката, въпреки че бяхме щури и сме пробивали пъртини през планината и при температури под -20 С. В началото бях овикван от старите алпинисти, които ни водеха, но после видяха че се справям със студа по-добре отколкото тези с евтини но туристически зимни обувки.

Значи преди да пробвам със свинска (не солена) мас, пробвах с гъша но не бях доволен защото гъшата е по течна и напълно се втечнява дори и от топлината на крака понякога, съответно избива по повърхността и се избърсва във снега. Може пък да не съм случил на гъша мас! Свинската мас ми вършеше работа в продължение на години ходене през зимата по планините. Носех един и същи чифт кубинки и ги третирах в тенджерата преди всеки няколко дневен преход. След третирането с мас, изчаквах да се охладят до втвърдяване на маста, мажех ги дебело с вакса без да ги лъскам. Лъсках, ги, на другия ден преди да тръгна на преход. Но и свинската мас вършеше работа само за хубавите кубинки и то ако започне третирането още докато са нови. За лятото ползвах друг чифт нетретирани с мас.
"


Ето един изпробван от мен и работещ метод на импрегнация на кубинките. Взема се метална кутийка и на слаб котлон се разтопяват в нея пчелен восък, парафин от бяла свеш за горене и дерматичен вазелин. Обемното съотношение пчелен восък, парафин, вазелин е 1:1:2. Пчелен восък се продава по пазарите. Парафина аз взех от китайска бяла свещ за горене, макар че е спорно доколко това е чист парафин. Дерматичния или още наричан чист вазелин се купува от аптеката. Една тубичка български вазелин струва около три лева, а е само няколко грама. Може би защото е много чист, не знам. Затова поразпитайте по аптеките. Може да се намери много по-голяма разфасовка сирийски вазелин. Струва стотинки. Колко е добър за мазане на бебешка кожа не знам, но за нашата цел е перфектен. Горещата разтопена смес се нанася с парцалче равномерно върху обувките. След това обувките се загряват на слънце или пред печката докато „изсъхнат“. Това е гаранция, че сместа е попила в кожата.

Такова импрегниране гарантира водоустойчивост на обувката поне една година. Лошото е, че след обработката обувките както не пускат вода навътре, така и спират да дишат навън. Това се усеща най-вече през лятото. Човек трябва сам да вземе решение дали това го устройва.

За мен най-добрия начин, макар и по-трудоемък, е импрегниране с гореща вакса всяка вечер преди експлоатация в мокро или снежно време.

За да не замръзват през зимата връзките на кубинките се натъркват обилно с пчелен восък.


Послеслов

Напоследък по пазарите се появиха кубинки, които са на въоръжение в наши дни. Виждал съм различни модели с различен дизайн, различаващи се най-вече по формата и шарката на подметката. На вид са красиви, а и теглото им е осезаемо по-малко от добрите стари кубинки. Отзивите за тези нови обувки са противоречиви. Тъй като нямам опит с тях всичко в тази статия се отнася за армейските кубинки използвани в БНА до 1989г.


16 Декември 2009г
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: unior в 24 Септември 2010, 11:55:58 am
Относно подръжката на обувките от кожа.Наскоро си поръчах ето този продукт,

(http://knivesworld.net/images/stories/leader%20grease.jpg)
"Грес за кожа"
  за импрегниране , основния състав е пчелен восък и вазелин и още нещо ,
 струва 17.00лв. и е 200мл. Нанасянето може да става по гореописания начин от Хобо,
но това което установих че не е необходимо да нагрявате сместа допълнително преди нейното нанасяне.
Нанася се разномерно по кожата , "масажирате" упорито оставяте 20/30 минути да престои кожата и ако има още от греста която не е попила може да обдухате със сешуара на съпругата или гаджето , ама внимавайте да не ви види че са много чуствителни на тази тема , а пък ако ви спипа случайно препоръчвам поглед тип "сладко коте"  ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Antagonist в 21 Октомври 2010, 00:10:23 am
Здравейте, да питам няма ли да сте импрегнирането на кожа с ленено масло(пробвал съм с няколко мои ножа, за дърво става)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: unior в 21 Октомври 2010, 08:55:30 am
Аз също съм го обмислял като идея, но все още не съм тествал, но не виждам причина да не се стане, въпроса е дали е удачно за обувки  :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 21 Октомври 2010, 09:21:54 am
Аз не съм пробвал с ленено масло. Даже не съм чул някой да е опитвал. Ако знаете нещо повече или пробвате, споделете.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Antagonist в 21 Октомври 2010, 11:19:57 am
Хм...Мисля да пробвам със сегашните си обувки(пак от дебеле кожа), ако стана нещо, ще пиша... :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: rossko в 21 Октомври 2010, 12:55:49 pm
Преди вече кажи година реших да си правя кания за нож.
След доста четене и питане за импрегнация на кожата стигна до:
Терпентиново масло - от аптеката, не мирише силно като обикновения терпентин
Пчелен восък - за мен бе лесно от кошерите, иначе на всеки пазар има

двете се разтапят на водна баня /да се внимава с открит огън, че терпентина е летлив и запалим/ нанася се топло

предполагам и за обувки ще свърши работа /до колкото знам старите вакси за обувки са на подобна основа/
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: unior в 21 Октомври 2010, 16:57:17 pm
Само с восък и терпентин не става, кожата става твърда, при каниите това е желателно ама за обувки се съмнявам. Има и още някаква съставка която не позволява на восъка да се втвърди а го подържа във вид на "Грес", така и кожата остава мека.
Това което показах по горе е именно такова, но в състава не пише коя е другата съставка.
До момента съм стигнал до течния парафин като допълнителна съставка , но не ми остава време да забъркам сместа и да пробвам.

п.с.
Ще взема да пробвам тази събота и неделя, ще докладвам.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Mushmurok в 14 Декември 2010, 02:29:29 am
Здравейте!

   Наскоро си взех нови кубинки. Разрових се из интернета да диря начин за по-безболезнено разработване и попаднах на статията публикувана в началото на тази тема. Ще ми се да я бях прочел преди моята покупка, но станалото станало.
Кубинките са само лепени, без да са шити, което ( както вече разбрах ) е лош признак. Обаче пък имат мостче преди тока, което прочетох по-горе, че е добре. Освен 45 за номера им, има и кръгче с цифрата 81, което  би трябвало да означава година на производство ( пак до колкото разбрах от публикацията ), но ... имам усещането, че не съм взел хубави кубинки. На подметката има и емблема, която не ми говори нищо. Грайферите също не са като на повечето кубинки ...  да не би това да е някакво ново производство и само да слагат "81" като за фасон и търговска заблуда. Купих ги от един пазар близо до Пловдив. На сергията имаше и от шитите кубинки, но нямаха 45-ти номер от тях.

   Ще  съм много благодарен, ако някой с повече опит от мен сподели мнението си за тези кубинки.


(http://img148.imageshack.us/img148/7273/kubinki1.jpg)


(http://img89.imageshack.us/img89/5889/kubinki2.jpg)

Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: unior в 14 Декември 2010, 09:32:30 am
Добре дошъл колега  :)

Интересни кубинки, за първи път виждам с такава подметка.
Да са ти честити и със здраве да си ги ползваш и много километри да те износят :) :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Zago в 14 Декември 2010, 14:38:09 pm
Здравейте, уважаеми.

Надявам се да ми помогнете с мой малък проблем (да го наречем проблем).

Та за какво става дума: Скоро се сдобих с френски кубинки (Rangers Cuir Marron Modèle 52, Armée Française), които са от чист гьон и искрено страшно много ми харесват. Следват чуденките ми...

1. Как или по-скоро с какво да импрегнирам гьона, така че хем да се поосвежи (от залежаването в някой склад), хем да получи равномерен цвят.
2. В момента (а кубинките са само мерени все още) кожата е изключително твърда. Как да се третира, че да не ми се налага да се чувствам като в дървен ботуш, а и да не се пречупи (ако изобщо е възможно).

Много съжалявам, ако въпросите ми звучат наивно, глупаво, малоумно или трите взети заедно, но си нямам и грам идея по тази материя, а никак не искам да съсипя хубавия ботуш.

Ето как изглеждат въпросните:

(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs419.ash2/69792_1490428023879_1329334820_31114276_4703292_n.jpg)

(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1205.snc4/155708_1490427903876_1329334820_31114275_3502635_n.jpg)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 14 Декември 2010, 15:19:18 pm
Добре дошъл във форума, Zago. Точно такива обувки си бяха купили двама наши съфорумници. При покупката бяха твърди като чели ще се счупят. В действителност ако така се подносят кожата наистина се "чупи" на първите образували се гънки и стават дупки.

След консултация с квалитетен обущар колегите си обработиха обувките по идентичен начин и си спомням техния коментар, че са станали толкова меки и удобни, че още на първо обуване не са направили пришки, а обратно. Усещало се е чувство за комфорт.

Процедурата е следната:

1. Купува се от аптеката течен парафин. Намазват се обувките с парцалче напоено с течен парафин. Оставят се да попият добре. Докато изсъхнат. Мажат се пак. Оставят се да попият добре, докато изсъхнат. И пак, ипак. Доколкото помня са попили 200мл течен парафин, това са две шишенца. Но не помня на обувка или общо за двете. Тази процедура отнема няколко дена.

2. Слагат се обувките да престоят три-четири денонощия в мокро помещение. Например в баня, която се ползва активно. Обувките не трябва да се поливат или пръскат директно с вода. Просто си стоят във влажното помешение и сами си поемат от влажния въздух нужната за кожата влага.

3. Мажат се с кафява вакса за обувки "Casablanca". Ваксата се продава в кръгли метални кутийки, струва 1лв и я има в почти всички супермаркети.

4 Обуват се и се ходи с тях. Колкото повече, по-добре!

5. Редовно след носене се намазват дебело с вакса. Не се лъскат докато са на склад. Лъскат се преди носене. Това гарантира запазване на кожата мека и в добра кондиция.

Накратко, течния парафин подхранва кожата, в мокрото помещение тя се навлажнява до нужното ниво, а ваксата я поддържа като подхранва и навлажнява кожата на обувките.

Както казах тази процедура е ползвана за разработка на два чифта точно такива френски обувки. Надявам се да съм бил полезен.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Zago в 14 Декември 2010, 15:40:35 pm
Покорно благодаря за светкавичния отговор. Ще последвам съвета точно и по точки, пък белким стана третият доволен собственик.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: vanjo в 14 Декември 2010, 16:13:44 pm
@Zago и да споделиш какво е станало.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: cat в 14 Декември 2010, 22:26:19 pm
Колега Mushmurok това е най-хубавата подметка. Шити са и шева е гумиран отгоре. Другото хубаво на тази подметка е, че не се пълнят граиферите с кал, както е при другата. От там имаш и по-добро сцепление с терена . Носих такива 2г, хубави са .
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Zago в 18 Декември 2010, 12:45:44 pm
Здравейте, уважаеми!

Още веднъж най-покорно благодаря за съвета на така великодушния Hobo относно третирането на новите кубинки. Та ето какво натворих и какъв резултат получих.

Като за начало си купих от аптека три шишенца по 80 гр. течен парафин.

В три последователни дни третирах ботушите с течния парафин. Всеки ден по едно шишенце. Парафина нанасях посредством гъбичка за обувки (първоначално) и четка (в последствие). Посредством четката е доста по-удобно да се "накисва" кожата, а и нанасянето на парафина е по-равномерно. Ботушите ги държах на стайна температура и влажност. Просто в банятa е невъзможно... Ще ми скъсaт главата откъм кръста, ако го направя това...  :-[

Та... Още след първите 80 гр. ботушите придобиха много по-различен цвят и вид. От светлокафяво (или според мен бежово) те преминаха в тъмно, наситено кафяво. Кожата поомекна осезаемо. При третото нанасяне, ботушите никак не успяха да поемат последните 80 грама... Подгизнаха.  ;D Сметнах, че вече е достатъчно количеството парафин.

Днес (4-ти ден, след началото на третирането) за сефте им направих една разходка. Честно казано очаквах да са много неудобни (по опита ми с българските военни кубинки), но за късмет очакванията ми останаха неоснователни. Изключително удобен ботуш, пасва по крака и не причинява почти никакъв дискомфорт. Казвам почти, защото подметката все още е изключително твърда и неразчупена.

И така... Още се колебая дали да ги боядисвам, нещо никак не ми се ще, но по-нататък ще видим.

Здраве, благоденствие и весели празници от мен! Признателен съм ви!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: efond в 18 Декември 2010, 15:07:43 pm
Здравей , откъде си ги взе и за колко пари?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Zago в 20 Декември 2010, 08:27:50 am
Oт тук: http://www.napazar.eu/en/kubinki-19654.html си ги поръчах, друже.

И още нещо - появи се едно стягане в единия ботуш, което боря с бапоен със спирт вълнен чорап...  ::)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 20 Декември 2010, 10:37:11 am
Zago, отговарят ли ботушите на номера си?

Относно стягането. По-добре е с носене. Ще се отпуснат където трябва, защото са от истинска кожа, просто им трябва време.

Въпреки, че със спирта става по-бързо, отколкото с разносване, аз бих потърпял малко.  Ако стяга на конкретно място, като се разноси ще се оправи. Може да занесеш обувката на обущар да удари няколко чука точно там, ако не ти се чака. Спирта и други течности за разширяване влошават качеството на кожата.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: efond в 22 Декември 2010, 22:51:45 pm
Може ли да качиш малко снимки с крайния резултат. Мисля да си взема като твоите, само ме притеснява номерацията. Говорих с продавача, аз нося 42, той ми препоръча да си взема 43. Ще си нося с чорап и вълен терлик, и сега се двоумя - 43 или 44.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Kent в 01 Януари 2011, 20:05:39 pm
След три шишенца течене парафин на чифт. Три на тея на жена ми /ляво/ три и нещо на мойте - другата до шишеото и продължават да гълтат ,но омекнаха доста.

(http://img411.imageshack.us/img411/4363/sdc10550f.jpg)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: mechkolis в 02 Януари 2011, 00:56:45 am
Мажи обилно кончовите, че с тях най-голяма борба и разпъване беше докато можах да ги закопчея  :D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Kent в 02 Януари 2011, 10:04:34 am
Мажи обилно кончовите, че с тях най-голяма борба и разпъване беше докато можах да ги закопчея  :D

Ъхъ, намерих аз къде най-много трябва да се мажат да. Аз ги закопчавам, ама жената само с чужда помощ. И са различни двата чифта, в мисъл кожата на по малките е по-тъмна и по-твърда и въобще имат по кашишки вид, мойте по-нежни излязоха ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Kent в 03 Януари 2011, 12:03:43 pm
(http://img808.imageshack.us/img808/4643/sdc10562.jpg)


(http://img140.imageshack.us/img140/9750/sdc10566h.jpg)


(http://img259.imageshack.us/img259/1283/sdc10567x.jpg)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 03 Януари 2011, 12:59:49 pm
Супер! Хайде да са ви честити и голямо скиторене да падне с тях!  ;D ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: efond в 07 Януари 2011, 19:29:17 pm
Ето ги и моите в токущо получен вид. Пристигнаха от Сопот, излязоха ми 38лв. Засега са корави като желязо, тапърва почвам да ги мажа с парафин .

(http://store.picbg.net/pubpic/4A/C4/4ac775d3abb94ac4.JPG)

(http://store.picbg.net/pubpic/73/C7/d3c54058872873c7.JPG)

(http://store.picbg.net/pubpic/11/F0/f07fff8ceaf811f0.JPG)

(http://store.picbg.net/pubpic/1F/17/aca1e4f378a41f17.JPG)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: GOART в 08 Януари 2011, 20:58:15 pm
А някой да каже, правил ли е по-дълги преходи с такива обувки скоро, и по-специално по стръмно и наклони в Балкана?
Колко тежат?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Kent в 08 Януари 2011, 21:13:24 pm
Другата седмица мислим варна-суворово пешачката, през дерета поне, дано да има още сняг. ще пиша. мечколис май е правил, ама не знам колко ходене. :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: mechkolis в 14 Януари 2011, 04:12:04 am
Пък аз сега на тези  http://www.redrockbg.com/product.php?id=25 съм им хвърлил едно око, въпреки че от пловдивски обувки съм си патил и малко със съмнение гледам.. ???
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: ico160 в 15 Февруари 2011, 14:34:41 pm
Здравейте,нов съм във форума.Искам да попитам ЗАГО как да се свържа с човека продаващ френските армейски кубинки?ОБЯВАТА Е С ИЗТЕКЪЛ СРОК И НЯМА КООРДИНАТИ .Рразбрах само че е от Сливен.моя тел. номер е 0895458198.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: ico160 в 15 Февруари 2011, 18:48:38 pm
Към Хобо. Благодаря,свързах се и вече ще чакам момента на доставката.Налична номерация до 43 номер.Ок.javascript:void(0);
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jovany2777 в 21 Март 2011, 16:21:09 pm
Искам да попитам ЗАГО как да се свържа с човека продаващ френските армейски кубинки?
Изглеждат  ми сносни моят меил е jovany27@abv.bg
предварително БЛАГОДАРЯ за инфото ;)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: ivan_j в 20 Май 2011, 00:17:37 am
Втора година нося такива. Имам два чифта, втория тепърва ще го вкарвам в експлоатация.
Първия чифт го импрегнирах с nikwax вакса, после се оказа, че е за лицева кожа и кубинките пускат. После ги мазах с nikwax течност за импрегниране на обувки от набук и напа. С това стават водоустойчиви, но не за дълго. Пръсках ги и със спрей на Grangers и някакъв с нанотехнология от магазина на Дайхман. Всичките са били с краткотраен ефект. Кубинките ги ползвам за каране на мотор. За да съм със сухии крака при каране в мокро време си уших гамаши и реших проблема.
Вторият чифт започнах да обработвам по технологията от тази тема - с течен парафин. Още от първия опит попи едно шишенце на обувка. Но кожата се омазни и отвътре. Сега ги натъпках с тоалетна хартия, а после може и със спирт да ги мия отвътре - не искам чорапите ми да са мазни. Също така се притеснявам, че ако станат водоустойчиви, няма да дишат и ще спарват, а другия чифт никога не ми е спарвал краката, а съм ги носил и при над 35 градуса.
Лошото е, че нямат големи номера, купих си 43 и съвсем леко ми стискат. По-скоро са ми абсолютно точно по краката и ми се подбиват пръстите, като ги нося по цял ден.
Недостатъците, които съм забелязал:
Конците са изгнили и се късат лесно. Ще се търси добър обущар.
Със стандартното прокарване на връзките нямат събуване, ако не се извадят от 2-3 реда дупки. Решението - или хлабаво връзване (http://www.fieggen.com/shoelace/armylacing.htm), или слагане на кукички на последните няколко реда дупки.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 20 Май 2011, 10:23:10 am
Не ги мий със спирт. Всякакви течности увреждат кожата. От спирта ще спече и ще стане твърда и нееластична. Течният парафин е проникнал през порите на кожата и затова е протекъл отвътре. След няколко дена кожата ще го попие нацяло и няма да те цапа.

Течният парафин подхранва кожата но не я прави недишаща. Няма да има разлика между първия и втория ти чифт на тема проветрение ако само си подхранил кожата с течен парафин и след като я навлажниш в мокрото помещение я мажеш с терпентинова вакса за обувки. Редовно мазане с вакса, даже импрегниране от време на време, според мен е най-доброто за влагозащита. В същото време обувката диша без проблем.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: ko54 в 20 Май 2011, 11:24:42 am
+100 Hobo. Казармата, освен простотии, оставя и полезни навици и знания. Да не забравяме и лъскането след изсъхване на боята, с подходяща четка с естествен косъм. Струва ми се, че именно получилият се след лъскането повърхностен слой не позволява на водата да прониква в кожата, а същевременно не пречи на дишането/проветряването/. Във всичко старо, но полузабравено вече, май има скрит дълбок практичен смисъл, доказал се през вековете. А някога са ги мазали и с мас, за кожените цървули става въпрос. :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: EXeCuTiOnER в 09 Юли 2011, 02:14:50 am
Като човек, който вече 10 години не е обувал (с малки изключения) друга обувка освен военна кубинка, смея да твърдя, че имам голям опит с тях. Поздравявам автора на темата, изключително изчерпателно е обяснил разликите между едните и другите и искрено благодаря за съветите за импрегнация.
Лично аз ги импрегнирам само и единствено с боя за обувки, пак тая на казабланка. Най-доволен си останах от първия чист кубинки, който дори бяха на баща ми. Този чифт и до днес не му е мръднала подметката, макар кожата вече за нищо да не става. Със всяка следваща кубинка, която съм носил, подметките се изтъркваха в страничните участъци за около година - две. Долу-горе за това време започваха и да пропускат, но трябва да отбележа, че есеки чист се е носил 7 дена в седмицата, като под носене разбирам ходене, бягане, катрене и т.н. Купувал съм само кубинки реколта до 85-та и най-странното е че като чифт всички бяха еднакви, но винаги ми се късаше лявата. На дясната нищо й няма, но лявата я й се сцепи подметката, я се сцепи между кожата и подметката, я някъде другаде. Единствено последния чифт, реколта 83, се пецака дясната, но малко след това замина и лявата. Е ... все пак издържаха 3 години и все още ги нося, но пропускат. Фактът, че със всяка изминала година военните кубинки стават все по калпави и все по-трудно се намират хубави ме накара миналата година да си купя зимните полицейски кубинки. Те са подобни на военните, но са малко по-тесни отпред, но с по-добра подметка. Засега съм доволен от тях, макар по чукарите да ходя повече с военните. Все пак ... ония са още нови и гледам да ги позапазя по-дълго такива. Съжалявам, че няма снимков материал, ще гледма скоро да ги снимам, все пак едва ли всички са ги виждали.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: GOART в 02 Август 2011, 07:18:04 am
Имам един въпрос, преди седмица си купих от тези френските кубинки.
Бяха много избелели и много твърди и ми казаха да ги намажа 2-3 пъти с течен парафин.
Намазах ги 2 пъти и сега забелязвам, че като ги оставя, се появява нещо бяло, като мухъл, но като го разтрия с пръсти е мазничко, все едно,че самия парафин излиза на повърхността.
Та, въпроса ми е , да ги мажа ли още или да изчакам, да походя с тях да се поочупят и тогава, пак да им играя парафинче? :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Kent в 02 Август 2011, 08:39:28 am
И на жена ми побеляват така. Те са от кашишките с железните катарами. И аз щях да питам. Това не прилича на мухал, а като че ли много им идва парафина. Мойте са май по-нови ли , офицерски ли с кожени катарами. те нямат този проблем и изглеждат по нежни ли да кажа, удобни и запазени....
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: LIC в 02 Август 2011, 09:32:19 am
Не съм голям специалист по въпроса, но моите правят така като прекаля с ваксата примерно. След това като ги обуя и почнат да ми се потят краката тя избива на едни бели петна. Вероятно сте ги намазали прекалено много  ::)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 02 Август 2011, 09:55:29 am
въпроса ми е , да ги мажа ли още или да изчакам, да походя с тях да се поочупят и тогава, пак да им играя парафинче? :)
Идеята на цялата процедура е да се подхрани и освежи кожата и да омекне. Ако започнеш да ги носиш преди да си сторил това кожата ще се начупи в згъвките, които ще се получат при носенето и даже може дупки да станат. Виж по-напред (http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=3.msg442#msg442) съм описал подробно, но реда е следния:
1. Подхранване с течен парафин - мазане. Френските първоначално попиват доста. По около шишенце на обувка.
2. Навлажняване - няколкодневен престой във влажно помещение
3. Мазане с вакса - терпентинова боя, например Казабланка
4. Чак тогава носене
Не прескачайте навлажняването, ваксата също. Иначе бързо ще си съсипете хубавите обувки. Това побеляване не знам защо е. Предполагам не е мухъл от дълго стоене във влажното помещение, което не трябва да се допуска.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Kent в 02 Август 2011, 10:03:52 am
Не  е мухал. Кожата явно е друга. Моите глътнаха три пъти повече парафин и не побеляха въобще. /за разлика от Иренините/
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: scrooge в 02 Август 2011, 11:09:05 am
Не  е мухал. Кожата явно е друга. Моите глътнаха три пъти повече парафин и не побеляха въобще. /за разлика от Иренините/
Кожата минава през доста процеси,някои от тях включват разни химически вещества,за да бъде оцветена или запазена от гниене,за да се премахне миризмата.Може парафина да реагира с някое вещество
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: BazilVenceslas в 05 Август 2011, 01:12:13 am
Собствениците на френските кубинки, я кажете, доволни ли сте? Удобни ли са? Водоустойчиви ли са?  :D
Някоя друга снимка ако публикувате ще е екстра.
Аз разпитвам Кент и той беше много любезен и ми обясно това-онова, но вссе пак още мнения!
Също кажете за размера, дали отговаря на родните ни кубинки, защото се колебая между 42 и 43?  :-\
Ние с Хобо говорихме, но за съжаление той не е сигурен...
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: efond в 05 Август 2011, 15:18:48 pm
Аз съм много доволен от моите. Отначало не ми бяха много удобни , но после ми залепнаха за крака. Тия кубинки са добро попадение, като се има в предвид цената. Моите леко пропускат отгоре, през шева на езика. Мазах ги с вакса , но не помага. Пробвах ги в реката , иначе през роса не са ми пропускали. Ако са останали и ти стават, вземай не се замисляй.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: BazilVenceslas в 09 Август 2011, 03:09:33 am
efond - Твоите кубинки с кожени основи ли са на катарамите или от черен метал?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: BazilVenceslas в 09 Август 2011, 23:11:45 pm
МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ!!!!!!!!

Някой да ми каве телефона на продавача на френските кубинки, защото зшънях на два номера и нямат номер 43 !!!!  :'(  :'(  :'(  ???
Напишете номерата които имате за да знам дали съм им звънял....
Дано да успея да си зема и аз...
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: GOART в 10 Август 2011, 06:14:21 am
Наистина нямат 43 номер. ::)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: efond в 10 Август 2011, 10:06:55 am
 BazilVenceslas това са моите. Аз звънях на телефоните от началото на темата. Щом нямат, нямат.

http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=3.msg628#msg628
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: scrooge в 10 Август 2011, 11:12:29 am
Ето ги и моите в токущо получен вид. Пристигнаха от Сопот, излязоха ми 38лв.
Къде в Сопот ги продават?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Живко Добрев в 10 Август 2011, 11:44:35 am
Аз имам един въпрос!Като нямат по-голяма номерация от 43 номер какво правят съфорумниците с по-големички крачета  :D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Kent в 10 Август 2011, 12:09:13 pm
Големите номерации свършиха още зимата май, дори и 43. има си хас - такава шумна кампания им беше направена, не без мое участие 8) имам някакъф блед спомен, че някой ги мярнал в ибея за педесетак. Който търси, намира с две думи...
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Живко Добрев в 10 Август 2011, 13:01:41 pm
Благодарско  ;) Аз и без това скоро ще ходя към Пловдив и може да видя по сергиите да разгледам и да намеря нещо като за моето гигатско краче!  :D :D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: BazilVenceslas в 10 Август 2011, 21:44:13 pm
Много ме е яд.........  >:(  >:(  >:(
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Kent в 10 Август 2011, 21:46:36 pm
за ко те е е яд ,те свършиха още зимата нали ти казах май. виж в ибея и провери в оффроудърския форум , там също имат ценители.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 03 Октомври 2011, 12:05:54 pm
Моите леко пропускат отгоре, през шева на езика. Мазах ги с вакса , но не помага. Пробвах ги в реката , иначе през роса не са ми пропускали.
Пробвай хубаво да натриеш шева, който пропуска, с пчелен восък. Би трябвало да се оправи работата. Даже натъркай всички шевове. Така ще си предпазьиш конците по-дълго време от гниене.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: scrooge в 04 Октомври 2011, 11:07:44 am
ама пчелният восък го разтопяваш на водна баня и го мажеш с парче дунапрен или парцал
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 04 Октомври 2011, 12:40:07 pm
Не разтопявам. Вземам парче восък и енергично втривам в шевовете. Това е достатъчно. Ако искаш да импрегнираш с пчелен восък тогава награваш самата обувка и мажеш с разтопен восък. Това е опасна процедура, защото над 50 градуса кожата се поврежда. Трябва много да се внимава с температурата!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Zago в 16 Октомври 2011, 19:51:18 pm
Уважаеми, приятели, простете, че скоро не съм влизал във форума ви, а явно има доста запитвания за координати на човека, който продава френските кубинки.

