Автор Тема: Бързи и бавни манджи в буша? Рецепти  (Прочетена 495 пъти)

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 621
Привет на всички съфорумци и гости на форума!
Иде пролет. Време е да се поразмърдаме. Трябват ми вашите рецепти за бързи манджи в буша. Освен спагетини, сухи супи и т.н. дайте вашите пробвани рецепти. От мен една тест рецепта от днес в домашни условия:

ЖИТО СЪС СПАНАК

Съставки:
- спанак - към 3 шепи (може да се замени с лапад, зелен лук или друго зелено, което познавате);
- жито парено - към 1 шепа (нарочно показвам марката, щото с всяко жито имам различно време на готвене). Може да се замени с гречка, ориз, лимец, киноа, амарант, черен хайвер ;) и т.н., в зависимост от $, които имате в излишък;
- пача мас - към една лъжица (може да се замени със зехтин и олио при пост или свинска мас, българско краве  масло или гаден маргарин);
- подправки - по избор.

Начин на приготвяне:
1. Започвам с  житото. Накиснах го около 3 часа в студена вода с цел ускоряване на сваряването. Варенето беше на бавен огън, като опитвах след десетата минута. В случая към 20мин по моя вкус се получи нещо ядливо. Без предварително накисване вероятно времето ще е повече поне с 30%.
2. Спанакът го накъсах на парчета. Сложих пачата мас в съд и добавих спанака. Сложих капак и задуших с разбъркване от време на време около 10 мин.
3. Отцедих житото и го добавих към спанака. Задуших с разбъркване от време на време около 10-15 мин.

Получи се това:

Странното беше,  че тая гозба вървеше и с бира.

Полученото количеството беше 2 дози за моите 72кг.

Забележка: Не знам как ще е в полеви условия, но трябва да се има предвид, че миенето за зеленията си иска вода, за варенето също. Ако се готви в съд от 2 части, например войнишко канче, ще трябва и трети - междинен съд, в който да изчака свареното жито.
Не се взимай толкова на сериозно.

universum

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 27
Re: Бързи и бавни манджи в буша? Рецепти
« Отговор #1 -: 19 Април 2017, 07:48:06 am »
Манджата на мен ми звучи ядлива и питателна.

Може да се приготви покрай някоя чешма или поне лападът да се измие при минаването край чешма.

После, няма нужда от много съдове. Един стига, нали гледаме да олекотяваме и опростяваме екипировката.

Когато житото е почти сварено, в същия съд се добавят лападът и мазнината.