Автор Тема: Войнишки клин и туристически панталон - едно сравнение от OPS  (Прочетена 25128 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Канех се да пиша малка статия за качествата на летния войнишки клин от времето на БНА, когато се сетих, че в архива на Чата има копие от една статия на нашия колега бушкрафтър OPS, който беше писал по въпроса и преди да публикува коментирахме как широкият войнишки клин го е спасил от ухапване на пепелянка. Змията е надупчила клина, но за щастие не стигнала до крака му.

След това аз писах дълъг коментар след неговия пост  в тогавашния форум. За да не се хабя ето статията от архива и коментара ми след поста от форума. Може да са полезни за някой въпреки, че са публикувани и двете и могат да се намерят с търсачката. Освен това тайно се надявам OPS да се появи от някъде като го споменем, защото малко сед като написа тази статия той мистериозно изчезна и досега не се е обадил повече.

OPS
лятото на 2010г

Удаде ми се възможност преди няколко дни да сръвня пряко от ползването на войнишки летен клин и стандартен полиестерен туристически панталон с усилени платки на места.

Мястото на действието Черни Лом по поречието от село Иванова до село Пепелина. Вървяхме аз и момата по самия лом в близост до реката, където се натресохме на редица кофти препятствя от различен характер на растителноста и терена. Първото важно нещо което ме впечатли е количеството коприва, както на количество така и на височина. Средна височина 1.30 метра и почти непрестанно редуване от поляни ниска трева до цели "ниви" с копррива, за капак драки и келяв габър. Трасето е сравнително проходимо. Другият сериозен проблем на който се натъкнахме на втория час е кличеството пепелянки и водни змии. Третият и може би решаващ фактор за прехода беше спицифичния микроклимат, който се образува в разлома на самата река - горещо и много влажно. Аз бях с войнишкия клин, а момата с туристическия панталон.

Първо за клина. Горещината и влагата почти не ми повлияха на комфорта относно високата влага и температура. Копривата я прегазвах като трактор през поле. Известен проблем ми създадоха драките и раздърпаха материята. но останца цял.

Неудобствата от клина: първото най-важно нещо, е че забутан в чепиците и всичкия треволяк се нахака вътре /особено малките гадни бодилчета. Частчно реших проблема като изпънах клина в чепика и го пристегнах с връзките, леко го изсулих и се образуваха "козирки" около обувките, разредих чистенето на бодили на половин ден, а не на почти всеки час, както беше преди това.

Туристическият панталон: Момата след пъвите 10 мин почна да се оплаква че власинки от копривата се набиват в панталона. След обстоен охглед на място с изути панталони се оказа, че там където имаше кордура копривата не е проникнала изобщо. Наложи се да обуе отдолу тънак памучен анцуг. Пробемът се реши, но възникна друг проблем след около 2 часа. Цялото долнище беше мокро от изпотяване, буквално вир вода. Както и да е намалихме темпото с по-чести спирания и проветряване на килотите. Лошото те първа предстоеше. Момата заседна в един шипков храст през йто се образуваше тунелче или по-скоро дупка през която се промушихме. След по-рязък напън момата остана със съдран панталон от коляното назад. Разпарянето се получи на полиестера, започнало от шева на вложката от кордура /кордурата остана здрава, леко раздърпана/. Поради "трагичния" инцидент ме пратиха на майнта си, което и направих. Оставих момата в село Кошов и заприпках към майната си. За сметка поради разумната си кройка и външни вързалки момата не си чистеше на всеки кръгал час чепиците от бодили.

Аз продължих оше ден до Червен. Резултат: бях прилично надран, но ненажулен от копривата. Бях кален до ушите /наложи се да пера клина, за да не ме свалят от влака. Клинът беше пораздърпан, но не и скъсан.

Моето лично мнение /което не е меродавно. Че за такъв вид микроклимат по поречие с бодлива растителност трябва войнишки клин, но задължително с външно пристягане към обувката или ако е от синтетичен материал задължително от кордура, но без мембранно покритие също с външно пристягане към обувката.

Моят личен избор е преработен войнишки клин /или подобен/, заради комфорта, който се създава в такъв вид места с горещ и влажен микроклимат.

Това са лични преживявания и наблюдения, необвързващи никой с правото на избор или предпочитания. Единственото много важно нещо за ползваните панталони особено през лятото - трябва да са много широки, заради змийското присъствие на такива места. Пепелянката ухапа само панталона!!! На някои места не помагат и 28 см височина на чепици!!!Hobo

Става дума точно за класическата лятна униформа от времето на БНА. С "кръпки" на коленете и дупето. Като от снимката на windwarrior. Това вчера го уточнихме с ops на чата.

Аз също ходя с такъв клин. Потвърждавам, че не запарва. В същото време е много здрав. Поради специфичната си кройка е изключително удобен. Изказването ми се базира както на опита от времето на казармата, където две лета при зверски натоварвания не е имало проблем с такъв клин, както и от последните 3 години планинарство с него.