0888 / 587 093 - това е номерът, на който си поръчах моите. Но от тогава не съм звънял. Искрено се надявам, че за всички желаещи ще се намерят чифтове.

Успех и се извинявам за закъснелия отговор!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: lubakich в 21 Октомври 2011, 09:53:34 am
 >:( >:( абе защо така лъжете хората ,войнишката кубинка въобще не става за сериозен туризъм казвам го от личен опит защото след последните ми две ходения с кубинки над 10 часа имах некви гадни мазоли и протрите места по краката ,вие ако ходите на пикник в гората с тях сигурно стават ама за дълго ходене си еб*ло майката не лъжете хората !!!   :o
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: samotniq valk в 21 Октомври 2011, 11:14:29 am
Пич, първо добре дошъл!
Второ, във форума е прието да се пише на кирилица, но нека админа реши.
Трето, ако си ходил с нови, неразгазени кубинки съм сигурен, че са ти излезли мазоли. Но, когато кубинките се разгазят са удобни за преходи. Така че никой никого не лъже. Проверено е!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: lubakich в 21 Октомври 2011, 12:54:44 pm
ами не, попаднаха при мен случайно и реших да ги пробвам след като и човека преди мен които ги е носил 1,2 години каза че след някои и друг час стават неудобни и все пак да пробвам и аз установявам същото незнам вие по кви терени ходите или не ходите обаче това че за дълго ходене са неудобни е факт
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: vanjo в 21 Октомври 2011, 13:25:08 pm
Здравей колега lubakich , не знам защо си решил, че тука някой някого лъже. Последните коментари тук се въртят около френските кубинки, а не тези от БА. Ето ти цитат  (преходче х.Плевен вр. Ботев х.Плевен)от един пътепис на утвърден съфорумец:

Цитат
Слизането е по-лесно за главите и по-трудно за коленете, но знам че ме чакат поне два чифта харни щеки в някой магазин отсега. Французойките ми се представят добре, не убиват, леки са и на моменти сами ходят:grin:

(http://img64.imageshack.us/img64/673/35601595.jpg)

По същество старите залежали армейските обувки (кубинки) се явяват по-евтина алтернатива на съвременните туристически обувки. Що се отнася до мазолите, виждал съм човек дето с обувки за които е казал, че са му много удобни и е направил маса ходене с тях да му разранят краката. Идеята да вземеш обувки носени 1,2 години от друг човек е доста странна за мен освен ако просто не се е явявал само притежател, но не и носител на въпросните "цинти".
ПП Добре дошъл във форума

Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Kent в 21 Октомври 2011, 15:05:09 pm
Здравейте. По отношение на агитацията никого не агитирам. Казвам си впечатленията, а всеки решава. Кракът на снимката е мой, просто късно видях темата.
п.п. И откъде такава ненавист към нещастните високи кожени обувки ;D
п.п.1. Принципно верно е /сори за тафтологията/ че от кубинка до кубинка има разлика колкото от небето до земята. Както и между глава и чутура. Поздрави.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 21 Октомври 2011, 15:45:31 pm
...войнишката кубинка ... за дълго ходене си еб*ло майката не лъжете хората!!!

Така е! Действително войнишките кубинки не стават за ходене. Този факт беше добре известен на Генералния Щаб на БНА и на цялото командване на Варшавския договор. Бяха издали секретна заповед, чието стриктно спазване се следеше от всички тайни и явни тоталитарни служби и силови структури. С тази заповед се забраняваше на войниците да изкачватт каквито и да е върхове и връхчета. За целта вместо да се изкачват  те се заобикаляха.

В рамките на позволеното беше да се изкачват само мънинки хълмчета, но и тогава с цел избягване на злополуки войниците събуваха своите кубинки още в подножието им и ги носеха в ръка. При невъзможност да се заобиколи някое връхче мобилизираха майките на войниците и те го преодоляваха по токчета. Така се опазваше боеготовността на армията.

Дори на равнист терен дългото и продължително ходене с кубинки беше  строго забранено. Ходенето в равнината ставаше по цвички. За целта във всяка мешка имаше по няколко чифта, а старшината поименно обикаляше всеки войник по няколко пъти на ден и учтиво се осведомяваше дали има нужда от резервен чифт. В случай на нужда отдаваше своите лични цвички, за да се опазят крачетата на войника цели и невредими. Там където имаше дефицит на цвички поради факта, че ходенето с кубинки си е е*ало мамата по-големите дистанции се преодоляваха с кубинки на бегом!

В наше време всякакво подстрекателство да се ходи с армейски кубинки трябва да се счита за терористичен акт насочен към туристите. Крайно време е съответните органи да се занимаят с автора на темата!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: vanjo в 21 Октомври 2011, 16:04:01 pm

... В случай на нужда отдаваше своите лични цвички, за да се опазят крачетата на войника цели и невредими.
Хобооооо направо ме утрепа с тоя лаф.  ;D ;D ;D ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: cat в 21 Октомври 2011, 19:10:20 pm
ами не, попаднаха при мен случайно и реших да ги пробвам след като и човека преди мен които ги е носил 1,2 години каза че след някои и друг час стават неудобни и все пак да пробвам и аз установявам същото незнам вие по кви терени ходите или не ходите обаче това че за дълго ходене са неудобни е факт
Ами не ходим, левитираме ниско над терена  :D :D :D :D :D :D.  Това в кръга на шегата .
Аз също ходя с кубинки не са голкова лоши и опасни за здравето да ти кажа, последно бях в Странджа с кубинки ГПСа показа 26,3 км за деня невярвам да лъже машинката нямах поражения по краката при това обувките бяха чисто нови почти не ги бях носил  . Но поне според мен при тебе се е получило така защото обувката е била носена и е легнала по крака на друг човек затова и са се появили болки или пришки по краката . И още нещо тук никой никого неиска да лъже .
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: scrooge в 21 Октомври 2011, 20:45:09 pm
с кубинки над 10 часа имах некви гадни мазоли
в казармата като ги сложиш в 6 сутринта ,следобед застъпиш някъв наряд 24 часа ,и се сабуваш вечерта след наряда,пада се около 36 часа.А сега смятай колко удобни трябва да бъдат
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: lubakich в 21 Октомври 2011, 21:45:54 pm
хаха брааво як напън си имал да го ***** тоова писание :Д а мнението изразява моментното ми състояние което беше тегаво но очевидно съм ти засегнал някаква безумна любов към въпросните обувки за да пуснеш това ** :Д а иначе сериозно по темата и аз имах некви очаквания че ше стават кубинките но не ми го оправдаха и то от няколко ходения дълги ми изкарват тоя проблем а отделно човека които преди това е ходил с тях също ги е носил често и тва ми беше казал отначалото  че се издържа няколко часа ходене и после ставало тежаво та в тоя ред на мисли дори да има кубинки които стават вместо човек да попилеее пари за някви чифтове които я са удобни я не просто си земе некви пролет,зима,есен има някои добри модели туристически обувки и така 
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Kent в 21 Октомври 2011, 22:05:44 pm
Страшна мъка Любакич :o Би ли ти било удобно, да слагаш и некой точка или запетая някъде. Че, иначе се ти чете  иносказателно писаното. Носените от друг преди това кубинки или както им викам аз, високи кожени обуща или тези от кофти марки или изпълнения са си кофти вариант...авариен да го наречеме според мен.
Има различни височини на двата свода на ходилото, различни маси дето им тежат и най-сетне различни тертипи на ходене.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: rossko в 21 Октомври 2011, 22:43:26 pm
Носена обувка от един никога няма да е удобна на друг, този вариант е по-лош и от нова обувка от магазин. Всеки си има тертип на ходене, габарити на крака ... кожата се прегъва на различни места.
Всъщност това важи и за лични обувки но престояли 2 3 години в килера, крака се изменя ... походката също.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: meco puh в 21 Октомври 2011, 22:43:47 pm
lubakich, нямах намерението да пиша, но много яко ни унижаваш. Кой колко ходил? Ти колко си ходил това лято не зная, но вярвам, че си чел, че минах 720 километра, доказани със снимки, и часове и минути на тях. Забележи, не бях с вашите маркови обувки, а с маратонки от 12 лева, и без нито една пришка, показах си краката на снимка. Пришки правят калпавите крака, а не обувките. Съжалявам, че ми се скъсаха и двата чифта кубинки, от ритане пред компа, а не от ходене (майтап). С тях съм изкарал 20 годинки.  Ако намеря сега пак ще си купя. Вместо един чифт маркови от 300 лева, 6 чифта кубинки от по 50 лева. Та аз като умра , ще има да ги носят и моите синове. Един мой приятел-турист ми се оплака, че му се скъсали марковите, а аз мислех, че те никога не се късат.
  
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: lubakich в 21 Октомври 2011, 23:37:06 pm
евала за прехода фурлих му око да ама кво ся ше си мерим пишките кой колко ходи ли еми ше те разочаровам
 ама и аз втора година си ходя с едни скъсани кецове и ми е много добре то направо съгреших че казах че обух кубинки няколко пъти и се почувствах зле приемете сърдечните ми извинения ...  :o (p..s. а пропуснах да отговоря ами секи уикенд съм ходил :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: cat в 21 Октомври 2011, 23:56:02 pm
lubakich не не си сгрешил като си писал . Сега си се регистрирал и не си свикнал с порядките на този форум тук е демократично стига да няма обиди и нецензурни изрази .  ;) Приеми го така писал си отговори ли са ти . И поздравления че ходиш с кецове малко го правим а са удобни , но всички които ти писаха ходят с високи кожени обувки (кубинки  ) и действително си ходим и са ни удобни , просто ти явно не си попаднал на чифт . Поздрави и добре дошъл

ПП никой не те напада споко
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: scrooge в 22 Октомври 2011, 13:26:43 pm
човека които преди това е ходил с тях също ги е носил често
Ей да не си хванал някви гъбични инфекции или нещо подобно,което се разпространява от носене на чужди обувки???То сигурно затова не са ти удобни
  Или пробвай с кубинки друг номер!!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: rossko в 22 Октомври 2011, 18:07:39 pm
евала за прехода фурлих му око да ама кво ся ше си мерим пишките кой колко ходи ли еми ше те разочаровам
 ама и аз втора година си ходя с едни скъсани кецове и ми е много добре то направо съгреших че казах че обух кубинки няколко пъти и се почувствах зле приемете сърдечните ми извинения ...  :o (p..s. а пропуснах да отговоря ами секи уикенд съм ходил :)
Пич, вземи научи малко правописа!
Като чета горното и си мисля, че ходиш "с едни скъсани кецове" само след стадото с овцете
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: lubakich в 23 Октомври 2011, 16:05:55 pm
ами пиша през преводача от латиница на кирлица защото нямам кирилица на компютъра и не съм седнал да пиша некви официални текстове по форумите за да си следя запетайките и точките :Д а след кво тичам тва е друг въпрос ако толкова те вълнува потърси тук там за мен и може да намериш след кво ,накъде тичам,ходя ,лазя и т.н. хахаха
 :D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: graf_von_kochev в 07 Ноември 2011, 11:56:26 am
Едно голямо здрясти на всички от новия член на форума!
На скоро открих страстта си да се скитам из безлюдните местности, също така съм и ловещ! От сравнително малкия ми опит в целодневните преходи и ловни излети стигнах до голямата максима в тея среди, че с калпави обувки не може! Вобще не ми се дават 500лв за зимни, 500 за есенни обувки от готините магазинчета..... Имам известен опит с кубинките(ползвам ги за работни обувки) и реших, че те са моя вариянт за излетите. След вчерашния ден съм разочарован! Само мазоли имам по краката и категорично зад тезата, че кубинките са ебати дървените обувки! Бях обут с един чифт помучни чорапи и предварително се налепих с лекопласт. Между крака и обувката остова улабина, при ходеве крака се мести в обувката и респективно се трие в някоя стена, а от там и мазолите. При скъпите обувки има точно такава потплата имитераща партенката. За мен за това са по-удобни за носене. Сега мисля да си направя партенки и да пробвам с тях за последно.
 Та конкретния ми въпрос към всички привърженици на кубинките е: Носите ли партенки? Никаде не се уточнява в тая тема, че всики ползващ кубинки е и с партенки! За мен лично вариянта с чорап ми се вежда абсурден и не мога да повярвам на който и да е, че кубинки с чорапи в планината са "много хубав вариянт".
Моля някой от привържениците да ми дада точно и ясно обяснение какво прави, че да му е комфортно!
Предварителни благодарности и поздрави на всички!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 07 Ноември 2011, 12:40:45 pm
Кубинките действително искат разтъпкване преди да се отпусне кожата и да се напаснат обувките към конкретния крак. Също така не са от обувките, които могат да се обуват веднъж годишно и да се очаква комфорт. Те си искат елементарната поддръжка като редовно мазане с вакса, подхранване и навлажняване на кожата. Иначе се спичат и стават твърди. Започват да правят мазоли, даже може да се "счупи" кожата на сгъвките. Това всъщност е валидно за всички обувки от истинска кожа. Ако се носят всеки ден и редовно се мажат с вакса стават удобни и приятни като мокасини и не пропускат вода. Всяко нещо си иска съответната поддръжка. Например и най-скъпото съвременно модерно термо бельо трябва да преминава елементарната процедура наречена пране. :D

Разносените кубинки могат да се обуват с всякакъв чорап, стига той да е от естествена материя. Моите съм ги носил години подред с памучни чорапи в града и с вълнени в планината независимо от сезона. Преди няколко години преоткрих партенките и съм много доволен. Във форума има статия Партенки вместо чорапи (http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=194.0), можеш да я прочетеш ако искаш, но държа да отбележа, че и с вълнени чорапи комфорта на крака в кубинките е осигурен, въпреки че на мен лично с партенки ми е по-комфортно.

Все пак всичко започва от разтъпкването на кубинките, а това не е лесен процес. По време на Втората световна война кожените ботуши за германската армия са ги разтъпквали концлагеристи. След това дезинфекция и на фронта. Та иска малко време и търпение докато кубинките станат удобни като мокасини!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: cat в 07 Ноември 2011, 12:52:40 pm
Здравейте и добре дошъл ваше височество    graf_von_kochev . Наистина кубинките са без подплата което е и +и- ,+е защото няма какво да се скъса и вмирише - е защото крака е незащитен от съприкосновението с твърдата "дървена" кожа а също така и подметката им е доста твърда с подходящи стелки проблема с подметката отпада  . Гамашите са от типа обувки които пазят крака от влага и почвената повърност а не от студа за студ се обуват чорапи или се навива партенка или и двете . Вие пишете че обувките са ви били хлабави поне от моя скромен опит мога да кажа че ако обувката е по голяма трябва се  обува нещо което да я уплътни иначе и най скъпата и хубава обувка ще държи студено и ще протрива особенно при спусканията . Партенките са много удобни стига да да се навият както трябва а може да пробвате и с по дебели вълнени чорапи да речем от тези.
 
(http://media.snimka.bg/7863/021980868.jpg?r=0)


Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: scrooge в 07 Ноември 2011, 21:29:59 pm
и предварително се налепих с лекопласт
Къде си го лепил?И той може да ти протърка кожата на крака.При нови обувки краката също се нагаждат към обувките.
И кои къбинки са ти направили мазоли,тези които ги ползваш за работни или някои нови си пробвал?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: meco puh в 07 Ноември 2011, 22:09:03 pm
! Вобще не ми се дават 500лв за зимни, 500 за есенни обувки от готините магазинчета..... Имам известен опит с кубинките(ползвам ги за работни обувки) и реших, че те са моя вариянт за излетите. !
Предварителни благодарности и поздрави на всички!
В един друг форум се опитват, да ме убедят, че марковите обувки са най-удобни. Може и да е така, но аз мисля, че не е точно така. Убеждават ме, да давам 300-400 лева за обувки. Ако ще се изкачва Еверест, ще прочета и ще питам, какви обувки да обуя. Не съм ходил малко, не съм правил пришки на краката, правил съм на ръцете и раменете. Има една истина. Предварително разкарайте обувките по малки преходи, краката ви да свикнат с обувките. Аз го казвам, земята да свикне с краката и новите ви обувки. Не съм купувал специални обувки на тръгване на Ком Емине. Препоръчваха маркови, тръгнах със старите си маратонки, (внимание, не обувки). С лек пазарлък бях ги взел някога, вместо за 18, за 12 лева. Скъсах 2 чифта, но на нос Емине бях без нито една пришка, за разлика от някои, които завършиха с много рани, а други не завършиха, поради пришки. Винаги през зимата съм ходил с кубинки, а през лятото с по-леки маратонки, дори кецове. Задължително с вълнени чорапи, които добре да уплътняват кубинките. Сега се каня отново да търся кубинки, старите ги изхвърлих. Като последно, мнението ми е, че всеки да ходи с обувки, които му са най-удобни, слушайте чуждите мнения, но решавайте си сами.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: graf_von_kochev в 09 Ноември 2011, 17:16:10 pm
Благодаря з топлото посрещане! :)
Кубинките, с които бях са ми от една година и са носени две седмици миналата година. Лекопласт си налепих на предната част на ходилото, точно зад пръстите. Първоночално там ме ръмбеха и ме беше страх да не стане пак така. След полувин час ходене по пътеки и из гората задната част на крака ми се прожули, и я налепих с лекопласт. Обувките са омекнали и според мен са се нагодили по крака ми. Проблема е, че само с обикновенни чарапи остава малък луфт и при ходене по неравна местност много се жулят краката. Тия дни ще отида до магазина за бархет и ще си направя експеримент с партенки по баира, и с вълнени чорапи та да видя с кое ще ми е по-удобно.
Опитвах се да си намотавам импровизирана партенка от някакъв плат, но нещо не става така както е на схемаа от съседната тема. С доста опити на намотаване и обуване стигнах до начин, най подходящ според мен, но различаващ се и от двете схеми. От многото опити стигнах до размер 40 на 70 сантиметра, който според мен е оптималния за 44-ти номер. Кото взема плата и направя опитите, ще споделя резултатите, и ще направя снимки на навиването. Междувременно ако някой опитен в намотаването на партенки си направи една фото сесия и да даде размера на партенките, ще съм много благодарен. :)
Поздрави!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 09 Ноември 2011, 17:47:52 pm
Цитат
Кубинките, с които бях са ми от една година и са носени две седмици миналата година.
Както вече ти казах не може да обуваш кубинките веднъж годишно и да очакваш те да се грижат за твоя комфорт. Ти трябва да се грижиш за тях и те ще ти се отблагодарят. Пък и на две седмици носене са още почти нови и неразтъпкани. За партенките съм ти отговорил в  темата за партенки (http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=194.0). Не смесвай, че съвсем ще се разводни тук.

Щом са ти големи кубинките ако не се справиш с навиването на правоъгълни партенки пробвай с квадратни, може и върху памучните чорапи, но и едни вълнени чорапи ще уплътнят добре. Най-важното е да походиш няколко дена на къси разстояния с малко натоварване. Тогава краката ти ще свикнат и няма да се протриват толкова лесно.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: scrooge в 13 Ноември 2011, 15:44:17 pm
Новите ми кубинки
(http://media.snimka.bg/9668/025590809.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/9668/025590813.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/9668/025590818.jpg?r=0)
Едно време като слушах тежката музика ,само с кубинки бях.Най-хубавите обувки.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 21 Ноември 2011, 19:50:44 pm
Внимавайте много ако купувате БНА кубинки по обява в интернет. За съжаление хубавите кубинки се изчерпаха и е много трудно да се уцели от тях. Също така са останали сбирщайн и шанса да се попадне на чифт лява и дясна е почти никакъв. Просто са събрани лява и дясна по номер, а кожата, че често и ширината на обувките  е различна. В общия случай са от различни чифтове.

Има и друго. Снимките, които се публикуват в обявите не винаги са истински на предлаганите кубинки. Ето един случай за такава обява:
http://prodavalnik.com/kubinki-42-nomer-novi-i3022138

Който е чел статията ми за кубинките в началото на тази тема няма как да не разпознае снимката в тази обява. Как мислите, щом дори снимката не е на неговите кубинки какъв е шанса да ви изпрати качествени кубинки и то чифт?

Пък как не се обърка със снимката на лошите, ами копирал хубавите?! ;D :D :D

Ето от статията:
(http://www.bushcraftbg.com/docs/kubinki/Kubinki_html_m7d2c501.jpg)

Ето от обявата:
(http://img.prodavalnik.com/images/item_images/003/022/138/img_1_large.jpg?1321898562)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Rado в 21 Ноември 2011, 20:54:26 pm
В такива случаи аз обезателно поръчва стоката  ;D. Ама отивам, отварям, констатирам , че не е същата, като на обявата и оставям продавача да си плати транспорта в двете посоки  :'(.

п.с: действа ободряващо рано сутрин мисълта, че си прецакал още един "бизнесмен"  ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: meco puh в 27 Ноември 2011, 18:30:45 pm
Купих си хубави кубинки. Шити са, бомбетата са високи, като на снимката от статията на Hobo, шарките са същите и броя железа 4, дупки 3. Имат мостче до петата. Притеснява ме леко това, че отдолу пише 90, но защо да няма хубави кубинки от 1990 година? Hobo, кажи си тежката дума. Снимки ще покажа, когато дойде сина с фотото. Нямам фотоапарат, ползвам на сина фотото.
Безкрайно съм благодарен на BazilVencseslas, който ми помогна при намирането им.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Mavrud в 01 Декември 2011, 14:40:43 pm
Честито на meco puh за новите обувки! Да си ги носиш със здраве дълго време и на много походи.

Споделям и моя опит с кубинките.
Български кубинки съм носил само в казармата. Тогава като „вещево доволствие” мисля ми се полагаха 3 чифта бойни обувки за 2 години служба. Инструкциите за разработване на новобранския  чифт получих още във влака към казармата ;D. В едно купе пътувах със стар боец от поделение където отивах. Поразпитвах го за това онова и той спомена, че в началото най-важното е да си опазя краката здрави. Трябвало правилно да избера номера на обувките и да започна да ги мажа още от първия ден, да ги почиствам и подсушавам при първа възможност. За краката каза да ги мия винаги когато мога с или без сапун, че е добре да се науча да навивам партенки или да си осигуря дебели хавлиени чорапи, ако усетя нагънат чорап или партенка веднага да го оправя. За първите 40-50 дни програмата била всеки ден набиване на крак (маршируване за тези които не знаят), бягане 3км май беше за под 13min. и към края , преди клетвата, едно походче около тридневно, като първия ден било само 30-35км с пълно бойно сняражение.

Послушах старото куче и още съм му благодарен.  Партенки, за съжаление, не се научих да навивам -  изпратиха ми хавлиени чорапи.  До към 20 ден изкарах само с дребни пришки, но една вечер слязох за вечерна проверка с кубинки на бос крак – за 15 минути си изшкурих краката.  После на похода ми беше нагорно. От другите новобранци имаше някой доста зле с краката, дори и с превръзки от доктора.

Като падна и се задържа снега обувките започнаха да таят. Таеше отдолу от шева на подметката. Помагаше парчета вестник „Народна армия” върху пластмасовата скара на кубинката. За мазане освен вакса МНО бяха ми изпратили пача мас (пуснах моята рецепта тук (http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=423.0)) и свинска мас. Някои новобранци си мажеха обувките с оръжейна смазка – груба грешка, започваха да пускат повече.
(http://www.picbg.net/u/48201/32719/598718.jpg) При разработването на вторите кубинки се старах повече, а и при тях натоварването беше доста по-малко. След 8 им месец тези кубинки ставаха дори за носене на бос крак през лятото, но без бягане или преходи -  използвах ги предимно за работа, тъй като вече имах и нов трети чифт.
С две думи доволен съм от бългаската кубинка по време на казармата. Нямам спомен тогава на някой да се e скъсала обувка от носене за 8 месеца. Започваха да се пречупват отгоре между  връзките и бомбето от прегъването при ходенето и вертикалния шев над тока цъфваше по някое време. На снимката се виждат новобранските ми кубинки някъде към 7 месец, преживели зимата.

Преди няколко години помолих мой познат военен да ми намери кубинки. Отказа ми, защото качеството дори на неговите офицерски било под всякаква критика. Дори за полеви учения си пазел някакви от преди доста години.  Ако сега ми попадне някой свестен чифт български кубинки №41, не бих се подвоумил да ги купя за летни вседеходки.

Имам и опит с кубинки от френската армия.  Преди около година купих този чифт.
(http://www.picbg.net/u/48201/32719/598704.jpg)
Заради тях се научих да си правя пача мас. Мазането започнах обаче първо с обикновен вазелин леко нагрят. Минах ги два пъти. Обувките промениха цвета си и започнаха малко да омекват.  После научих от братята руснаци, че дълго съхранявани изделия от естествена кожа се омекотяват с рициново масло.  За първия тест взех 2 дози по 40мл от аптеката по 1,40лв. Не ми излезе сметката - попи веднага без видим ефект. После една аптекарка ми достави 1л за 14лв. Мазах обувките няколко пъти, единия път и вътре. Като попие малко ги обувах (с найлонови торбички върху чорапите)  и ги разхождах из къщи. След това навън на малки разстояния с дебели чорапи.
На снимката се виждат обработени кубинки след 2 ръце вазелин и 2 ръце рициново масло.
(http://www.picbg.net/u/48201/32719/598705.jpg)
Започнах да ги използвам, като почти всеки работен ден от януари до края на март ходех на работа с тях - около 4км или 1час на ден върху терен включващ асфалт, тротоар, бетон, трева, пръст,  ЖП линия (чакъл и траверси).  На работа обувките се сваляха – да не се „хабят” и се сменяха с други.  Кубинките поомекнаха и продължих да ги мажа вече с боя за обувки, някаква по-течна. Отначало ми направиха малко пришки. След като температурата падна под нулата кожата на кубинките се втвърди и пришките ме повториха. Мисля, че това стана заради първите два слоя вазелин – попил вътре и се втвърдява. По-късно купих още един чифт за отрочето. Аз ги разработвах , но използвах само рициново масло. Кубинките омекнаха по-бързо.
С пача мас още не съм ги мазал, тъй като рициновото масло и вазелина засега вършат същата работа.

Като сравнение с българските кубинки от казармата – българските бяха по-леки и с по-еластична подметка, удобни бяха за ходене по скали и големи камъни. Френските кубинки не съм ги пробвал на по-дълъг преход. С тях да ходя по трева и пръст ми е супер кеф, по скали - не. Проблем ми е и когато искам да сложа и дебел чорап и панталона вътре френските кубинки, закопчаването на кончовете става трудно или невъзможно.  

