Автор Тема: Домашно приготвени сухари  (Прочетена 13849 пъти)

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Домашно приготвени сухари
« -: 18 Септември 2010, 18:09:07 pm »
ДОМАШНО ПРИГОТВЕНИ СУХАРИ


Качеството на хляба все повече се разваля. Вместо да се използва качествена пшеница за производството му, той все повече се произвежда от евтина пшеница. Мелничарите пълнят брашното със знайни и незнайни подобрители, а от тази химическа смес хлебарите правят хляба, който ние ядем. Хлябът става все по-нетраен и по-нетраен. Вече не е рядкост само за два дена в раницата да мухляса или да се развият други плесени.  Да придобие лош дъх и да не е годен за консумация.

Решението за туриста е лесно. Сухари! Няма нужда да се купуват от магазина. Магазинските всъщност са някакви изсушени бисквити с далечни от хляба свойства и хранителна стойност. Аз си приготвям сухарите сам  като за сушилня ползвам фурната на кухненската печка. Много е лесно.

Купувам заводски хляб тип Добруджа. Това, за сега, е хляба с най-близки до истинския такъв свойства и хранителни качества. Не се лъжете по всичките пълнозърнести и черни хлябове. Пълни са с химия и боя. Ръжен хляб просто няма в магазините. Ако не ми вярвате, попитайте в някоя фурна, която предлага ръжен или ръжено пшеничен хляб да ви продадат  половин килограм ръжено брашно. Измислете нещо като причина. Ще се изненадате, че въпреки ръжения хляб на витрината, ръжено брашно във фурната няма. Та да си дойдем на приказката. Заводски хляб тип Добруджа. Слагам го в хладилника за един, два дена. Там той поизсъхва малко и става по-лесно да се нареже на филийки. Вземам възможно най-острия нож и нарязвам хляба на филийки дебели около един сантиметър.  След това режа всяка филийка по дължина и я разделям на две. Така разрязаната филийка нарязвам на ширина на четири равни части. Получават се по осем хапки от всяка филийка. Всяка хапка има коричка в единия си край. Това с коричката е важно, защото така нарязан хляба се рони най малко.

Слагам хапките в тавички. Тавичките поставям във фурната на кухненската печка. Пека, по-скоро изсушавам, при температура 60-80 градуса. Не е критично. Хляба вече веднъж е термично обработен на 200 градуса при печенето му, така че няма нужда да се суши на ниска температура. Каквото е отишло, отишло е още при печенето. Висока температура също не е препоръчителна защото хляба прегаря преди още средата да се е изсушила. 60 до 80 градуса е добър компромис. Самото печене продължава няколко часа като вратичката на фурната задължително се открехва няколко милиметра. Това се прави с цел изпарената влага да излиза навън. Хубаво е да се поглежда от време на време и хапките да се разбъркват с цел равномерно изсушаване. Индикатор, че сухарите са готови е цвета. Пече се докато хляба придобие златисто жълт цвят. Това е. Просто и лесно.

Ако някой все пак реши да си прави сухари от черен хляб ето една хитрост. За да не се прегорят сухарите заедно с черния хляб се поставят няколко парченца бял и се пече докато белия придобие златисто жълт цвят. Иначе само черен хляб много трудно се уцелва и или ще остане суров, или ще прегори.

Така изпечените сухари се оставят хубаво да изстинат и се поставят в торбичка или кутия. Най-добре в платнена торбичка специално ушита за целта, но може и в найлонова. В найлонова торба за проба съм държал сухари повече от месец. Не се развалиха. За съжаление не можах да ги задържа повече, защото по време на експеримента домашните леко полеко ги изхрускаха и така той се провали след първия месец.

Няколко думи за употребата на сухарите. Някои обичат да ги хрупкат така както са изпечени. Колкото и здрави зъби да има човек сухарите ако се ядат в големи количества издраскват небцето и венците и човек се чувства не съвсем добре. Хубаво е да се ядат със някаква течна манджичка. Например супа от гъби с ориз или нещо подобно. Слагат се няколко сухара в супата, като попият и омекнат толкова , колкото ви е приятно, ги хапвате заедно със супата. През това време други няколко хапки сомекват и така. Може и директно да се спретне попарка от чай, сухари и сушено сирене, за което ще ви разкажа по-нататък.

Както и да се съхраняват в раницата сухарите се ронят дори ако са в кутия. На края ще има доста сухарени трошички. Сакън да не ги изхвърлите. Много са вкусни. Могат да се ядат така. Даже някои нарочно мелят сухарите с цел по-малко място. Трохите от смлените сухари съхраняват в шишета от минерална вода. И ядат сухарите във вид на трохи. Ако не ви е вкусно така ето една рецепта за трохите от сухари.

Вода, сухо мляко, захар или мед, какао и трохи от сухари се забъркват. Много e вкусно. При това може да се приготви и без наличието на огън.


