Автор Тема: Скандинавско ходене / Nordic walking има ли фенове на това занимание във форума?  (Прочетена 2604 пъти)

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 645
 Преди няколко години гледах в мрежата това видео от 2007 г. От него за първи път разбрах за NORDIC WALKING. У нас това занимание е  известно и като Скандинавско ходене или Северно ходене. Измислили са го финландски скиори през лятната си подготовка. Оригиналното название на финландски е Sauvakävely.

От краткото клипче разбрах,  че за разлика от обикновеното ходене, ходенето с щеки натоварва повече тялото, като облекчава и ставите. Фен съм на карането на велосипед и ходенето пеш и затова се замислих, че това северно ходене си заслужава  да се пробва. После щях да търся щеки и ....  не потърсих до преди седмица.

Сега вече съм горд  собственик на щеки за скандинавско ходене. Като за първи щеки предпочетох  SPARTAN Nordic Walking 20005. Двойно сгъваеми алуминиеви. „Подкарах“ ги още щом ги получих.  Още от първите няколкостотин метра ми се стори, че натоварването е по-голямо в сравнение с обикновеното ходене.

Все още се опитвам да се уча на правилно ходене с щеките – подходяща за мен височина на щеката, ъгъл на ръката, синхрон ръце / крака, ритъм на ходене, правилна стойка, увеличаване / намаляване на натоварването и т.н . Гледам клипчета и  търся инструкции.

Въпросът ми е има ли фенове на това занимание във форума? Ако има и желаят - нека споделят опит и препоръки.
___
P.S. За тези, които искат на научат повече за Северното ходене, могат да прочетат някои статии на в мрежата:
Nordic walking, – Скандинавско ходене
Скандинавско ходене - спорт за сваляне на килограми
Северно ходене (Nordic walking)
Nordic walking или по-добрата разходка
Северно ходене (nordic walking)
 
Могат да търсят също и: Nordic walking,  Nordic Pole Walking, Pole Walking, Exerstriding, Fitness Walking, Скандинавская ходьба.
 
Не се взимай толкова на сериозно.