Мисля, че френските кубинки не са никак лоша покупка. Моите още не съм ги слагал тази есен. Смятам обаче предварително да ги оставя да постоят в банята да си поемат влагата и после да ги обработвам.


Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: hr.zlatarev в 02 Декември 2011, 10:08:17 am
Относно пришките - Първо кубинките следва да са с един номер по-големи и тогава "поемат" навитата партенка. И без мързелашки хитрости - добре навитата правоъгална партенка е незаменима. При по-дълги целодневни преходи и ако обувката позволява може върху партенката да се обуе по-тънък чорап - той допълнитерно я "държи" добре навита. Ако все пак търсенето на плат ви е сложно / или жена ви ще ви набие ако нарежете чаршафа от спалнята  ;D / или не ви се занимава с навиване на партенки не лошо решение е обуването на два чифта чорапи - най-добре е отдолу памучни а върху тях вълнени за да "лагеруват" и вълнените да поемат влагата. Тази система работи обаче само ако вътрешните чорапи са стегнати и добре прилягащи по крака инак ефекта може да е обратен!! :( . Всичко това повтарям изисква кубинката да позволява този обем без да остава хлабава или не дай боже да стяга крака, че тогава прехода става мъка.  Всичко това е изстрадано и научено като кашик из бишиците край Ардино където служих на времето. Разликата е, че бяхме обути със старите чепици- цинтарките но съм убеден че написаното важи за всякакви обувки. Сега ползвам едни Кастингери, които бяха на "въоръжение" в Планинската спасителна служба към края на 70`те с по два чорапа и никога не съм имал проблеми и по 10-12 часови преходи. И да повторя казаното от Хобо - разтъпкване и мазане му е майката. Когато ми предстои по-сериозно ходене практикувам следния ред: едно денонощие престой на патъците в банята /без да се мокрят/, поне два дни си ходя с тях из града или на леки разходки и чак след това на сериозен поход. От там нататък здрави краци да има човек... :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Узунов в 22 Декември 2011, 19:13:52 pm
Здравейте хора, за жалост старите кубинки с които издържах 6 години не стават вече за нищо, буквално има дупки по тях :D

Моля ви препоръчайте ми от къде мога да си закупя за София, понеже след 2 дни заминавам за Англия.

Благодаря за отделеното време и Поздрави на всички :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 23 Декември 2011, 09:46:19 am
Всяка неделя в Долни Богров има пазар. Сутрин до обед. Там идва един бус пращящ от стока.. Това засега е най-зареденият с армейско оборудване търговец, който аз знам. През останалите дни обикаля пазарите, но не знам кога къде е.

На центъра в Бистрица до самата спирка на автобуса от София ежедневно стои един паркиран бус. Не винаги е разпънал сергията, но човека си е там. Продава армейско оборудване както и кубинки.

На женския пазар. до ул. Кирил и Методи срещу църквата имаше сергия, после магазинче. Сега магазина е затворил, но от един вход се доразпродава каквото е останало. Точно до едно малко магазинче в което се продават въжета. Скоро минах от там, Имаше ограничен избор на кубинки. Мисля, че продавача пише и в нашия форум, не съм съвсем сигурен.

В Костинброд на изхода има сергия. Не знам точно кои дни работи и как е заредена. Ако ти е на път можеш да хвърлиш едно око.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: scrooge в 05 Януари 2012, 13:20:08 pm
Тия френските много парафин пият,направо са ненаситни
(http://media.snimka.bg/9883/026021295.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/9883/026021299.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/9883/026021301.jpg?r=0)
Изглеждат прекрасно,лошото е ,че нямат големи номера, ама поне жената се уреди.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: meco puh в 05 Януари 2012, 22:17:56 pm
Тия френските много парафин пият,направо са ненаситни
(http://media.snimka.bg/9883/026021295.jpg?r=0)


Има, имаааа! И аз пия, ама знам, че има насита, scrooge.([шега, разбира се)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Елфи в 16 Януари 2012, 16:55:12 pm
Здравейте всички!
С удоволствие изчетох тази и още няколко теми от форума. Намирам ги много полезни не само в планината, но и във враждебната градска среда.
Регистрирах се , за да споделя и моите опити за импрегниране на ботуши. В магазините вече не могат да бъдат намерени качествени (особено дамски) ботуши за зимата. А улиците са доволно наръсени със сол и химикали, които още повече увреждат кожата на патъка. Непрекъснато търся начини за намаляване пропускането на ботушите. Няма нищо по-кошмарно от това, да ти се наложи да ходиш в кишав дълбок сняг дори и 10 минути. Веднага се оказваш с мокри крака през целия ден. В тази връзка, много ми харесаха френските кубинки като дизайн и имам въпрос: подходящи ли са за употреба и в града ? Или и те започват да пропускат? Какво ще стане с тях, ако не се употребяват през лятото? Ще се вкоравят ли и повредят безвъзвратно ? Отговарят ли на българската номерация ?

Да споделя и опит за импрегниране. Много е важно да обработите ботуша ПРЕДИ да сте го ползвали, за да елиминирате/намалите възможността в него да проникне вода, сол, химикали, които увреждат бързо кожата. В края на миналата зима си купих едни ботуши от естествена кожа, не е гьон, но все пак е относително добра кожа. Исках да ги импрегнирам предварително. В ученическите години много ходехме на планина. Един съученик, чийто баща беше военен, носеше някаква смазка срещу пропускане на вода. Сега го питах каква е била и дали се намира. Той си спомня, че е била някаква руска рибна смазка, но вече не се намира дори и в армията (сега съученикът е военен:) ). Ако някой знае нещо повече за тази смазка, моля да го сподели.
 Исках да разбера най-правилния метод за импрегниране на кожа. Свързах се с предприятия, произвеждащи  кожени обувки, четох в стари книги, питах обущар, рових в нета... От цялото ровене и търсене на информация, съвсем се обърках. Едни казват течен парафин, други - рициново масло, трети - вазелин. Чудех се кое е най-правилния метод. Намерих и други рецепти по старите книги.  И реших с всичките неща да импрегнирам ботушите. Ефекта - сега, като ги извадих от кутията, кожата беше мека и приятна и ми е топло на краката. А винаги изпитвам студ. Не зная дали тази топлина има връзка с импрегнирането, или защото са 2 № по-големи, вътре съм с вълнени тънки терлички (но аз винаги обувам такива) и краката ми са свободни и лекичко се разхождат, или просто защото са още нови и не пропускат вода. Но се чувствам добре.

Рецептата 1: Направих си крем с течен парафин, рициново масло, вазелин и восък - пропорции "на око". Слагам всичко в пластмасова стара кутийка и в микровълновата загрявам по малко няколко пъти докато всичко се разтопи и с леко разклащане го разбърквам. Намазвам, попива, пак намазвам... и така, докато спре да попива сместта. След ден , два ги лъснах. Сложих и вакса накрая и пак лъснах. Направи ми впечатление, че кожата вече не може да се лъсне до степен на блясък, до която се лъскат обикновено. Но пък е много хубава и мека. По този начин обработих и кожените ботуши на дъщеря ми (кафяви), които са на няколко години и са поддържани само с вакса. И  имаше перфектен ефект. Кожата е като на новозакупени ботуши, мека и гладка, цветът е много красив, и това - при изваждането им след лятното съхранение.
Всъщност тази рецепта е разновидност на рецептата на Hobo от първа страница - с восък , вазелин и парафин от свещ. Но се замислих, никъде не срещнах рецепти с твърд парафин ( от свещ), а само с течен. Предполагам, че имат близки водоотблъскващи свойства, но твърдият все пак се цепи, пука и т.н., а течният - попива. Според мен и твърдият парафин, и восъкът сгъстяват крема след изстиване. Че и вазелинът отчасти. Hobo, ако може да споделиш защо слагаш твърдия парафин и каква е неговата роля?
Това импрегниране ми напомня импрегнирането на дървена кухненска дъска за рязане - преди няколко години една продавачка ми каза да си мажа новата дъска с олио докато спре да попива и така няма да прониква вода и да се огъва. Ефикасен съвет!
Всичките съставки имат водоотблъскващи и омекотяващи свойства и предполагам, че ако гьон, каквато е кожата на кубинките, се обработи начално с тази смес (да е с по-рядка консистенция, за да попива в дълбочина), а не само с течен парафин, ефектът ще е по-добър. Мисля, че напояването ще предпазва и конците от гниене. Мисля, че ако се добави и рибено масло, ще стане още по-добре. Но това са само мои разсъждения и проби.

Рецепта 2: В една стара книга прочетох, че тънка кожа се поддържа със смес от вазелин и белтък от яйце. И това пробвах. Ако си нямате друга работа, опитайте да получите хомогенна смес от тези двете. Но все пак се поомесват. Вазелинът омекотява кожата , а белтъкът дава лъскавина. Подозирам, че белтъкът играе и друга роля, защото той е перфектно лепило за скъсана страница на книга, например. А и съм чувала, че ако пльокнеш яйце върху капак на кола и то изсъхне и спече, няма почистване. Пробвах тази рецепта и върху естествена, и върху изкуствена кожа. Резултат - перфектен вид и мекота на обувката( ботуша). Неудобството е , че ми се наложи да размазвам сместа с ръка, защото не ми се получи добре с нищо друго. И накрая минах с навлажнена с вода ръка - така белтъка, докато още е течен, най-добре се разнесе и се получи идеалният блясък на нова обувка. Предполагам, че тази рецепта може да стане и като се нанасят отделно - първо вазелин да омекоти , после белтък (предполагам запечатва и дава лъскавина). Това намазване издържа доста време без нужда от ново лъскане и не препятства мазането и лъскането с вакса.

Интересно ми е как старите майстори са импрегнирали и поддържали кожата. Надали е било само с мас (свинска или пача). Предполагам, че е имало разни стари рецепти, така, както е имало за невероятни хоросани от стари времена и за обработка на дърво (дървената облицовка на старите къщи на по 500, 600 години, не мръдва и нито вятър, нито дъжд и сняг, и слънце я променят, нито пък дървесен червей я хрупа...) Дали пък няма нещо такова и за обработката на кожа за ботуши ?!
Тук има много хора с познания и опит , много по-големи от моите. И ще се радвам, ако се включите с коментари, разсъждения и съвети по моите рецепти. Особено ако се пръкнат и химици, май най-добре ще знаят какво и как. А може би разковничето е при историците и при археолозите :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: scrooge в 16 Януари 2012, 20:53:26 pm
Елфи ,добре дошла
пчелния  восък ,и парафиновите свещи също стават за импрегниране на кожа,но тогава кожата се втвърдява.Ползват сее при направата на кании за ножове за да заеме определената форма кожата и така си остава.Ако ги ползваш за обувки предполагам ,че ще  станат неудобни.
Всяка мазнина отблъсква водата и става за импрегниране.
 А за френските кубинки,аз взех на жената такива,тя каза че са много груби и грозни,но тази неделя ги пробва няколко часа в снега и изобщо не пропуснаха вода и остана много доволна.Кубинките бяха обработени по начина описан от Хобо.Каза ,че по добре с груби обувки и сухи крака.Отговарят на номерата,но ако искаш да си сложиш допълнителна стелка е по-добре един номер по големи.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Елфи в 16 Януари 2012, 21:45:13 pm
Благодаря, scrooge!
С восъчния мехлем, който описах, съм обработвала миналата зима ботуши от естествена кожа и са по-меки. Не се втвърдяват. Мажа и ръкавиците. Но го правя по-редичък. Прави ми впечатление, че в някои от качествените мазила за обувки присъства восък. Само течен парафин като че ли се изпарява след време, дори и в дълбочина да е проникнал, а восъкът - не. В един форум (на мотористи) прочетох, че якета, напоени само с течен парафин, се наквасват с вода при проливен дъжд. Това означава, че и с обувките би било така. А водата бяга от восъка. Никога обаче, не съм го пробвала на твърда кожа, каквато е тази на кубинките.
След като написах поста, порових доста и прочетох, че твърдият парафин има термоизолационни свойства, може би в рецептата на Хобо затова се прибавя. Срещнах неговата рецепта и на друго място. Но като имам представа как реагират и трите съставки на студ (втвърдяват се), се чудя как реагира с тях при студ твърдата кожа на кубинките ? Предполагам Хобо ще каже.

Между другото, правя си и балсам за устни с восък, вазелин и зехтин - по същия начин, но  го правя по-гъст като слагам повече восък и вазелин и съвсем малко зехтин. Прибавям и розов конкрет, който има добри регенериращи свойства и е консервант. Става доста добър не само по мое мнение. Но него го няма стандартно по магазините. Много рядко в някои аптеки. Изглежда имам някакви вещерски наклонности към забъркване на мазила :), но не намирам нищо свястно за импрегниране на обувки по магазините.

Колкото до № на кубинките, мисля си за 2 номера по-големи, че да сложа и стелки, и дебел вълнен чорап. Ама как да съм сигурна аз кой № нося, като в магазините веднъж един № ми става, друг път - съседния :) Ех, тези производители...

ПС Опитвам да намеря стари рецепти за импрегниране, но без успех за сега.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 18 Януари 2012, 10:21:45 am
Рецептата с парафина не е моя. Не помня точно от къде съм я видял, но е от руските сайтове за ловци и риболовци. За щастие там на хората не им пука от рекламите за найлон и скъпи импрегниращи спрейове. Ползват си класическите рецепти и  опита на дядовците. Много неща може да се научи от тях.

Не се втвърдява кожата на студено, но има друг проблем. Започва трудно да диша и за лятото доста загрява крака. Затова не я ползвам вече. Импрегнирам с нагрята разтопена вакса за обувки. Засега съм най-доволен от това.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: usera в 20 Януари 2012, 10:55:10 am
И аз се уредих с френски кубинки, че и сина ми ги хареса и хайде и на него един чифт  :D . Обаче се оказа, че имат разлика. Не знам кожата ли е различна или са съхранявани по различен начин, но на вторият чифт кожата е мека все едно са излезли от завода. Мазах ги с парафин, но не можаха и две шишенца да поемат, докато на първите и четири не им стигнаха  ;D . Но нищо, сина ми тъкмо е по-доволен :) . Онзи ден ми хрумна и си намазах моите два пъти с крем за ръце и стоят до печката да попие  :) . Имам чувство, че доста поомекнаха от крема, само жената да не ме хване  ;D . Вчера им купих едни кожени стелки от Лидъл. Тези стелки са направени за тези кубинки! От естествена кожа са - 8 лв. Който има възможност да си купи- няма да сбърка. Без стелки и с тънки чорапи не е особено приятно ходенето с тях.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: scrooge в 20 Януари 2012, 11:29:41 am
И аз се уредих с френски кубинки, че и сина ми ги хареса и хайде и на него един чифт  :D . Обаче се оказа, че имат разлика. Не знам кожата ли е различна или са съхранявани по различен начин, но на вторият чифт кожата е мека все едно са излезли от завода. Мазах ги с парафин, но не можаха и две шишенца да поемат, докато на първите и четири не им стигнаха  ;D . Но нищо, сина ми тъкмо е по-доволен :) . Онзи ден ми хрумна и си намазах моите два пъти с крем за ръце и стоят до печката да попие  :) . Имам чувство, че доста поомекнаха от крема, само жената да не ме хване  ;D . Вчера им купих едни кожени стелки от Лидъл. Тези стелки са направени за тези кубинки! От естествена кожа са - 8 лв. Който има възможност да си купи- няма да сбърка. Без стелки и с тънки чорапи не е особено приятно ходенето с тях.
я кажи кво съдържа тоя крем за ръце
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: cat в 20 Януари 2012, 12:48:18 pm
Усетят ли ви половинките не ми се мисли колко (http://s2.rimg.info/5df21a39185d84fc858862061c51fd55.gif) (http://smajliki.ru/smilie-251790855.html)  а може и (http://s19.rimg.info/3f36d37faf43b23b749be79190d5acd1.gif) (http://smajliki.ru/smilie-1212773031.html)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 20 Януари 2012, 13:25:15 pm
Онзи ден ми хрумна и си намазах моите два пъти с крем за ръце и стоят до печката да попие  :) . Имам чувство, че доста поомекнаха от крема
Съвсем наскоро четох за подобна операция при кожени обувки. Ставаше дума за руските войнишки кирзови ботуши. Те представляават все едно кожена обувка от дебела и здрава естествена кожа с кончове от кирза. Кирза е синтетика или специално обработен брезент да не пропуска вода. Та си споделяха опит хората как по-лесно се разработват тези ботуши защото като нови кожата им е много твърда.

Съвета беше точно такъв. Намазва се дебело с каква да е несолена мас долната кожена част на ботуша, можело и с мазен крем за ръце. След това се оставя за няколко дена в топло, но не горещо, помещение. След това кожата била мека и не правела пришки при разработване на ботушите. Аз не съм го пробвал това и ще ми е интересно ако някой сподели резултата от такава обработка.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: usera в 23 Януари 2012, 11:43:26 am
Какво има в крема не пише. На Avоn е, понеже жена ми е техен координатор. Предполагам, че и най-евтиния ще свърши работа. Нали това му е функцията- да омекотява кожата. А на ръцете е най-груба. Обаче от този крем остана много малко и не смея да продължа да слагам, че   (http://s19.rimg.info/3f36d37faf43b23b749be79190d5acd1.gif) (http://smajliki.ru/smilie-1212773031.html) При първа възможност ще си купя някакъв евтин и ще продължа с мазането, защото явно има ефект. Това беше само за проба.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Sasho_ в 18 Февруари 2012, 01:40:55 am
Здравейте, имам едни кубинки, чиято кожа е почнала доста активно да пропуска, въпреки че непрестанно ги мажа с парафин. Мога ли да ги импрегнирам по някакъв начин, така че да спрат да пускат вода? Благодаря ви предварително за отговорите.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: scrooge в 18 Февруари 2012, 18:04:53 pm
Здравейте, имам едни кубинки, чиято кожа е почнала доста активно да пропуска, въпреки че непрестанно ги мажа с парафин. Мога ли да ги импрегнирам по някакъв начин, така че да спрат да пускат вода? Благодаря ви предварително за отговорите.
Извинявай за глупавия въпрос ,но огледа ли ги да не са скъсани или разлепени или нещо подобно?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Sasho_ в 18 Февруари 2012, 21:37:15 pm
Огледал съм ги естествено, здрави са. :) Освен ако не пропускат по шевовете на подметката, което доста ме съмнява.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: sika в 19 Февруари 2012, 13:44:13 pm
На мене ми се ще да си намеря БГ кубунки от старите ,здравите.Сега е супер трудно това.Прочетох статията за разликите в качеството и съм доста съгласен с нея.В казармата ме прецакаха с едни ментета дето неможеше да стъпиш с тях и в плитка локва ,веднага мокри ,разкривиха се ,кожата им беше ужасна и тва всичко само за 3 месеца в батальона. После се сдобих със старите ,харабийски кубинки ,само ще добавя ,че моите бяха без куки а само с дупки за връзките. До ден днешен други такива не съм срещал . Колко зор видяха и не мръднаха ,на УВО-то издадох първия парцал дето ми бяха подхвърлили ,а тези старите си запазих за мене и да ви кажа изкараха още що живот...
Иначе се сещам и за едни други кубинки в БГА те бяха кафяви и бяха офицерски ,мисля че бяха класа над тези ,които пробутваха на войската.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: mrw8 в 20 Февруари 2012, 17:22:52 pm
Ето ги и моите кубинки:
(http://media.snimka.bg/s1/0087/026417111.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0087/026417120.jpg?r=0)
Бяха с една особена подметка, не като на войнишките. Издържаха 5 години и са здрави, но токът се изтърка и поради специфичната форма, която доби ми убиваха. Иначе доста ги малтретирах, накрая и по някакви строежи ги влачих. Тия дни ги занесох да ми ги реновират  и се вижда резултата. Ще видя на носене как са  :) Дано са ОК...
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: BazilVenceslas в 20 Февруари 2012, 19:32:30 pm
(http://store.picbg.net/pubpic/46/CC/5c55249b915c46cc.jpg)

Емблемата е на  Държавното стопанско обединение "Пирин", било е част от Министерството на леката промишленост.
ДСО "Пирин" е обединявал всички фабрики и ТПК (обувни, кожухарски) в цялата страна (пример Габрово, Пещера, Толбухин и тн.). Ако се вгледате в емблемата, ще видите буквата П. ДСО-то е работило за износ и ишлиме с една японска корпорация.
От 1990г. е обявено за нерентабилно и е ликвидирано, фабриките са приватизирани или ликвидирани.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: mrw8 в 20 Февруари 2012, 19:45:40 pm
Точно така, има този знак с буквата П и глобус в него обиколено от кръг.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: sika в 20 Февруари 2012, 19:56:45 pm
(http://store.picbg.net/pubpic/46/CC/5c55249b915c46cc.jpg)

Емблемата е на  Държавното стопанско обединение "Пирин", било е част от Министерството на леката промишленост.
ДСО "Пирин" е обединявал всички фабрики и ТПК (обувни, кожухарски) в цялата страна (пример Габрово, Пещера, Толбухин и тн.). Ако се вгледате в емблемата, ще видите буквата П. ДСО-то е работило за износ и ишлиме с една японска корпорация.
От 1990г. е обявено за нерентабилно и е ликвидирано, фабриките са приватизирани или ликвидирани.
Ся като го каза тва се сетих за маратонките Пирин навремето :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Dragula в 10 Март 2012, 16:51:24 pm
Здравейте пичове,

Днес бях на Женския пазар и посетих военната сергия с намерението да си купя нещо...И аз не знаех какво, но имах 80 излишни лева и се чудех за каква милитария да ги изхарча.

Какво стана обаче...Докато разглеждах една моторна кожена каска с "мозъчни гънки", клиент който гледаше кубинките попита продавача откъде зарежда. Оня пък явно не е добре с главата, щото като му скочи на клиента ...."кви глупости ме питаш", "ще те пребия" и т.н. Даже започна да го бута и да го подритва.

Аз се намесих и му казах, че клиентът винаги е прав и не може да се държи така, ако иска да продаде нещо. Този ми скочи и на мен. Попитах го "като си в камуфлажни дрехи, да не си Рамбо" и щеше да стане страшно. Не посмя да ме удари и добре направи, щото щеше да бере физически и юридически ядове след това.

Заключение: Драги ми пичове, не посещавайте военната сергия на Женския пазар на пряката с "Кирил и Методий", защото съдържателят е луд, агресивен, антипазарен идиот. А кубинките му дето ги продава по 80 лева се намират без проблем по 40.

Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: sika в 10 Март 2012, 17:29:13 pm
Здравейте пичове,

Днес бях на Женския пазар и посетих военната сергия с намерението да си купя нещо...И аз не знаех какво, но имах 80 излишни лева и се чудех за каква милитария да ги изхарча.

Какво стана обаче...Докато разглеждах една моторна кожена каска с "мозъчни гънки", клиент който гледаше кубинките попита продавача откъде зарежда. Оня пък явно не е добре с главата, щото като му скочи на клиента ...."кви глупости ме питаш", "ще те пребия" и т.н. Даже започна да го бута и да го подритва.

Аз се намесих и му казах, че клиентът винаги е прав и не може да се държи така, ако иска да продаде нещо. Този ми скочи и на мен. Попитах го "като си в камуфлажни дрехи, да не си Рамбо" и щеше да стане страшно. Не посмя да ме удари и добре направи, щото щеше да бере физически и юридически ядове след това.

Заключение: Драги ми пичове, не посещавайте военната сергия на Женския пазар на пряката с "Кирил и Методий", защото съдържателят е луд, агресивен, антипазарен идиот. А кубинките му дето ги продава по 80 лева се намират без проблем по 40.


Оооооо, такава измет дал Бог в България.Да се боиш да попиташ за да не те изядат с парцалите. Във всеки отрасъл го има от най-скапаната сергия (като по-горе посочената ) та до големите вериги магазини. Нервни продавач/ки,некомпетентни продавачи/ки,персонал по-скоро желаещ да се отърве от вас отколкото да ви обслужи!
Незнам тва с промените ли се получи (щото въпреки ,че бях лапе си спомням и в соца как в бакалницата фамилиарничаха с клиентите) или ние сме си такова племе....
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: mrw8 в 17 Март 2012, 19:15:05 pm
Бързам да се похваля с новата си придобивка...

(http://media.snimka.bg/s1/0200/026643232.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0200/026643233.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0200/026643234.jpg?r=0)

Закупих си ги от разклона Русе-Варна преди Златна панега за 40 лв! И ги поствам в състоянието в което са...
Същите са като тези, които показва Hobo в началото... Произведени 83 г. (демек са с една година по-възрастни от мен).
 Освен тях имаше и от тези, които е показал колегата Bazil:

(http://media.snimka.bg/s1/0200/026643235.jpg?r=0)

Номера има само от 39 до 42... Исках да снимам и останалите чифтове, но продавача беше мангуста, а с такива трудно се разбира човек... В края на седмицата ще си ходя пак към Плевен, та ако някой прояви желание може да му взема едни и да ги пратя по Еконт, само че не мога да гарантирам за качеството, тия моите имаха най добър вид като че ли...
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 14 Юли 2012, 15:49:25 pm
Ето един изпробван от мен и работещ метод на импрегнация на кубинките. Взема се метална кутийка и на слаб котлон се разтопяват в нея пчелен восък, парафин от бяла свеш за горене и дерматичен вазелин. Обемното съотношение пчелен восък, парафин, вазелин е 1:1:2.

Горещата разтопена смес се нанася с парцалче равномерно върху обувките. След това обувките се загряват на слънце или пред печката докато „изсъхнат“. Това е гаранция, че сместа е попила в кожата.

