Автор Тема: Самоделен спиртник  (Прочетена 89086 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Самоделен спиртник
« -: 16 Ноември 2010, 13:04:25 pm »
Преди около пет години ме беше хванала манията по тези самоделни спиртници. Изпробвах де каквото видях в нета като конструкция. Съответно много си поиграх да ги сравнявам по показатели. Най-известна е конструкцията наподобяваща фабричните спиртници, която се изработва от две бирени кутии и има 16 дупки за дюзи и един голям отвор в средата за зареждане на гориво. Този спиртник е много ефективен и го има описан на десетки места в нета.

Има една конструкция, която е точно толкова ефективна колкото този, но се прави в пъти по-лесно. Изработва се от една бирена кутия и работи на принципа на комина. Казва се PASS Stove . Представлява част от бирена кутия, или пепси, с височина 5см. По средата на височината радиално се пробиват 8 дупки с диаметър 6мм.От снимките в сайта на автора към който съм дал линк ясно се вижда как се изработва. Гениално просто и в същото време много ефективно устройство. Да е жив и здрав човека, че е споделил с нас как се прави.

Конструкцията е толкова лесна, че може да се изработи в полеви условия. Достатъчно е наличието на една бирена кутия, ножичка и перфоратор. При липса на перфоратор шилото на един Victorinox върши същата работа, макар дупките да стават малко чепати. :)

За практическо използване е необходимо да се направи и някаква стойка на която да се постави съда с вода или каквото ще се топли. Съвсем импровизирано би могло да се използват три колчета от китайска палатка забити в земята, които да образуват стойка (пирустия). Във всички случаи изключително много да се внимава. Врялата вода нанася тежки поражения на кожата и месото на човек. Боли много!!! Предупредил съм ви и не нося отговорност ако някой се попари, независимо по каква причина!

Експериментите показаха, че оптималното разстояние на съда над котлона е 22мм над горния ръб на бирената кутийка. При стайна температура 500мл вода завира до бурно врене за 7 минути, а 30мл спирт за горене е достатъчен за около 10 минути работа на котлона Ако се използва капак за съда с водата времето за завиране ще падне още.

Аз използвам такъв спиртник, но изработен от малка 180 грамова желязна кутийка от "Пастет апетит". Тя е здрава и позволява да се монтират три ъгълчета, закупени от железарията, със страна 30мм. Така имам компактно устройство спиртник плюс стойка.

Ползвам го основно с 500мл индийско канче на фирмата 555:

Спиртника е подходящ и за стандартно българско войнишко алуминиево канче. Получава се компактен портативен кухненски комплект:

Предстои модификация. Мисля да отрежа част от хоризонталната част на ъгълчетата, защото хем са тежки тези ламарини, хем имам чувство, че пречат за топлообмена. Ако ми дойде музата може да ги заменя със самоделни ъгълчета от алуминиева ламарина.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

zoso

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #1 -: 16 Ноември 2010, 14:11:34 pm »
Най-добрия сайт, на който съм попадал е http://zenstoves.net/. Там ги има всякакви модели. Хобо, ако си спомняш преди време ти споделих, че си правех експерименти с габаритите на спиртника от сайта на Стоян Стоянов. По този начин успях да удължа с около 10 минути времето на горене. Най-неприятното на тези спиртничета е, че горят прекалено малко време, но и те имат своето място в туристическите раници :)

P.S. В сайта включително можете да намерите шаблони за изрязване на различните части на спиртничетата: http://zenstoves.net/Templates.htm Шаблоните са в pdf формат, просто трябва да ги разпечатате.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #2 -: 16 Ноември 2010, 15:06:35 pm »
Zoso, благодаря, че ме подсети за момента с продължителността на горенето. Понеже не си пазя записките, оня ден специално си играх със спиртника. Ето резултатите, може да са полезни за някой.

Спиртника е кутия от "Пастет апетит"по горната схема. Стайна температура. Водата за всеки опит се сипваше от чешмата при добре охладено канче. Канчето е 9см на фирмата 555 с обем 500мл, 22мм над спиртника. Канчето беше без капак, а спиртника без насочващ топлината екран. Експериментирах с  броя 6мм дупки по периферията на спиртника. За всяка проба сипвах по една пълна опаковка от филмова лента спирт. Тя е една унция, около 30мл. Използвах спирт за горене от железарията, но се случи някакъв изключителнo некачествен и ниско градусов. За първи път ми се случва спирт за горене да образува сажди. Със сигурност с друг спирт резултатите ще са различни, но споделям моите:

Без дупки - горя 18 минути, водата завря за 16м
4 дупки - горя 16м, водата завря за 10м
6 дупки - горя 14м, водата завря за 8м
8 дупки - горя 10м, водата завря за 7м

Над осем дупки започва много бързо да изгаря спирта, а завирането все около седмата минута. Вижда се, че във всички случаи водата завира горе, долу със същия разход на спирт, но се променя необходимото за това време. Всеки може да си избере колко дупки да пробие според нуждите си. Например ако ще се вари някаква манджа и тя трябва да къкри, тогава може и въобще без дупки да се ползва. Аз използвам точно този спиртник за еднодневни излети, където основно се вари чай и кафе. Съответно съм пробил 8 дупки, защото най-бързо завира така. Може би компромисния вариант е с 6 дупки. Или 8 дупки плюс една лента нанизана на спиртника с която да могат да се запушат дупките при необхосимост и така да се регулират нещата.  
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

zoso

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #3 -: 16 Ноември 2010, 17:35:49 pm »
6 дупки - горя 14м, водата завря за 8м

Горе-долу толкова е продължителността на горене и на спиртника по схемата от блога на Стоян Стоянов, което е напълно задоволително да си направиш чай. Предимството между двата модела е неоспоримо в полза на по-простата конструкция!

Ето това тук: http://zenstoves.net/ConstructionStep1-Jets.htm с 24 отвора отгоре (не отстрани) с 30мл спирт горя точно 27 минути. Отворите са с диаметър 0,5мм. За сравнение - купешката ми Trangia със същото количество (и марка) спирт гори не по-малко от 29 минути при стайна температура и без вятър. Не съм тествал за колко време кипва вода, тъй като измервах само времето на горене.
Основен недостатък на тези самоделни спиртничета е, че при интензивна употреба (2-3 пъти дневно) прегарят за около 2 седмици. А конструкцията на Jet Stove, която посочих горе хич не е лесна за изпълнение.
В този ред на мисли - конструкцията, която предлага Хобо е по-полезна, тъй като може да се направи в природата "на място", от захвърлена алуминиева кутийка с помощта на джобно ножче. Не на последно място трябва да се отбележи, че тази проста конструкция не се нуждае от  стойка за канчето (питайте патило, не питайте старило ;) )!!!

Браво на тебе, Хобич! Много полезна публикация!

Valenti

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 352
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #4 -: 15 Декември 2010, 23:37:11 pm »
Здравейте, това са няколко от моите спиртници.Направил съм десетки различни модела,и  май започва да се превръща в хоби,да правя и експериментирам нови и нови... ;DАко представляват интерес ,мога да направя снимки и на други интересни модели спиртници и печки на дърва.


unior

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 163
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #5 -: 16 Декември 2010, 00:08:40 am »
ууУууууелеееее малЕееее ееее аааааа майкоооооо ;D ;D ;D

А добре дошъл  :),
БравООоооо бравООооо Много добре ,Ще ми бъде интересно а и не само на мен да покажеш и други модели и да ги сравниш по ефективност.
Ще бъде интересно и полезно за всики  :)

Добре дошъл още веднъж  :) :)
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

vanjo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 854
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #6 -: 16 Декември 2010, 10:32:33 am »
@ valenti681 Добре дошъл и от мен, и се присъединявам към предложението на Unior за сравнителни тестове между различните модели. А колекцията изглежда впечатляваща моите адмирации.
ПП.  Това чайниче веднага предизвика асоциация за греяна ракия  ;D

Valenti

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 352
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #7 -: 16 Декември 2010, 23:54:55 pm »
Благодаря ви за сърдечното посрещане! Днес ще Ви представя още (цели 3бр. ;D) Примуса изработени от мен! По принцип не съм много по приказките, предпочитам да направя нещо, да покажа нещо, отколкото да говоря. Но ще се опитам да направя едно малко ревю, на тези три алкохолни примуса,двата от които са ми любими, и работят безотказно!
Започвам с примуса който изработих вчера( видях го в you tube) естествено не се стърпях ........
.....и си го направих! :D  Ето го и него>Много се впечатлих от работата му, за около 3 мин. ,400мл. вода почти завря.
До тук всичко беше ОК! Но когато се опитах да заредя отново с гориво, се оказа че не можах да я отворя ! За мен този модел не е ефективен,или поне на този етап.