Само да вметна, че в БНА ги даваха за по едно лято (Май, Юни, Юли, Август и част от Септември. После ги бракуваха. През тези почти пет месеца се носеха ежедневно и нямахме резервен. Интересното е, че не само издържаха на експлоатацията, но не се и умирисваха, въпреки потта и продължителното носене без смяна.

За съжаление такива клинове взеха да изчезват от пазарите, защото се изчерпаха, а нови не се шият, защото се смени армейската униформа. По упоритите биха могли да намерят и купят останали екземпляри. Цената все още е около 5лв за бройка.

Един практически съвет. Когато се пере такъв клин в автоматична пералня в резултат на триенето на гънките в барабана се появяват едни много неприятни избелели черти. Това се избягва много лесно като клина се обърне на "опаки" и се пере така.

Поради естествената материя, от която е ушит клина, той се свива по дължина при пране в гореща вода. Имайте го в предвид при избор на размер. Може да се пере на ръка в до 30 градуса и тогава не се свива. Но по-добре е да се купи малко по-голям. Тогава е и по-удобен.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Keltis

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 34
Запарва и то ужасно!!Ако за лека туристическа разходка става, то за тежък преход не става.Спомените ми датират от 1989 година пехотен полк на южната граница и ежедневни тактически учения редуващи се с марш с надскок.запарва, тече пот като река и поради влошената вентилация си целия мокър.В комбинация с прахоляка - обриви.И няма как да не запарва полиестера.Здрав, подсилен където трябва - да, но никаква вентилация.Вентилация се постига при правилно съотношение между памук и полиестер, но памука е скъп а униформите трябва да са евтини ;D ;D
Момата е била с кофти панталон, за това е видяла зор с копривата.Но нека си избере нещо истинско да видим дали ще е така.Като казвам истинско да се разбира качествено и скъпо.А не бракувана българска военна "екипировка" - мешка,кубинки и лятна общовойскова униформа ;D

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
...И няма как да не запарва полиестера.Здрав, подсилен където трябва - да, но никаква вентилация.Вентилация се постига при правилно съотношение между памук и полиестер, но памука е скъп а униформите трябва да са евтини...
Тука нещо не разбрах. Какъв полиестер във войнишкия клин? Ти да не си служил с камуфлаж? Май точно 89та го въведоха. Когато служих (преди 89та) нашите бяха изтъкани от 100% естествена материя. Нямаха дори грам синтетика. Аз също съм правил марш на скок, както и ускорено предвижване (50км) през лятото. Лятната униформа не запарваше. Дори сега в планината нося такъв клин. Не запарва и съм много доволен. OPS също говори за такъв клин.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Мдаа ще ми позволите малко уточнения за протокола. Служил съм кашик 85-87 година- първото лято съм обувал и такъв клин - от тия памучните дето руснаците са карали войната с тях мноого удобна дреха за всичко, лошото че се мачка и трудно се глади, абе нещо като широки дънки. Поради тази причина и понеже се държеше много и на външния вид бързо минахме на униформата от новия образец БНА - 100 % полиестер мисля - също много удобна /всякакви тактики , наряди , маршове и пр. / + лесно се глади и не се мачка. Минус- по са слаби от старите , два-три пъти съм ги късал от нищо . Обриви и протривания не съм имал никога. Имахме и камуфлаж/ с подплата/ и чат пат ги обличахме. Лятото през деня с тях беше отврат, наистина в сравнение с полевата ни униформа. Та така - по пазарите от стария образец/памук/ не съм виждал от години, от новия /полиестер/ изкарват редовно, за камуфлажа няма да говоря, там цирка е пълен

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Jordanov, благодаря за пояснението. И аз се усъмних, че говорим за различни неща с Keltis. Полиестерен зелен летен клин от модела с "кръпките" не съм виждал. Явно са го въвели след нас. Интересно и по пазарите не съм срещал такъв, а аз доста съм ги обикалял. Никога не е късно човек да научи нещо ново.  :-X Бомбетата от времето на найлоновите гащи е хубаво първо да обуят истински войнишки клин и чак тогава да правят генерални заключения по въпроса. Аз нямам желание да обувам найлонен. Вярвам им на приказките. :D

Използвам случая да кажа, че търся горнище от зелената лятна униформа на БНА. Размер VI-A или VII-A, в краен случай може и V-A. Ако някой някъде види нека се обади на ЛС.