Такова импрегниране гарантира водоустойчивост на обувката поне една година.
.......
16 Декември 2009г

Както се вижда от цитата импрегнирах си кубинките по описания начин преди няколко години. Вече 4 години не са пропуснали вода. Днес намерих в една кутийка останала малко от тази смес. Използвах силното слънце да импрегнирам пак. Сега е момента за импрегниране на кубинките. В силното слънце. Не чакайте зимата. Тогава трудно се нагрява кожата и трудно попива сместта. Та така аз съм готов за следващите няколко години. През това време нека найлонковците ме убеждават, че ми текът кубинките.  ;D ;D ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kol4o в 14 Юли 2012, 16:05:07 pm
аз само да питам как разбирате 4е не са изгнили конците на подметките?
защото в казармата ми дадоха 4исто нови кубинки, а им хвръкнаха подметките за седмица...оказа се 4е са произведени 73г. и конците са здали багажа
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 14 Юли 2012, 17:40:19 pm
Моите кубинки са произведени 1983г в Пещера. От стария модел с четирите дупки и четири кукички. Този модел по начало е много качествено направен. Кожата е дебела и качествена. Конците са много здрави. Лепилото също. Не са изгнили конците на моите кубинки дори след всичката четиригодишна ежедневна експлоатация, но аз импрегнирам и тях. С пчелен восък и то доста често. Почти два пъти годишно. Ами няма начин, кубинките си искат поддръжка, но пък ако тя се прави съвестно и навреме се отплащат с вярна, дългогодишна,  безпроблемна служба.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: sika в 15 Юли 2012, 00:44:25 am
Колчо също има право ,колкото и качествени да са едни обувки ,неможе да очакваш ,че 36-40 годишни обувки ще са в супер състояние .Затова и другите армии ,а преди време и нашата разпродават стари стоки.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jordanov в 24 Юли 2012, 16:01:10 pm
Hobo, тенкс че ми напомни да ги намажа сега, пък и да кажа и аз няколко думи за тез чепици, че сега на 40 градуса нещо ми се гази сняг. От 85 г. съм носил 4 чифта кубинки, 2 години съм бил кашик и добре им знам възможностите, особено с партенки.
 Февруари при нас заваля хубав сняг, моите стари габровски зимни обувки взеха да пропускат и си викам, време е да разтъпча новите си кубинки ;D Имам ги от 2000 г., взех ги срещу един шоколад при ликвидацията на военния магазин в града ни /знаете как се ликвидира всичко при нас >:(/. Производство ТПК "Здравоход", 89г., четири дупки, три куки. За десет години ги бях обувал 4-5 пъти, после вакса и така, не повече от 10 км. Февруари и март, 5 или 6 дена в седмицата, до работа, там и обратно, по около 3 км всеки ден. В неделята мазане с  паста мое производсво-пч. восък, рициново масло, пача мас /по Мавруд/, течен парафин и малко стара вакса за аромат, всичко по равно. Така навъртях над 100 км., повече от половината в кишав сняг до глезена /сол и химия, знаете как е/, често пъти и сняг над обувката. Носих ги само с тънък хавлиен или средно дебел памучен чорап и много пъти при темп. от -15 до -20 градуса. Нито веднъж не ми се намокриха краката и нито веднъж за цяла зима не ми е било студено на краката. Вярно е и че не съм стоял продължително време неподвижно на студ, знам за какво става на въпрос. На зима, живот и здраве, още 100 км и ще са готови.
П.П. Оня ден подреждах мазата и в един шкаф намерих 2 чифта нови пионерки прозводство на завод в Станке Димитров май пак ДСО Пирин . Останали от работата на баща ми, в абсолютно перфектен външен вид, едните даже с нещо като гаранционна карта, бе чак се разтреперих. Намазах ги хубаво и наесен ще ги поразтъпча да ги видя как са.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: sika в 25 Юли 2012, 00:15:05 am
Чували ли сте за ланолин? Аз наскоро четах за тази мазнина извличана от овчи кожи ,поне в статията дето четох беше написано ,че е страшно водоотблъскваща.
Купих си такава безцветна паста за обувки т.е. съдържа ланолин.При първа възможност ще я пробвам и ще съобщя резултата.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jordanov в 26 Юли 2012, 11:54:06 am
Мда, като забърквах моята смазка освен от форума, гледах и какво пише на една кутийка "Кожарско мазило"-съдържание: пч. восък, ланолин, парафин, растителни масла, оцветител, патешка мас и колофон. Няма % указани и затова не съм слагал колофон, макар че имах, а пък ланолин нямам засега но ако намеря ще сложа. Кожарското мазило е пр-во на софийски ЕТ и на него пише че е по стара рецепта на майстори кожари, сарачи и обущари.Пише също че при мазане на кожени изделия три пъти месечно им се удължава живота над 50 % - склонен съм да вярвам. Не придава гланц обаче !
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: BazilVenceslas в 26 Юли 2012, 22:19:47 pm
Това са моите:  :P

(http://store.picbg.net/pubpic/C8/9E/2cadfc0a42bbc89e.jpg)

(http://store.picbg.net/pubpic/6D/09/1b29ac5981326d09.jpg)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: BazilVenceslas в 31 Юли 2012, 03:18:54 am
(http://store.picbg.net/pubpic/96/1E/c0012feb78f9961e.jpg)
(http://store.picbg.net/pubpic/62/3A/dafde5270f76623a.jpg)
(http://store.picbg.net/pubpic/6C/CE/d9d7062d223b6cce.jpg)
 :P ::)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jordanov в 21 Август 2012, 10:38:45 am
Базиле, тез обуща май са шити и през бордовете на подметката ? Имам и аз едни стари габровски обувки, шити от обущар по същия начин. Като се скъсаха на две-три места конците минах по целия шев с подходящо лепило. Получи се запечатка-дупките се скриха, а конците са под някаква защита все пак.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kol4o в 02 Октомври 2012, 15:32:12 pm
здравейте колеги
умувах много време какви 4епици да си взема за бг зимна планина
и отговора ме срещна на един битак в франкфурт
а именно американски кубинки (не обувани) за студено и мокро време с горетекс и подметки вибрам
кожата е много дебела и мека ...доста са тежки но са с хубави стелки и са ми много удобни
дотук с халбите  ;D ;D
питането ми е някой може ли да ми даде ориентировъ4но някаква цена...да знам дали съм се минал
става въпрос за ония светло бежавите като по филмите  ;D ;D ;D
после ще ги снимам
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: meco puh в 02 Октомври 2012, 17:41:00 pm
питането ми е някой може ли да ми даде ориентировъ4но някаква цена...да знам дали съм се минал
става въпрос за ония светло бежавите като по филмите  ;D ;D ;D
после ще ги снимам

Не си се минал, щото вече са ти останали харизани. Вече си им дал парите ;D. :'( Друго щеше да е, да питаш преди да си дал парите. ;).Колчо, приеми ми шегата, ама не им знам нито цената, нито какво представляват. Все някой ще ти отговори.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Kent в 02 Октомври 2012, 18:07:30 pm
то зависи от кубинките ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: ko54 в 02 Октомври 2012, 18:10:52 pm
Kol4o, ако си дал до 50 евро на битака си отвсякъде на келепир. Съмнявам се, че на битака във Франкфурт са ти дали касова бележка, за да усвоиш ДДС-то на излизане от Немско, демек минус още 20%.

Предполагам говориш за тези кубинки? (http://s15.rimg.info/f424bbadf5cc6434898ae06d59ee8867.gif) (http://smayliki.ru/smilie-888685575.html)

(http://media.snimka.bg/s1/1188/028619430.jpg?r=0)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kol4o в 02 Октомври 2012, 18:28:12 pm
http://kol4o75.snimka.bg/other/4epici.704824
ей това представляват
...етикетите не мога да ги намеря
като ги изкопам ще ги снимам
единия е от горе милитари тек или нещо такова другото е как се ползват обущата ;D ;D ;D
на американ4етата им трябва
ина4е аз ги взех за 25 евро
нямаше бележка  ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: emil в 02 Октомври 2012, 21:16:21 pm
Честити да са ти! Нека ти доставят удоволствие на всяка стъпка, душевна хармония и дълги километри удобство и здравословни разходки! Със здраве да си ги износиш, да ги скъсаш от носене и по-хубави да си купиш! Страшно хубави са!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kol4o в 02 Октомври 2012, 21:34:57 pm
благодаря за 4еститката
яд ме е 4е няма да има време сега да ги разходя ама тъкмо другия път като си дойда ще вали...надявам се де...да стане хубав тест  ;D ;D ;D ;D ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: meco puh в 02 Октомври 2012, 23:48:40 pm
благодаря за 4еститката
яд ме е 4е няма да има време сега да ги разходя ама тъкмо другия път като си дойда ще вали...надявам се де...да стане хубав тест  ;D ;D ;D ;D ;D
Ами тествай ги когато завали, и то първия, кишавия сняг. Тогава ще ти кажа: Колчо, не си хабил парите на даром. Впрочем, съм убеден че не си се минал. Завиждам ти като на пръв приятел. Кубинката си е кубинка, ако ще да е бимбинистанска.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 03 Октомври 2012, 09:35:46 am
Кубинката си е кубинка, ако ще да е бимбинистанска.
Я го кажи това в планинарския форум и ще видиш един бимбинистан. :P Честито, Kol4o, да си ги ползваш със здраве!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: meco puh в 03 Октомври 2012, 14:05:08 pm
Кубинката си е кубинка, ако ще да е бимбинистанска.
Я го кажи това в планинарския форум и ще видиш един бимбинистан. :P Честито, Kol4o, да си ги ползваш със здраве!

Kазах го Hobo, kaзах го на висок глас, даже че са агенти на чужди търговски фирми. Сега си бера плодовете: има няколко потребителя в него форум, посрещат "на нож" всяко мое мнение. Пука ми сайдера. Сега на 19 октомври ще се изкача на Ботев и ще се снимам с новите КУБИНКИ,които купих с помоща на BazilVenceslas. Аз съм турист, ще вървя с това, което ми харесва. След това ще го покажа да видят всички. Левски е пресичал много пъти Балкана с ЦЪРВУЛИ, и не се е оплаквал. ("А може скрито да е ползвал гореткси ли са, какво са").
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kol4o в 07 Ноември 2012, 10:40:49 am
разходих 4епиците до х. равнец в4ера...ама не беше голям тест де..не заваля >:(
ама пък удобни излезнаха...само са малко по тежки от тия дето съм свикнал , о не е болка за умиралка .
като си изпия кайвето ще ка4а някоя снимка  ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kol4o в 11 Ноември 2012, 14:11:08 pm
http://kol4o75.snimka.bg/stock-exchange/shipki.712809
ка4вам  :D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: BazilVenceslas в 14 Ноември 2012, 16:28:04 pm
(http://store.picbg.net/pubpic/3C/1D/322b7bbd19c93c1d.jpg)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Demonizer в 14 Ноември 2012, 21:37:58 pm
ОО,тези са от новия модел.Как се представят обувките? 8)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 14 Ноември 2012, 22:21:40 pm
Това не са кубинките на БНА. Много найлон, много. Гащите също. Я по-добре в друга тема си показвайте найлонките, не хабете тази! >:(
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Demonizer в 14 Ноември 2012, 22:30:30 pm
Аз лично от около 6 години ползвам от новия тип камуфлаж,само че от офицерската униформа.Тя е 100% памук и не мога да кажа нищо лошо.Не съм пробвал другия модел,който всички плюят.

Иначе да се похваля,преди месец се сдобих с нови кубинки,83година.Идните дни ще направя ревю/сравнение на три различни чифта обувки. :P
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 14 Ноември 2012, 23:18:17 pm
Иначе да се похваля,преди месец се сдобих с нови кубинки,83година. Идните дни ще направя ревю/сравнение на три различни чифта обувки. :P

Така може. Това е Хобоугодно дело ;D. И моите са 83-та година. Давай смело с ревюто. Аз от половин година съм започнал една статийка "С кубинки на планина", но идея нямам кога ще я завърша.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: emil в 15 Ноември 2012, 22:55:00 pm
Че пост-ни я, докъдето си стигнал! Таман с нетърпение ще чакаме продължението.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: meco puh в 15 Ноември 2012, 23:41:30 pm
ОО,тези са от новия модел...
А тези, как са и кой модел са? Представиха се отлично от Разград през вр.Ботев и пак Разград. Обух ги пред входната врата и там ги събух!!! Преди това ги бях носил в околноста 3-4 часа.
(http://media.snimka.bg/s1/1302/028847826.jpg?r=0)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: BazilVenceslas в 17 Ноември 2012, 17:04:09 pm
ОО,тези са от новия модел.Как се представят обувките? 8)

Кубинките са от модел 2012г. "Здравоход" -гр.Габрово. Имат на езика си номер на технически стандарт. Номерацията им е кофти различна - ако носиш на обикновенни кубинки 43, на тея трябва 44 да си.

Кубинките са много удобни. По-високи са от нормалните. Кофти е развързването и събуването, защото нямат кукички, а тези са ситни и трябва да си играеш... но не е никакъв проблем.
Обувките са много мекички, комфортни и луксозни отвътре. Имат подплата и са най-добре за зимата. Кожата е 2мм, отстрани и на езика е текстил (вътре езика е от кожа).
Удобни са и са много лекички, но въпреки че мислех, че нямат нужда от разтъпкване, леко ми протъркаха единият крак. Не се усещат камъните да ръмбят. Грайферът е хубав и калта пада от него с вървенето след като засъхне.
Това са първите кубинки, коита  не ми пускат вода където са им капсите за кончова!!!

(http://store.picbg.net/pubpic/3A/FC/0c5212b10d2f3afc.jpg)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: emil в 19 Ноември 2012, 00:48:09 am
Можеш ли да фоташ по-подробни снимки, отблизо, подплата и т.н.? Ако и цената споделиш, ще е фантастично. Наскоро един приятел се интересуваше от кубинки и му бяха казали цена от ок. 70 лв. за български. Видя ми се доста висока.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: rossko в 19 Ноември 2012, 16:19:09 pm
миналата година ходих до завод "здравоход" Габрово
От склада на самия завод могат да се купят и единични бройки, аз си взех три чифта
-маратони, кецове и зимни обувки
като качество на кожата са ОК, но като всичко останало са пълен боклук
кецовете и зимните ги върнах ... маратонките още се държат за сметка на краката ми
ще пусна снимки на дефекта на зимните:

(http://media.snimka.bg/s1/1317/028877234.jpg)
(http://media.snimka.bg/s1/1317/028877233.jpg)

това са гвоздей забити направо в стелката, между крака и тях има само тънък плат ... както се вижда и от снимката.
Аз лични не бих си взел от тях каквото и да е... а и потърсете как са спечелили поръчката за доставки към армията 
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jordanov в 21 Ноември 2012, 12:23:25 pm
Няма как да не се включа по темата 8). Кубинките които имам на разположение и съм ги показвал на снимки са от 87 и 88 г. и са семейна собственост отпреди 2000 г ! Сега дори и да видя обувки от тия години по сергиите, никога не бих рискувал да си дам парите за тях, прекалено много умора се е натрупала в материала, а пък кой се е грижил за тях? Пример : пролетта майка ми извади от шкафа една кутия с чисто нови официални обувки на "Рекорд", 93г., подарък за баща ми по някакъв повод, обувани само веднъж. Подготвих ги добре и ги подносих, на втората седмица на едната се отлепи подметката до средата. Веднага с двете на обущар. Майсторът ги гледа, цъка, казва че такива обувки и такива материали вече няма, а лепилото е дало фира от годините. Залепи и я заши през подметката и каза да ги нося да видим другата дали ще издържи една седмица. На петия ден се отлепи и тя, и на нея ремонт, и в момента съм с тях, перфектни.
За Здравохода. Последно оттам съм си вземал за мен обувки /за ходене на работа/, преди 5-6 години. На втората година започнаха да се деформират, на третата ги бракувах. За протокола-нося само български, минимум по десет години, два чифта и ги сменям през ден. Въпреки това в края на 2010 взех оттам едни зимни за сина, изкараха две зими и засега са здрави. В склада имаше всичко, вкл. ботуши, кубинките не ги и погледнах даже, няма смисъл.
Та така, хубавите, здрави, евтини и непретенциозни БГ кубинки са на доизживяване. Нови такива - Няма ! Позволявам си да дам съвет - за тия пари по-добре едни работни от някой от спец магазините или чужбински.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: usera в 24 Ноември 2012, 17:58:28 pm
Не съм съгласен с горното мнение. Взех си от френските кубинки, не съм сигурен но са правени някъде седемдесетте на миналия век. Като изключим твърдата подметка, която малко поомекна след година разтъпкване и скъсаните връзки другото не е мръднало и съм сигурен, че ще издържат много повече км от която и да е обувка над 200 лв. Колкото повече се носят става все по-удобни. А наскоро си взех от Лидъл едни чорапи за трекинг, 6 лв чифта, но си заслужават, с тях е съвсем друго усещането в кубинките. На тези, на които са им неудобни кубинките съветвам да потърсят някакви качествени и подходящи чорапи.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: emil в 24 Ноември 2012, 20:56:36 pm
...Не съм съгласен с горното мнение. Взех си от френските кубинки, не съм сигурен но са правени някъде седемдесетте на миналия век. Като изключим твърдата подметка, която малко поомекна след година разтъпкване.....
Гоното мнение на колегата Jordanov съвпада донякъде с твоето. С кое не си съгласен?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: cat в 26 Ноември 2012, 21:09:41 pm
Наскоро заради проблем с дясното ходило си вземах ортопедични стелки, та едните стелки ги сложих на кубинките станаха много по удобни и топли в момента са удобни колкото коя да е от прехвалените туристически обувки . Единствения кусур е че не ходят самички ми искат да вървиш .
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Живко Добрев в 20 Декември 2012, 17:41:28 pm
Привет.  :) Пиша, поради проблем и то не малък ... Подариха ми кубинки на скоро, които са от българската армия, която тя използва в наши дни ... Проблемът е, че станаха на нищо от 3-4 месеца стабилно ходене всеки ден ( плюс полеви условия), макар да се грижа за тях доста добре, не ми харесват ... Чел съм много пъти темата и от много отдавна искам да си купя армейски кубинки, които показа колегата създал самата тема ( тези с "мостчето" между тока и останала част от подметката). Проблемът е, че такива отдавна не се произвеждат, а където и да търся, просто няма ... Едвам намерих време за да напиша този отговор и нямам време да търся назад в темата .. Възможно ли е някой от тук да ме насочи къде може да има, от къде мога да си взема, колко пари струват и информация като цяло ... Ще съм ви много благодарен.  :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: LIC в 20 Декември 2012, 18:43:59 pm
Колега, отговора на въпроса ти в една дума е "ТРУДНО", тъй като те все по-трудно се намират, а и чифтовете, които се намират най-често са използвани. Моите ги взех нов в кашонче /не бях виждал дотогава никога армейска кубинка в кашонче/ за около 50лв. Но това беше преди вече около 2-3 години. Всяка зима ходя с тях и освен малките драскотини по кожата не са мръднали.
Та като цяло всичко е въпрос на късмет или усърдно дебнене по битаците.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Живко Добрев в 20 Декември 2012, 21:32:48 pm
Точно това е проблема .... Имам няколко приятеля, които имат кубинки от този тип, но са от новите  (гадните) и не са армейски ... Един приятел си е купил преди 1 година от един метъл магазин за около 50 лв. някакви останали чифтове ... От Бургас съм. Ако някой се сети за място, моля да каже.  :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jordanov в 21 Декември 2012, 11:02:42 am
Мда, аз съм писал по-нагоре, ама понеже от вчера съм на работа с кубинките, още нещо се присетих за споделяне. 2000на година като ги взех при ликвидацията на военния магазин ги обух 2-3 пъти да ги видя как са и едната подметка се счупи напряко по средата. Веднага ги върнах и си избрах друг чифт /всичкото това срещу един шоколад/, досега нямам забележки. Двата чифта - габровски, без мостче, производство преди демокрацията.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 21 Декември 2012, 12:11:31 pm
Купуването на габровски кубинки от модела без мостче на подметката винаги е хазарт. В повечето случаи резултатите са лоши. Остарял материал, счупена подметка, разпрани конци, големи дупки на шева на подметката през които конеца като фитил засмуква вода и мокри краката, това са само част от възможните дефекти, коити на всичкото отгоре се проявяват много бързо. Тези кубинки са в графата "лоши кубинки". Дори на ниска цена не си струват парите. Много рядко се уцелва качествен чифт от тях за което се иска и определена доза късмет.

Качествените хубави кубинки, които съм описал в статията вече почти не се намират. Ако има някъде то непременно трябва да се видят и пипнат защото в повечето случаи не са чифт и двете обувки силно се отличават като кожа, а понякога и ширина. Живко Добрев, не знам къде да те насоча. Ако все пак решиш да купуваш по интернет задължително искай да ти ги изпратят с опцията "виж преди да платиш", за да можеш да ги върнеш ако не отговарят на описанието и снимките. Еконт я предлага, за другите куриери не знам.

След над 20 000 прочита на статията "Армейски обувки тип кубинки" (14 000 тук и още 7000 на едно друго място, където е публикувана) и 152 коментара във форума е повече от ясно, че любителите на добрите верни кубинки не сме един и двама, но май за съжаление е време да си търсим алтернатива на хубавите БНА кубинки произведени преди 1989г.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Живко Добрев в 21 Декември 2012, 16:25:39 pm
За жалост е така ... Сегашните ми кубинки се разлепиха след 4 месеца стабилно ходене и полеви условия (там, където нямат шевове, а именно на тока) и трябваше да ги нося да ми ги залепят ... Ясно е, че ще се търси и то не малко време, ще трябва да обиколя всичко на ново. Благодаря все пак за отделеното време за въпроса ми. А от къде мога да си взема такива с каиши, от по-високите, които се импрегнират с парафин?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 21 Декември 2012, 17:53:11 pm
Има напред в коментарите телефон за връзка, но вярно темата надебеля и да не си играеш да ровиш пробвай на този телефон - GSM 0888587093. Мисля, че този беше директно на човека, който ги продава. Последната ми информация беше, че все още има, но най-голям номер 42. Ако звъниш да питаш сподели каква е сега цената и какви номера има останали.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Живко Добрев в 24 Декември 2012, 21:33:05 pm
Благодаря много! (малко офтопик) И честито Рождество Христово! :) Благодаря за информацията, след като мине утрешния ден, на 26-ти ще звънна, да не притеснявам човека сега точно на празника .. Ще споделя какво е станало.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: meco puh в 24 Декември 2012, 22:43:42 pm
Има напред в коментарите телефон за връзка, но вярно темата надебеля и да не си играеш да ровиш пробвай на този телефон - GSM 0888587093. Мисля, че този беше директно на човека, който ги продава. Последната ми информация беше, че все още има, но най-голям номер 42. Ако звъниш да питаш сподели каква е сега цената и какви номера има останали.
Вчера и оня ден вървях с новите ми кубинки до хижа Тъжа и обратно. Доволен съм. Само първия ден изглежда, че съм ги стегнал малко над нормалното(от страх да не влезе сняг), имах изтръпване на палеца на десния крак. Помислих, че е пропуснала вода. Нищо подобно. Там, в хижата видях, наистина хубави обувки. Случайно станах свидетел на приказката на двама, които знам, че казваха истината. Единият моя човек - Пламен, а другия от моето съседно село - сега софиянец - Димо. Накрая чух, че тези обувки стрували около 700 лева. ???
Тези дни мисля да си купя кола, нямам с какво да се придвижа до планината. Мога да си позволя да и платя максимум 1300-1400 лева. Сега ме съветвайте: Да си купя кола или по един чифт "хубави" обувки за мен и за жената или да караме с кубинките.  :-[  :-\   
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Живко Добрев в 27 Декември 2012, 02:44:03 am
И да попитам още нещо ... Някой случайно да знае от къде мога да си взема от тези, които са високите с каишите накрая? Имаше в първите страници няколко поста как колега от форума ги е импрегнирал с парафин, едни кафяви такива ... Благодаря предварително.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 27 Декември 2012, 10:16:12 am
Точно за тях съм ти дал телефона на човека, който ги продава. В предното ми мнение. Не помня точно, но май се намира в Калофер. От там ги изпращаха френските кубинки, макар и да се рекламираха и от други хора. Източника все беше този.Чакаме да споделиш информация как е положението с цената и наличните номера в момента. Ако някой знае друго място от където могат да се купят, нека сподели.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: ice-boy в 03 Януари 2013, 13:16:16 pm
Здравейте,
Аз съм нов във форума, но темата е изключително интересна! :)
Бих искал да помоля за консултация относно един модел военни кубинки.
Бих могъл да изпратя снимки на е-майл.
Надявам се, че някой от вас ще сподели с мен компетентното си мнение относно това дали си заслужава да закупя конкретния модел кубинки.
Изчетох всички коментари по тази тема, но въпреки това не съм сигурен дали е от сполучливите стари модели.
Предварително благодаря!
Поздрави
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 04 Януари 2013, 14:51:13 pm
Пусни снимки на модела, който те интересува, да ги видим тук във форума. Може да знае някой дали са добри или не.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Demonizer в 06 Януари 2013, 23:09:50 pm
За много години на всички!Много щастие и успехи Ви пожелавам и безброй бушкрафтърски преживявания. :D

За зимно крос кънтри колоездене (сняг,кал и всякакви лоши за топлите крака неща 8) ) са изненадващо удобни,стига да има човек широки педали с добри шипове.  :D

Бях чел някъде из форума как да направим смес за намазване на шевовете,за да ги запазим по-дълго, но сега не я намирам тази информация. Някой би ли споделил?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 07 Януари 2013, 10:07:23 am
Ако е само за шевовете купуваш пчелен восък от кой да е пазар. Горе долу 1лв за 50 грама го продават. С него енергично натриваш всички шевове. Така се предпазват конците от гниене, както и се спират течове през дупките на шева. Хубаво е след натриването да се нагрее със сушоар и пак да се втрие восък. Няколко пъти. Със същия восък натрий и връзките, за да не замръзват през зимата.

Аз практикувам импрегнация на целите обувки, включително и шевовете, със смес, която е описана в статията в началото на темата. Ето я, да не си играеш да я търсиш:

Ето един изпробван от мен и работещ метод на импрегнация на кубинките. Взема се метална кутийка и на слаб котлон се разтопяват в нея пчелен восък, парафин от бяла свещ за горене и дерматичен вазелин. Обемното съотношение пчелен восък, парафин, вазелин е 1:1:2. Пчелен восък се продава по пазарите. Парафина аз взех от китайска бяла свещ за горене, макар че е спорно доколко това е чист парафин. Дерматичния или още наричан чист вазелин се купува от аптеката. Една тубичка български вазелин струва около три лева, а е само няколко грама. Може би защото е много чист, не знам. Затова поразпитайте по аптеките. Може да се намери много по-голяма разфасовка сирийски вазелин. Струва стотинки. Колко е добър за мазане на бебешка кожа не знам, но за нашата цел е перфектен. Горещата разтопена смес се нанася с парцалче равномерно върху обувките. След това обувките се загряват на слънце или пред печката докато „изсъхнат“. Това е гаранция, че сместа е попила в кожата.

Такова импрегниране гарантира водоустойчивост на обувката поне една година.

След неколкократно импрегниране вече няколко години не са ми протекли кубинките нито в дъжд, нито в сняг.

П.С. Темата за кубинките неимоверно надебеля и май е време да се раздели вече на части за по-лесно намиране на информацията в нея.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Demonizer в 07 Януари 2013, 14:21:21 pm
Благодаря за полезната информация за пореден път.  ;) Нямам проблеми с влизането на вода някъде по обувките,просто искам да запазя шевовете на подметката от гниене през по-мокрите и кални месеци.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: ice-boy в 09 Януари 2013, 20:39:20 pm
Пусни снимки на модела, който те интересува, да ги видим тук във форума. Може да знае някой дали са добри или не.

Здравейте,
Благодаря, но вече не е необходимо да изпращам снимки. Закупих си кубинки. Пещерски са! По всички белези си отговарят, а и са произведени 83г. За жалост лявата е правена на по-голям калъп и от по твърда кожа, а дясната е по-малка и от доста по мека кожа. Когато ги преглеждах в куриера нямаше как да ми направи впечатление :( но като се прибрах разбрах, че са от различни партиди. Поръчах ги от някакъв човек от Берковица, който търгува с военния резерв или поне каза нещо от този род. Има обява в Продавалник ... и така намерих.
В тази връзка бих искал да помоля за информация ... откъде мога да си намеря автентични военни пещерски кубинки. Явно от Продавалник няма как да стане. Ще бъда много благодарен за съдействието.
Поздрави,
Михаил
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 09 Януари 2013, 21:32:44 pm
Жалко. И аз имам един такъв чифт. При мен също дясната е по-тясна. За щастие кожата беше еднаква и на двете. Реших проблема като разших езика на тясната кубинка. Поносих така и кожата се отпусна по крака ми. Конеца беше някакъв много здрав и е абсурд самият той да се отпусне. Като го махнах кожата сравнително бързо отпусна, което е нормално за истинска кожа. Като разшивах езика оставих малко от шева в средата  и в двата края на езика, по един бод колкото да държи езика да не падне. Така си ги нося и досега. Оказаха се много здрави и хабер си нямат да се износват след 4 години яко целогодишно носене. В твоя случай като ги поносиш твърдата кожа ще омекне след време и ще се уеднаквят или ще им свикнеш, че са различни. Ако не ти е тясна дясната. Ако ти е тясна пробвай с разшиване на езика както направих аз. Като се отпусне обувката и се разшири може да го зашиеш пак.