Следващият е един от любимите примуси на спирт. Изработен от  дъната на дезодоранти NIVEA! Страхотна работа (правил съм изпитания многократно) За 10мин. завира 1 л. вода !!!   Ето и снимки>А специално за мен, като работа ,компактност ,надежност бързо разгъване и събиране е този комплект! Идеята за ветроупорният щит е мой патент,направен е от хром никелова ламарина (инъче служи за запарване на зеленчуци) и може да се регулира според съдът в който се готви.
unior

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 163
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #8 -: 17 Декември 2010, 10:24:06 am »
леелеее ами ти си ...Еееее даже не съм и пдозирал за подобни конструкции на спиртници
много интерресни Многооо .Как се наричат тези от първата и втората снимка.
А този ветроупурник, добре си се сетил. Аз подмятам едно такова у дома и всеки път се чудя за какво може да бъде използван.
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

Valenti

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 352
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #9 -: 17 Декември 2010, 22:42:34 pm »
Първият е candle power - alcohol stove, а вторият е моя вариация на side burner-alcohol stove.
 Oще снимки>


Един микро примус, също моя гордост! Зарежда се със 10мл. спирт, работи 5мин. и завира 400мл. вода за това време!!!

И последния примус за днес, зареден със 40мл.спирт работи повече от 24мин. завира 800мл. вода за около 12мин(на стайна температура)


Наистина ще се радвам ако наистина съм бил полезен с нещо! :)
vanjo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 854
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #10 -: 17 Декември 2010, 22:48:02 pm »
@valenti681 Остава само една крачка до "съвършенството" да разработиш джобна бензинова печка. Впечатляваща колекция. от мен +1

Valenti

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 352
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #11 -: 17 Декември 2010, 22:54:53 pm »
@valenti681 Остава само една крачка до "съвършенството" да разработиш джобна бензинова печка. Впечатляваща колекция. от мен +1


Имам още много за показване, стига да не стана досаден.... ;D

unior

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 163
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #12 -: 18 Декември 2010, 10:21:41 am »
Давай искаме ощееееее ощеещещещещеееее ;D ;D ;D

Предлагам ти ако искаш при сравнението на различните спиртници,
Да подходиш по следния начин. Избери един от спиртниците като базов
и сравнявай останали спрямо него. Например като базов може да вземеш
този от най десния от първата снимка "отворения тип", (аз ползвам същия) бих казал че той е  най-разпространения като тип, като при едно и също количество спирт за колко време ще заври едно и също количество вода и продължителността на горене.
Наистина ще бъде много интересно :) :)
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

Valenti

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 352
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #13 -: 18 Декември 2010, 14:52:34 pm »
Давай искаме ощееееее ощеещещещещеееее ;D ;D ;D

Предлагам ти ако искаш при сравнението на различните спиртници,
Да подходиш по следния начин. Избери един от спиртниците като базов
и сравнявай останали спрямо него. Например като базов може да вземеш
този от най десния от първата снимка "отворения тип", (аз ползвам същия) бих казал че той е  най-разпространения като тип, като при едно и също количество спирт за колко време ще заври едно и също количество вода и продължителността на горене.
Наистина ще бъде много интересно :) :)


 Приемам забележката  :)  Когато започнах да ги правя наистина, използвах за сравнение отвореният тип спиртник,  и доста надлежно записвах всички опити с всеки нов, кой как гори, колко време, заколко време топли 400мл. вода, и куп други неща! За съжаление, при местенето (сега съм на ново място) някъде се изгуби този мой тефтер със записките които си водех, така че трябва на ново да правя замервания. Но обещавам че ще пускам от време на време такива тестове! Само да вметна ,че аз основно на излети използвам ето този>Valenti

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 352
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #14 -: 19 Декември 2010, 16:22:44 pm »
Ето и първите няколко теста по молба на колегата unior!  :) Тестовете проведох на температура 0 градуса(толкова показваше термометъра на терасата)
                       зареждане на всички спиртници> 20мл. спирт
                        вода за затопляне                      >400мл.

База за сравнение ще бъде ето този спиртник>TT данни за него> странични дупки бр.16 диам. 1.5мм
    с първоначално подгряване на спиртника
Време на работа на този спиртник   е>   7мин. и 30сек.  
Време на кипване на водата  е           >   6мин. и 30сек.

     
 
Тест 2
спиртник NIVEA
ТТ данни >  спиртник под налягане , брой дупки 18 диам. 0.5мм    
Време на работа                   >14мин и 23сек.
  
Време за кипване на водата> 10мин.
Тест3
спиртник VAL side burner
ТТданни> спиртник под налягане, с вградена поставка,
брой дупки 24бр. диам. 0.5мм
Време за кипване на вода >6мин.
Време на работа                >7.мин и 25сек.ЗА ДНЕС ТОЛКОВА ОТ МЕН! ;)