01 Септември 2010
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Re:Домашно приготвени сухари
« Отговор #1 -: 06 Октомври 2010, 16:01:06 pm »
Днес си поекспериментирах с домашните сухари. Те са трайни и почти два пъти по-леки от хляба, но са обемни и твърди. Трудно се ядат сухи. Затова ги смлях. Сега се ядат лесно с какво да е ядене, но с лъжица. Обема им силно падна. Един хляб 830г се събра в три бурканчета от по 200мл. Което ще каже, че два хляба биха се събрали в едно шише от безалкохолна напитка с обем 1.2л. Смлени сухари в шише се ядат много лесно направо от шишето дори в екстремни условия и със сигурност ще са много полезни както за туристи, така и за алпинисти, които преспиват на някоя скална козирка в очакване на следващия катерачен ден.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Re:Домашно приготвени сухари
« Отговор #2 -: 25 Юли 2011, 21:14:28 pm »
Цитат
Един хляб 830г се събра в три бурканчета от по 200мл.
От тези три бурканчета със смляни на трохи сухари двете отдавна са ликвидирани, но третото държах в мешката като неприкосновен запас заедно с една консерва копърка. Днес реших, че е време за подмяна на запасите и подмених с нови. Естествено старите резерви бяха изядени. ;D

Смлените сухари бяха чудесни, въпреки че са на девет месеца. Това е решението за продължителни походи. Добре изпечени сухари смлени на трохи (галета). Не напразно в новите дажби суха храна на руската армия сухарите са заменени с галета. Хем трайно, хем два пъти по-леко от хляба и в същото време много по-малък обем от същото количество хляб.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gargo2

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 123
Re:Домашно приготвени сухари
« Отговор #3 -: 27 Септември 2012, 18:54:38 pm »
Съвсем самостоятелно и аз от опит съм стигнал до подобни изводи и даже използвам същите 1,2л.шишета(от Кока кола) за съхранение и пренасяне .Много се учудих на това като прочетох поста.Разликата при мен е само ,че аз използвам по-икономичен начин на сушене.Купувам от нарязания хляб на една ямболска фирма защото е по-евтин и бил без консерванти.Суша го просто на въздух нареден върху един картон за около 2дни.След това го изпичам само за няколко минути в партигрила до подходящия цвят като обръщам филийките само веднъж.Изчаквам да изтине и го меля в машинката за месо и го пълня в бутилките.Поставям от вън по едно листче с датата на производство и покривам етикета отгоре с едно широко тиксо.

meco puh

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 542
Re:Домашно приготвени сухари
« Отговор #4 -: 27 Септември 2012, 23:24:31 pm »
Съвсем самостоятелно и аз от опит съм стигнал до подобни изводи и даже използвам същите 1,2л.шишета(от Кока кола) за съхранение и пренасяне .Много се учудих на това като прочетох поста.Разликата при мен е само ,че аз използвам по-икономичен начин на сушене.Купувам от нарязания хляб на една ямболска фирма защото е по-евтин и бил без консерванти.Суша го просто на въздух нареден върху един картон за около 2дни.След това го изпичам само за няколко минути в партигрила до подходящия цвят като обръщам филийките само веднъж.Изчаквам да изтине и го меля в машинката за месо и го пълня в бутилките.Поставям от вън по едно листче с датата на производство и покривам етикета отгоре с едно широко тиксо.
Имам сухари приготвени за походи. Ям много малко количество хляб на ден . Досега не съм опитал в смляно състояние, но съм убеден, че сте прави и двамата. Сега е ред да опитам смлени сухари в тубички. На 19 Октомври съм на поход, ще ви опиша резултата. Ще сложа сухари приготвени от един хляб за три дни. За толкоз дни ям един хляб(приблизително). 

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Re: Домашно приготвени сухари
« Отговор #5 -: 08 Март 2013, 12:41:29 pm »
В един друг форум бяха питали колко сухари да си носим вместо хляб. Аз вземам хляб, колкото мисля, че ще ми стигне и от него правя сухарите. За колкото време стига един хляб, за толкова време стигат и сухарите от същия този един хляб. Като тежина сухарите или галетата са горе долу наполовина по-леки спрямо хляба. Като обем сухарите са повече от хляба, а галетата почти на половина спрямо него.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

meco puh

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 542
Re:Домашно приготвени сухари
« Отговор #6 -: 08 Март 2013, 17:53:28 pm »
... Като тежина сухарите или галетата са горе долу наполовина по-леки спрямо хляба. Като обем сухарите са повече от хляба, а галетата почти на половина спрямо него.
... Ще сложа сухари приготвени от един хляб за три дни. За толкоз дни ям един хляб(приблизително).
Забравих да ви пиша резултата. Смления сухар от един хляб сложих в туба 0,5 л. от минерална вода. За три дни изядох половината(имаше хляб и в хижите). Другата половина още си е в тубата в къщи. Смления сухар така си стои, не се разваля.
Това лято, като тръгна на Ком Емине ще си сложа една туба от 1 литър, ще ми стигне за 20 дни. Там, където има, ще консумирам хляб от хижите.