В статията за кубинките, а после и някъде из коментарите също, бях писал за проблема, че вече трудно се намира чифт кубинки от една кутия и по тази причина онлайн не е хубаво да се купува. Трябва да се види и пипне преди да се купува, а това става само на пазара, не онлайн.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: ice-boy в 09 Януари 2013, 22:18:16 pm
Благодаря за съвета! Ще помисля върху казуса. Определено тази тема е много ценна и благодаря за изчерпателните мнения и сувети, които сте събрали тук! А междувременно преди да съм подносил чифта ... бих искал да попитам след известно време /ако разшия езика/ би ли се усещала разликата в размерите между лявата и дясната? Ако има възможност да ми прави впечатление ... по добре е още сега да се пробвам да ги препродам /преди да съм ги подносил/.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 09 Януари 2013, 22:30:28 pm
Разликата си остава. Просто човек свиква и в един момент не му прави впечатление. Но ако не се носят редовно след всяко обуване иска известно време за адаптация. Ако има кой да ти ги купи тези, по-добре ги продай и търси друг чифт, защото вярно се свиква, но поне в началото дразни. Сетне като се свикне почти не се забеляза, но не че стават еднакви, а е от свикването. След всяко обуване на еднакви обувки отново има нужда от време за адаптация.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: ice-boy в 12 Януари 2013, 10:57:40 am
Благодаря! Съветите, които получих са много ценни. Така и ще направя ... ще обявя чифта и ще се опитам да го препродам :) А занапред какъв тип кубинки да търся ... такива с по-мека или с по-твърда кожа ... това има ли отношение към запазване на топлина на крака и към издържливостта на материала/кожата/?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 12 Януари 2013, 15:03:14 pm
Не мога да отговоря на въпроса ти коя кожа е по-здрава, меката или твърдата. Всеки случай твърдата кожа не бива да те плаши. След известно носене и тя става мека и приятна за краката. По-дебелата кожа е по-добър изолатор. Колкото е по-дебела кожата на кубинките толкова по-добре. Особено ако ще ги носиш през зимата. Моите са с кожа 3 мм. Може би поради това досега конденз не съм забелязал дори при -20С и интензивно ходене. При същите условия обувки с 2 мм дебела кожа имаха конденз. Явно 2мм е малка дебелина ефективно да изолира външното студено от топлото в обувката до толкова, че да няма условия за образуване на конденз. Не напразно професионалните зимни обувки се изработват от дебела кожа. Конденза е опасно нещо през зимата. Докато през останалите сезони това води само до дискомфорт, зимата може да се стигне до замръзване и ампутация.  Впрочем и против конденза има лек, но това е вече друга тема. Ако ще я разискваме нека да е отделно.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: newmember в 03 Март 2013, 19:56:50 pm
Здравейте, четох темата и други материали преди да си купя кубинки, а после и още един чифт :) Не съм служил, за малко не успях, но напоследък имах желание за кубинки ... Едните са от 84 с еднакви номера, евентуално чифт. Мислех да ги ползвам за зимни, но тази година не стана. Останах си само с разтъпкването 10-15 пъти до близките магазини в рамките на час ходене. Другите ги взех днеска от модела с онази другата подметка и високият мост. Пише 80 за година. И двата чифта ги взех от града лично за по 30 лева. Ще пусна снимки като сравнение и бих искал някакво мнение дали са оригинални или нещо не е наред :) Като цяло тези от 84 бяха доста твърди (но и тогава за пръв път обух кубинка) и сега нищо, че малко съм ходил, са по-меки. За съжаление съм със слаб крак и има какво да се желае още. Чорапи ползвам "на баба" плетени или както някой спомена Лидъл предлага едни трекинг със зони, които ги намирам за доста добри. Даже успях да си стегна партенки, пак след помощ от форума и от разни руски клипчета, след доста опити и една жертвана калъфка за възглавница, май бархет. Стелките ги смених от дебелите кожени и на двата модела кубинки с едни от Дайхман - естествена вълна с твърда текстилна основа, много сполучливи. Тези от гьон скърцат иначе :) Явно тези с решетка са от по-новите модели или е различно, понеже едни други които пробвах от 94 бяха с пластмасовите. Друго което видях вътре е, че шевове няма видимо при тези кубинки и хастара е бял, докато другите са със син хастар вътре, както и тези от 94 :) Както и това, че бомбето в сгъвката е малко по-меко от тези от 84 като бяха нови. Също стелката от гьон на тези новите е по-лоша от тази 84 и се пукна докато я вадех ... Друго - миризмата вътре е леко на стара кожа, което си е нормално, понеже всички дето съм гледал си миришат така. И остана подметката - мирише на гума, ако се сещате нова велосипедна гума, ето така, по-различно от тези с другата подметка. Но кожата си е дебела и на двата модела особено на вътрешния глезен с което имах известни проблеми докато свикна :) Ето снимките - лъснатите са 84, другите тези уж 80, като след сравнението първо са снимките на 80, после на 84:

(http://store.picbg.net/thumb/01/F1/1cb0b99d380101f1.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=1cb0b99d380101f1.jpg) (http://store.picbg.net/thumb/56/28/3812c71cb56f5628.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=3812c71cb56f5628.jpg) (http://store.picbg.net/thumb/38/4F/e287c1e2a281384f.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=e287c1e2a281384f.jpg) (http://store.picbg.net/thumb/B6/F8/8ab727e8c02eb6f8.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=8ab727e8c02eb6f8.jpg) (http://store.picbg.net/thumb/E3/BC/36e7889db9e4e3bc.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=36e7889db9e4e3bc.jpg)

(http://store.picbg.net/thumb/C1/07/b6d6b252104fc107.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=b6d6b252104fc107.jpg) (http://store.picbg.net/thumb/2A/A1/593dccbfd6102aa1.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=593dccbfd6102aa1.jpg) (http://store.picbg.net/thumb/ED/1D/f8c71309cfa3ed1d.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=f8c71309cfa3ed1d.jpg) (http://store.picbg.net/thumb/B7/E5/2858beb9f0c1b7e5.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=2858beb9f0c1b7e5.jpg) (http://store.picbg.net/thumb/0B/21/633e30746bbb0b21.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=633e30746bbb0b21.jpg)

(http://store.picbg.net/thumb/06/CA/8f16cd5b912b06ca.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=8f16cd5b912b06ca.jpg) (http://store.picbg.net/thumb/22/F9/b55121a6c5cb22f9.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=b55121a6c5cb22f9.jpg) (http://store.picbg.net/thumb/1F/05/58434ec6a6fb1f05.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=58434ec6a6fb1f05.jpg) (http://store.picbg.net/thumb/D5/46/696e59129528d546.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=696e59129528d546.jpg)

Та общо взето е това. Сега им свиквам и ще поразтъпча новите малко докато има студ все още. Открих, че слагането на панталона вътре в кубинката прави много удобно стягането и уплътнението там на глезените. За съжаление в града и като цяло не съм свикнал така и трябва да измисля нещо друго като шалче което да компенсира слабият ми крак. Предполагам, че в планината ще се пребия с тях, пробвал съм да тичам леко и е страшно трудно. Импрегнирането на тези първите от 84 го правех с боя KIWI течната. Мазах няколко пъти и продължавам да мажа, оставях ги на влажно известно време и мисля, че кожата се подхрани леко преди да ги нося. Догодина може и да са по-меки и да се получава всичко или просто това не са моите обувки :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 04 Март 2013, 20:34:41 pm
newmember добре дошъл. Почти на всички твои въпроси има отговор в темата, но тя вярно набъбна  доста и трудно се следи. Затова ще се опитам да ти отговоря или поне толкова, колкото мога. Първо що се отнася за кубинките. Чифта от 1984г според мен е перфектен и даже си мисля, че е от най-добрите, а именно от пещерските. Ако се грижиш добре и редовно за тях ще те изкарат много, много време. Моите са от 1983г и вече пета година ги нося нон стоп през всички сезони. Нямат и намерение да показват умора и старост.

Относно другият ти чифт. В началото на темата имаше питане за същите. Аз не съм носил такива и нямам впечатление, но тогава Cat се обади, че е служил точно с такъув модел подметки и според него кубинките са шити и после залети с каучук. Той беше писал подробно и за други плюсове на този вид подметки. Виж първите една, две страници от темата, там е писано. Косвено мисля, че са добри и от качествени материали защото през 1980 година кубинки все още не се носеха масово, бяха качествени, а и по устав ги даваха за доста време, което ще каже, че бяха разчетени да издържат това време.

Що се отнася за стелките. Сложил си действително едни от най-удобните за носене. Не знам защо не си харесал оригиналните от гьон. Според мен те са даже по-добри и от вълненото кече. Действително гьона скърца в началото. По това можеше да се познае, че минава новобранец наиколо без дори да се покаже. То новобранеца и без да му скърцат обувките си личи от един куршум разстояние, но това е друга тема. (Хе, хе, всички сме били новобранци, да не вземе сега да се засегне някой.) Та това скърцане е присъщо на всички истински кожени неща, не само за стелките. За обувки, колани, ако щеш и конско оборудване. След известно носене скърцането изчезва от самосебе си. Различно при различните кожи и изделия, та не може да се каже точно след колко време ще изчезне. Това, че едната се е спукала при свалянето се дължи единствено на изсъхналата кожа. Стелката от гьон би трябвало да се третира заедно с кубинката ако е стояла дълго време на неправилно съхранение и е изсъхнала. Течен парафин и влага, в началото на темата е описано как.

Накрая да ти кажа. Махни ги тия кремове. Истинските кожени обувки искат истинска вкса. Терпентинова вакса. В нея има всичко което им трябва на обувките. Тези измислени камуфлажни кремове са за измислени обувки от изкуствена кожа. За кубинките не вършат никаква работа. Ползвай от старата терпентинова вакса. Ако няма си купи вакса Казабланка. Продава се в метални кръгли кутиики по левче парчето. Има и кремове Казабанка, но както казах те са безсмислени за истинската кожа. Ако не искаш да мажеш с черна вакса, например да не ти цапа крачолите, тогава използвай безцветна, но пак трябва да е терпентинова. Казабланка имат и такава. Терпентина има специфична миризма и не може да го сбъркаш. Още в магазина отвори и помириши. Металните кутии се отварят и затварят без да им се развали търговския вид.

Ами това е, За чорапите и партенките си се ориентирал. Ако нещо има питане питай в съответната тема. Ако нещо съм пропуснал не се притеснявай да ме подсетиш. Честито кубинки. Според мен добър избор си направил. Да си ги носиш със здраве!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: cat в 04 Март 2013, 21:45:11 pm
За по особенната подметка не се притеснявай същата като другата е просто шарката на грайфера е по различна .
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: newmember в 04 Март 2013, 22:21:09 pm
Да, благодаря за уточненията. Това, че няма шев отдолу по-не ме притеснява - може да е залят наистина. Но защо вътре в обувката под стелката пак няма шев? Някак си не си го обяснявам, но и признавам, че не съм разглобявал кубинка :) Другата си изглежда доста по-стабилна, поне се вижда какво е прихванато :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: EXeCuTiOnER в 19 Март 2013, 22:11:21 pm
Нося кубинки вече около 12 години. Имал съм почти всички видове военни, а сега нося и полицейски. Знам им всичките плюсове и минуси. И понеже в тази тема се набляга основно на плюсовете, мисля да споделя и няколко минуса. Като цяло най-новият модел кубинки, които съм носил е 85. Всички останали са били реколта 82,83,84. За всички тези години съм сменил 6 чифта, като последните са си още в употреба. Масово един чифт ми издържа по 2 години като се прецаква обикновено едната обувка, другата си стои що годе интактна. Вече по-новите чифтове и 6 месеца не издържат и без да се товарят, а всяка една кубинка, която съм носил е минавала, да не излъжа но, повече от 1000 км. Имаше време когато много ходих пеша... Та ... като цяло кубинката иска много здрав крак, особено ако няма модификации (специални стелки). Минавал съм 60 км преход с кубинки с пластмасови стелки с ръбовете към ходилата. Е ... не бих го повторил. Много бързо се възстанових, но още след 30-тия километър вече роговият слой на петата ми го нямаше и имах тук там някоя прижка, а кубинките си бяха много добре разходени и между другото, това беше последния преход за конкретния чифт, понеже лявата подметка се сцепи по пътя. Та ... ако искате краката ви да не са толкова нежни, това е обувката, която ще ги загруби. Също така, в сравнение с другите обувки, кубинките са тежки. Е ... на мен отдавна не ми прави впечатление, дори вече си търся само тежки обувки ,че леките нещо не са ми удобни. Но .. за един нетрениран крак и това може да е проблем. Другото, което е, че след около един сезон, кубинките започват да пропускат вода. Е да ... аз ги мажа само с боя, че мазнините гранясват и вонят зле. Като цяло кубинката няма и кой знае каква изолация. Зимата стоиш ли на едно място, краката ти замръзват. Другият проблем е, че подметките много лесно се изтъркват. Само на първият ми модел подметката остана такава каквато си беше в началото, но пък при нея кожата се напука. Всички останали се изтъркваха по външната част на подметката, а на вторият ми чифт подметката буквално се сцепи по ширина. Един от чифтове ми пък стигна и до там, че подметката да се отдели от кожата. Не е рядкост и кожата да се цепи на границата си с подметката. Освен това по вътрешната повърхност на кожата има един тънък плат, та той се къса още първите месеци при по-усилено ходене. Друг проблем е, че кубинката доста спарва крака през лятото. Не че лятото нося други обувки, реално погледнато едни маратонки спарват дори повече, но не се ли спазва добра хигиена на краката, респективно - чорапите, започват гъбични инфекции. Интересното е, че като малък, когато носех гуменки, съм имал подобни проблеми, но откакто сложих кубинките, забравих за тях. Но ... много войници са си разваляли краката във военни кубинки. И друг дразнещ недостатък е, че когато някой от конците, държащи подметките, се разкъса, самата кубинка започва да скърца при ходене. След това и да ги шиеш пак е същата. Също, още като си взема кубинки и си купувам нови връзки, защото оригиналните връзки са абсолютен боклук и още в първите месеци се късат. Ако се сещате, едни такива сплескани са, металните части на обувката ги режат бързо. Купувам си едни кръгли ... те изкарват около година.
За планината, добре е че са високи и твърди - няма как да си изкълчиш крака или да те ухапе змия, например. Стават за пресечен терен, но на близки разстояния или с трябва да сте с удобни стелки, че пластмасовите трябва поне да се обърнат с гладката част към ходилата, за да не правят рани. Могат да издържат някой друг падащ камък, но с малки размери и не падащ от високо. Изолацията им, какво казах е кофти и топлят само докато човек е в движение. Не ги препоръчвам за сняг и дъжд, макар, че с такива бях обут и на Мусала. И не ги препоръчам точно защото въпреки многото боя за обувки, чорапите ми бяха мокри - не влажни - мокри. Та ... в последно време вече си мисля да ги сменят с друга обувка и съм си избрал едни подобни, но туристически, ще ги видим и те колко ще изкарат.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jordanov в 20 Март 2013, 12:22:16 pm
EXeCuTiOnER, според мен си прав за всичко, но някои уточнения. Значи, говорим за евтини груби обувки, произведени преди 25-30 години, срок за амортизация при усилено носене мисля че година /т.е. едно лято и една зима/, и предназначени за наборната БНА в рамките на Варшавския договор. Всякакви свръхочаквания могат да имат лоши последици! Стелките тип решетка - от завода излизат поставени по правилния начин, другото не е желателно да се експериментира, особено на дълъг път, все едно да ги обуваш на бос крак /правил съм ги и двете/ :D ;D. Иначе на мен лично ми бяха удобни лятото, а зимата ги прибирах и слагах изрязани от някакъв мокет, мисля. На сегашните ми чифтове съм с цивилни стелки 8). Спарването през лятото - решението го има в другата тема, казва се - партенки, все пак говорим за комбинации при които чорапите няма да са по-скъпи от обувките. Хигиената на краката, няма как - задължителна е при тия обувки, при другите не знам как е, щото без хигиена не съм пробвал. Значи войниците, които са си развалили краката с такива обувки не са случили на командири или стари войници, при нас такива проблеми не е имало ;D.  И между другото, дядо ми е служил 5-6 години в Царската армия, от него знам, че за войника най-важното е да са му чисти краката и г?за, интересно, че и на нас /по БНА време/ старшината ни повтаряше същото ;D.  За мокрите чорапи зимата, така е, решението е вълна и движение.  Ами за тез пари - толкоз.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: EXeCuTiOnER в 21 Март 2013, 08:07:37 am
Спрях се на едни обувки, които имат нещо общо с кубинките, но за по-твърди (отвън), по-удобни (вътре) и с по-добра изолация. Всичко на всичко 35 лв, но това е май цена само за мой човек, трябва да проверя. Самият той ги е предпочел пред кубинките, а такива е носил дълго време и по устав и по желание, та това са негови впечатления, като си взема и аз, ще ви споделя моите, а ще мога да направя и снимки.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: xXx в 28 Март 2013, 17:37:57 pm
Така, така, така ха здравейте на всички. Включва се още един новобранец в мое лице. Първо да Ви кажа, че страшно съм Ви сърдит и особенно на Hobo ... Никога не съм си мислел, че ще тръгна да търся кубинки /нито съм носил досега, нито са ми били интересни/ и днес както най-спокойно си ровех в нета по съвсем други теми попаднах на този форум и така ..... цял ден чета, никаква работа не свърших и най-важното вече и аз изкам да си купя кубинки - АМА МНОГО ИСКАМ! Повтарям никога не съм носил, но след всичкото четене вече искам да си взема .... Затова искам да попитам откъде мога да си взема от тези по-старите с моста. Дайте моля Ви някакви актуални места в София, така че да мога да излъжа жената, че отивам да свърша вещо по колата и да кривна към пазара. Видях вече изброените такива места, но предвид, че става дума за сергии кажете къде са актуалните към момента. Доколкото разбирам е много трудно да се намерят от тези които искам /а и предвид на това че нося 39-40 сигурно нямам шанс/, но все пак кажете ако все още има такива места. Аз ще разпитам разбира се и по прители в провинцията .... Мдааа Hobo ти си виновен така, че сега помагай .....
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 29 Март 2013, 11:15:53 am
xXx, нищо не мога да ти помогна, братко. Просто хубавите кубинки вече се изчерпаха. Все още излизат тук там по чифт, но се иска много ровене и търпение. BazilVenceslas успя да си купи и то онлайн от най-хубавите - пещерските с четири дупки и четири куки. Аз съм с такива и вече пета година всекидневно носене без да са показали признаци на стареене, да се вмиришат, да пуснат вода или да спарват. Обувки мечта, но вече е истински шанс човек да попадне на такива. Още по-малко да са чифт, а не събирани от различни чифтове. Така че ровене му е майката.

Хубавото при теб е, че носиш малък номер, а от тези номера все още се намират сравнително лесно хубави кубинки. Дано успееш да намериш. Виж на страница втора в темата. Там има снимани едни френски кубинки. Ако ти харесат на вид не се коебай да си купиш веднага докато все още има в наличност от тях. Телефона е някъде из темата, също и в коментар на предната страница бях го писал .
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: xXx в 29 Март 2013, 12:31:26 pm
Благодаря Ти Hobo... Запали ме, така че ще търся пък дано ..... Френските нещо не ми харесаха много много и затова съм решил да си търся от нашите. Поне за първи път някой да ми каже, че малкия номер е предимство :))) Кажи поне като места, сергии и пазари къде все още има кубинки за да наглеждам ..... ех в какво ме забърка  ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jordanov в 29 Март 2013, 15:37:16 pm
Трите хикса, влизаш яко в джаза ;D На изхода от София към Д.Богров срещу Джъмбо има голяма сергия с милитъри изпълнения, по магистрала Хемус, след Ябланица при разклона за Ловеч също. Малки номера се намират по-лесно, но трябва да се гледа хубаво. Това е преди около месец положението, сега не съм минавал скоро.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: xXx в 29 Март 2013, 16:21:12 pm
Еми влизам аз .... заради този  форум е всичко  ;D Ще отида в неделя към 10:30 и дано. Срещу Джъмбо имаше някакви бензиностанции там ли разпъват "палатката"?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 29 Март 2013, 16:34:38 pm
xXx, ама вярно, защо ти трябваше да четеш такива вражески теми бе човек. Сега само ядове те чакат. Ама щом си се решил на тази неразумна постъпка да ти кажа местата където може да се купят кубинки в София. Не са много:

- Всяка неделя до обяд в Долни Богров има пазар. Там продава сериозен търговец с голям асортимент военни неща. От него май зареждат останалите в района, може би затова неговите цени са най-добри. През останалите дни е по околните пазари. Доколкото си спомням в Сряда пазара е в Перник.

- Бистрица на площада до автобусната спирка. Стои микробус пълен със стока. Не винаги нещата са извадени, но продавача е там. Та и да не видиш сергията не се притеснявай да спреш и питаш.

- Женския пазар точно срещу църквата на ъгъла с ул. Кирил и Методий. До едно магазинче за въжета има будка, барачка, с военно оборудване.

На трите места цените на кубинките са съвсем различни, но е хубаво да ги преглеждаш редовно докато излезе каквото те интересува. Чух, че има сергия за военно оборудване на пазара Димитър Петков, на ъгъла с бул. Стамболийски, но досега не съм ходил там да видя какво има.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: xXx в 29 Март 2013, 16:43:17 pm
Ужас е положението!  Вкъщи даже ме обвиниха,  че влизам в критическата  ;D Ще отида до Д.Богров тази неделя и после може да се пусна и пазара на Д.Петков. Ще се търси няма как ... човек като си науми нещо .....
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: EXeCuTiOnER в 29 Март 2013, 22:15:46 pm
Вместо да обикаляш по сергиите, попитай някой военен за стари кубинки. Понеже военните са много прибрани хора, си вземат по няколко чифта кубинки, а старите дори им ги дава по-тънко. Преди няколко месеца се снабдих с чифт кубинки реколта 83, пак от военен. Един приятел на баща ми също носи 39-ти номер и като се пенсионираше беше споменал, че си е заделил 10 чифта, ей така, да има. Та ... казваш на един военен, той колеги има много, все един от тях ще ти намери нещо. На мен така последно ми намериха манерка, нямаше във военния магазин, ама некъв имал точки да изразходва, че си взел 10 манерки, та ... едната вече си смени собственика в моя полза.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: бай кольо в 30 Март 2013, 00:05:17 am
0878 505 237 Ненчо
Това е човека от който зареждат всички сергии около София. Той държи и част от сергиите но Богров.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: xXx в 30 Март 2013, 10:08:28 am
Утре ще отида до там .... така или иначе искам да видя какво имат и ще пиша.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Mavrud в 30 Март 2013, 19:39:57 pm
Трите хикса, номерата 39-40, които търсиш ще намериш по-лесно. Можеш да потърсиш и сред познати жени, бивши служителки на БНА. Мисля женски кубинки няма, просто са по-малки. Даже можеш да попаднеш и на кафяви български, които бяха за офицери и сержанти. Доколкото помня от тях пък имаше два вида -  зимни с подплата и летни.
Търси и в продавалника. Малки номера се срещат по-често. Късмет.

Ако ходиш утре на пазар, можеш да опишеш впечатленията си от асортимента в темата: Къде какво има - магазини, сергии, гаражи и разпродажби (http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=20.0).
Моля хвърли око дали се продават компаси "Адрианов". Сигурно ще е интересно и за други има ли и как вървят сега платнища, мешки, манерки, лопатки, сухарки, канчета, манерки, противогазни торби и каквото ти око хване.
Чакаме подробен отчет... ;)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: xXx в 01 Април 2013, 10:49:52 am
Да отчета свършеното през уикенда  ;D Щанда на Долни Богров работи с пълна сила и има доста неща. Принципно нямах много време да се мотая /генерала вкъщи бързаше да използваме хубавото време/ и зато ва направо поисках визитка на човека, та да може всеки да си пита каквото го интересува. Иначе получих всякакви и доста питания на лични съобщения и трябваше да ходя с дълъг списък с въпроси, а така рискувам да забравя някой. Казва се НЕНКО ГЕЧЕВ - 0884 985 788, 0878 505 237, 0878 108 780, мейл - ge4ev1978@abv.bg - това са данните от визитката. Каза че постоянно изкарва и "нови" неща. Иначе и сега имаше доста работи - като част от тях лично за мен си бяха просто боклуци, но все пак тук не съм много компетентен така че .... за един лайно за друг злато .... Освен кубинките нищо друго нямаше обявена цена, което прави неприятно впечатление и излиза малко че работата е според клиента .... В този смисъл не знам дали цените ще са такива ако някой отиде утре. Имаше нови мешки, платнища /2х2=6лв./, чанти за противогази, доста номера кубинки /но не съм ги оглеждал от кои вид са/, дрехи /не бяха нищо особенно/, колани /между които имаше и добри попълнения/, канчета, компаси /погледнах поне 4-5 и нито един не работеше/, манерки /не ми хареса състоянието им/ и т.н. и т.н. Както казах много стока, част нова и запазена, част стара и овехтяла, но тук просто аз не съм критерии и всеки ще трябва да си пита човека ако нещо го интересува.

Сега конкретно за кубинките - погледнах няколко номера, но при всеки си имаше разлики. Не видях от тези мостчето при номера 41-42-43, но имаше и други изложени /щайгите пред сергията пречеха да ходиш и да гледаш нещата изложени по-назад/. Аз гледах мерих и накрая ..... не издържах и си взех един чифт 40  ;D Имаше някои неща, които ми направиха лошо впечатление, но предвид че е трудно да намериш ги взех. Например двете обувки си личи, че са правени на едно и също място, но със сигурност бяха от различни партиди. Шевове, подметка и др. са еднакви, но имат някои дребни детайли показващи различни партиди - номера с различен шрифт от вътрешната страна, една гама по различен цвят отвътре .... Мерих ги и там на място ми изглеждаха еднакви като усещане на крак, но само носенето ще покаже. Прословутият мост при тези които взех го има но е малък .... по леко изразен. На едната обувка в кръгче е написано 83 с черта между числата, но на другата числата липсват, въпреки че като ги налагам изглеждат като напълно еднакви на подметка. Предполагам това е годината. Като цяло това което най-много не ми хареса и ме кара доста да се чудя бяха едни грапавини по кожата точно където се съединява с подметката. Бая се чудих дали е започнала цепене или е просто само на горния слой .... е както казах накрая не издържах ги взех. Идните дни ще направя няколко снимки и ще ги кача да видя мнението и на по-опитните и евентуална да видя какво може да се направи ако е по-сериозно .... Разбира се може и аз само да си внушавам /дано да е така/. Засега ще почна с парафина и без това няма да мога да ги обуя и да изляза в продължение 2-3- седмици. Между другото тъй като ми липсва влажната баня ми казаха, че можело да тъпча с парцали напоени със спирт за горене и да разгазвам по малко вкъщи ... става ли така?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 01 Април 2013, 11:22:02 am
Между другото тъй като ми липсва влажната баня ми казаха, че можело да тъпча с парцали напоени със спирт за горене и да разгазвам по малко вкъщи ... става ли така?