п.с. "Бомбе" според войнишкия жаргон е новобранец, тоест човек, който е влязъл в обществото на служилите след нас (пояснението е за тези, които въобще не са наясно с това какво значи да си служил!!!).
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Kent

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 362
Не обичам милитарията никак. Ама ще питате - що ходиш с норвежки камуфлажни панталони и хамерикански рипстоп и френски кожени кубинки. Ми щот са - здрави, щадящи тялото и бюджетни. Ако някой ми намери такива гащи - здрави, щадящи и да струват три лева като нови, ко ще да са от розова дантела веднага хвърлям моите. Същото важи и за обувките ми, кожени четерисезонни - скромно и за големи студове и сняг, нахлузват им се дебелешки котки, поддържат се лесно и цената им беше май 27 лева без доставката. Намерете ми Криспи за толкоз пари и давам мойте на клошарите :D Такива ми ти работи. Също съм съгласен че дрехите за скитане са си отлични от тея с военно предназначение и аз лично подчертавам АЗ никога не бих тръгнал зимата с шаяк, калпак и цървули с навуща и синджири за лед при положение че си имам шлем от мохер и отличен клин за зимно катерене и ски спускания. За летния клин - долницата ми странно беше от полиестер, горницата от естествена материя. Е аз толкоз съм ги и носил де , на стрелбите в Ново село отмъкнах на спецаджията съдрания камуфлаж и се чувствах отлично мигар и да преличах на айман ал закири с него 8)

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Кент подкрепям всяка твоя дума не 100, ами200 %. Гоуем си Баце, гоуем и стабиуен 8)

Keltis

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 34
Jordanov, благодаря за пояснението. И аз се усъмних, че говорим за различни неща с Keltis. Полиестерен зелен летен клин от модела с "кръпките" не съм виждал. Явно са го въвели след нас. Интересно и по пазарите не съм срещал такъв, а аз доста съм ги обикалял. Никога не е късно човек да научи нещо ново.  :-X Бомбетата от времето на найлоновите гащи е хубаво първо да обуят истински войнишки клин и чак тогава да правят генерални заключения по въпроса. Аз нямам желание да обувам найлонен. Вярвам им на приказките. :D

Използвам случая да кажа, че търся горнище от зелената лятна униформа на БНА. Размер VI-A или VII-A, в краен случай може и V-A. Ако някой някъде види нека се обади на ЛС.

п.с. "Бомбе" според войнишкия жаргон е новобранец, тоест човек, който е влязъл в обществото на служилите след нас (пояснението е за тези, които въобще не са наясно с това какво значи да си служил!!!).

ХА ХА АХ АХА и какво стана сега "старо куче" ;D ;D полиестер ли беше летния зелен клин БНА или не.За твое сведение съм служил като войник със старата (преди камуфлираната) БНА униформа - разбирай 2 години и с "въшкарника" и с "брезента".А после като кадрови служих и със старата камуфлирана и с новата камуфлирана.....даже имах и възможността да понося и пустинна камуфлирана и една друга камуфлирана в Сейн Луис  :D ама това е друга тема, не за тоя форум.
Но пък нали е казано, че "стария винаги е прав!"  :P :P ;D

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Цитат
Стария винаги е прав! :P :P
;D ;D ;D Това е вярно по дефолт!  8) За клиновете Jordanov изясни нещата. Дъртите с естествен, бомбетата с полиестер.  :P

Да не се повтарям, но наистина не бях и чувал за полиестерен клин. Ще излезе вярно, че още някъде след 80-та година на високо ниво са знаели за предстоящата капитулация и вече към 85-та в армията и за армията са го ударили през просото. Накрая найлонени гащи - найлонена армия.  >:( Как така войник в найлон?! :o Той да не е кокона! ???

В момента имам три летни войнишки клина. Купувал съм ги за планината докато още ги имаше по сергиите. И трите са от естествена материя. Нямат и грам полиестер. Жалко, че двата вече се почти амортизираха. Отново отговорно твърдя, че не спарват. Изключително удобни са като кройка и много приятни за носене като материя.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Kent

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 362
Хобо, извинявай за офтопика, но следващия ти пост да не би да е - как така войник без шаяк. Мойте уважения към старите технологии, но тези неща са за музея по военна история.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Както е тръгнало няма да се изненадам ако някой не изкара найлона по-добър и от вълната!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Kent

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 362
Че, къде съм казал по-добър. Зависи за какво го ползваш. За съвременната армия /без да съм специалист, а само наборен бивш мл.серж/- абсурд, освен тънко вълнено бельо в някой случаи, за ходене по моя начин - нанук бих ползвал вълна освен за чорапите може би. Аде спирам че става чат.

EXeCuTiOnER

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 84
Имам два камуфлажа - летен от старата унифорама, но малко тунингован и зимен от новата уноформа. Леtния, нищо, че е найлонен, никога не ме е запарвал, но пък се протри на определени места, горните джобове за нищо не стават, а ония ленти, които трябва да възпрепятстват излизането на панталона от кубинката заминаха след първите няколко обувания. На зимния си камуфлаж не му харесвам пак горните джобове, че са същите като на стария и той вече си запарва, ако ще и без подплата да се носи. Новата шуба, обаче е в пъти по-добра от старата. Проливен дъжд с градушка ме е прал и накрая пак не бях мокър, за разлика от колегата, който носеше старата шуба.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Благодаря, че разширяваш темата, но да поясня, че до тук коментирахме клина от старата лятна униформа на БНА. Онези зелените клинове подсилени на колената и на седалището с втори слой като с кръпки. Това е униформата преди камуфлажа. Ето за такъв става дума:

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

EXeCuTiOnER

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 84
Да, знам за кой клин става въпрос. Виждал съм го, но не съм го носил. Явно съм изтървал ...
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.