Честито кубинки и добре дошъл в отбора :D! Дано да си уцелил на качество, че вече, както няколко пъти сме коментирали във форума, е проблем да се намерят качествени кубинки. Те просто се изчерпаха и е време да мислим за алтернатива.

Недей със спирт. Наистина ако е тясна обувката или ръмби на някоя точка от крака някои  ползват спирт. Кожата отпуска и заема форма, но след това спича и става твърда. Порти се. От опит го говоря и горещо ти препоръчвам да не ползваш спирт. След като намажеш няколко пъти с течен парафин щом нямаш влажно помещение напълни кубинките с влажни парцали. Навлажни ги с ВОДА. Ще стане същия ефект като в мокро помещение, но за по-кратко време. Предполагам едно денонощие ще е достатъчно да преседят така. Само като споделяне на опит ще кажа, че едни изключително изсъхнали кубинки просто ги напълних с вода и така стояха една нощ докато се съвземе кожата, но това е частен случай, а и тогава бързах много. Предполагам при теб не е така, затова ползвай навлажнени с вода парцали. За да не ти ръждясат капсите преди да започнеш навлажняването намажи ги с някакъв крем за ръце отвътре в обувките.

След едно денонощие с влажни с вода парцали може да разтъпкваш по малко в къщи преди да излезеш навън. Препоръчвам ти първото ти излизане да не е нещо ангажиращо и да е около вас та ако усетиш някъде да правят мазол бързо да се прибереш. Ако все пак решиш да тръгнеш на някъде с неразработени кубинки си носи лепенки и ако усетиш и най малки заченки на пришка да облепиш мястото веднага. И поседното за което се сещам при разработването. В началото не стягай връзките. Нека са леко разхлабени. Така обувката се напасва по-лесно и по-бързо към формата на крака.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: xXx в 01 Април 2013, 12:21:59 pm
Ееее супер си! Браво! Винаги с решение .... Ще действам с парафина още два дни после ще ги оставя с навлажнените парцали за ден и  накрая с ваксата.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jordanov в 01 Април 2013, 16:44:08 pm
Трите хикса, сега остава да се явиш на доклад пред Генерала по партенки и те пращат да си купуваш палатка, гаранция 8). Честито и от мен. Сега ако се скъсат или сцепят някъде да не се вкиснеш изведнъж, рисковете трябва да са ти известни, така че умната. Още един акъл при разработката - оправяш внимателно и хубаво езика по крака и тогава връзваш, без да стягаш много - както ти казаха. После като се оформят нямаш грижи. Това е сега - мазане, носене и пак мазане, вкл. конците. Ако нямаш истинска вакса , мойта рецепта - течен парафин и рициново масло от аптеката, пача мас /виж лекцията на колегата Мавруд/, пчелен восък /може и второ качество ако го вземаш от някой пчелар/ топиш ,бъркаш и мажеш.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: xXx в 01 Април 2013, 17:06:23 pm
Никаво късане и цепене .... ще ме спукат от бъзици ... знаеш ли на колко "разбирачи" казах, че ще си взимам кубинки /нали трябваше и да разпитам/  ;D ;D ;D За партенките обаче няма шанс .... като знам как ме погледнаха при споменаването на идеята "кубинки за туризъм" .... ъпсурт.  С голяма мъка си прикрих платнището което си взех и направо го закарах в мазето .... Айде че идва часа за мазане .... ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: samotniq valk в 02 Април 2013, 11:43:54 am
Може ли малко помощ и съвети?
Взех си от френските кубинки, обаче нямаха 43 номер и ми пратили 42. Хубаво, като ги обуя ми стават, ама ако стоя неподвижно. Като походя малко и едната почва да ме стяга. Всъщност и двете стягат малко, ама едната повече. Поради което и почти не ги нося. Мазал съм ги с течен парафин, стояха и в банята, сега са под терасата навън. Доста влага са поели, ни не се отпускат. Може ли някой да ми даде съвет как да ги отпусна малко. Освен това и пропускат вода. Като стъпя в дълбока локва и краката ми стават мокри.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 02 Април 2013, 14:43:18 pm
samotniq valk, носене му е майката. Те сами ще се отпуснат колкото трябва. Само трябва да имаш волята в началото да издържиш на това, че те стягат. Скоро се борих с едни кирзови ботуши. Бяха с един номер по-малки от моя. Едвам ги обух, толкова тесни ми бяха, а и на дължина ме стискаха много. Тъкмо да се откажа и поаднах в един форум на подобна тема. Ще споделя, може да ти е от полза и за кубинките. Френските кубинки са от истинска кожа и те, както и основата на кирзовите ботуши.

Във форума една рускинка казваше, че току що разработила чифт с един номер по-малък от нейния. Тя ми даде стимул и ги подносих. В началото беше трудно, но още след няколко дена отпуснаха до степен да не изпитвам болка от тесните ботуши. След известен период от време отпуснаха до толкова, че сега с летни партенки са ми свободни и леко хлопат, защото ги разработвах със зимни, а те са по-дебели. Интересното е, че отпуснаха достатъчно и на дължина.

Колко време ще отнеме на теб, не знам, но мога да ти кажа и още нещо, което ще ти помогне. Пак в руските форуми попаднах на една рецепта за импрегниране на кожени обувки с цел водоустойчивост. Доколко е ефективна, не знам, защото още не съм газил във вода с ботушите след обработката, но като вторичен ефект кожата силно омекна и това доведе до много бързо разширяване, което аз всъщност гонех. След това намазах и кубинките. И те омекнаха осезаемо и сега са като мокасини приятни за носене.

Рецептата е следната. Купуваш шишенце рициново масло от аптеката и някакъв истински сапун за пране. Като казвам истински, нещо от сорта на сапуна от онова време, знаеш го. Ако имаш домашен, още по-добре. Дуру и подобни с белина не знам да не прецакат кожата. Аз намерих в един магазин за левче сапун "Камбана" Бургас. Точно каквото търсех. Мажеш хубаво с рициново масло. Изчакваш два часа и ги натриваш добре със сапун. Хващаш калъпа с ръка и както е сух хубаво натриваш кожата с него. Така няколко пъти. Ще усетиш как кожата омеква и това ще ти помогне при разработването. Тъкмо ще споделиш доколко рецептата е ефективна за водата.

Омекването на кожата е страничен ефект, а понякога това може да е дефект, за които не го желаят, затова ако е така не ползвайте рициново масло. Според мен сапуна го слагат за подхранване на кожата с мазнините в него. Не знам дали без него няма да пострада водопропускливостта, но кожата ще омекне и само с рициново маслоо. Не си дръж френските кубинки на влажно място, защото са шити с естествени, а не изкуствени, конци и ще изгният от влагата.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: ko54 в 02 Април 2013, 20:02:19 pm
Относно разтягането на чепиците...

Някога, когато имаше обущарски дюкянчета, проблемът се решаваше с калъпи за обувки(дървени, съответния размер). Набиваха калъп и разтягаха обувката до по-горен размер за 2-3 дни. Явно са мазали преди това кожата на обувката с нещо.

П.С.   Стягащият чепик си има и предимства - като го събуеш вечер и се чувстваш щастлив.
По-евтино е от антидепресантите и няма странични ефекти. (http://s20.rimg.info/aeffded5eb4742e5d28bd67fcb1f1f94.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1305017799.html)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: samotniq valk в 02 Април 2013, 20:48:18 pm
Мерси :), Ще пробвам и ще кажа какъв е ефекта
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: xXx в 04 Април 2013, 12:29:16 pm
Ето и моите придобивки от неделя /първи опит да кача снимки, та ако не стане ... "не стреляйте по пианиста"/:

http://xsxsxs.snimka.bg/other/kubinki.742795

(http://media.snimka.bg/s1/1918/030080177-big.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/1918/030080178-big.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/1918/030080179-big.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/1918/030080180-big.jpg)

Досега са попили 100мл. течен парафин и вече мисля, че им е достатъчно /почна да избива от вътрешната страна и вече не попива/. Обух ги в къщи за по няколко часа и бяха удобни /като се вземе предвид все пак ограниченото пространство и ходене, но все пак кожата беше добре/ та в тази връзка мисля направо да ги изкарвам навън без да слагам допълнително мокри парцали ..... Просто като ги гледам и пипам изглеждат като нормалните ми ежедневни обувки. В последната снимка е с леката цепка в основата която споменах в предишен пост. Имайте предвид, че на снимките обувките изглеждат на петна от непопилия парафин, но в действителност си е нормален черен цвят. Да не забравя и да попитам нещо - имам импрегниращ спрей на Казабланка и боя за обувки с пчелен восък на саламандър /просто ще ме убият ако почна да загрявам мас или каквото и да е друго на котлона вкъщи  ;D .... а опасността дебне отвсякъде/ - и двата продукта са добри, но се чудех кое след кое се използва? Също така ще очаквам и допълнителни мнения относно кубинките  - има ли нещо притеснително, което да Ви прави впечатление, как са като качество и т.н. То вече свършила работата, но занапред ....
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 04 Април 2013, 13:37:50 pm
Щом са попили 100мл течен парафин това говори, че кожата е била изключително изтощена. Не рускувай да ги носиш без да и дадеш и нужната влага. Има риск да се пречупи кожата на местата където ще се образуват сгъвки. Колкото и да ти е голям мерака изтрай още едно денонощие, а през това време ги натъпчи с някакви намокрени и добре изцедени парцали. Примерно стари тениски.

Импрегниращите спрейове ги остави на найлонковците да си пръскат найлонките с тях. Ти си купи истинска терпентинова вакса. Казабланка също предлага такава. Продава се за около левче и е в метална кутийка. Кутийката може да се отваря без да се разваля търговския вид. Хубаво е да я отвориш още в магазина и да видиш да не е изсъхнала. Терпентина мирише специфично и не може да се сбърка. Ако те притеснява черната вакса, примерно да не ти цапа панталона, тогава си купи безцветна. Казабланка предлага и такава. Това май вече го бях писал :D.

В процеса на експлоатация ще прецениш дали имат нужда от импрегнация с цел да не пропускат вода или не. Обикновено докато са нови кубинките не пропускат. Ако все пак се наложи, Jordanov ти каза с какво. Аз импрегнирам с гореща вакса или ако искам траен ефект със смес от парафин, пчелен восък и вазелин. Съотношение 1:1:2. Последното държи повече от година при ежедневно носене. Допълнително ги мажа с течен парафин приблизително веднъж на сезон с цел да подхраня кожата. Докато се носят активно от допълнително навлажняване няма нужда, но ако стоят дълго време в килера преди всяко следващо носене ще трябва пак да мажеш 1-2 пъти с течен парафин и после да навлажняваш. Иначе кожата се пречупва на сгъвките. Това важи за всички кожени обувки, не само за кубинките. Просто кожените обувки си искат грижите, но пък в замяна се отплащат добре.

На вид това са кубинките. Останалото времето ще покаже. Още веднъж честито и със здраве да си ги носиш!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Kent в 04 Април 2013, 14:00:36 pm
в старите кубинки /стари като производство/ ме притеснява гумата на подметката. тя старее явно и не може да се подхранва като кожата. аз вече се опарих.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: xXx в 04 Април 2013, 14:50:43 pm
Значи чакане още един ден .....  >:( Ок все пак какво да се прави  :D. Иначе забравих да спомена, че имам и някаква терпентинова вакса, но не е Казабланка еми "куча марка". Боята за обувки саламандър също много ми я хвалиха заради пчелния восък и затова се бях насочил към нея вместо към терпентиновата...
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 04 Април 2013, 16:31:44 pm
Мажи с терпентиновата нищо, че е куча марка. После може да разнообразяваш периодично с тази на саламандър да я изхарчиш и нея. В Долни Богров на пазара по сергиите се намира понякога и вакса от едно време. Марка "БЛИК" на ОКС Шумен, РПК "Сила", с.Венец. В едновремешните метални кутийки. Последно купувах по един лев кутията. Даже е по-хубава от тази на Казабланка.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: samotniq valk в 14 Май 2013, 13:29:33 pm
Опитах рецептата на Хобо.
Намазах с рициниво масло и след около два часа с домашен сапун.
Кожата омекна, но на бомбетата и петите остана корава. Започнах да ги разносвам. Малко стягат още тук там, но май трябва още веднъж два пъти да повторя процедурата по мазането. Засега не съм газил във вода, за да видя пропускат ли. След като ги намажа още няколко пъти ще пробвам и ще кажа дали пускат вода.
Лично за мен тези френски кубинки са доста практични заради дебелата и здрава подметка. Понеже се налага да режа с моторния трион разни джанки и акациии, а те, гадовете имат големи бодли. Като стъпя на някой с гуменките и подскачам като опарен, докато с кубинките си газя и не ми пука. То, ако само се убода не е страшно, ама гадното ще е ако стане докато режа с резачката, че като подскоча инстинктивно и ... по добре да не става.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: BazilVenceslas в 13 Юни 2013, 17:55:38 pm
(http://store.picbg.net/pubpic/24/17/81517d6fd68b2417.jpg)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: das_reich в 14 Юни 2013, 21:17:05 pm
аз нося кубинки от години и мисля че няма по добра обувка от тях.хобо е прав за хубавите и лошите.аз имам само от хубавите.в момента нося от 83 год кубинки.имам по един чифт за лятото и зимата.боята казабланка е наистина добра.аз ги обработвам с парафин.само с парафин.кожата става мека и никога не пуска вода.никога не се и напуква.ако още отначало като нови се мажат и гънките са минимални.забравете за всякаква мас и тем подобни.няма смисъл.абе с една дума това е обувката.но се намира рядко.сега вече повече има от новите модели.не мога да кажа по добри ли са или по лоши.носил съм от старите само.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: cat в 25 Юни 2013, 00:03:20 am
(http://store.picbg.net/pubpic/24/17/81517d6fd68b2417.jpg)
 

Селянини Говедарин  :P
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: vatchev в 25 Юни 2013, 14:35:44 pm
Може ли малко помощ и съвети?
Взех си от френските кубинки, обаче нямаха 43 номер и ми пратили 42. Хубаво, като ги обуя ми стават, ама ако стоя неподвижно. Като походя малко и едната почва да ме стяга. Всъщност и двете стягат малко, ама едната повече. Поради което и почти не ги нося. Мазал съм ги с течен парафин, стояха и в банята, сега са под терасата навън. Доста влага са поели, ни не се отпускат. Може ли някой да ми даде съвет как да ги отпусна малко. Освен това и пропускат вода. Като стъпя в дълбока локва и краката ми стават мокри.

Колега, малката обувка си е кофти работа. Знам го от личен опит. Една година изкарах с №45, а втората с 47-ми и никога не обух 46-ти, който нося. По въпроса за разширяването - можеш да ги отнесеш на някой стар обущар за да ги намокри, набие на калъп с клечки отстрани, да ги изсуши на слънце и, ако не се скъсат, са готови за носене. Опитвал съм този алгоритъм на кубиники, наистина с променлив успех. Опитай и а дано! А, ако ти е възможно пиши откъде ги взе и за колко.
Ако пропускат вода през кожата, намери смазка за кожа ( на w.traiding, например). Моят опит от въздушнодесантните части включва мазане с оръжейна смазка, но не ти го препоръчвам. Ако подметката е лепена и не е шита има реална опасност от разлепване. Същото се получава при мазане с глицерин (течен парафин) и пр.
Успех, Vatchev
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jordanov в 26 Юни 2013, 12:21:21 pm
Е що с оръжейна смазка, от ваксата по-добро няма. Нашата оръжейна смазка беше два вида /забравил съм марките/, едната за почистване-разяжда нагара, другата за смазване, от нея на новобранеца му излизаха рани на ръцете след първото цапане. Глицеринът е овлажнител, но и вид алкохол, така че на някои лепила им действа като разредител, предполагам. Затова - комбинация от растителни, животински и минерални масла + пчелен восък, съставките ги има напред у форума, съотношението кой както ги нагласи.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Phoenix в 26 Юни 2013, 14:11:30 pm
Аз също съм мазал кубинките с оръжейна смазка в казармата.Но само когато нямаше вакса, а имаше някакви проверки.При системно мазане със смазка кожата започваше да се напуква и обувките се съсипваха.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Mavrud в 26 Юни 2013, 14:34:21 pm
Никаква смазка за кубинките!
Като новобранци на 3 месеца, когато падна снега, някои от нас започнаха да си мажат обувките с течна оръжейна смазка за автоматите или с  твърда (грес) за консервиране на оръдия. Правеха го защото ставаше по-бързо (мързеше ги с вакса) и пътъците им лъщяха на проверката. Смазката имаше и краткотраен водоотблъскващ ефект. След месец - два обаче, кожата им се олющи и побеля и обувките пропускаха. Тогава вече отделяха доооста време всеки ден за да си направят обувките черни с вакса.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: vatchev в 26 Юни 2013, 22:07:58 pm
Така е колеги. Оръжейната грес (нея имах предвид) не става за системно мазане, поради негативните ефекти върху кожата и пр., а и не може, и не бива да замества ваксата. Сега се сещам, че добро импрегниращо средство за кожа е рибеното масло. Много мирише, наистина, обаче в мокър сняг на кого му пука? Проблем е, че вече не се намира по аптеките.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: AXT в 12 Юли 2013, 11:54:14 am
Един колега предлагаше даже подаряваше тюленова лой ама и той казваше,че миришела отвратително на риба.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: traduli в 23 Юли 2013, 19:07:46 pm
Някой знае ли къде в София мога да намеря голяма разфасовка течен парафин?Не 80мл. а 1 литър поне и колко ще ми излезе.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 24 Юли 2013, 11:35:03 am
Най-евтин , който съм срещал до сега е технически течен парафин. Цена 1лв за разфасовка от 100 гр. В един магазин за "един лев" на самия пазар Георги Кирков. Ползвам го с успех вече няколко години. Големи разфасовки не съм виждал. Доколкото знам така нареченото масло за лампи всъщност е течен парафин, но може и да греша. Ако някой знае повече по въпроса с маслото да каже.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: peachlover в 22 Август 2013, 12:32:35 pm
Здравейте бушкрафтъри! Изчетох цялата тема с интерес и макар че отдавна съм спрял да нося кубинки и съм ги заменил с найлонки много харесах френските легионерки които сте показали в по-ранните постове. Не бих ги взел за планината но в града бих ги разхождал защото според мен са много красиви.

Обадих се на човека който ги продава и информацията остава непроменена от преди 2 години. Кубинки има! Но само номера от 39 до 42.  :(

Направих обаче малко проучване какви са те и от къде мога да си взема моя номер (44) и ето какво излезе:

Френските се зоват Модел 52 и са копие на американските Модел 43 ползвани през WW2 от хамериканските войници тук в европа. И понеже много е изговорено за това как материалите стареят и не може здравината на една 20 годишна обувка да е същата като на нова пък ако ще и никога да не е слагана и държана на сянка това, което ми се струва най-надеждно и не струва 700 долара (цената на която продават автентични френски модел 52 кафеви в ebay) е този линк:
http://www.wwiiimpressions.com/newusarmybuckleboot.html (http://www.wwiiimpressions.com/newusarmybuckleboot.html)

Пишат че били същите като здравина и форма като оригиналните модел 43 което и да не е вярно мен лично не ме притеснява тъй като както казах ще си ги разхождам градско.

Надявам се да съм допринесъл с нещо на форума и да съм помогнал на тези които като мен харесват обувката. Ако някой има по-добро предложение нека пише.

Аз за сега няма да поръчвам така ако някой иска да поръчваме заедно може да каже евентуално за следващия месец
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: ice-boy в 29 Август 2013, 14:04:51 pm
Не мога да отговоря на въпроса ти коя кожа е по-здрава, меката или твърдата. Всеки случай твърдата кожа не бива да те плаши. След известно носене и тя става мека и приятна за краката. По-дебелата кожа е по-добър изолатор. Колкото е по-дебела кожата на кубинките толкова по-добре. Особено ако ще ги носиш през зимата. Моите са с кожа 3 мм. Може би поради това досега конденз не съм забелязал дори при -20С и интензивно ходене. При същите условия обувки с 2 мм дебела кожа имаха конденз. Явно 2мм е малка дебелина ефективно да изолира външното студено от топлото в обувката до толкова, че да няма условия за образуване на конденз. Не напразно професионалните зимни обувки се изработват от дебела кожа. Конденза е опасно нещо през зимата. Докато през останалите сезони това води само до дискомфорт, зимата може да се стигне до замръзване и ампутация.  Впрочем и против конденза има лек, но това е вече друга тема. Ако ще я разискваме нека да е отделно.

Здравейте отново,
Преди известно време се бях включил във форума.
Много интересни съвети давате и са отлично приложими.
От известно време имам проблем с влагата в кубинките - краката ми се изпотяват.
Тук споменавате, че има опция това да бъде избегнато.
Бихте ли споделили своя съвет?
Ще ми бъде изключително полезен ... към момента не знам какво трябва да направя, за да се справя с това неприятно положение.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 29 Август 2013, 14:35:16 pm
ice-boy, в цитата, който си дал, става дума за конденз в обувките. Получава се при големи разлики в температурата в обувките и извън тях. Обикновено през зимата. Повече виж в тази тема: С армейски кубинки на планина (http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=684.msg7817#msg7817). При теб случая явно е друг. Срещу потене на краката помага да се мият колкото може по-често със СТУДЕНА вода. По време на поход при всяка възможност дори да е през няколко часа. С времето потенето изчезва.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: ice-boy в 30 Август 2013, 08:40:31 am
Благодаря за инфото.
С интерес ще го прочета :)
Да, само зимата получавам конденз в обувките и особено когато се застоя на едно място.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: gavra74 в 18 Септември 2013, 14:30:04 pm
samotniq valk, носене му е майката. Те сами ще се отпуснат колкото трябва. Само трябва да имаш волята в началото да издържиш на това, че те стягат. Скоро се борих с едни кирзови ботуши. Бяха с един номер по-малки от моя. Едвам ги обух, толкова тесни ми бяха, а и на дължина ме стискаха много.
Хобо, нали знаеш кое е единственото удоволствие за завряния зет - да си събуе тесните обувки  :P  Шъ ма извинявате за оффтопика, ама не се сдържах.
Пуснал съм обява в съответния раздел - имам едни излишни, 41-ви номер
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 18 Септември 2013, 15:39:19 pm
 ;D ;D ;D Ами то вече трудно може да се добави нещо друго по темата. Всичко се изписа и само, който го мързи да я прочете цялата подпитва това, онова, за което вече отдавна е казано.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: gavra74 в 18 Септември 2013, 16:15:13 pm
Що да няма - има! Ама не за външно, а за вътрешно обслужване. Щото малцина са онези които носят партенки или вълнени чорапи. И ефекта е кракоподкосяващ... Спокойно може да се ползват против крадци - докато влязат в антрето и припадат  ;D В тази насока мога да препоръчам един продукт на KIWI - DeoFresh. Maлко е скъпичко - в кауфланд е близо 6лв, ама след 24ч дежурство като се събуеш мирише на парфюм.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: mosferatu в 26 Септември 2013, 18:09:41 pm
Здравейте,
Нов съм във форума, затова се задоволявам предимно с четене. Прочетох цялата тема ;D Днес импрегнирах моите и на баща ми кубинки с посочената от Хобо смес от вазелин, восък и парафин. Интересно, как носените кубинки (моя чифт) поеха за 1-2 часа на слънце обилното обмазване, а тези на баща ми- чисто нови, само веднъж носени се нуждаеха от 6 часа, за да попият.
Интересното беше, че восъкът, който ползвах не беше рафиниран и ме наобиколиха стотици оси и пчели, но какво да се прави- рисковете на живото предаване :P
Имам един въпрос към хората с френските кубинки- утре или вдругиден мисля да третирам моите с течен парафин, но как се отразява имтрегнацията на склонноста им към цапане? В смисъл- като ги минеш с парафина и после нагазиш в някоя кална локва може ли да се почистят или си остават "замазани"?   
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: BazilVenceslas в 28 Октомври 2013, 12:32:16 pm
 :P
(http://store.picbg.net/pubpic/F9/FA/68fe1675d80ef9fa.jpg)

(http://store.picbg.net/pubpic/A2/F7/913d4de3011ca2f7.jpg)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kakaoto в 11 Ноември 2013, 22:57:37 pm
Здравейте, можете ли да ме насочите  от къде в София мога да си купя кубинки 45-46 номер?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: mosferatu в 03 Декември 2013, 23:32:50 pm
Да си посипя пепел по главата, миналата седмица от зор, обух чисто новите си кубинки без да ги намажа или подготвя, както са със заводската тънка смазка. "Работните" бяха във Варна, където съм вече и аз, а си бях в Дебелец и нямаше как, заваля сняг :-[ . Ами ужас- твърди, ще ми откъснат пръстите, само чаках да ги събуя. Докато работните минати с мазилцето споделено от Хобо са мекички, удобни, абе разкош!
Остава ми единствено да благодаря на Хобо за споделената рецепта, не мога да си позная обувките, направо са хидрофобни и адски удобни! Нямам търпение да стане киша до коляно, че да натрия носовете на "найлонковците"!
ПП- вече почти чисто новите ми кубинки са по- ново производство, не са като работните пещерски набор 82 със скрити конци. Между тока и подметката мостчето е много малко, муцуната е по- тясна и по- квадратна. Шарката на грайфера е тип "пчелна пита", конците не се виждат. Мисля поне още 1-2 години да мъча пещерските, макар че са на 6-7, години и единственото е, че са  поизтрити токовете. Не ги и нося много активно, за да бъда честен, но никога не са изневерявали. За най- големите студове си ползвам френските кубинки, като показаните по- напред в темата- заради по- изолираното ходило отдолу.
За леда зимата мисля една модификация, но ако стане реалност ще пиша!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: vloo в 08 Февруари 2014, 13:28:19 pm
Някой мяркал ли е из София напоследък магазин или на някой пазар да се продават от старите кубинки? Миналата седмица търсих на женския пазар и нищо не излезе, а трябва да си сменя зимните чизми и много ми се ще да са армейки...
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: mih в 08 Февруари 2014, 18:40:43 pm
В центъра на Бистрица има един ван с военни стоки, който забелязах като минавах с автобуса всяка събота за разходка над с. Железница. Веднъж слязох да му огледам стоката - панталони, колани, раници и т.н. Кубинки точно тогава нямаше, но лелката, която продавашпе каза, че може би пак ще имат скоро и да звъня да питам от време на време. Телефонът, който ми даде, е 0887 84 73 15. Успех!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: vloo в 09 Февруари 2014, 12:46:22 pm
Много благодаря за телефона! Ще взема да я прозвъня дамата...
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Mavrud в 28 Февруари 2014, 09:51:04 am
Ако някой реши да си купува френски кубинки - да има предвид, че номерата им не отговарят на българските!!!
Това установих експериментално тия дни, след като се опитах да сложа пластмасовите стелки от стари български кубинки No. 42, на френски също  No. 42. Стелката се оказа по-дълга и не може да "легне". Според мен френски кубинки No. 42, отговарят на български стари No. 41,5 или дори на No. 41.

Също тия дни по сайтовете правих проучване и покупка на български стари кубинки. Все още могат да се намерят чифтове от 83, 85, 86, 87 г. От нови, неносени обувки се предлагат повече от по-малките номера 40 и 41. Могат да се намерят на цена 20-25лв. При 42 и нагоре предлагането е по-малко и обявените цени тръгват от 40лв/чифт. Обикновено читавите са към 55 лв. Срещат се и кафеви офицерски.

Определено е по-добре да се купят кубинки от ръка. "Око да види, ръка да пипне".
Ако не - искайте повече снимки на: Подметките (и двете), бомбета, задната част, вътре между дупките за връзките (без връзки), на кончовете отвътре, където е златистия надпис (мисля за да са чифт обувките, надписът и на двете трябва да е еднакъв). Задължително е да имат пластмасови стелки.

От купените от мен 2 чифта проблемите бяха следните: Единият чифт е с обувки от различни години. Кожата на горната част е леко различна. Ако има проблем, ще се прояви вероятно при различното износване. Конците на подметките са започнали да изгниват.
Другия чифт е съхраняван явно в по-влажно помещение и на места кожата си е изгубила цвета. От черно - кафяво или направо  бяло. Особено в пространството между дупките за връзките и задната част над тока. Конците също изглеждат изгнили. Стелките бяха с 2 номера по-малки.

В момента съм започнал обработката на новозакупените чифтове, засега само с рициново масло. Може по-късно да пусна снимки на дефектите и на част от етапите на обработка. Ще мина и през обущар за съвет за допълнителен шев.

Ако търсите кубинки - може би някой читав чифт е много близо до вас. Питайте някой военен пенсионер и може да попаднете на чифт съхраняван в оригиналната кутия. ;) Такива купих преди повече от година, дори и с втори чифт връзки.
 
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 28 Февруари 2014, 10:44:41 am
Много добър коментар, Mavrud. Наистина вече е почти невъзможно да се намери чифт кубинки. В смисъл "извадени от една кутия". По-напред в темата сме го коментирали това. Една малка корекция. Освен с пластмасови стелки има и хубави кубинки със стелки от дебела кожа. Всичко друго им е същото като на тези с пластмасовите. Обаче мисля, че е грешка първоначалната обработка с рициново масло.

В началото на темата съм описал процедурата препоръчана от специалист обущар: http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=3.msg442#msg442 Конкретно ставаше дума за фенските кубинки, но всичко казано важи с пълна сила и за българските армейски кубинки. Само боята е черна, а не кафява. Чак след това се обработват с цел да не пропускат вода. Един от начините е мазане с рициново масло и сапун.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Mavrud в 28 Февруари 2014, 11:17:04 am
Hobo, само рициново масло на мен ми върши работа. Досега с него съм обработил 3 чифта и БГ и френски. От тях само с рициново 2 чифта и съм много доволен. (Освен това и преди време купих 1л. шише и още имам). И в предишните и в сегашните чифтове кожата е много суха.
След рициновото масло 2-3 дни по 1 или 2 пъти на ден или повече (докато почне да попива), следва само боя за обувки.  Имам още малко боя от старо БГ производство и след нея казабланка.
От рициновото масло съм толкова доволен, че дори не слагам после пача мас. Просто не е необходимо. Забележка - обувките се ползват основно в градски условия и оттук поддръжката им е по-лесна.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 28 Февруари 2014, 11:28:09 am
Рициновото масло действително прави кожата много мека и водоустойчива, но течния парафин е този, който ефективно я подхранва. Докато сме на темата рициново масло да споделя. Бях описал рецептата за мазане с рициново масло и сапун (малко по-напред в темата). Споделям резултата. След обработката кожата не пропуска вода, но ефекта се оказа малотраен. Трябва да се обработва регулярно. Последния сняг ме свари неподготвен. Очаквах ефекта от рициновото масло да е по-дълготраен, но не би. Понеже бях на място където нямаше от къде да купя каквото и да е се огледах какво имам под ръка.

Единственото, което намерих беше една тубичка дефламол с изтекъл срок. Импрегнирах кубинките с него и си реших проблема. Не пропуснаха вода дори след няколко дена газене в снега. Колко е траен ефекта от дефламола не мога да кажа засега. Все пак най-доволен съм от сместа парафин, вазелин и пчелен восък. Импрегнирани неколкократно подред с тази смес кубинките ми бяха водоустойчиви няколко години.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: gavra74 в 28 Февруари 2014, 12:15:52 pm
Новите кубинки (не казвам "армейски" щот отдавна вече даден артикул не се произвежда само за армията) противно на очакванията ми също са много добри. Взех едни такива на жената (нямаше като за мен и се наложи да си лепя старите) И тя ги обу тая зима за сефте. Без импрегнация, без нищо. И оценката след  едномесечно носене в киша и дъжд и стоене в помещение с теракот е 6+. Краката и са сухи и топли - което е невъзможно с последните и дамски ботуши за 94 лв.   Отвън са с кожа и плат, леки, меки и не и направиха пришки. За тях съм чувал само положителни отзиви от много места.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 28 Февруари 2014, 12:32:26 pm
Супер! Най-после положителен отзив за съвременното производство. Остава и да са издръжливи на експлоатация. При възможност снимай и покажи да видим за кой точно модел става дума. Благодаря ти предварително.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: gavra74 в 28 Февруари 2014, 12:38:10 pm
Ето ги

(http://media.snimka.bg/s1/3223/032689200-big.jpg?r=0) (http://gavra74.snimka.bg/mountain/kubinki-nov-model.806398.32689200)

(http://media.snimka.bg/s1/3223/032689202-big.jpg?r=0) (http://gavra74.snimka.bg/mountain/kubinki-nov-model.806398.32689202)

Не виждам шевове. Предполагам, че е с новия метод... не се сещам как се казваше - четох за него в сайт за работни обувки
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Mavrud в 28 Февруари 2014, 15:10:29 pm
Няколко идеи, съвети и рецепти за грижи за обувките от книгата
"Полезни съвети и рецепти за всички” 
от Петър Георгиев Миладинов издадена през 1982 г. от издателство “Техника” София.
                          (http://media.snimka.bg/s1/3222/032687732.jpg?r=0)


(http://media.snimka.bg/s1/3222/032687733.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3222/032687735.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3222/032687736.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3222/032687737.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3222/032687738.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3222/032687739.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3222/032687740.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3222/032687741.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3222/032687742.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3222/032687743.jpg?r=0)

___

П.С.
1. В изданието има над 460 най-различни позабравени рецепти за бита (дори за приготвяне на домашен депилатоар).  Книгата може да се намери все още по сайтовете за продажба.
2. За изпъване на складирани кубинки, боти, дамски ботуши, гумени ботуши вместо вестници на топка използвам торби от кутии вино 3л. Натъпквам ги вътре с вентила навън и ги надувам после.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Mavrud в 07 Март 2014, 15:15:13 pm
Както обещах пускам малко снимки от обработката на наскоро купени обувки.

Обувките не бяха носени, но не са били съхранявани много добре. Това беше първоначалното състояние:
(http://media.snimka.bg/s1/3248/032740594-big.jpg?r=0)
Личи си, как на места кожата е станала кафява, а другаде направо обезцветена.

Първоначално обувките бяха почистени с влажен парцал и оставени да изсъхнат. Последва няколкодневно обилно мазане с топло рициново масло или процедура по  овлажняване на кожата. Това е видът им след първото мазане:
(http://media.snimka.bg/s1/3248/032740595.jpg?r=0)

Конците на подметката също не бяха в добро състояние и затова ги обработих с капещ восък от запалена църковна свещ:
(http://media.snimka.bg/s1/3248/032740597.jpg?r=0)
Очаквах восъкът да изчезне още при първото носене. Учудващо за мен е, че дори след 4-5 носене доста от восъка си стои по канапа.

След като лицевата кожа започна да попива рициновото масло, преминах на мазана с боя. Първоначално пред ваксата, предпочетох гъста Casablanka,  защото се нанасяше по-лесно и бързо. Също попива доста добре.

След няколко слоя Casablanka се получи следния резултат, подходящ за градски условия:
(http://media.snimka.bg/s1/3248/032740598.jpg?r=0)

Тия дни при нас времето е влажно и понякога сутрин доста мъгливо. Това е идеално за възвръщане на влагата в кожата на неносени обувки и затова вечер оставям моите на терасата.

След като постигнах желания естетичен ефект, за по-добра защита на кожата в извънградски условия, предстои и мазане с остатъци от стара твърда БГ боя тип вакса. 

По принцип смятам, че снегът е най-добрия тест за нови обувки и за бои и вакси за обувки. Особено ако снегът е на ден-два и леко замръзнал. Тогава сваля боята като шкурка, а ако обувките имат слаби места, снегът ще ги намери и ще таи в тях - резултатът ще се види по мокрия чорап.

Не съм върл фен на кубинките. Със сигурност има и доста по-добри обувки, но за мен лично стария модел кубинките са едно добро съчетание от цена, здравина и удобство при ходене.


П.С.
Ако някой има опит и впечатления с бои за кожени обувки Erdal Rex и KIWI може да сподели.

Посочените по горе в темата рецепти за вакси няма да опитвам въобще, защото при подготовката на консервна кутия за топене в нея на восък, боя и други съставки се случи така, че сега имам 2 шева в десния показалец и е превързан за поне 13 дни.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: emil в 18 Април 2014, 23:00:52 pm
От сергиите на Ненко Гечев си купих кожарска смазка. Пише, че става за всякакви кожени ремъци, седла, колани, кобури обувки и дрехи, не бива да се ползува за велур, набук или лак. Количеството е 75 ml. На вид е гъста, мръснобяла паста, приятно ухаеща на терпентин. Дано не засъхва. Препечатвам етикета на гърба на кутийката. Съдържание: Восък, ланолин, парафин, растителни масла и колофон. Начин на употреба: Втрийте в добре почистената повърхност с тампон или четка. При необходимост повторете.
Пробвах върху обработената страна на ремък от светложълта, дебела ок. 3 мм кожа. Ефекта е, като че е намазана с вакса. Кожата седи лъскава и леко потъмня. Не съм я лъскал. Май ще пробвам да позагрея известно количество и да го нанеса затоплено върху кожата.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: gavra74 в 21 Април 2014, 09:25:28 am
Mavrud, защо не пробваш като накапеш конците с восък от свещта да го нагрееш със сешоар и да видиш дали ще се разтопи? Според мен само накапания восък изстива и седи на повърхността, а евентуално разтопения със сешоар восък ще попие в канапа. Ама това е само теория де...
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Mavrud в 22 Април 2014, 14:17:48 pm
Gavra74, може. При мен попи много добре и изтрая доста без сешуар . Мисля единствено конците трябва да са чисти и сухи преди обработка.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Iviyan в 29 Април 2014, 21:15:09 pm
И аз реших да си купя кубинки...и  попаднах на тукашната тема. Инфото беше много полезно и практично за което благодаря.
Успях да си купя белгийски кубинки..попаднах на тях в продавалник, след което по подметката открих това:

http://www.cartalana.ru/boots-11.php 
 а тук са описани и кубинки от други държави:
http://www.cartalana.ru/boots-content.php

Има много интересни неща за кубинките по света :)
Произведени са 1983 а състоянието им беше просто все едно са излезли сега от завода, кожата няма нищо общо с тези на българските, самата форма също, в предната си част са с много здраво бомбе. Оказаха се с кожа от  "GESKA" ("Geska" NV) и подметка от "RUGAK" - двете фирми вече не съществуват :) Който се интересува в линка по-горе има много подробно описание със снимки.
Качвам и малко снимки :)
(http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/jdv1398794907t.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=jdv1398794907t.jpg)

(http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/arx1398795059k.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=arx1398795059k.jpg)

(http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/cqs1398795087y.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=cqs1398795087y.jpg)

Чудя се само конците дали да ги мажа с парафин..?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kozet76 в 21 Май 2014, 16:29:14 pm
Хм,не е теория,извадих мойте и изпиха по една църковна свещ на шев(на подметката) и вече не са като потапяща помпа ;D,те са си работни коне ама да си 8-10 часа с мокри крака на обекта си е зле,особено като газиш кал и строителни разтвори...Та съм зад идеята за импрегнация плюс сешоар!!! От различни чифтове са...на едната "цъфнаха" кончовете и им заминаха конците на кожата,отдавах го на бетона но след прочетеното тук разбрах че просто не са дуракоустойчиви и си искат по-сериозна грижа! Благодаря на всички за съветите и идеите!!!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: mosferatu в 08 Юни 2014, 00:53:43 am
Третирах френските кубинки с мазилото рецепта на Хобо 2 пъти. Обмазах ги дебело, после със сешоар и 2 дни на слънце. Така и не попиха около периферията на подметката, но няма значение. При опити резултатите са малко под очакванията ми- макар да са мазани и езиците, там, където е пришита меката кожа на езиците към телешкия бокс към основата (в началото на връзките) макар да няма кабза, а е шито и да е дебело намазано пропуска вода.
Течен парафин имам доста, но реших да сложа мазилото, а не парафина, може би сбърках. За сметка на това импрегнирах с течен парафин едни евтини обувки "Stenso" (19лв, някакво меко пластмасово бомбе, тънък изкуствен велур и отвратителни стелки) и станаха устойчиви на роса, стига да не се мокри много езика, понеже е от полиестерен плат.
Мазилото от ленено масло, парафин и восък върши идеална работа на обувки от естествена кожа с лицевата част навън. Омекват, и с 2-3 минавания и престой на слънце докато попие издържат цяла зима в градски условия (кал, локви, киша и т.н.).
Какво ще кажете за войнишка терпентинова вакса с изтекъл срок, неотваряна кутия? Струва ли си да се купи- изтеклия срок оказва ли някакво влияние, при условие, че не е ползвана?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kozet76 в 25 Юли 2014, 06:55:51 am
Купувай ваксата,не се замисляй! Наща беше с 20г изтекъл срок,ама си работеше ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Helena в 30 Юли 2014, 15:14:57 pm
Здравейте на всички.Нов съм във сайта.Проблема ми е:
Намерих в мазето на баба ми едни кубинки от новите модели и искам да ви попитам качествени ли са бързо ли се износват и дали ще издържат 1-2 години или ще се разпаднат?Никъде не мога да намеря информация за тях и затова се обръщам към вас.Ако някои има такива или е носил да заповяда.

http://sveeeeeeeeee.snimka.bg/automobiles/lada-2105.696510.33739668
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 30 Юли 2014, 16:26:46 pm
Helena, нямам опит с такива кубинки, но като гледам снимките кожата е добра, а подметките са същите като на стария модел, но от по-новите произведени в Габрово. Ще те издържат повече от 1-2 години. Освен ако не се случи нещо форсмажорно.:D Недостатъка на тези по-нови подметки е, че пропускат вода, която се просмуква по канапа, с който са зашити. Просто канапа действа като фитил. Поне при стария модел кубинки с подметки от този вид (без мостче между тока и стъпалото) е така. Може при новия модел този проблем да е отстранен, не знам. За всеки случай обработи конците. Малко по-напред в темата е коментирано и показано как се прави. Импрегнирането на конците с восък, освен че спира водата помага и самите конци да не гният. Съответно да издържат повече време здрави.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Helena в 30 Юли 2014, 16:48:48 pm
Благодаря за отговора. Отдолу не са шити с канап а с някакъв черен изкуствен конец който се топи при палене.Иначе са много удобни.Отдолу на шевовете е мазано със силикон сигурно да не се късат.Виждал съм и такива шити с канап.На тези подметките са доста по-твърди отколкото на по-старите модели.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jorkata376 в 29 Октомври 2014, 13:29:22 pm
Здравейте колеги, радвам се че все още има почитатели на българските кубинки и макар че темата е по замряла ще се опитам да я събудя. Относно поддръжката на обувките аз използвам само и единствено черна терпентинова боя за обувки, както за кубинките ми така и за всички черни обувки който нося. Излъскват се перфектно боята отблъсква водата и е доста лесна за работа. Моя метод е следния обувките се измиват много добре с леко навлажнен парцал, ако са много мръсни може и с четка, след което се оставят да изсъхнат добре. За следващата стъпка използвам сешоар за коса включен на най-силната позиция да духа топъл въздух, загрявам обувките и мажа обилно с пастата. Последния етап е излъскването, което аз правя с памучен парцал без натиск или съвсем лек такъв, с кръгови движения. Някой ще каже че е по добре с вълнен сигурно е така, но за мен памучният се справя достатъчно добре.

Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: gavra74 в 08 Ноември 2014, 07:24:03 am
Здравейте на всички.Нов съм във сайта.Проблема ми е:
Намерих в мазето на баба ми едни кубинки от новите модели и искам да ви попитам качествени ли са бързо ли се износват и дали ще издържат 1-2 години или ще се разпаднат?Никъде не мога да намеря информация за тях и затова се обръщам към вас.Ако някои има такива или е носил да заповяда.

http://sveeeeeeeeee.snimka.bg/automobiles/lada-2105.696510.33739668

Нося такива от години. За сухо време стават. Моя чифт за две години мина през обущаря два пъти (всяка кубинка по веднъж), като втория път подметката се отлепи от петата до 3-4 см преди бомбето. Пробвай с импрегнация, макар че моите преди да ги обуя ги мазах с течен парафин и с боя за обувки преди всяко обуване.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kozet76 в 03 Януари 2015, 05:57:58 am
Бг кубинките ми са в "бокса" и чакат да намеря свободно време за ремонт,но Белгийките се оказаха супердуракоустойчиви ;) ,след двукратно импрегниране с ленено масло и пчелен восък не съм ги мазал с нищо,все така са водонепроницаеми,максимума като грижа е почистване и гъбичка с ленено масло за блясък-не пропиване!!! Явно НАТО се грижи по-добре за "копитата" на войската си....
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 03 Януари 2015, 14:06:41 pm
Кожата си е кожа. За пръв път чувам за натовска и друга такава. Тоест ако си обработил по същия начин българските кубинки, както си направил с натовските, то няма причина да пропускат или не пропускат вода различно. Ако говориш за качество на производството, на първа страница от темата всичко е казано. Лошото е, че качествените български кубинки вече почти не се намират, за което не малка заслуга има и натовската ни ориентация. Със здраве да си ползваш новите кубинки и приятно скиторене ти желая.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Pinz в 04 Февруари 2015, 01:56:04 am
(https://plus.google.com/u/0/107746249051632795847/posts/ZvKJHZZ82nP?pid=6111770639924949138&oid=107746249051632795847)
WehrMacht - по - точно Бундесвер - вероятно са стояли на склад около 6 години . перфектен чепик - днес ги обух и с партенки .
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Glavata в 04 Март 2015, 20:50:31 pm
Добър вечер на всички във форума, имам въпрос и по-точно от къде мога да се здобия с въпросните френски кубинки (44-45 номер) и евентуално като алтернатива някакви други читави кубинки? Разгледах в ОЛХ, видях няколко хубави обяви но все пак са ми под съмнение даденитв модели. Ще съм благодарен на всеки за помощта.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: gavra74 в 04 Март 2015, 21:36:08 pm
И аз търсих френски кубинки, но се оказа, че има само за китайци (разбирай малки номера) и се върнах на българските. За тоя тип/модел  http://img16.olx.bg/images_prodavalnikcom/73084988_3_585x461_kubinki-nomer-43-turizm-kmping-ribolov.jpg http://img18.olx.bg/images_prodavalnikcom/73084988_4_585x461_kubinki-nomer-43-svobodno-vreme.jpg гласувам с две ръце и два крака, не ги бърка дъжд, киша, сняг, но не намирам моя номер на сносни цени. ОБАЧЕ ВНИМАВАЙ - ТЕЗИ http://img17.olx.bg/images_prodavalnikcom/71385440_1_585x461_kubinki-45-nomer-gr-krdzhali.jpg НЕ СА СЪЩИТЕ, ЗА ТЯХ НЕ МОГА ДА КАЖА НИЩО. Снимките са чужди, не мои, ползвам ги за показно. Другия вариант е да търсиш от старото производство - в началото на темата подробно е описано по какво се познават. Всички останали БГ кубинки са боклук!!!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Glavata в 05 Март 2015, 13:00:02 pm
Тези ги гледах, наистина читави изглеждат а и от тях си намерих чифт, интересно ми е кви са шансовете да намеря от френските моята номерация, относно българските от тези с мостчето не съм срещал до ся..
Титла: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: NoIdeaWutImDoin в 07 Март 2015, 12:42:02 pm
Здравейте!
Понеже до скоро бях горд собственик на кубинки от качествения тип, които дядо ми даде след като ги е купил през далечната 83-та година, или поне това е годината, която е изписана на подметката. Налични са всички отличителни черти - мост, черти на тока, дебела кожена подметка. Проблемът е, че подметката им се спука и пропускат. Жалко наистина при положение, че 2 години ми бяха верни, както и аз към тях. Поддръжката се състоеше само в мазане с боя, но тогава не знаех, че само това не е достатъчно... Днес си купих други кубинки, произведени в Габрово, на подметката йм пише здравоход и бих искал да попитам за мнение и дали стават за нещо и да се занимавам да ги импрегнирам или да тичам да ги връщам. Прилагам няколко снимки. Ако тези не стават, дайте идеи от къде мога да намеря от старите качествени екземпляри. Говореха ми за битака в кв. Орландовци, но тепърва трябва да отида да проверя http://prikachi.com/images.php?images/167/7966167M.jpg (http://prikachi.com/images.php?images/167/7966167M.jpg) http://prikachi.com/images.php?images/173/7966173F.jpg (http://prikachi.com/images.php?images/173/7966173F.jpg) http://prikachi.com/images.php?images/177/7966177p.jpg (http://prikachi.com/images.php?images/177/7966177p.jpg) http://prikachi.com/images.php?images/179/7966179x.jpg (http://prikachi.com/images.php?images/179/7966179x.jpg) http://prikachi.com/images.php?images/180/7966180T.jpg (http://prikachi.com/images.php?images/180/7966180T.jpg)  Поздрави!  :D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: gavra74 в 07 Март 2015, 15:35:27 pm
За NoIdeaWutImDoin:

Здравейте на всички.Нов съм във сайта.Проблема ми е:
Намерих в мазето на баба ми едни кубинки от новите модели и искам да ви попитам качествени ли са бързо ли се износват и дали ще издържат 1-2 години или ще се разпаднат?Никъде не мога да намеря информация за тях и затова се обръщам към вас.Ако някои има такива или е носил да заповяда.
http://sveeeeeeeeee.snimka.bg/automobiles/lada-2105.696510.33739668
Нося такива от години. За сухо време стават. Моя чифт за две години мина през обущаря два пъти (всяка кубинка по веднъж), като втория път подметката се отлепи от петата до 3-4 см преди бомбето. Пробвай с импрегнация, макар че моите преди да ги обуя ги мазах с течен парафин и с боя за обувки преди всяко обуване.
При втората кубинка се оказа, че бомбето не е зашито за подметката - кожата е късо изрязана. Наложи се обущаря да я онажда. Някой ако има друго мнение да говори сега или да замълчи завинаги  :P
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: NoIdeaWutImDoin в 08 Март 2015, 18:22:59 pm
Ако не друго, поне сух ще ме опазят ли? От два дни ги мажа с парафин и попиха около 140 грама и довечера мисля да ги намажа с вакса и утре им е пробния ден. Сега тамън с този сняг дето е навалял ще стане хубав тестдрайв. Можете ли да препоръчате хубава марка вакса? Четох за казабланка метални кутийки, но май вече не продават такива?! 
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: gavra74 в 09 Март 2015, 08:27:31 am
Ако не друго, поне сух ще ме опазят ли? От два дни ги мажа с парафин и попиха около 140 грама и довечера мисля да ги намажа с вакса и утре им е пробния ден. Сега тамън с този сняг дето е навалял ще стане хубав тестдрайв. Можете ли да препоръчате хубава марка вакса? Четох за казабланка метални кутийки, но май вече не продават такива?!

Ако съдя по собствен опит - надали. Направи сместа от пчелен восък, вазелин и парафин - 1:1, разтопени на водна баня. Нагряваш кубинките и мажеш с разтопената смес. При мен като изстине остава тънък бял филм отгоре - като накапано от свещ. Тук влиза в действие сушоара на жената, но става и пистолет за топъл въздух, ама по-отдалеч. От горещия въздух филма се топи и "му духам"  ::) докато не попие или не се разнася настрани от силата на струята въздух.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Glavata в 09 Март 2015, 13:29:56 pm
Здравейте на всички, намерих си уж желаните кубинки ама не, оказаха ми се супер големи и вмомента няма какво да ги правя, ако някой желае ги продавам, от Франция са закупени, носени са и от предния собственик са мазани с боя, ето и снимки : http://prikachi.com/images.php?images/360/7971360K.jpg , http://prikachi.com/images.php?images/361/7971361Q.jpg , http://prikachi.com/images.php?images/362/7971362O.jpg , http://prikachi.com/images.php?images/362/7971362O.jpg , http://prikachi.com/images.php?images/363/7971363Y.jpg . Ако има заинтерисовани 0899867518.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Кир Ил в 28 Март 2015, 22:19:53 pm
(http://kutiqta.info/uploads/1991-98199-217199.png)

(http://kutiqta.info/uploads/8319-97982-551514.png)

(http://kutiqta.info/uploads/2473-8927-758499.png)

(http://kutiqta.info/uploads/7503-32748-943113.png)

(http://kutiqta.info/uploads/662-28441-75553.png)

(http://kutiqta.info/uploads/6371-48260-449971.png)

Здравей, Хобо, здравейте и другите. Преди две седмици попаднах на темата съвсем случайно. Прочетох я цялата, след два дни пак я прочетох и реших да си купя кубинки от най-хубавите. Обувки имам един магазин и все скъпи, но така уютно ми стана от спомените и с цялата тази шетня около кубинките, че се заех сериозно. Раздвижих малко връзки и след още три дни имах два номера по-големи от моя, който е 45, а именно 47 номер. Оказва се, че са от най-добрите - с емблемата на ДСО "Пирин", шити, с твърди бомбета и закована с пирон гьонова стелка. Взех си по-голям номер, за да сложа хубава мека стелка през зимата и да надяна дебели вълнени или два чифта гладки хавлиени чорапи.
Обувките пристигнаха в ужасно спечено и запрашено състояние.
И започнах по алгоритъма на Хобо. Бърсане с мокри парцали. След това един ден мазане с течен парафин - по шише и половина на обувка отиде. Държане на балкона през ноща с влажни парцали набити вътре в чепиците. На следващия трети поред ден от обработката - мазане с топло рициново масло - едно шишенце 40 гр. за двата обущака отиде. После две кутии вакса "Казабланка" разтопени - и мазах от тях върху кубинките с четка, но много трудно вече попиват ваксата - още си седи по тях. Последно залях с разтопен восък. Снимките са от тази вечер - обувките ги нося трети ден по цял ден в София. Гледам, че восъкът е изпопадал - мисля да изтискам на всеки шеф по една тубичка лепило "Капчица" - ще ги изолира от водата и ще ги затегне завинаги.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Кир Ил в 28 Март 2015, 22:23:01 pm
А, оригиналните връзки бяха памучни 1.10 м. дълги. Махнах ги и купих връзки от метър и половина синтетика. И така. Благодаря ви за интересната тема. Ще видим колко време ще ми издържат кубинките.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: zLaGaD в 20 Април 2015, 12:33:34 pm
Здравейте и под тази тема!
1. Как да се ориентирам да пускам снимки тука?
2. Имам един чифт кубинки, получих ги през 1989г., бяха ми втория чифт в под. 18930 - Болярово. И предния и този чифт обработих с парафин преди ползване. Преди 4г. малко ги понамазах с мас, вкл. отодолу, но ми се иска отнова да ги поимпрегнирам за дълъг летен поход. Ще се радвам на съвет за несложно импрегниране, вкл. на шевовте отдолу и езика. Преди време затрих едната пластмасова стелка и не се сещам отде да намеря, та подлагам друга. За мен е уникална обувка, като нова ми се наложи да преджапаме една река метър дълбока. Като ги стегнах здраво на другия бряг бех мокър до кръста, но в обувката нямаше вода. От известно време се правя на ловджия и си ги нося по излетите, като за най-върлите студове и снегове поръчах нещо подобно на кубинки но с вълна отвътре, от завода в Пещера (производството го купи мой познат и го изнесе в Турция), но на третия поход се отпра шева отстрани на бомбето та ги доправя обущар, но не им се доверявам, както на бойните боти. За кратко ходене ги нося с чорапи, но за дълга и жестока експлоатация - само партенки, а за студ препоръчвам вълнен дебел чорап върху тях. Моите си ги подбрах така, че да се обувам с въпросната комбинация без да ми стягат, а и без това ги нося леко хлабави, горните две гайки даже не ги връзвам, изключая по екстремно ходене, катерене, газене и пр.
3. Предполагам има и други хубави военни, туристически и подобни чепици, но аз си обичам бойната кубинка, само добро съм видял от нея и ето - колко години не ме е предала.
4. Предварително благодаря за съвета! Ако дадете и нишан отде да се сдобия със стария чешит вакса ще викна една голяма бира за моя сметка. Казабланк/ите според мен са боклук пълен. Това си е мое мнение.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: zLaGaD в 15 Юни 2015, 19:56:07 pm
Такаааа... въпросните бойни обувки попиха едно шишенце течен парафин, утре предстои да ги вапцам със старата вакса /специални благодарности на Мавруд, бирата е от мен/, ще ги подържа пак малко в банята, ще ги лъсна здраво и после пак вакса и така ги пускам в шкафчето да стоят до излет. Ще разкажа, ако е имало повод за мокрене, дали са издържали процедурите успешно. Но бих искал да попитам, зимните кубинки за които разказах по-горе, да ги парафинирам ли? Разликата им с другите е, че са с вълна отвътре и ако ги напоя с парафин и после в банята, дали няма да им навредя, въобще - как да процедирам с тях за импрегниране?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: godtas в 16 Юни 2015, 14:14:33 pm
приятелю подариха ми чисто нови кубинки здравоход  като ги извадих от кутията бяха търди с тампон от памук и течен парафин ги обработих  4 шишенца по 80 мл  попиха мазах и шевовете на подметките на другият ден ги намазах 2 пъти с боя бяха станали меки като ръкавици носих ги близо година след всяко ходене ги почиствах и мажех с парафин и боя въпреки всичко след година се разлепиха подметките беше ме яд но си спомних че нямаме армия камо ли оборудване за нея  та отношението ми към здравоход е пълна отврат >:( >:(
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 17 Юни 2015, 21:24:46 pm
Цитат
бих искал да попитам, зимните кубинки за които разказах по-горе, да ги парафинирам ли? Разликата им с другите е, че са с вълна отвътре и ако ги напоя с парафин и после в банята, дали няма да им навредя, въобще - как да процедирам с тях за импрегниране?

Обработвай ги точно както и другите. Не се притеснявай за вълната отвътре. Няма да се повреди от парафина.

@godtas
Жива лотария са кубинките на здравоход. Има и хубави, но май повечето не са.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: zLaGaD в 23 Юли 2015, 19:58:44 pm
Походих малко из Родопите с обработените кубинки. Явно от парафина само, станаха твърди и малко ме натискаха в глезена, пък и бомбетатта ми търкаха. Може и от жегата да е било, че бях с чорапи. Ще походя още известно време да видя как и дали ще омекнат. Специални благодарности на Мавруд за ваксата! Хобо - не планираш ли някое кратко походче?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 23 Юли 2015, 20:40:00 pm
Цитат
След процедурата на навлажняване идва най-трудната част. Разработването на кубинките. Няма начин да се прескочи този етап. Той е труден, но резултата ще радва дълги години собственика на разработените кубинки. Как се разработват кубинките? Ами много лесно. С ходене. Друг начин няма. Ходи се ден след ден с тях докато омекнат и лепнат на крака. Това може да продължи седмица до месец. След това носенето на кубинки е удоволствие и човек със съжаление ги сваля когато се наложи да обуе празничните обувки, за да посети тъщата.

...Самата разработка не е лесна работа. По време на Втората Световна война ботушите за немските пехотинци са се разработвали от концлагеристи. След това са се дезинфекцирали и са изпращани директно за фронта.

zLaGaD, припомням ти част от статията за кубинките. Разработването на кубинките няма как да се избегне. Ако си в този етап то оплакванията ти са завиждащо малко  :D. Относно похода. В момента съм плътно зает всеки ден и ще е така до края на лятото. След това планирам нещо интересно, но ще го споделя като дойде времето и плановете бъдат окончателни.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: zLaGaD в 24 Юли 2015, 19:14:45 pm
Абе то причините май са си в мен, нещо съм контузил големия пръст и оттам е бил зора. Но рецептата на Мавруд с гъшата мас ще се пробва наесен, тамън като доде авджийския сезон да видим как ще се представят в големите локви и снегове. За похода - чакам с повишен интерес!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Mavrud в 25 Юли 2015, 20:42:20 pm
Аз съм си доволен от рициновото масло (по-горе в темата съм писал за него). Парафин и пача мас не ползвам. Препоръчвам го както за разработка на нови кубинки, така и от време на време за стари чепици. Освен, че овлажнява кожата, рициновото масло и придава и водоотблъскващи качества.
За по-добро проникване - малко затоплям предварително рициновото масло. Може и самото шишенце да постои за малко в гореща вода или загряваме на водна баня.
След попиване на рициновото масло - мазане с вакса.

П.С. Веднъж се улях се едни нови обувки - намазах ги и отвътре с рициново масло за по-бързо омекване. Не правете това - още цапат.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: gavra74 в 27 Юли 2015, 08:55:54 am
Да беше ги напълнил с ГОЙ и да поседят едно лято тъй  ;D  ;D  ;D  ;D  ;D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: BazilVenceslas в 24 Август 2015, 22:05:32 pm
(http://i60.tinypic.com/3517at0.jpg)

(http://i57.tinypic.com/2nlw8wg.jpg)

Пещерски чепик и гръцки чепик !  :P
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jordanov в 25 Август 2015, 11:32:16 am
На гръцкия чепик ми се струва, че връзването трябва да се оптимизира. Може и снимката да ме подвежда де.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: BazilVenceslas в 29 Август 2015, 19:38:12 pm
Да, има пропуснати дупки, защото връзките идват възкъси.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Mavrud в 15 Октомври 2015, 19:02:38 pm
Попаднах на кафяви офицерски кубинки БНА:

(http://media.snimka.bg/s1/4958/036159217.jpg?r=0)

Това трябва да са летни кубинки. Първите ми впечатления са, че страничната кожа е по-тънка и по-мека в сравнение с черните войнишки кубинки. Доколкото си спомням на офицерите и сержантите в БНА преди 1989 г. се полагаха кафяви зимни кубинки с подплата и летни. Не помня дали и черни не им се полагаха.

Ще ми интересно, ако някой е носил и кафяви и черни кубинки да сподели впечатления от двата вида. Разлики, минуси и плюсове, ако има.

До тук в темата липсват снимки на зимни кубинки БНА. Ако някой може - нека снима и пусне някоя тяхна снимка.

Интересувам се също преди в БНА  летните и зимни кубинки на офицерите и сержантите за какъв период им са се полагали. За войниците някъде по-горе в темата мисля, че е споменато, че се полагаха един чифт на 12 месеца (при 2г служба). За старшини школниците май беше един чифт на 8 месеца. Как е било във флота - нека бившите моряци да кажат.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jordanov в 27 Октомври 2015, 11:43:06 am
А стига ве, откъде ги намери? Те като сувенир, хаха. Коя година са?
 2000 година, като си взех моите /срещу един шоколад/ при ликвидацията на гарнизонния ни магазин, исках и кафяви, но масовия номер бяха изчезнали вече. Да, вероятно е имало летни и зимни, ама не знам, пък и не помня. В казармата лейтенантите носеха и черни по занятия и стрелби, явно доизносваха от военното училище каквото им е останало... Не знам какво им се е полагало, мисля че пари /доволствие?/ и срещу тях купуват от военния магазин. На нас ни се полагаха на 12 месеца, заедно с кат зимна и лятна униформа. Точно с такава пластмасова скара отдолу - лятото е добре, зимата си изрязвах стелки от нещо подходящо. Всички бяхме със здрави обувки, изключено беше някой да се появи с нещо разпърпорено. Даже нашия старшина дебнеше и само да види някой стар войник с позахабени кубинки и веднага му зачисляваше чисто нови цинтари - да ги носи 2-3 месеца и да ги хвърля. Ноо определено животът на обувката зависи от човека който я носи и това в казармата се вижда най-добре. Една партида обувки на една група хора, при еднакви условия на експлоатация и след 12 месеца изглеждат съвсем различно. Аз като се уволнявах, моите бяха в отлично състояние а един от наборите с който сме заедно от първия ден, със същата конструкция като мен и по-лек от мен търкаше цинтовете от старшината. И му дадох моите кубинки и с тях си изкара 3те месеца задръжка на границата, писа ми после че са го издържали докрая... Сега на работа пак същото - имам колеги дето сменят през няколко месеца, независимо евтини или скъпи, аз съм фен на българското и в частност габровското и с някои чифтове съм изкарвал повече от десетилетие ежедневна употреба. По-точно -  носене през ден и според сезона.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Mavrud в 27 Октомври 2015, 20:55:52 pm
Jordanov, годината отбелязана на подметката е 88. Случайно попаднах на тези кавяфите кубинки. Даже не търсех обувки в момента, черните ми са още читави, но като видях кафявите, очите ми останаха в тях. Продавачът излезе много свестен, но няма вече други чифтове за продаване.  Сега кафявите кубинки ще ги ползвам за сватби, черните за погребения ;) , плащане на данъци и т.н.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: das_reich в 15 Ноември 2015, 08:43:05 am
има ли информация в сайта как се ползва компас за ориентиране без карта.извинявам се че пиша тука.ама търсих търсих.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: momchilsv в 24 Януари 2016, 00:51:38 am
Здравейте,

Вече и аз съм собственик на български армейски кубинки от далечното минало :)

По този повод имам няколко въпроса по поддръжката им.

Започнах да ги мажа с течен парафин отвън, както е описано в темата.
Но се чудя има ли нещо подходящо за мазане на кожата отвътре ? И изобщо
препоръчително ли е да се мажат отвътре ?
Другия ми въпрос е за шевовете отдолу подметката. На пръв поглед изглеждат здрави, но ми се иска
да ги освежа. Има ли нещо подходящо, с което да се мажат, нещо което добре би ги предпазило от изгниване ?

Благодаря предварително!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 24 Януари 2016, 16:18:44 pm
Честито, да си ги носиш със здраве! Мажи обувките само отвън. Кожата ще си поеме сама. От вътре и да искаш не може да се маже защото има хастар (без кончовете де), а и само ще ти цапа чорапите. Просто няма нужда да се маже от вътре.

Конците на подметката преди натривах с пчелен восък. Мавруд беше описал как го прави с разтопен восък. Има го в коментарите в темата. Отдавна не ги мажа с нищо, защото "поизчезнаха" :) след 7 годишно носене. Интересното е, че нищо не се промени. Не знам тези конци каква работа вършат всъщност. Имам чувството, че са нужни само преди някоя от технологичните заводски обработки. Или лепилото между кожата и подметката е много здраво и издържа дори без конци... Ако някой знае повече да каже.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: лаудис в 29 Януари 2016, 19:09:31 pm
Шиенето е тотална глупост!Предполагам някоя тъпа военна тиква(началник) го е поръчал.Каучука е вулканизиран върху кожата,изтърве ли край с кубинката.Канапа сам не би издържал и 100 метра.Пълна урудщина една перфектна обувка(до 1986) да бъде окепазена по този начин.Шиенето е било след вулканизацията.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Hobo в 29 Януари 2016, 22:02:57 pm
Добре дошъл, лаудис. Този шев е пълна загадка за мен. Кубинката е добре премислена и прецизно изпълнена армейска обувка (и доста скъпа за времето си). Подметката е от естествен каучук. Bazilvenceslas знае по-точно от коя братска държава е внесен каучука и как е обработен след това, за да стане тази перфектна подметка.

В подметката има вградена метална мрежа, която хем не и пречи да е гъвкава, хем предпазва от пробождане крака на боеца. Кожата на обувката е перфектна. Конците по другите шевове са невероятно здрави. За пример моите кубинки са произведени 1983г. Вече седем години ги нося постоянно всеки ден и чак сега започнаха да сдават.

Изведнъж тоя обикновен канап на подметката. Даже не е импрегниран. Не вярвам да е сложен без цел, но каква е, не знам. Ще е интересно ако някой знае наистина за какво е, да разкаже.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: лаудис в 29 Януари 2016, 23:12:31 pm
Пъвата година няма шити модели.Появяват се 80-а .До 83-а се срещат и двата вида.Сплавен в каучука шев е измишлйотина.Според мен се е случило така:
1979-правим модерни кубинки и още се учим да вулканизираме
1980-при полевите изпитания 1% се отлепят(още се учим) и началствата се панират(как ся ще борим капиталистите).Решават с техните камъни по техните глави,щом мръснити капиталисти шият и ний ще шием.Те(Сащ,франция и тн.) шиели периферията ,ний заради новата технология периферия сме нямали.Не пречи- ще ги издупчим където  може.
Те така е станала глупостта.И най уникалното е че и през демокрацията пак ги думкат отдолу!!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jordanov в 05 Февруари 2016, 10:07:55 am
Ами аз поне 10 пъти съм минавал през "Здравохода", но никога не съм се сещал да разпитам за канапа. Напролет или лято, ако мина, дано не забравя... Сега, след 30 години да раздаваме квалификации и мъдрости, малко смешна работа става. А и който е живял тогава, знае как се вземаха решенията и дали някоя "тъпа военна тиква" може да разпореди нещо такова. При всички случаи канапът има връзка с технологията и при всички случаи има връзка с якостта. Много обувки съм виждал с разлепени бордове и подметки, много дни съм носил такива, много денонощия съм изкарал с мокри крака, но никога не съм видял кубинка с отпрана подметка. А съм имал такива цивилни, габровски и качествени обувки с отпрана подметка след много години експлоатация... Подозирам, че технологично е заложен и бърз полеви ремонт при кубинките. Не знам, възможно е и да е имало някакви камери за вулканизация из поделенията, но обущари имаше със сигурност. Ние бяхме отделен батальон, обущар нямахме, но имахме щатен шивач /волнонаемен/ с помощник - войник, завършил техникум. При определени условия със сигурност щяха да оправят и обувки, ако се наложи. И някъде напред из темата съм си казал мнението, ама пак да повторя - това е масова, здрава, сравнително евтина обувка, предназначена за наборна армия в рамките на ВД, напълно адекватна за времето и мястото си и със срок на експлоатация около една година. Не бива да се хранят някакви свръх илюзии по тях... Ей го сега е демокрация, както любезно ни напомни колегата, приказката "дефицит на стоки" съществува само в речниците по стопанска история, има огромен избор и дай Боже след 30  години да сме живи и здрави и да носим и да коментираме обувки, произведени в днешно време и в някоя БГ  фабрика.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: лаудис в 07 Февруари 2016, 07:34:18 am
"ЗдравДохода" не си хаби времето да ги питаш.Не ги смущавай милите.
Отлепената кубинка не подлежи на ремонт.А вулканизация по поделенията-говори че сте много на зад с материята.За мен нашата кубинка(до 1986) е една от най добрите военни обувки.Канапа обаче е плод на грешно "умозаключение"!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: jordanov в 08 Февруари 2016, 14:00:42 pm
Е чакай сега, ти да не си помисли, че ядем доматите с колците и за другото разчитаме само на интернетя!? Никъде не съм казал че ще ги питам "Здравохода", но не ни пречи да понамерим някой човек дето в ония години вече е бил на зряла възраст и още тогаз е бил наясно с материята. Ся, от моите казармени чифтове, поне единият със сигурност е бил производство до 86, убий ма, не помня имаха ли канапец изотдолу... Другите ми два чифта, които ползвам и сега чат-пат са 87 и 88 съответно. Разбира се и грам сравнение не мога да направя поради условията на експлоатация сега и тогава, па и начинът ми на живот, но като сметнем че говорим за близо 30 годишни обувки - една лоша дума не мога да кажа за "новите".
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Slavi88 в 19 Октомври 2016, 23:47:54 pm
аз се здобих с кубинки БНА от 82година редкия номер вече 45ти с емблема на пирин на подметката (http://slavi88.snimka.bg/advertising/kubinki.930103)(http://slavi88.snimka.bg/advertising/kubinki.930103)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: planinar в 23 Октомври 2016, 14:01:39 pm
Ще може ли да ги снимаш и от къде ги намери? Продават ли още такива 45?мерси ! 8)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Slavi88 в 25 Октомври 2016, 10:29:04 am
(http://slavi88.snimka.bg/advertising/kubinki.930103.37505890)По интернет ги купих иначе да 45ти вече нещо не се оправям с снимките имаше снимани по напред в темата от този модел с дълбокия грайфер шарката дето и на правоъгълници и на мостчето има буквата "П" (http://slavi88.snimka.bg/advertising/kubinki.930103.37505890)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: planinar в 25 Октомври 2016, 15:07:35 pm
мерси! ако все пак успееш да качиш 2-3 снимки ще следя темата. ако се намират още бройки или ти продаваш тоя номер също драскай...
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Slavi88 в 25 Октомври 2016, 18:43:19 pm
Ок намеря ли още ще пиша http://slavi88.snimka.bg/advertising/kubinki.930103.37505890(http://slavi88.snimka.bg/advertising/kubinki.930103.37505890)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: Slavi88 в 28 Октомври 2016, 11:40:59 am
Купих си още 1 чифт кубинки 45 номер от 84 година с кожената стелка сама че тези са с стандартната подметка  :P :P :P http://slavi88.snimka.bg/advertising/kubinki-2.930663.37539183
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: planinar в 29 Октомври 2016, 10:13:17 am
дай нещо да купя и аз ;)
Хайде със здраве да си ги ползваш !
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: cat в 12 Януари 2017, 23:28:29 pm
Е най сетне се скъсаха . Преди 5 години купих чифт кубинки от по лошата изработка и реших да си направя експеримент колко ще издържат . Носени са като работни обувки по строителни площадки доста агресивна среда , от време на време заливани с нафта и масло потапяни в бетон издържаха 5г като скъсването е една малка дупчица точно над големия пръст на крака там където най често е капвала нафта .
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kraychev в 13 Януари 2017, 19:00:56 pm
Значи, не е чак толкова лоша изработката. Ако бяха от хубавите, щяха да живеят поне още толкова :)
Моите първи кубинки са от 8-ми клас (преди 30 години...). Офицерски, кафеви. Като ученик, почти не ги свалях. След казармата, леко се отдръпнах от тях, но после ги минах с шкурка и станаха "винтидж" - така ги носех като студент, но само през зимните месеци. След това дълго време се ползваха епизодично като работни обувки. Тази есен (за гроздобера `16г.) видях, че конците по конча са почнали да се предават, кожата е добре. На химически въздействия не са подлагани (не и нарочно), не броя случайно оливане със син камък или други случайности. Като чета тази тема, ще взема да ги възстановя тези ветерани.
Освен тях, преди няколко години се взех някакви милиционерски - дизайнът им е почти като на старите войнишки, добавен е подплатен участък на ахилеса. Напоследък с тях отивам до колата...
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kraychev в 14 Януари 2017, 17:44:02 pm
И развитие от днес: полицейските кубинки ме предадоха - на лявата и се разлепи подметката - целия ток, докато шляпах в кишата. Като се прибрах в къщи, докато се събувах, разлепих и дясната подметка, също в задната част. Ще ходим на сервиз очевидно, но този модел има ГОЛЯМА черна точка от мен.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: лаудис в 15 Януари 2017, 14:07:13 pm
Най-добре да отидете на контейнер за смет. А след това да си купите едни на които може да разчитате.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: monstera в 04 Март 2017, 18:48:15 pm
Добър ден, аз съм новак в този форум. Бих искал да задам въпрос относно тези кубинки:
(http://www.prikachi.com/images/926/9056926l.jpg)

Това, което бих желал да попитам е ясно - какъв тип са тези кубинки. От баща ми (който е служил в българските ВМС преди 1989 г), знам че това са обувките които са ползвали във флота, но нямам особено голяма представа какво е качеството им. Както се вижда на снимката, вместо куки това нещо има само дупки. Относно подметката си нямам идея, защото са снимани на място. Ако някой има информация относно този тип кубинки, нека я сподели с мен.

Благодаря от все сърце за вниманието.

Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kraychev в 05 Март 2017, 18:04:51 pm
Моите през първата година бяха същите, с дупки, а не с куки. От целия батальон, не бях забелязал друг с такива. Всичко друго им е като на нормалните кубинки, само дето вместо куки имат дупки. Съответно - по-тегаво събуване и обуване, докато не свикнах да се събувам без да развървям връвките.
Може и да са правени за специално за флота, но според мен всички са били еднакви, а от време на време (като им свършат куките) са произвеждали такива само с дупки.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: monstera в 07 Март 2017, 19:14:41 pm
А от старите кубинки с четири дупки и четири куки мога ли да си намеря от някъде?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: лаудис в 08 Март 2017, 20:03:42 pm
Кой номер?
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: monstera в 08 Март 2017, 20:26:57 pm
Не не, няма нужда да ми купувате :Д
Просто питам от къде. Номер 43-ти.
Искам да знам ако може и те по-тежки ли са, или не са, общо взето освен по-големия брой дупки други разлики има ли?

Благодаря и на крайчев, и на лаудис за вниманието, както и на всички, които са се натъкнали на писанията ми.  :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kraychev в 08 Март 2017, 23:25:35 pm
Искам да знам ако може и те по-тежки ли са, или не са, общо взето освен по-големия брой дупки други разлики има ли?
Няма разлика, същите кютюци са. Най-големият им плюс е здравината и ниската цена. Също и несравнимото удоволствие, като си бил няколко дни с кубинки, да обуеш "цивилни" обувки  ;D
Аз си ги харесвам, сигурно от носталгия по войнишките години, но през топлите сезони предпочитам по-леки, особено ако има повече вървене. Ако нямах някакъв сантимент към тях и тепърва трябваше да им свиквам, сигурно щях да ги оставя до контейнера  ;)
Поздрави
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: лаудис в 09 Март 2017, 16:36:33 pm
Ще намериш 43 без проблем.Следи в обявите.40 лева е нормална цена в случая.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: лаудис в 09 Март 2017, 16:38:27 pm
Не е лошо да вземеш един номер по малки,че много се отпускат.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: monstera в 09 Март 2017, 21:07:10 pm
Благодаря и на двамата, аз от скоро съм с кубинки, 43-ти номер с четири куки и три дупки,84-та година. Ще ги снима, ама не знам как да кача снимки тука, та да ги видите кви са. Тука от края на зимната ваканция си ги зех и физическо си играя с тях, малко тежат, ама са добри. Удобни са. Нося си стелки обаче, и исках да знам дали пластмасовата стелка, ако махна моята дали ще ме разрани? Благодаря отново!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: лаудис в 10 Март 2017, 07:30:35 am
Аз слагам самоделни стелки от автомобилно кече,много са удобни.И  скъсявам тока!!!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: monstera в 10 Март 2017, 08:44:14 am
Аха, ясно! Благодаря! :) Ако имам въпроси по-нататък ще ги пускам тук.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: лаудис в 08 Юли 2017, 20:33:34 pm
Носите ли си кубинките :D
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: cat в 12 Август 2017, 23:03:42 pm
Носите ли си кубинките :D
Тц сега обикалям с гуменки
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: gavra74 в 04 Юли 2018, 13:37:41 pm
Здравейте.  Малко да съживим темата. Стигнах до там, че си купих кубинки от турската армия. Незнам дали модела е зимен, ама от вътре са с нещо като дунапрен. Нося ги по цял ден и не бих казал, че ми е горещо на краката. В начаюото заради самия експеримент ходих два дена с едни и същи чорапи, после и на наряд ги носих 24 часа... "Комбинирах" ги с памучни чорапи - пак от Турция. Е нямам думи!!!  Преди за един ден чорапа се лепеше за тавана, а за след наряд да не говорим. Наряд ходих с партенки. А сега нямам такива грижи.
И да споделя нещо друго. Поне веднъж месечно си кисна краката в леген с вода със сода бикарбонат. Вода колкото да стига до глезена и едно пакетче сода.
И един лайфхак така да се каже. Смених вързанките с черен кръгъл ластик. Гъзарска работа! Събувам, обувам без да развързвам. Ако се наложи да развързвам само опъвам леко и откачам от кукичката.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: emil в 05 Юли 2018, 13:41:32 pm
Фотай някакви снимки!
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: kraychev в 30 Юли 2018, 09:51:55 am
...Поне веднъж месечно си кисна краката в леген с вода със сода бикарбонат. Вода колкото да стига до глезена и едно пакетче сода.
И един лайфхак така да се каже. Смених вързанките с черен кръгъл ластик. Гъзарска работа! Събувам, обувам без да развързвам. Ако се наложи да развързвам само опъвам леко и откачам от кукичката.
Здравей, това за содата - с каква цел се прави... гъбички? А ластика - може и да е лесно, вместо да се развързват/завързват да се ползва, но имам съмнения - просто не може да стегне така, както нееластичната връвка. Според мен, има смисъл единствено, ако кубинката (или която и да е висока обувка) се носи не, за да стегне крака, а като част от някакво задължително облекло (униформа, дрескод... :)
И на мен ми е интересно, да видя снимки :)
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: лаудис в 18 Септември 2018, 07:51:36 am
Има една поговорка за връзките от ластик: Ден да мине самун да загине.
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: gavra74 в 18 Януари 2019, 09:56:04 am
...Поне веднъж месечно си кисна краката в леген с вода със сода бикарбонат. Вода колкото да стига до глезена и едно пакетче сода.
И един лайфхак така да се каже. Смених вързанките с черен кръгъл ластик. Гъзарска работа! Събувам, обувам без да развързвам. Ако се наложи да развързвам само опъвам леко и откачам от кукичката.
Здравей, това за содата - с каква цел се прави... гъбички? А ластика - може и да е лесно, вместо да се развързват/завързват да се ползва, но имам съмнения - просто не може да стегне така, както нееластичната връвка. Според мен, има смисъл единствено, ако кубинката (или която и да е висока обувка) се носи не, за да стегне крака, а като част от някакво задължително облекло (униформа, дрескод... :)
И на мен ми е интересно, да видя снимки :)
Малко се забавих с отговора... Събуването става ако са завързани до 2-рия ред кукички - тогава шса си хлабави, но не толкова че докато вървих да ти се изхлузват. Вече като опънеш ластика и го намотаеш до последните куки тогава е стегнато.  Преди да завържа ластика го опънах, стегнах и вързах на най-горните кукички. После като го ма,отая до 2-3 ред става стегнато но не прекалено

А содата - убива бактерии, бацили... Реално миризмата е от тях
Титла: Re: Армейски обувки тип Кубинки
Публикувано от: das_reich в 30 Декември 2019, 19:56:06 pm
Купих си кафяви половинки 83 година от пазара чисто нови за 5 лева.